Tako je medicina zdravila nekoč – in ja, nikar ne poskušaj tega doma !

Ko se pogleda nazaj, kakšne neumnosti vse je človeštvo spočelo, je itak čudež, da se ta planet sploh še vrti. In nič drugače ni bilo na področju medicine. V današnjih časih bi nekatere samooklicane strokovnjake medicine izpred 100 in kaj let označili najmanj za čudake, če že ne šarlatane…..

A v tistih, večinoma pobožnih, časih so bili ravno tej “strokovnjaki” medicine pač vse, kar je večina ljudi imeli na razpolago, posledično pa tudi samo dve možnosti – ali so sledili navodilom teh zdravljenj ali ne.

In bolj kot hodimo v zgodovino, šokantnejši, ali pak smešni, so prijemi načinov zdravljenj teh strokovnjakov, primerjalno z danes.

Pa skočimo kakšno 100letje nazaj. V tistih časih je živel v Angliji John Wesley, duhovnik, znan predvsem kot soustanovitelj metodizma, ki se je rad volontersko igral “strokovnjaka” medicine predvsem z zdravstvenimi nasveti revežem in svojim sledilcem.

Medicina ga je zanimala celo tako zelo, da je leta 1747 izdal knjigo, priročnik, Primitive Physic, katero je sicer uradna medicina ostro zavrnila, kar pa ni bila ovira, da ne bi ta knjiga na 119 straneh postala prava prodajna uspešnica.

Knjiga je bila namenjena “navadnim ljudem” in je na enem mestu razkazovala enostavne in naravne oblike zdravljenj bolezni takratnega časa, da so se ljudje lahko hitro in učinkovito zdravili kar sami doma.

Večina Wesleyevih zdravniških nasvetov in zdravil je sicer bazirala na pitju hladne vode ali kopanju v le tej, sama hladna voda pa je bila po mnenju Wesleya zdravilna celo za rak dojke.

No, nekateri njegovi zdravilni predlogi so dočakali tudi današnje dni, kot recimo raba kamilice za želodec, a v njegovi knjigi se nahajajo tudi biseri.

Nekaj odmevnejših Wesleyevih receptov za ozdravitev sledi v nadaljevanju, seveda ob opozorilu, da tega raje ne preizkušaj doma, če pa že, potem sporoči, kako ti je šlo.

Zdravilo za ustavitev krvavenja iz nosu
“Če se vam zgodi nosna krvavitev, potem pijte sirotko in jejte rozine vsak dan, ker boste tako zaustavili krvavenje iz nosu”, zapiše Wesley in ponudi še ostale preventivne ali kurativne možnosti v tem primeru in sicer “držite razbeljeno oglje pod svojim nosom” ali pak “namočize krpo v kis, zažgite jo in potem vdihujte njen vonj”. Lahko tudi vse troje.

Zdravilo za prehlad v glavi
Bolezen, katero je Wesley poimenoval “Prehlad v glavi”, je najbolje zdraviti tako, da iz pomarančnih olupkov naredite 2 svaljka in ju potem porinete v – nos.

Zdravilo za bele pike v očeh
Sicer še vedno ni jasno, kaj točno je imel v mislih Wesley s pisanjem “belih pik v očeh”, je pa jasno, da je imel zdravilo tudi za to. “Preden se odpravite v posteljo k počitku, si nanesite malo masla iz svojega ušesa na svoje oko – to je pozdravilo že mnoge”, je trdil Wesley.

Zdravilo za bolečine v kosteh
“Ne ozirajte se na tiste, ki pravijo, da bolečin v kosteh ni potrebno zdraviti. Oni vam hočejo le povedati, da se tega ne da pozdraviti” je zapisal Wesley, s čimer je “oni” mislil na prave zdravnike.
“Bolečine v kosteh roke ali noge lahko pozdravite tako, da na mesto bolečine položite surov, nemasten, goveji zrezek. Zamenjajte ga vsakih 12 ur, vse dokler vas ne pozdravi”, svetuje Wesley.

Zdravilo za zlatenico
Tukaj Wesley priporoča domačo izdelavo majhnih tablet iz oljčnega mila, katere je treba jemati v jutranjih urah, po eno na dan, 8 – 10 dni. Seveda obstaja tudi druga možnost in sicer tri dnevno ležanje na jajčnih lupinah. Lahko se pa, kot tretje, uporabi “alternativna” metoda in sicer “hodite, dokler se ne spotite”.

Zdravilo za pljučnico
Wesley predlaga dve obliki. Pri prvi specite čebulo na žaru, premešajte jo s kremo in namažite na obolelo mesto. Druga oblika je bolj prefinjena – napolnite notranjost jabolka s timijanom, potem jo pecite dokler se ne spremeni v pepel, naredite iz le tega kašo in jo pojejte.

Zdravilo za bolečine v grlu
Tukaj je bil Wesley zelo enostaven. Da bi odpravili bolečine v grlu namočite rezino belega kruha v viski, potem si le to položite na vrh glave in pustite tam vse dokler se popolnoma posuši.

Zdravilo za zobobol
Wesley je vztrajal, da je najboljše zdravilo za zobobol – elektrošok v zob. Za tiste, katerim je bil ta način preveč ekstremen, pa je priporočal drgnjenje obraza 15 minut ali pak postavitev koščka česna v uho.

Zdravilo za ureznine
Prva rešitev, katero je ponudil Wesley, za manjše ureznine, se niti ne razlikuje kaj prida od današnjih – palec se postavi na rano in tako drži pol ure. Je pa zato druga rešitev, za globlje ureznine, že udarnejša – na ureznino postavite kos pravkar pečenega sira.

Zdravilo za malarijsko vročico
V tem primeru Wesley najprej predlaga zdravljenje z rahlim riganjem. V kolikor to ne bi delovalo, potem je treba nabrati travo, jo narezati in z njo napolniti na gosto preluknjano usnjeno vrečo, le to pa si postaviti na trebuh.
In če vreča trave ne bi zažgala, potem je tukaj še tretja opcija…..Naredite 6 srednje velikih tablet iz pajčevine, spijte eno pred kopanjem s hladno vodo, dve pred naslednjim kopanjem, preostale tri pa če bo potrebno.

In priznam. Priznam, da me firbec, v kolikšni meri so ljudje takrat res uporabljali te njegove navedene prijeme doma za samozdravljenja. Ker to potem pojasni marsikaj danes…..

Don Marko M

Relax (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *