YU POP – best of

Potem, ko sem zavrtel glasbeni film v čase Jugoslavije za YU ROCK – best of in YU BALADE – best of, bom v tem delu še malo osvežili yugo pop sceno. Ki se je ravno tako kot prej omenjeni dostojno kosala z evropsko in svetovno sceno. Glasba pač ne pozna meja in vsaj meni osebno je čisto vseeno kateri glasbeni izvajalec od kod prihaja in kakšnega državljanstva je – zanima me le kvaliteta glasbe katero ponuja. Če pa je zraven še zanimiva in jo izvaja posebna osebnost, ki ima za nameček še kaj bistrega za povedati, potem pa je sploh ok. Čeprav, iz mojih izkušenj preverjeno, je velika večina glasbenikov bolj omejena ko ni na odru. Nekateri celo tam. V tistih yugo časih je Slovenija imela na pop sceni strahotno močan adut – Videosex. Z Anjo Rupel na čelu. Njihova popularnost je bila na 20 miljonskem trgu v… samem vrhu. Utemeljeno, pravilno in pravično.

Glas ljudstva je itak edino merilo. A je bila tudi konkurenca neizprosna. Da si prišel v yugo časih na vrh in tam ostal si moral biti hudičevo odličen in poseben. Pač niso bili časi kot danes, da bi imel vsakdo doma svoj studio, kjer ti računalnik praktično cel komad zloži. In ker lahko danes poje vsak, bom še jaz kakšno. Čeprav nisem vsak. Saj ni čudno, da je bila glasba in glasbeniki takrat bolj cenjeni kot danes, če pa so morali praktično vsa snemanja oddelati v živo z vsakim instrumentom posebej. Kakor ni čudno, da tistim, ki so vztrajali in uspeli res ni bilo potrebno misliti na kakšne recesije v svoji denarnici. Kar je spet prav – kdor pošteno odsluži naj zasluži.

Za prejšnja dela yu best of sem prejel nekaj mailov, kjer so me spraševali o še kakšnih hitih tistega yugo obdobja a najbolj me je razveselilo nekaj mailov mlajših bralcev, ki so mi navajali, da poznajo te komade, ker so jim jih “vrteli” njihovi ta stari. In tukaj je tista umetnost, kako nek hit postane najprej hit, potem še evergreen. Današnja mladina ravno tako ve, kaj je prava glasba. Nekaj dni nazaj sem, med svojim slow motion kolesarskim patruljiranjem, slišal par pubertetnic, ki so pele – ti si moja čokolada,čoko,čoko,čokolada….Ti si moja čokolada od Idolov. Katere pa na lestvico nisem uvrstil le zaradi tega, ker nima video podlage oz. je zgolj črnina. Tako da si jo na youtubu lahko sam/a izbrskaš.

Namenoma o izvajalcih, kateri se nahajajo na lestvicah ne piše njih biografije, saj je le ta dostopna vsem na spletu, sam pa sigurno nimam namena spreminjati tistega, kar je o izvajalcih že zapisano. V naslednjem delu bom zaokrožil zlato obdobje glasbe iz Jugoslavije v delu YU ZABAVNA – best of. Če se spomniš kake res posebne, kot je bila npr. Nadalina, Kokolo, itd., potem mi kar mail pošlji na naslov, ki se nahaja tukaj.
Zdaj pa si lahko vzameš kako minuto časa in prisluhneš mojemu izboru YU POP – best of. Kar seveda ne pomeni, da se v celoti z mojim izborom strinjaš, a zato obstajajo komentarji kamor svoj naj komad sam/a zapišeš. Če pa si boš katero od omenjenih skozi dan potem požvižgaval/a si si seveda sam/a kriv/a. 🙂

Don Marko M

10. Rod Stewart je končno dobil konkurenco…. 9. Romeo ni imel nobene možnosti več, ko se je Juliji prikazal ON – balkan latin lover…. 8. vse kar ženska rabi od moškega…. 7. jeans generacija je vedno IN…. 6. ženske so imele včasih svojo himno, katero smo moški hitro predelali…. 5. vsaka prava ženska ve, da mora pravi moški imeti ravno to…. 4. ko je nastal ta komad še ni imel doma vsak svojega pc….danes pa ne bi imel nič proti če bi bil…. 3. niti sanja se ti ne…. 2. ok…če mene vprašaš je to eden od treh najboljših moških vokalov Juge…. 1. in to tudi mularija še danes prepeva….čeprav se še danes ne ve, kdo sploh je ona….še manj kam gredo izgubljena dekleta….ampak, bodi pozoren/pozorna na Aleksandra v spotu….po mojem bo mali še zelo zvezda….pa ne le na Balkanu…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *