Privlačnost nasprotij

Toliko krat sem že slišal od že premnogih, da iščejo sorodno dušo, da se samo še nasmejim. Kar velja tudi za tiste, ki iščejo nekoga “na isti frekvenci”. Na partnerska razmerja mislim. Tista predvidenega daljšega obdobja. Sam sem s to tezo skenirane privlačnosti, kot pogoj za uspešno obratovanje razmerja, že zdavnaj opravil. In zaključil, da mi res ni do tega, da bi cele dneve gledal in poslušal še enega sebe…..

Po pravici – že mojega ogledala imam včasih čez glavo. Pa naj mi še tako priznava “najlepši v deželi si tej”. Skozi čas pa sem spoznal, iz čiste prakse seveda, nekaj povsem drugega. Osebki, ki uporabljajo omenjeni frazi z željo po uporabi, so kompleksni. Kompleksno zakomplicirani. Sami s seboj imajo nerazčiščenih pojmov ustrezno zajetnosti Triglava.

V isti meri višine omenjenega pa iz njih dobesedno štrli egotrip popolnega nehotenja in nerazumevanja kompromisa in drugačnosti. Zanje je sorodna duša ali “na isti frekvenci” zgolj tisti, ki razmišlja in deluje natanko tako kot oni sami. Vsako odstopanje nasprotne strani od njih črte tako pomeni le neskladje in seveda adijo sorodna duša.

V bistvu človek ne rabi prav nobene šole, da bi dojel, da je prav vsako živo bitje tega planeta unikum. Kako so se iztekla razna kloniranja pa je že itak znano. Iz tega pogleda je jasno, da sorodne duše ali “na isti frekvenci” ne obstajajo. V polni zajetnosti seveda.

Osebki, ki svojo partnersko težnjo pogojujejo z omenjenima izgovorima, si v bistvu niti ne želijo razmerja, sploh ne dolgoročnega. Ker so si samozadostni. In so sami sebi, četudi poln nesamozavesti, ideal. Obenem pa se kvalitetnega razmerja bojijo. Pa ne zato, ker bi druga stran drastično izstopala v mimo pričakovane sinhronosti, ampak zato, ker sami niso sposobni ne razbrati, ne oddati od sebe ustrezljivost prebiranja in prilagajanja.

Neprimerna razlika je seveda med začetnim ujemanjem ali pa tistim, ko sta dva vsakodnevno skupaj. Začetno ujemanje je dovoljšen razlog le za parjenje. Kar pa je seveda nemogoče enačiti s sorodnostjo duše.

Zanimivo, da takšno “sorodnost duše” in “iste frekvence” zgolj za potrebe parjenja zmore večina njih takoj razbrati. Kaj se torej potem tem iskalcem sorodnih duš zgodi po teh začetnih prepoznanih znakih za parjenje, da v nadaljevanju resnega razmerja čisto odpovejo oz. ugotovijo neskladnost ?

Tudi tisto, kar sem že omenil. Predvsem pa razlog tiči v njih otopelosti dojemanja in dopuščanja drugačnosti. Določena mnenja in dejanja so si namreč lahko popolnoma različna v izvedbi, čeprav praktično istega pomena in zaključka. Razlika je torej v izpeljavi, ki pa se izvirno nahaja zgolj v – glavi. Ja, vse je v glavi.

In tega tej iskalci duš enostavno nočejo in si ne dovolijo dojeti. Če pa so za nameček obremenjeni še s kakšno nerazčiščeno zaključeno “sorodno dušo” iz preteklosti, potem je polom zagotovljen.

Dokler ne sprejmeš sebe z vsemi svojimi vrlinami in slabostmi je seveda iluzorno pričakovati, da boš iskreno opažen/a in sprejet/a. Dokler ne znaš iskreno živeti sam s seboj je vsako iskanje partnerja brezpredmetno. Ker boš naredil/a dvojno škodo že v štartu.

Mogoče bi morali kar z zakonom prepovedati, da se v nove in nove partnerske zveze spuščajo osebe polne pri sebi nerazčiščene osebne preteklosti. Ker, ponavljam, dokler se nekdo samozavestno ne sprejme takšnega kot je in se nauči najprej potreben čas živeti povsem sam s seboj, je že pomisel na kakšno razmerje zgrešena poteza, ki vodi v polom.

Sam sem mnenja, da je dolgoročnost uspešne zveze temelječa ravno v raznolikost pogledov in dejanj. In zato nisem in ne rabim sorodne duše ali iste frekvence. Le nekoga, ki jasno razume, da je razmerje dveh povezovanje lastnih raznolikih niti v eno čvrsto vrv.

Da je vsak dan namenjen raznolikosti in učenju ter sprejemanju tega ravno od izbranega. Kakor tudi, da ne šteje na enak način izpeljana pot, ampak skupen cilj. In to mi lahko ponudi le povsem različna duša od moje, ki je na svoji frekvenci. Frekvenci, ki me nadgrajuje in razkazuje smeri, na katere mogoče sam ne bi niti pomislil.

Ljudje prevečkrat iščejo tisto, kar v bistvu že imajo in se niso pripravljeni odreči jazu, da bi dobili več od tega. Vera in prepričanje iskanja sorodne duše in prave frekvence jim namreč zamegljuje tisto, kar je številnim sicer jasno – dobiš natanko to, kar da(je)š. Razlike in drugačnost pač plemenitita le sposobne.

Don Marko M

Jing Jang (blog Don Marko M)

26 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Privlačnost nasprotij

 1. Moj medo je luna jaz pa sonce,skupaj pa sva dan. 😉 Tako se razlikujeva,da se učiva drug od drugega vsak dan in pestrosti ne zmanjka.Si niti nočem predstavljati,da bi imela enega istega kot jaz.Si predstavljaš dve jaz na kupu? 🙂 🙂

 2. Tako se govori Marko 😆 si misliš, da se najdeta skupaj dva, ki jima je skupno varanje 😆 sploh ne bi vedli kdo koga vara 😆

 3. Uf, pa kaj si nor… že sama sebe težko prenašam, da bi pa še eno sebe imela poleg se mi pa tako odpelje. Ne, moj je meni nasprotje. Jaz temperament do konca, on umirjen, jaz gobčna, on rajši posluša,….
  V bistvu je važno, da sva samo v eni stvari kompatibilna, druga se že poštima če se hoče. 😉

 4. Različnost je pogoj, da se počasi v starost oba zakonca približata in dosežeta popolno preobrazbeno podobnost.

 5. nasprotja se privlačijo,si zamisliš,da bi bila oba taka kot jaz :mrgreen: raki delamo en korak naprej in dva nazaj in si sploh ne predstavljam še enega takega v familiji,….zato lahko mirne duše rečem da sva kot jing in jang,ki se dopolnjujeta

 6. Evo. Končno se je našel nekdo, ki je znal reči bobu bob. In da je to prišlo izpod moškega peresa, je še toliko bolj dragoceno :)))))))

  a hudič je, ker nam često poteče velik del življenja, prej ko “skužimo”…

  je pa treba razumeti tudi različno pojmovanje termina “sorodna duša”, ki v mojem besednjaku ni enako biti na isti frekvenci… za moje pojmovanje je sorodna duša točno to, kar opisuješ, nekdo, ki je vse tisto, kar jaz nisem in šele skupaj sva lahko kompletna – hahahaha

  sicer pa izjemno dober prispevek. želim, da ga prebere čim več ljudi. hvala zanj.

 7. Joj, kako si me razveselil s tem zapisom. Na nekem blogu sem namreč te dni brala zelo idealiziran pogled na zaljubljenost, ljubezen in partnersko zvezo, pa sem kar škripala z zobmi, pardon, lomila členke na prstih, da nisem zapisala mojega pogleda, ker bi bil zelo drugačen od tam zapisanega. In ga res nisem zapisala, ker bi drugače padla v kako zanko, kjer bi me prepričevali, da je pa ja treba poiskati sorodno dušo, tako rekoč dvojčico.
  Ne, ni je treba iskati, res ne. Če jo človek hoče imeti in se pogovarjati z njo, naj gre pred ogledalo in se pogovarja sam s sabo, naj si prikimava in naj se smehlja sam sebi.

  Ne moreta biti dva šefa na stolu, pa ne dva v postelji na vrhu, pa ne skupaj dva, ki sta vajena samo poslušat, govorit pa ne, pa … ja.

 8. Sem bila 11 let v vezi z nekom, ki je bil popolnomna drugačen od mene..pa mi je prekipelo.Danes iščem nekoga, ki mi bo podoben!!! in upam da ga najdem..

 9. Pošteno povedano,Don.Nekaj let sem nasedal zgodbam o sorodnih dušah in kot zanalašč so se takrat name lepile same takšne ženske.Po par mescih sem se z vsako spravil narazn ker sem se jaz naveličal njih ali pa one mene.Potem sem si vzel nekaj mesecev premora da to razčistim s seboj in potem je prišla moja najdražja.Čisto nasprotje sva si ampak poročena že petnajst let in pestrosti nama nikoli ne zmanjka.Ogledalo pa še imam da se spomnim primerjave.:)
  Lp

 10. pej kej si šou u ramengo si pensaš da moja donna gleda partito sz mano jeno kdu bi biro prinesu

 11. Pingback: DjJuvan » Blog Archive » Ali je ženska ničvredna, če hodi z “otakujem”

 12. se strinjam z napisanim…ljudje smo različni in prav v različnosti je bistvo…meni je še bolj hecna tista fora z iskanjem “idealnega partnerja”…pa ljubi bog, vsaj od pojava filma “some like it hot” vemo da nobedn ni “perfect” :))

 13. Ivonca

  un altra come te ?….si ne predstavljam še ene takšne tramontane…. 🙂
  si pa predstavljam sonce in luno, kako si prihajata in odhajata ali pa se opazujeta….

 14. Zame bo “taprav” tisti, čigar napake bom še lahko tolerirala. In on seveda moje. Nikoli si nisem želela nekoga, ki bi bil tak, kot sem jaz. Si pa želim nekoga, s katerim bom lahko delila vsaj kakšen hobi. Pa strasten in igriv seks. Vse ostalo pride vsaj sčasoma, če že na začetku ni. V vezi je namreč polno prilagajanj. Ki morajo biti obojestranska. In ne izsiljena.

  Sploh pa idealov ni. In to je samo pozitivno, ker bi bilo sicer preveč dolgočasno.

 15. Aja, to glede iste frekvence sem pozabila dodati. Zame ista frekvenca pomeni, da mi ni treba vsake besede dodatno pojasnjevati, temveč se z nekom “zaštekam”. Pri čveku, hecanju in še čem. Važno je, da je sproščeno in hkrati dovolj začinjeno, da je zanimivo. 🙂

 16. Plujem

  v zapisu sem že namenoma ločil pojma “ista frekvenca” in “sorodna duša”, ker to pač ni isto…..sicer pa so napake tiste, ki plemenitijo v nadgradnji uspešnost….seveda le pod pogojem pripravljenosti razumevanja različnosti……dva istih napak itak ne moreta spočeti….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *