Že 18 stoletij najbolje plačani športnik sveta

Ma kakšen Messi, Ronaldo, Woods, Air Jordan, itd., tej so pravi reveži proti najbolj plačanemu športniku vseh časov, katerega tudi po 18ih stoletjih še nihče ni zamenjal na tronu največjih zaslužkarjev v športu. Da je šport velik biznis, so vedeli že stari Rimljani, nenazadnje so oni naredili iz športa biznis…..

Bo že držalo, da se danes marsikomu zamegli pred očmi, ko sliši za milijonske transferje športnikov, s katerimi jih zasuvajo takšni in drugačni mogotci, da jih imajo v svojih vrstah, ter podjetja, da se tej zvezdniki tu pa tam pokažejo z njih blagovno znamko.

V 21. stoletju gre najbolje od rok in v žep golfistu Tiger Woodsu, ki je že postal milijarder in tako tudi najbolj plačani športnik sedanjosti, a Woodsovo premoženje ni niti blizu tistega, katerega si je na račun športa prislužil najbolje plačani športnik vseh časov – Gaius Appuleius Diocles.

Gaius Appuleius Diocles je namreč v svoji 24 letni športni karieri, kot tekmovalec dvokolesne kočije, že v 2. stoletju starega Rima, zaslužil premoženja, ki bi v sedanjosti znašalo okoli – 15 milijard $.

Diocles je začel svojo športno pot z 18. letom starosti in jo razpotegnil na neverjetnih 24 let trajanja, kar je bil še eden od fenomenov, saj so športniki v tem nevarnem športu, ki je bil tudi Olimpijska disciplina, praviloma umirali zelo mladi.

Dirke s športnimi kočijami takrat so bile kot Nascar danes. Divje, adrenalinske, za tekmovalci in občinstvo, drvelo se je 7 krogov po progi, tekmovalci pa so bili oboroženi z meči, katere pa so uporabljali le v primeru, če bi se jim nasprtni tekmovalec preveč približal..

V času svoje kariere je Diocles sodeloval v 4.257 dirkah, zmagal je v 1.462, v preostalih 1.483 dirkah pa je osvojil 2. ali 3. mesto. Pravi šampion. Praviloma je vozil kočijo s štirimi konji in v tej kategoriji je bil neprimerno boljši od svojih nasprotnikov.

Ko se je v svojem 42 letu odločil zaključiti športno pot, so mu kolegi tekmovalci in občinstvo, ki ga je naravnost oboževalo, zgradili spomenik v Rimu. Ravno ta velika priljubljenost pa je tudi razlog, da so mnogi opevali podrobnosti njegovega življenja tudi v zapisih, ki so še danes ohranjeni.

Gaius Appuleius Diocles, rojen v 2. stoletju, je bil sicer nepismen, a vseeno športnik, ki je v svoji karieri zaslužil bajnih 35.863.120 sestercijev, današnjih okoli 15 milijard $ in kot vse kaže, bo še vsaj nekaj naslednjih 10letij na športnem zaslužkarskem tronu.

Razen, če se bo Messi naučil igrati nogomet….

Don Marko M

Gaj Apulej Diokle (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Že 18 stoletij najbolje plačani športnik sveta

  1. Vsekakor je bila njegova disciplina veliko bolj zanimiva in napeta od nascarja. Mislim, 7 krogov in mečevanje se ne more primerjati s 367 krogi brez mečevanja 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *