Žurnal 24ur – zgrešeni župani obale

Ne, res nisem vesel ko si kdo dovoljuje moje besede (spre)obračati. Verjamem, da tudi ti ne. Pa ne bom zdaj o babjih čenčah in bla,bla nepreverjenih izjavah, ker server ne bi zdržal vsega zapisanega, pa tudi, ker bi ta naša podalpska postala povsem neraspoznavna, če bi večina nehala klamfati neumnosti. Ker sem si tudi sam dovolil in si napisati ali posneti kak članek -intervju javnosti v presojo, se pač zavedam, da je izjava sogovornika zgolj njegova in da za svojo izjavo stoji. In ne edini, ki tako ne mislijo, so tudi “terenski” novinarji Žurnala 24ur. Saj če delajo za ceno prodanega izvoda, jih bom poskušal razumeti.Nepreverjene govorice ali natolcevanja me ne zanimajo, ker mora vsak zase sam pojasniti svoje. No, vsaj možnost mora imeti. Tudi po zakonu. Čeprav mi počasi že obrača od večine slovenskih kvazi novinarjev, ki poskušajo priti “na vrh” s objavljanji neresnic, ker so pač “pomembna novica”, čeprav so jo slišali kje v kafiču ali pa kar sami izmislili. In tako nemalokrat tudi ljudem dobesedno uničujejo življenje. Saj njih omejenosti spet ni mogoče kaj preveč zameriti, ker naj bi bila urednikova beseda zadnja. Če ne bi bilo lastnikov in politike. V Slo pač, žal, ni medija, ki tako ali drugače ne bi bil vpleten in prepleten s politiko – politiki.

Evo, meni res dol visi, če naš župan parkira avto pred lokalom. Nenazadnje parkira na svojem, avto pa smo mu itak davkoplačevalci kupili. Neprimerljivo pomembnejša novica, zgodovinska a namenjena istemu našemu županu, ki so jo tudi v Žurnalu preskočili, je najdaljši iztegnjen ročni prst obarvan s ustrezno sočno izjavo (brez šopka vrtnic) župana mesta vrtnic. Ta pozdrav je namreč nalezljiv in bo že naslednje leto zelo IN tudi v Kopru. Pa o tem ob času.

In tako me v spremstvu, nekaj dni nazaj, v avli najboljšega soseda, ustavita novinar-anketar in fotografinja Žurnala 24ur. Če bi kaj pametnega povedal. Seveda. 1x letno si lahko tudi jaz to dovolim.

Novinar : “Katero je bilo najbolj neumno, noro dejanje župana letos ?”

Jaz : “Mogoče tej izrazi niso najbolj primerni. Lahko bi rekel nenavadni.” Opazno zmeden je začel gledati v papir v roki, medtem je fotografinja slikala, nakar je ponovno zastavil vprašanje : “Kako bi ocenili delo obalnih županov v tem letu?”

Seveda me je sililo na smeh, saj je bila njega zmedenost še najbolj podobna neprespani noči ob prepevanju Osječam se haj. Ampak Psihomodo pop se tako itak vsak dan počutijo. Pa saj drugače sploh ne zgledajo. Zavedajoč se, da gre za anketno vprašanje, sem svoje mnenje strnil v par stavkov, da bodo ja vsi objavljeni, pa še tako, kot sem jih prijavil.

“Mislim, da se obalni župani obnašajo kot ženske po PMS. Za socialo in medčloveške odnose niso naredili nič. Važno je, da se zida,gradi,” sem v sapi prijavil. Sem pač vedno pripravljen 🙂
Ta citirana izjava se je posnela v njega snemalnik in prepričan sem bil, da jo bo kot tako tudi zapisal. Kak dan kasneje sem ob jutranjem kafetu, postrežen od stalne ah in oh kelnerce prekrasnih rjavih oči (pa vsega ostalega tudi) ugledal v Žurnalu tudi svojo izjavo. Slike ne bi posebej omenjal. Ki pa je, citirano, tako bila dana na branje :

“Vsi obalni župani se obnašajo neprimerno. Obala bi morala biti enotna, v resnici pa ti delujejo, kot da smo občine vsaka na svojem koncu. Nihče izmed njih ne stori ničesar na socialnem področju.”

In zdaj (še) ne razumem. Ali imajo na Žurnalu 24ur cenzuro ali pa tisti novinar le ne sliši dobro posnetega? Mater, saj stojim za svojo izjavo. Saj če rabi parkirno press kartico za po Kopru bi lahko povedal. Lahko pa le pozitivno gledam na vse skupaj in rečem, da sem se bral in si/so brali tisto kar nisem rekel niti v sanjah v najbolj branem dnevniku pri nas. Če te številke seveda niso plod prikazovanja prakse po sistemu že omenjenega novinarja ankete. Kdor dela pač tudi greši. In nič ni narobe, če to počne le v lastno škodo. Ja,ja, ni panike, bom preživel.

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Žurnal 24ur – zgrešeni župani obale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *