Vpliv slovenske narodno zabavne glasbe na zdrave organizme

Pomladni dan. Z vonjem, ki premami. Tudi Toni Pegula (43), potomec flower power generacije, je preživljal svežo pomlad, potem ko je, po 6ih letih, svojo ženo Marjanco, zaradi povsem ekonomskih in zen učinkov, zamenjal za družbo domačih ljubljenčkov in se z njimi odpravil na izlet proti morju…..

Nameščen s svojo druščino v enoprostorca, se je ob zapuščanju sive Ljubljane odločil zapeljati proti morju po stari cesti, da bi sebi in svojim ljubljenčkom omogočil najboljši možen stik z naravo.

Vse je izgledalo idilično. Po prevoženem Logatcu, proti Planini, je Toni priprl šipo zadnjih vrat, kar je njegov šarpei Zvesti hipoma izkoristil z iztegnjenim jezikom, medtem ko je papiga Marjanca na zadnji polici štela luknje na cesti.

Toni je užival v panoramski vožnji in povsem sproščen vlekel tobačni zavitek, ko je pomislil, da bi bi lahko za nekaj trenutkov prekinil poslušanje cd Rolling Stonesov in na Valu 202 prisluhnil stanju na slovenskih cestah.

Med preklapljanji iskanja pa je Toni, povsem nehote in pomotoma, pristal na radiu Veseljak, kar je bil povod za polno totalko na Planini le par 100 m naprej in napovedane trajne psihološke posledice…..

Dejanske nevarnosti se Toni sprva niti ni zavedal, saj se je na radiu predvajal reklamni blok in je tako še mirno razširil horizont znanja o novih pesticidih ter traktorskih škropilnicah, za tem še o PVC vinskih sodih, nakar je sledil totalen šok za vse v avtu.

Zvok diatonične harmonike, ki je udaril iz zvočnikov, je bil tako silovit, da mu je izbil volan iz rok, note so se mu zarivale v vse vitalne organe, medtem ko si je Toni poskušal zakriti ušesa in poskušal nekako rešiti zdrav razum, ob čemer je vriskal kot device med obredom eksorcizma.

Njegov pes Zvesti je praskal po šipah zadnjih vrat s sprotnim uriniranjem, medtem ko je papiga Marjanca v trenutku izgubila življenje. Toni je izgubil kontrolo nad vozilom, ki se je na koncu zabilo v obcestno kapelico, sila trka pa je Tonija izvrgla iz vozila, kar mu je rešilo življenje.

Grozljiv zvok, ki je odmeval iz avtoradia in malo manj grozljiv zvok trčenja, sta privlekla pozornost krajanov Planine, ki so prihiteli v pomoč, prvi pa se je na kraju nesreče znašel upokojenec Vinko.

Sprehajal sem se ob cesti iskajoč gobe, penzija je majhna, jebat ga. Naenkrat sem slišal nek grozen zvok in potem še pok trčenja. Ko sem pritekel, je človek ležal nekaj metrov od avta v nezavesti, iz avta pa je prihajal nek satanizem kot iz vrelišča pekla.

Izvlekel sem svoj mavzerico M24 in izpraznil cel nabojnik v radio. Grozljivo mi je bilo to videti, ta uboga žival na zadnjem sedežu, ki ni mogla zbežati, žal nisem imel več metkov, da bi ji skrajšal trpljenje“, je skozi solze razložil Vinko, med požirki žganja iz svoje srčnice.

Medtem so ostali krajani že poklicali nujno medicinsko pomoč, ki se je bliskovito odzvala potem, ko so v klicnem centru slišali, da gre za dotično radijsko postajo. Na kraj nesreče so tako prišli dva reševalca z zdravnikom in psihiatrom, ter takoj začeli z oživljanjem nesrečnega Tonija s terapijo kakovostne glasbe.

Najprej smo mu v slušalke spustili Saško Lendero, da ga še bolj šokiramo, ker bi prevelik preskok lahko bil usoden, a se ni odzival. Dobro, to je bilo za pričakovati. Potem smo mu spustili v slušalke dva hita Čukov, pa še dva Wernerja, kar pa je le še poslabšalo stanje. Tudi z Modrijani ni bilo nič bolje, skoraj bi ga izgubili.

Stisnil sem zobe in mu spustil malo domačega rocka, Amsterdam od Requiem, in začel je kazati znake življenja. Potem smo povečali dozo in postopoma prišli do Magnifica, MI2, Kreslina, Lovšina….. Zdaj ga čaka dolgo okrevanje, a nikoli več ne bo isti. Telo se bo zacelilo, a psiha ne. Ta radio Veseljak in sorodni so prevelik šok“, je pojasnil psihiater dr. Premius.

Obenem je dodal, da obstaja možnost, da bi Toni po tej nesreči, zaradi zaužitih zvokov, lahko začel zahajati v cerkev in postal kronični alkoholik, ter zelo verjetno bolehal tudi za Domovinskofobijo, ki je posledica odvisnosti od medijev kateri redno uporabljajo pojme “domovina, domovinsko”, povzroča pa konstantno tesnobo, strah in travme.

Kar pa je Toni, v na pol prisebnem stanju, med nalaganjem v rešilca, že zanikal, rekoč “dokler bo rocka, bo svobode skoka“.

Don Marko M

AUTO 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *