Švica prva na svetu uvedla evtanazijo s pomočjo umetne inteligence…..

Švica je ena tistih redkih demokratičnih družb, ki ima, med ostalim, legalizirano tudi evtanazijo, s čimer omogoča human zaključek življenja vsakomur, ki si to možnost sam izbere, ne glede na leta ali potrebne diagnoze. Da je ta njih evtanazijski turizem korektna in prava pot priča tudi naraščanje ljudi iz celega sveta, ki obiskujejo Švico izključno v ta namen katerih število iz leta v leto narašča, od 221 v letu 2018 do 1.300 v lanskem letu oz. vsako leto za najmanj 30% več……

Svoje stališče o evtanaziji sem sicer že predstavil v zapisu “Evtanazija ali erozija ?….odgovor ni vprašanje….” in ker je še vedno nespremenjeno se tokrat ne mislim ponavljati, zato nadaljevanje o najnovejšem švicarskem izumu za humano evtanazijo…..

“Sarko” je naziv najnovejšega evtanazijskega stroja, ki deluje s pomočjo umetne inteligence, katerega avtor je Filip Ničke, ki ga je dizajniral že leta 2019 in predstavil švicarski vladi pod okriljem svoje organizacije “Exit International”, ki se sicer ukvarja s humanizacijo celotnega procesa evtanazije.

Sam postopek je tako zelo poenostavljen – od trenutka, ko se oseba vleže v sarkofagu podoben Sarko, pa do trenutka, ko zapusti ta svet, mine le par minut. Ko se oseba uleže na predvideno mesto se Sarko vključi in v komoro spusti nitrogen azote, ki zmanjšuje količino kisika, po kratkem občutku euforije nato oseba pade v nezavest in čez par minut nastopi smrt.

Eden poglavitnih ciljev izuma Sarko je tudi odstranitev vsakršne odgovornosti medicinskih delavcev pri pacientovi odločitvi evtanazije, saj je morala do zdaj posemezna oseba, ki se je odločila evtanazirati, prestajati podrobne psihološke teste, na osnovi katerih mu je potem zdravnik predpisal natrijev pentobarbital pred izvedbo evtanazije.

Ničkeja podjetje konstantno nadgrajuje tudi umento inteligenco, ki upravlja Sarko in je zdaj že v fazi, ko lahko ugotavlja mentalne kapacitete ljudi, ki se odločajo za ta korak, četudi je že zdaj uporaba Sarka možna le s predhodno izvedbo testa na spletu, nakar uporabnik prejme kodo za le tega uporabo.

Na voljo pa je tudi aplikacija za sistem virtualne resničnosti (VR), ki vsem, ki si izberejo evtanazijo, omogoča predhodno izkušnjo svoje smrti. Trenutno sta na voljo le 2 kosa Sarka, a je v fazi 3D printanja tudi tretji kos, ki bo nauporabo že v začetku naslednjega leta.

Seveda tudi glede Sarka obstajajo kritiki, ki ga podpirajo, kot oni, ki ga ne in katere moti prav vse z njim povezano, celo dizajn, zato in tako zavračajo takšno obliko evtanazije, četudi po drugi strani predlagajo uporabo plina, kar pa Ničke odločno zavrača zaradi ozke povezanosti plina s holokavstom in posledičnim Evropejcev zavračanja takšnih metod.

Mnenja sem, da so Švicarji pametni in odgovorni do človeštva oz. posameznika z dopuščanjem izvajanj humane evtanazije, kar obenem pomeni tudi, da pri njih ne prevladujejo razni religijski skrajneži, ki licemersko svetohlinsko nasprotujejo evtanaziji. Vsak posameznik ima namreč polno pravico odločati se o svojem življenju, tudi če se odloči za evtanazijo in nihče nima pravice mu tega prepovedati…..

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Švica prva na svetu uvedla evtanazijo s pomočjo umetne inteligence…..

  1. Pozdravljeni ;
    Slučajno sem preko Fb in sicer prijateljice- Tamare Božič ,vaše redne bralke, prišla do vašega bloga; Le nekaj tem sem odprla in spoznala, da so v pomoč vsem, ki nimajo časa, znanja in daru. Vse čestitke za vaše prizadevanje za informiranost SLO populacijo , kajti ( skozi sito -ste presejali plevel ) in tako ste verodostojni, kar kažejo tudi danes vidnih rezultatih; Ta tematika, ki sem jo danes prebrala, me je prijetno presenetila, saj sem zagovornik pravice odločanja o svojem življenju – ! Torej tudi smrti;
    Tudi sama sem že deset let- v podobnih ” sferah ” kot vi; Imam svojo Website , kamor sem pred kratkim dodala tudi ” Blog”, katerega vsebine sem prenesla na moj ” ključ” , pustila pa le nekaj tem.. Skratka ukinila sem ga, saj sem bila na FB že 4 krat blokirana in to tako, da so mi omogočili objave. S Friendi naredimo načrt in vsakič začnem znova ; Zgodi pa se , ko se mi na leto nabere milijon obiskov.. Sedaj sem par mesecev Silva Janež – ič… in vse je po starem. Glede na to, da sem imela odprto operacijo srca , sem prišla v samo bistvo frke naše medicine, ki je, a bo čez par let katastrofalna , enako, kot vse ostalo .. Skratka, spremljala vas bom z veseljem, kajti po inovativnem posegu na srcu, in moji trmi , da pa kemije jaz ne !!, sem spet aktivna, svobodna …radostna, le – ta – pa je posledica odločitve , da ne berem , ne gledam poročil…Pišem ” blog ” na že četrtič spremenjenem ” računu ” na FB. Odziv, mi je pokazatelj, v kakšnem stanju je naša družba. Sem slikarka, a zaenkrat to težko fizično delo ( na moj način ), naj še malo miruje . Lepo vas pozdravljam in vesela sem, da ste eden tistih , ki jim je mar ; Silva Janež, na Fb , pa tokrat S. Janež- ič 😉

  2. Silva,
    hvala za branje ter komentiranje…..vesel sem, ko se najdemo kreativci, ki nam je mar in izmenjamo poglede, ob čemer ti privoščim, da ti bo zdravje naklonjeno in postopoma nadaljuješ svoje pisanje in slikanje…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *