Gospodinja je poezija

Slovenska gospodinja bi morala imeti 2000 € neobdavčene plače, zraven pa še plačane vse prispevke, vključno z benificirano delovno dobo, ker to kar je (do) zdaj namenjeno gospodinjam, je vse skupaj bolj nič. To je najmanj, kar bi morala naša država omogočiti profesionalnemu statusu gospodinje. Glede na to, da se že najmanj 10letje vpije vse okoli o drastičnem padcu natalitete, ki za rep lovi mortaliteto in bo posledično v neki, ne tako daljni, prihodnosti krepko osiromašila število državljanov naše male podalpske, se mi ta prijem zdi še edini smiselen. Seveda pa ne kar tako in počez. Status profesionalne gospodinje v omenjeni obliki bi bil dosegljiv zgolj materam, obvezno poročenim, z najmanj 3 otroki. In ta status bi jim pripadal vse dokler… najmlajši izmed otrok ne dopolne 20 let oz. do morebitne ločitve od moža (vdovstvo ne bi bil razlog izgube statusa). In takšni družini s profesionalno gospodinjo bi država v brezplačno rabo oddala še 120 kvadratov stanovanja in seveda nov družinski avto.

Dejstva in dokazi so nesporno na dlani. Tiste prave slovenske gospodinje, nekoč zelo spoštovane in opevane tudi po Jugi, imajo, žal, po večini emšo že razvlečen v penzijo ali tik pred njo. Ja, to so še tiste gospodinje, ki so še pred 40 leti po večini prale perilo cele družine na roke tudi sredi zime, skrbele za lastne plodove na vrtovih, obvladale kuhinjo in kulinariko, vzorno očedile vse družinske člane, zraven še vzgajale otroke in celo v službo hodile. Večini današnjih žensk je takšna sposobnost tistih gospodinj, po možnosti tudi njih mater, enostavno nepojmljivo, celo nepotrebno. Jabolko pač ne pade vedno daleč od drevesa, včasih ostane le na stopnji koščice.

Lepo število današnjih slovenk pri 30ih in manj, pa tudi kar nekaj njih čez, dejansko o gospodinjstvu ve le to, da morajo k mami na kosilo ali pa v bližnjo menzo. Pralni stroj znajo spraviti v pogon le če po telefonu pokličejo mamo, da jim razloži katero perilo gre kam in kako se stroj sploh požene. Za ga ugasnit je potreben še en klic. Posoda v kuhinji je sicer praviloma nova in najdražja, a če prebereš kulinarično knjigo to še ne pomeni, da se bo samo skuhalo. No tistih 10 različnih priprav jedi že nekako spacajo na kup, čeprav je krompir v 7ih opcijah.
Današnje ženske imajo, za razliko od gospodinj nekoč, bistveno več tehničnega ugodja, ki krepko lajša gospodinjska opravila in temu primerno ostane bistveno več časa na razpolago za marsikaj, tudi čenče. Torej razlog več, da bi se bistveno lažje odločale za profesionalen status gospodinje.

In država bi seveda na prvo mesto seveda morala postaviti urejenost družine in gospodinjam, ki se odločijo, omogočiti najprej ustrezno šolsko usposabljanje in kasneje totalno profesionalen status gospodinje, seveda na ustrezno motoviran način, kot sem uvodoma zapisal. Kar bi sicer pomenilo, da bi v družini kraljevala ženska, kot mati in kot gospodinja, kateri bi to bilo edino opravilo skozi dan, ki pa po svoji zajetnosti in zahtevnosti že itak prekaša večino ženskih služb. Za razliko in spremembo od večine sedaj, pa bi bila tudi od strani države ustrezno stimulirana in nagrajena.

Status, bonitete in plačilo profesionalni gospodinji bi seveda pomenil, da bi družina z najmanj tremi otroki imela v eni osebi gospodinjo in trezno mater, kateri bi poleg gospodinjskih opravil vedno ostalo še čisto dovolj časa za vzgojne starševske prijeme, katerih sedaj baje kronično primankuje. Otroci bi torej bili nahranjeni v rednih obrokih in kakovostneje, urejeni, moralno vzgojeni, predvsem pa bi se naučili družinskih vrednot, kakor tudi, kako družino držati skupaj ne pa razsuti.  Zagotovo bi vse dosti bolje izgledalo kot danes.

Ženske, ki obvladajo gospodinjstvo so vedno bile in bodo najboj zaželene v moških očeh in potrebah. Sploh, ker sexat zna vsaka, ne pa tudi gospodinjiti, še manj odlično. In država bi se tudi že končno morala začeti zavedati, da se pospravljanje, kuhanje in vse ostalo mora začeti v urejenih slovenskih družinah s profesionalnimi gospodinjami, ne pa v parlamentu. Torej mora omogočiti profesionalnost gospodinjam in jih, kot sem že uvodoma omenil, nagraditi za zvestobo tej državi, tudi zato, ker bi zajetno rojevale nove rodove, da bi nas bilo vedno več uspešnejših, naprednejših, sposobnejših, ne pa vedno manj.
In kakšna bi bila vloga očeta v družini s profesionalno gospodinjo ? No, poleg tega, da bi moral otroke spočeti, kar je seveda vse prej kot enostavno, bi vsekakor bil prvi v vrsti kateremu bi se pred in med TV tekmo dostavljalo pivo in prigrizke. Ja, vsako delo zahteva svoje napore.

Don Marko M

Deli:

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Gospodinja je poezija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *