Švica prva na svetu uvedla evtanazijo s pomočjo umetne inteligence…..

Švica je ena tistih redkih demokratičnih družb, ki ima, med ostalim, legalizirano tudi evtanazijo, s čimer omogoča human zaključek življenja vsakomur, ki si to možnost sam izbere, ne glede na leta ali potrebne diagnoze. Da je ta njih evtanazijski turizem korektna in prava pot priča tudi naraščanje ljudi iz celega sveta, ki obiskujejo Švico izključno v ta namen katerih število iz leta v leto narašča, od 221 v letu 2018 do 1.300 v lanskem letu oz. vsako leto za najmanj 30% več……

Svoje stališče o evtanaziji sem sicer že predstavil v zapisu “Evtanazija ali erozija ?….odgovor ni vprašanje….” in ker je še vedno nespremenjeno se tokrat ne mislim ponavljati, zato nadaljevanje o najnovejšem švicarskem izumu za humano evtanazijo…..

“Sarko” je naziv najnovejšega evtanazijskega stroja, ki deluje s pomočjo umetne inteligence, katerega avtor je Filip Ničke, ki ga je dizajniral že leta 2019 in predstavil švicarski vladi pod okriljem svoje organizacije “Exit International”, ki se sicer ukvarja s humanizacijo celotnega procesa evtanazije.

Sam postopek je tako zelo poenostavljen – od trenutka, ko se oseba vleže v sarkofagu podoben Sarko, pa do trenutka, ko zapusti ta svet, mine le par minut. Ko se oseba uleže na predvideno mesto se Sarko vključi in v komoro spusti nitrogen azote, ki zmanjšuje količino kisika, po kratkem občutku euforije nato oseba pade v nezavest in čez par minut nastopi smrt.

Eden poglavitnih ciljev izuma Sarko je tudi odstranitev vsakršne odgovornosti medicinskih delavcev pri pacientovi odločitvi evtanazije, saj je morala do zdaj posemezna oseba, ki se je odločila evtanazirati, prestajati podrobne psihološke teste, na osnovi katerih mu je potem zdravnik predpisal natrijev pentobarbital pred izvedbo evtanazije.

Ničkeja podjetje konstantno nadgrajuje tudi umento inteligenco, ki upravlja Sarko in je zdaj že v fazi, ko lahko ugotavlja mentalne kapacitete ljudi, ki se odločajo za ta korak, četudi je že zdaj uporaba Sarka možna le s predhodno izvedbo testa na spletu, nakar uporabnik prejme kodo za le tega uporabo.

Na voljo pa je tudi aplikacija za sistem virtualne resničnosti (VR), ki vsem, ki si izberejo evtanazijo, omogoča predhodno izkušnjo svoje smrti. Trenutno sta na voljo le 2 kosa Sarka, a je v fazi 3D printanja tudi tretji kos, ki bo nauporabo že v začetku naslednjega leta.

Seveda tudi glede Sarka obstajajo kritiki, ki ga podpirajo, kot oni, ki ga ne in katere moti prav vse z njim povezano, celo dizajn, zato in tako zavračajo takšno obliko evtanazije, četudi po drugi strani predlagajo uporabo plina, kar pa Ničke odločno zavrača zaradi ozke povezanosti plina s holokavstom in posledičnim Evropejcev zavračanja takšnih metod.

Mnenja sem, da so Švicarji pametni in odgovorni do človeštva oz. posameznika z dopuščanjem izvajanj humane evtanazije, kar obenem pomeni tudi, da pri njih ne prevladujejo razni religijski skrajneži, ki licemersko svetohlinsko nasprotujejo evtanaziji. Vsak posameznik ima namreč polno pravico odločati se o svojem življenju, tudi če se odloči za evtanazijo in nihče nima pravice mu tega prepovedati…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published.