Roboti po svetu zamenjujejo že polovico človeške delovne sile

Si prepričana/a, da ni robot ustvaril članek, katerega bereš v dnevnem tisku po spletu ? Ali da ti obrok fast fuda v kuhinji ne zlaga na kup robot ? Ali da ti kredit odobri ali zavrne robot ? Če za številna dela, katera je do sedaj opravljal človek nisi niti pomislil/a, da bi lahko bilo drugače, potem bo treba počasi to miselnost spremeniti in prilagoditi…..

Tako, kot bo treba počasi spremeniti razumevanje floskul politkov, ki ob svojih kandidaturah napovedujejo številna nova delovna mesta. Poslej jih bo namreč treba dodatno vprašati, ali mislijo na delovna mesta, katera opravlja človek, ali robot.

Znanstveniki Oxforda iz Velike Britanije so v svojih nekaj letnih raziskovanjih prišli do osupljivih zaključkov in jih predstavili javnosti. Premični roboti in t.i. pametni računalniki bodo namreč po njih raziskavah v naslednjih 10 do največ 20 letih zamenjali več kot polovico ameriške človeške delovne sile. V začetni fazi je resno ogroženih preko 700 del/poklicev, ki sicer niso tovarniška proizvodnja, so pa sestavni del človekovega vsakdana.

Preostanek sveta verjetno v tej začetni fazi mogoče ne bo tako hitro sledil tej robotizaciji, sploh dokler bodo človeški sužnji delali za 1€ na uro ali celo na dan, ampak roboti bodo vedno v prednosti vsaj glede bolniške, porodniške in dopustniške odsotnosti, lakomni monopolisti pa itak ne izbirajo kraja na svetu, kjer bi si prisvajali nova območja.

Znanstveniki Oxforda so prepričani, da se bo ta nova umetna delovna sila širila pospešeno v zahvalo napredku strojnega učenja, ene od vej umetne inteligence, ki dela na tem, da se bodo tudi roboti, kot človek, učili na osnovi svojih izkušenj. Te spreletava srh ali navdušenje ?

Seveda ne smemo pozabiti, da so se v zadnjih 200 letih že dogajali podobni tektonski premiki z vplivom na človeško delovno silo, torej odvzemanjem dela človeku, najprej s prihodom parnega stroja, za njim je sledil stroj z notranjim izgorevanjem in potem še električna energija.

A te tehnološke spremembe so se dogajale bolj počasi, medtem, ko se robotizacija dogaja z veliko hitrostjo, kar seveda pomeni, da bo to vplivalo na raznolikost delovnih mest in kakopak slovo človeške delovne sile v enormnih številkah, ki je do sedaj opravljala ta dela.

Ja, res je, nekatera dela bodo še vedno ostala v ekskluzivni lasti ljudi, ne glede na udaren pohod informacijsko-tehnološke revolucije, a to predvsem po zaslugi dejstva, da roboti zaenkrat prevzemajo bolj rutinska dela, lažje razumljiva njih elektronskim “možganom” oz. dela, za katera so programirani, a ne pozabimo, da je stvarnost umetne inteligence samo še vprašanje časa, z njo pa tudi delovna prevlada robotov.

Znanstveniki te britanske raziskave trdijo, da je od tistih medčloveških del v ospredju ogroženosti – bančni kreditni referent. Že sedaj namreč obstajajo programi, katere uporabljajo določene banke, ki samodejno prepoznajo zanesljivega od nezanesljivega komitenta. Za nameček pa tej programi celo neprenehoma obnavljajo svoje razumevanje in dojemanje, kdo je kreditno sposoben, torej komu lahko odobrijo kredit in komu ne.

Naslednji na seznamu so delavci v maloprodajah in fast-foodih, katere bodo izrinili avtomatizirani sistemi oz. roboti. Že sedaj lepo število trgovin in restavracij po svetu omogoča svojim človeškim strankam naročanja in plačila preko mobilnih naprav, kar seveda zmanjšuje potrebe bo delih blagajnikov, natakarjev, prodajalcev….

Robotizaciji pa ne bodo ušli niti do sedaj nekako standardni poklici in dela, kot so recimo taxisti, vozniki avtobusov, hotelski receptorji, celo kuharji, saj so “pametni” roboti in računalniki že pripravljeni za prevzeme njih del.

Roboti vojaki

Čeprav se roboti v vojskah že dogajajo, pa se pravi razcvet na tem področju pričakuje v naslednjih 10ih letih, ko bodo v vojnih bitkah, namesto klasičnih človeških vojakov, dominirali roboti, s katerimi bo bodisi upravljala vojska, bodisi bodo že usposobljeni sami prinašati odločitve.

Očitno je, da tisti kavbojci polni denarja ne razmišljajo, da bi roboti lahko sadili rožice, namesto vojn. V ameriškem podjetju 5D Robotics, ki sodeluje z ameriško vojsko, celo trdijo, da bo najkasneje čez 10 let na enega ameriškega vojaka prišlo 10 robotov, sčasoma pa bi roboti povsem zamenjali človeške vojake.

Te vojaške robote se že izdeluje sicer tudi z značilnostmi “humanitarnosti”, saj v tem podjetju trdijo, da bodo roboti vojaki rešili mnoga življenja človeških vojakov, ker bo vsak vojak imel 5 robotov pomočnikov, ki bodo opravljali dela iskanj min, skenirali terene, iskali sovražnika, nosili težko opremo….

A izdeluje se tudi tista druga verzija vojaških robotov – roboti morilci – ki bodo sami sposobni prinašati odločitve na terenu/bojišču, kar pomeni, da bodo samodejno izbirali tudi cilje napada. O tem ali bodo tej vojaški morilci sposobni razlikovati med nasprotnikovim, svojim vojakom ali celo civilnim prebivalstvom, iz tovarne ne dajejo odgovora, kar je že sprožilo revolt številnih mednarodnih organizacij. Ampak, kot da so do sedaj kavboji kaj koga vprašali po svetu…..

Roboti novinarji

Samo vprašam – a si med dnevnim surfanjem po spletu in branju medijev prepričan/a, da je članek, katerega prebiraš, ustvarila človeška roka, človeški možgani oz. novinarsko pero, kot radi rečemo ? A da o tem, da bi lahko roboti pisali te članke še nisi niti pomislil/a ?

Hja, pa začni. Sploh če prebiraš ameriške medije. Namreč, že kar nekaj medijskih hiš po svetu zadnjih nekaj let uporabljajo programirane pametne računalnike za pisanja novinarskih člankov. Forbes recimo uporablja bote za predvajanja kratkih novic o korporacijah in poslovanju na borzi.

Los Angeles Times ravno tako uporablja algoritme, katere so razvili njih novinarji za poročanja o potresih in kriminalnih dejanjih.

Robotizacijo je napovedala tudi agencija Associated Press, ki bo uporabljala robote namesto novinarjev za pisanja člankov. Napovedujejo, da bodo roboti letno spisali na tisoče člankov, na osnovi podatkov, katere bodo pridobivali brez pomoči ljudi in katere bo agencija prodajala.

Sicer se že sedaj za precej novic iz finančnega in športnega področja uporabljajo avtomatizirana (s)poročila in zelo zanimivo je, da številni bralci ne zmorejo razbrati, katere novice so spisali ljudje novinarji, katere pa roboti.

Poleg pisanja člankov pa roboti že sedaj ustvarjajo tudi komentarje kot obiskovalci pod, v bistvu svojimi, članki. Pri nas ima sicer lahko bralec že nekaj let občutek, da namesto večine sds komentatorjev njih komentarje piše robot, a kot kaže, se bodo morali roboti še zelo potruditi, da jih nadomestijo.

Verjamem sicer, da bo tiste suhoparne novinarje robot z lahkoto zamenjal, instant bralci pa sploh ne bodo opazili razlike. A dobrih novinarjev robot seveda ne bo tako zlahka zamenjal. Vsaj do takrat ne, dokler bo dober novinar imel sposobnosti biti duhovit in v enem stavku predstaviti bistvo.

Nekaterih pa roboti ne bodo mogli nadomestiti

Vsaj ne tako zlahka. Čeprav bo 10 let tik tak naokoli. In če bodo roboti že zlahka nadomestili tudi praktično vsa birokratska dela človeka, pa si kar ne morem še predstavljati, da bi robot zamenjal recimo delo pravnika ali odvetnika. Ne, res si ne predstavljam, da bi lahko robot zamenjal recimo enega Matoza…..

Don Marko M

Roboti prihodnosti (blog Don Marko M)

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Roboti po svetu zamenjujejo že polovico človeške delovne sile

 1. Srhljivo, to bo realnost prej kot sploh lahko mislimo. potrebno je razmišljati v smeri, kako bodo ljudje preživeli v svetu, kjer jih je že sedaj preveč,dela zanje pa ne bo. UTD je ena od opcij, potrebne so resne rešitve, ne pa prodajanje floskul, koliko novih delovnih mest bo ustvarjenih , bla,.bla,bla……

 2. Dragica,
  dosti možnosti itak ne bo ostalo….ali polovični delovni čas za polno plačo in UTD ter frendly razmerje z roboti, ali pa vojna proti robotom…..v vsakem primeru bo še pestro….

 3. nesramno bogati, ne hlastajo več za denarjem… Hlastajo po ozemljih, kar prinaša nove teritorije, seveda ne naključno izbrane in z njimi, več bogatstva.. Bogatuni financirajo najbolj srhljive projekte in so njih režiserji. Srečujejo se na vulgarnih zabavah in kujejo umazane načrte o tem, kako zasužnjiti človeka.. Za enkrat jim uspeva z “smart phone” iznajdbo, ki so jo lansirali, za nič drugega, kot , za dobrobit človeštva..11 letni otrok, sedaj;dobi živčni zlom, če mu starši vzamejo telefon za nekaj dni mikro čipi, za kontracepcijo, ki si jih Američanke, dovolijo vstaviti pod pretvezo ponudnika le teh, da gre za najnovejšo tehnologijo, ki sprošča hormon ter onemogoča nosečnost.. Kar tudi dejansko počne…je pa tudi sledljiv.. Roboti namesto ljudi, na delovnih mestih…rakete, ki prisvajajo teritorije od daleč, vse to je ustaljena praksa, na bunga bunga srečanjih, nesramno premožnih pokvarjencev. Robotizirati vojsko? Policijo? Zanimiva ideja…a šele potem, ko pomečemo višek bomb, ki ležijo po magacinih..Šele potem, ko bo ostalo zelo malo možnosti za upor… a upor bo. Vedno, fuckin’ preaks and you can not live forever… 🙂

 4. Nadomestka za tajnico pa še ni in ga še dolgo ne bo. Tukaj je priložnost, da strežejo robotom !

 5. Odlično don Marko!
  Si me pa prehitel. Natanko takšen blog sem hotel napisati.
  Posledic robotizacije se ljudje v večini ne zavedajo.
  Družba prihodnosti bo
  – ali suženjska (za en evro na uro, kot si zapisal) – svet bodo vodile korporacije, kot Monsanto (. . . ki je globalna firma z velikim vplivom že zdaj)
  – ali pa bo povsem drugačna kot je zdaj in jo bomo na novo postavili ljudje. Od spodaj seveda.

 6. Živjo!
  Prispevek mi je všeč in vidim, da se na blogu na splošno ukvarjate s sodobno problematiko. Kar bi si želela, pa so povezave na raziskave, o katerih govorite ali viri, od oder jemljete podatke, da lahko preverim zgodbo in ozadje brez brskanja za pravilnim virom, če ste ga sami že enkrat uporabili.
  Hvala in lep pozdrav

 7. Eva,
  hvala za branje in komentar…..kar pa se tiče vaše želje po priloženih povezavah, bom tudi vam enako povedal kot vsakomur do sedaj, ki je to željo izrazil…..v kolikor kakorkoli dvomite v določene navedbe zapisa kot celoto ali zgolj posameznega dela, do česar imate seveda vso pravico, potem vam priporočam pot, kot sem jo za določene dele zapisa uporabil tudi sam…..enostavno odprete brskalnik in začnete v katerem tujih jezikov ali več njih iskati ustrezne vire, ki se nanašajo na moj zapis in nekaj ur bo minilo kot bi trenil…..ker pač verjamem, da če je meni to uspelo, potem to zmorete tudi vi…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *