Petek 13 – več sreče ne rabiš

Dan meseca kot je danes, petek 13i torej, je v svoji sreči lahko nesrečen zgolj tako in toliko, kot jo ima kdo v mislih. V svetovnem merilu so recimo Američani še vedno tako divje obremenjeni s petkom 13, da zaradi strahu ta dan mnogi ne potujejo z vlakom, letalom, celo kupujejo nič v trgovinah, kar ZDA letno navrže “prihranek” preko milijarde dolarjev….

Da je številka 13 neka zakletost sicer smatra očitno pretirano ljudi že na tisoče let, s čimer seveda samo dokazujejo, da je strah, čeprav zna biti tudi zelo koristen, zanje le prekoračeno patološko stanje.

In ja, ta strah pred številko 13 ima tudi, če boš lahko prebral/a brez lomljenja jezika, tudi prav strokoven naziv – triskadekafobija, še bolj zveneče pa gre izrazu za petek 13 – frigatriskaidekafobija.

Prodajanje strahu pred 13ico pa je v izrecni domeni – religij. Posledično vernikov in vrtenja v začaranem krogu.

Po religijskih prepričanjih se smatra številka 13 za nesrečno, ker izhaja iz številke 12, ki pa je religijsko in v numeroloških smereh sprejeto kot celostno število. Tako po svetu kroži 12 mesecev leta, 12 Herkulovih nalog, 12 znakov Zodiaka, 12 bogov Olimpa, 12 Jezusovih apostolov……

Število 13, ki se nahaja za 12, tako tolmačijo kot korak od celovitosti in povzročanje nemirov. In njih zgodvinska pravljična dejstva lahko pritrdijo temu. V nordijski mitologiji je recimo na zabavo 12 bogov v Valhalli nepozvan vpadel 13i zlobni Loki, v Bibliji pa je bil izdajalec Juda Iškarijot 13i na Jezusovi zadnji večerji….

Ko je bilo obešanje še popularen način usmrtitve, je do vislic vedno vodilo 13 stopnic, vrv obešanja pa je krasilo 13 vozlov, medtem ko v Franciji še danes uporabljajo “Quatrorzieme”, kar je naziv za profesionalnega 14ega gosta, katerega Francozi najamejo, če imajo na večerji samo 13 gostov.

Rahlo presenetljivo je tudi, da danes kar 80% visokih zgradb na svetu nima 13 nadstropja, nekatere bolnice niti sobe 13 in celo v Formuli 1 ne obstaja bolid s številko 13. In seznama teh strahov in prestrašenih zlepa ni konca….

Zloglasni petek 13

Mnoge raziskave so sicer že večkrat dokazale, da se v petkih 13 dogaja bistveno manj nesreč, kot v preostalih dnevih leta, kakor tudi, da v Grčiji in špansko govorečih državah petek 13 ne jemljejo za nesrečnega, temveč so ta sloves pripeli torku 13.

A zakaj je bil izbran prav petek 13 ?

Nekoč daleč nazaj je bil petek posvečen ženskim boginjam plodnosti, kot recimo rimski Veneri in nordijski Freye, kar pa je zelo nepopularno v krščanstvu, ki ni naklonjeno slavjem plodnosti in ženske osebnosti.

Družbe pred kristusovim štetjem so namreč število 13 smatrale kot sveto, ker imajo ženske v letu 13 mesečnih cilusov. Z začetkom prevlade (RKC) patrijarhata pa je postalo vse žensko nezaželjeno, kar je pripeljalo do stvaritve kombinacije petka kot ženskega dne in številke 13 kot svetega ženskega števila, ki je postala še posebej pogubna.

Kogar je torej strah ženskih mesečnih ciklusov, ženske plodnosti, osebnosti in lepote, ta je torej presran od strahu ob omembi petek 13.

In srečni petek 13

Za pogane je bila številka 13 srečna, na petek dvojna sreča, saj je predstavljala veliko boginjo Gaio, katero so priznavali kot mati Zemlje. In kako naj bi bila 13ica kaj drugega kot srečna, ko pa 3 zveni kot rojstvo in življenje, s številko 1 pred njo pa pride do skupka gotove vitalnosti in sigurne rasti.

A da kaj narediti, če ti črna mačka prečka pot ? Tudi v petek 13ega. Hja, le kaj. Pomežikni ji…..in pobožaj…..da zaprede……

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Petek 13 – več sreče ne rabiš

  1. Na petek 13.10.1307 so na grmadi zažgali zadnjega mojstra templarjev Jacques de Molay.

    Skurit sta ga dala takratni Francoski kralj Filip z žegnom papeža Klemna. Ena anegdota pravi, da je Molay zavpil z grmade kralju in papežu naj se mu pridružita na grmadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *