Nogometno SP v Afriki na HTV 2 spet osvetljeno

Niti dobra dva dneva nista minila, ko sem tukaj zapisal, da slovenski kabelski operaterji (neupravičeno) zatemnjujejo signal Htv 2 v času nogometnih prenosov, že smo včeraj lahko spremljali cel dan spored Htv 2, od studijskih do prenosov tekem iz Afrike. Včasih res pogrešam neodvisnost klasične tv antene oz. krožnika, ampak potem ne bi izgubljal časa za takšne slovenske veleume, kot so Sazas in kabelski operaterji. Potem, ko sem kontaktiral našo nacionalko in kabelskega operaterja, kjer sem željene informacije praktično hitro dobil, čeprav ne še v celoti, še vedno čakam tiste iz Sazas-a. Čeprav sedaj niti niso… več tako pomembne, čeprav bodo zanimive. In zato sem se, da sklenem krog vpletenih,  obrnil tudi neposredno na Htv, ker imam pač navado kontaktirato neposredno tiste, ki so prvi poklicani. Sploh če mi o njih “pridigajo” tisti, ki so vse prej kot svetniki. Za kontakt s Htv sem potreboval zgolj telefonski klic dolžine 78 sekund in dve elektronski pošti. In oboje sem dobil v slabi uri. Dosti hitreje, kot od naših gospodov.

Epilog. Htv ni bil tisti, ki naj bi zahteval zatemnitev. To je svojevoljno storil Sazas in seveda tudi kabelski operaterji. O tem kasneje.
Zgodba okoli licenčnih, torej tudi avtorskih pravic za prenose tekem SP iz Afrike je v bistvu enostavna. FIFA je nosilec avtorskih pravic SP in kot takšna podeljuje licence uporabe teh avtorskih pravic televizijam v posameznih državah. Ob tem ima prednost pri pridobitvi seveda najugodnejši ponudnik, kar ni obvezno povsod nacionalna televizija. Licenca je torej omejena zgolj na prenose tekem in ostalih protokolov iz SP, ne pa tudi studijskih delov programov pred, med in po  prenosih, kakor tudi ne komentarjev.

Izbrani ponudnik, torej imetnik licence, prejme le to za uporabo na ozemlju svoje države. Ponavljam, to velja zgolj za tekme same. Gre torej za neko vrsto ekskluzive s katero FIFA v bistvu, bolj kot zaščito avtorskih pravic, želi omogočiti imetnikom licence, da v svoji državi edini pobirajo oglaševalski kolač.
In zdaj tisto najbolj pomembno. Nobeno pravilo nikjer izrecno ne prepoveduje, da kabelski ali IPTV operaterji ne bi smeli v svoji programski shemi predvajati programov tujih tv, ki imajo sicer v svoji državi licenčne pravice prenosov tekem.

Postopek je namreč takšen, da je vsaka tv hiša, ki je v določeni državi pridobila licenco za predvajanje tekem, dolžna obvestiti ustrezno avtorsko agencijo v posamezni državi, kjer je njih program sicer viden in gledan preko kabelskih in IPTV operaterjev, da sami niso lastniki pravic predvajanj v dotični državi, torej izven njih meja.
V tem primeru se te pravice nanašajo na prenose samih tekem oz. posnetkov. S tem obvestilom pa tuja tv hiša, katero lahko spremljamo preko naših operaterjev, nikakor ne zahteva zatemnitev svojega programa. Dostavlja zgolj obvestilo, katero ji pač narekujejo zakonska določila in licenčna pravila.

In tukaj, na področju Slovenije, stopi v ospredje Sazas, ki je, zaenkrat in še malo časa, edini tovrstne pristojnosti za sprejemanje teh obvestil tujih tv glede prenosov tekem. Mogoče ne gre zanemariti, da je Sazas identično obvestilo kot od Htv, prejel tudi od vseh tujih programskih tv, katere gledamo preko kabla ali IPTV in katere prenašajo tekme. Torej od italijanov, francozov, srbov, avstrijcev, nemcev in še koga. In prepričan sem, da nihče od njih v svojem obvestilu nikor ni zahteval zatemnitve svojega programa.

In kaj je potem “dolžnost” Sazas-a, ko prejme ta obvestila tujih tv ? Ta obvestila in svoj spremni dopis mora posredovati kabelskim in IPTV operaterjem. Imetnikom tv anten ali krožnikov seveda ne more. V obvestilu jih je sicer dolžan opozoriti na avtorske pravice, a obenem nima nobene pravice zahtevati zatemnitev, groziti ali izrekati sankcije v primeru neupoštevanja teh obvestil, saj za to sploh ni pristojen v tem primeru.
Zakaj pa se je nekdo odločil in vztrajal za zatemnitev zgolj Htv2 in ne vseh omenjenih programov, preko katerih lahko spremljamo SP v Afriki, pa je že druga zgodba, ki je vse prej kot nedolžna in ki bo seveda ravno tako javno objavljena.

Končna odločitev je torej na kabelskih operaterjih. Ki se lahko odločijo zatemniti kogar koli, tudi Slo 2, ali pak ne. Tej operaterji so seveda vezani na nas potrošnike, predvsem pa na lastno zapisana pravila igre do potrošnika, torej pogodb in zapisanih programskih shem.
Potrošniki pa imamo vso, ampak prav vso pravico od operaterja zahtevati oprostitev plačila mesečnega obroka v primeru neizpolnjevanja njega obveznosti. In če zdaj seštevam, da je v naši podalpski čez pol milijona uporabnikov tv storitev kabelskih in IPTV operaterjev in da vsi uporabniki vložimo zahtevo po upravičenem neplačilu za en mesec je povsem lahko sešteti, koliko veselja bi bilo še na obrazih operaterjev.

Ker je bila zatemnitev za zgolj Htv 2 zgolj pet dni bom tokrat preskočil z vlogo zahtevka po oprostitvi plačila pri kabelskem operaterju. V primeru ponovitve, pa naj si to dovolijo za Champions ligo, EP ali SP, pa se bomo seveda začeli lepo zbirati in serijsko podajati vloge za odpis plačila, do česar smo nedvomno, tudi zakonsko, povsem upravičeni.
A konec te zgodbe se je šele začel……sem zapisal v prejšnjem zapisu. Tokrat pa….konec te zgodbe je blizu.
Od včeraj torej ljubitelji nogometa spet lahko spremljamo SP v Afriki tudi na Htv2, kakor tudi njih domiselne in kretivne komentatorje. Uživajmo v nogometu. Ker nogomet je dosti več kot igra. Nogomet zbližuje ljudi po celem svetu. Zbližuje enakost, raznolikost, temperamente, veselje, žalost, poraze in zmage. Kar razume vsak, ki razume pojem zbliževanja.

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Nogometno SP v Afriki na HTV 2 spet osvetljeno

 1. Katerega kabelskega operaterja pa uporabljaš? Na SiolTVju je HRT2 lepo viden oz. je bila edina logična rešitev, ko na SLO2 v uvodni tekmi niso usposobili kazalca časa in rezultata, kar je bilo moteče.
  SAZAS je pa itak… Ah, škoda besed.
  Všečen zaključek, čeprav pa ne vem, kaj te je toliko zmotilo pri slovenskih komentatorjih? Nikakor ne dvomim, da so tisti na HRT2 bolj strokovni, ampak Stare je po mojem mnenju eden in edini, katerega lahko razočarajo nova očala… 😀

 2. Ja super to!

  … ampak, a so to vsi kabelski operaterji kenslali?

  Pri Telemachu vem, da so imeli zatemnitev htv2, tako da včeraj niti nisem več probaval, če dela … no ja, bomo videli danes =)

 3. Pravi si ti. Polemiziraš o nečem kar je že 4 letnemu otroku jasno! Seveda ni HTV zahteval zatemnitve, nor bi bil, da bi si na tak način odžiral gledalce, problem je samo v tem, da more vsaka država, ki želi predvajat neko tekmo (svetovno prvenstvo, olimpijsek igre…) za to plačat avtorske pravice oz. jih plača neka tv hiša v državi, ki ima potem pravico predvajati te tekme, prireditve…

  Licence pa niso vse enake! Imaš licence, ki so vezane na tv jhišo neodvisno od države in licence vezane na tv hišo in državo. V tem drugem primeru so vse države, ki lovijo signal te tv hiše dolžne program zatemniti (zakonsko), ker enostavno tista tv hiša nima pravice oddajati tak dogodek izven svoje države.

  Zato kot si sam omenil pri nas SAZAS dobi spisek tistih, ki takšnih ustreznih licenc nima in skladno s tem zatemnjuje sliko. Še najmanj pa so pri tem krivi tv operaterji, ki dobijo takšno direktivo od Sazasa.

  Tudi meni bi pasalo predvsem kakšno dirko F1 ali kaj podobnega na DSF-u pogledat, pa ga že tudi kar nekaj časa zatemnjujejo. HTV pa če sem iskren niti najmanj ne pogrešam. In si že videl kakšnega hrvata, ki bi se “boril” da bi dobil kaj Slovenskega (razen ozemlja)? Ne nisi, ker takšnega NI, tako da tudi z druge strani prosim malce več narodne zavesti pa nam bo dosti bolje šlo.

 4. Jan, ne govori neumnosti!

  Jaz gledam in bom gledal na SLO2, ampak dokler plačujem tok pa tok mesečno za določeno število programov, mi nima operater nič za kenslat 😉
  Vedno rad prestavim na HTV2, ko Slovenija da kak gol, ali pa v primerih, ko premagajo naše južne sosede =)

 5. Mene so te zatemnitve tako jezile,da sem pred par leti odpovedal kabelsko in si postavil krožnik.Mal s emi je zdelo butasto,da sem moral plačevat nekaj,kar mi potem niso pustil gledat.Za krožnik pa sm porabu tolk kot bi za šest mesečnih plačil kablu.Tudi današnjo tekmo naših bom gledal na htv ker me firbec kako bodo komentiral.Ti pa boš tudi tam gledal,kaj?Lp;)

 6. Gospodič TIM: Bodi prepričan, da sem podoben odgovor kot je tale tvoj dobil že neštetokrat.

  Ampak žal se boš moral s tem sprijaznit, zakonska določila so pač pred tvoji željami/zahtevami. Operater ti lahko ponudi samo prekinitev razmerja če se s tem ne strinjaš. Potem pa idi k drugemu, kjer bo pa enako ali vsaj po večini podobno.

  Znani so primeri izpred par let, ko je moral tv ponudnik plačat kar zajetno kazen, ker ni blokiral določenih vsebin, ki so mu bile naročene.

  Ne rečem, da je to prav ampak če gledaš iz vidika tv hiš so licence za takšna tekmovanja izredno drage še dražje pa so če želiš sliko oddajati globalno. Tukaj potem ni kriv samo SAZAS ampak potemtakem tudi FIFA ker takšne licence sploh prodaja. Če bi bile vse licence globalne ne bi bilo problema, bi pa bili stroški neprimerno večji.

 7. Sem jaz tudi jezna da se vsakih par let igrajo kot 4.letni otroci s temi zatemnitvami in nam uporabnikom kratijo pravice.Moj medo je tudi popenu in je rekel da bo krožnik kupil.Hej mucek,pridi danes na piazzo da gledamo skupaj na velikem ekranu. 😉 🙂

 8. Črt

  T3…s Siolom sem zaključil že pred leti….
  imaš pa prav, da je Stare edini, ki z očali komentira isto kot brez njih… 🙂
  moti me predvsem in to zelo, da naši komentatorji vikajo našo reprezentanco ko igra….pa “Sloevnska reprezentanca v napadu, pa Slovenija mora popraviti to in ono”….skratka, ne ustvarijo tistega vzdušja pripadnosti, kot drugi komentatorji za svoje reprezentance, ki, za razliko od naših, vpijejo “napadamo, slabo smo to odigrali, končno smo zabili gol”…..mislim, če komentator ni sposoben komentirati, kot da je sestavni del ekipe reprezentance, potem je res konec vsega….no ja, pa še en, za Triglav kup velik, strokovnih pomankljivosti pogrešam….. 🙂 ….pač ne razumem, da se nekateri komentatorji tudi po 10 in več letih tega dela nikakor ne nadgradijo….zato rad poslušam italijanske in balkanske komentatorje, pa tudi brazilske bi, če bi vsaj dovolj razumel…. 🙂

 9. Tim

  ne, niso vsi…in tudi to je del problema….se pa strinjam s teboj, da je prav lepo prešaltat na dugi kanal, ko igrajo naši, sploh če dajo gol, slišimo primerjavo, predvsem pa da ugotovimo, da nas imajo hrvati v bistvu radi… 😉

 10. Jan

  v bistvu si prav rekel…..ta problem, ki se ponavlja ob vsakem večjem športnem dogodku že leta in je tudi letos, spet, poleg mene vznemirila še tisoče drugih po forumih, je v resnici na stopnji 4. letnega otroka, ki bi ga bistveno prej in pametneje rešili….
  tebi je mogoče jasno, da htv ni zahteval zatemnitve, a tisočim to ni bilo jasno, sploh, ker so se pojavljali takšni, ki so poskušali namerno zavajati v drugo smer….
  dejstvo je pač enostavno in zapisal sem enostavno….
  epilog pa – Sazas nima nobene pravice zahtevati zatemnitev….prav zaprav nihče v Sloveniji…..
  drugi, čeprav prvi problem, ki je bistveno težji pa je, zakaj je Sazas kljub vsemu zahteval zatemnitev zgolj in samo za Htv ne pa tudi za ostale tv….in točno ta odgovor čakam še od Sazas….
  kar se podelitev licenc tiče pa so za SP vsem bile podeljene enake, tudi Htv….kdo je tukaj namenoma potem začel delati razlike je druga zgodba….
  lepo pa, da si zapisal, da so kabelskih operaterji še najmanj krivi pri celi zgodbi….a krivi so vseeno….dolžni so namreč spoštovati svoja lastna določila in programsko shemo…..seveda če hočejo dobiti plačano….
  in seveda me ne ganejo tvoja namigovanja o nacionalizmu oz. pripadnosti….Slovenija je moja mati, kateri sem vedno dal največ kar sem lahko, sploh pripadnost, kar pa nikakor ne pomeni, da bi moral zdaj vse drugo v koš metat….dolžnost in pravico pa imam, da izbiram tisto kakovost, ki je meni najbolj všečna in če te ni pri nas, jo pač uporabljam iz tujine….za naše fante pa bom itak navijal, čeprav me še iz kvalifikacij naprej nikakor niso prepričali s svojo igro….zameril ali ne, ampak enostavno ne vidim logike, da bi zgolj zaradi (zaslepljene) nacionalne pripadnosti trdil, da je vse naše najboljše, vse tuje pa najslabše….

 11. Billy

  seveda bom tudi tam gledal…in kombiniral z italijani….hja, če ne bo druge v prihodnje bomo pač začeli akcijo Slovenija na krožniku…. 😎

 12. Ivonca

  ne se jezit, ker škodi lepoti….sploh ženski…ma na trg pridemo samo če bo komentiranje italijansko ali hrvaško ali srpsko ali angleško…. 🙂 😎

 13. ———v prvem polčasu še , potem pa spet nasvidenje , –ne mi zamerit , to je moje mišljenje / rtv slovenija v zvezi svetovnega prvenstva je dobesedno ” štala ” . Sprašujem se , ali res moramo gledati , kaj paše nekim zabetoniranim izbrancem-njihov čas se je iztekel , pa tega nočejo slišat in razumet. / za ta denar si zaslužmo kvalitetnejšo vsebino in na koncu , da še dodam ” pa reklame ” to pa je že druga tema

 14. Haha, jazst pa še kar vztrajam na siolu, ki je po novem zatemnil HRT2, tako da je tu obratna zgodba (od začetka ja, sedaj ne).
  Slovenski komentatorji pa so… ekstremni. Nekateri so nezainteresirani, drži, čeprav pa moram priznati, da sem med včerajšnjo tekmo mislil, da bo komentator v primeru zmage trikrat bolj srečen kot pa cela nogometna reprezentanca skupaj 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *