Ne rabimo košarkarskega EP 2013

Mislim, da v naši mali podalpski ne bi smeli sprejeti kandidature za EP 2013 v košarki. Sploh pa ne pod takšnimi ponujenimi pogoji. In sploh ne na način, katerega predlaga KZS. Torej, da bi država, davkoplačevalci, financirali glavnino tega športnega dogodka. Kar v prevodu pomeni, da bi KZS samo in zgolj pokasirala smetano, brez praktično vloženega evra. Davkoplačevalcem pa bi ostal nekaj letni dolg odplačevanja te športne prireditve. Nažiganja nekaterih, da gre za priložnost generacij te naše države, me ne prepriča. Profesionalni šport je pač, v končni fazi, zgolj in čisti biznis. Biznis pa ne pomeni nič drugega kot… to, da tisti, ki vloži v projekt posledično upravičeno pričakuje poplačilo svojega vložka z dodanim zaslužkom.

KZS pa bi rada, da ji, za sicer njih organizacijo, poravnamo 6,5 miljončka prijavnine. In prva spornost je ravno v tej prijavnini. Vse do zbiranja kandidatur za EP 2013, od katerih so sicer odstopile vse države, je bila prijavnina 3 miljončke. Že zaradi tega, bi se morali Slovenci pridružiti tistim državam, sicer dosti premožnejšim, ki so se kandidaturi odpovedale, ne pa, da se gremo neke vrste izdajalcev, na katere bodo potem vsi jezni, ker bi pač kot prvi sprejeli in plačali to novo ceno prijavnine, ki bi seveda potem avtomatsko veljala za vse naprej. Izbiramo lahko torej ali bomo složni z ostalimi ali pa osamljeni izdajalci.

Jasno je, da če tudi mi odklonimo prijavo za 6,5 miljona, potem bo morala FIBA marsikaj spremeniti, če bo hotela izpeljati prvenstvo. Najprej bo morala znižati ceno prijavnine. In, glede na splošno recesijsko situacijo, je možno celo, da se cena prijavnine zbije celo pod tiste, do sedaj, 3 miljončke. Le s takšno ceno prijavnine bi lahko davkoplačevalci upali, da bi mogoče dobili povrnjene vsaj vloženo, brez vsakega dobička.
Poleg prijavnine KZS pričakuje tudi, ker so to pač zahteve za EP, da jim bomo davkoplačevalci izgradili tudi nove dvorane. Za katere naj bi se, po nekih prvih kalkulacijah, namenilo dobrih 7 miljončkov. Davkoplačevalskih seveda. Ampak, kolikor že poznamo naše gradbene lobije in projekt Stožice, si upam staviti, da bi stroški gradenj teh dvoran na koncu pristali na vsaj 20 miljončkov, katere bi seveda odplačevali še leta, poleg rednega vzdrževanja le teh, tudi če bi samevale po EP. KZS pa seveda ne bi vedela nič o teh stroških.

Očitno je, da na KZS ne verjamejo v lastno sposobnost izvedbe tega turnirja. Ker če bi, potem bi se zadeve lotili sami, brez pomoči države. Enostavno bi spravili na kup tiste, ki ponavadi v takšnih primerih največ pokasirajo, torej gostince, nekaj politikov in turizem in bi od njih zahtevali, da, enkrat za spremembo, vložijo svoja sredstva v ta projekt, ker itak bodo potem v izvedbi imeli zgolj oni finančno korist.
Za nameček bi si pridobili še dodatne sponzorje, kar bi jih tak dogodek že moral zagotavljati, poleg rtv pravic, kar bi KZS omogočilo povsem samostojno pokritje vseh stroškov organizacije. In potem ne bi imel kdo kaj proti povedati, ko bi si na koncu delili dobiček, če bi bil seveda.

Upam, da bodo naši politiki v tem primeru, pod takšnimi pogoji, KZS rekli NE. Sploh pa mislim, da bi v takšnih primerih, kot za mariborsko Univerzijado, moralo imeti prvo in zadnjo besedo ljudstvo. Pa ne zgolj zaradi nerazumnih zahtev KZS, ampak, ker je zdaj idealna priložnost, da končno pokažemo slovenski ponos in se ne uklonimo zahtevam FIBE, ampak postavimo svoje pogoje.
Piše se leto 2010 in recesiji ni videti konca, organizacija EP 2013 pa le te zagotovo ne bi zmanjšala. S temi pogoji prej povečala. Sploh pa, tudi če bo FIBA znižala prijavnino na prejšnje 3 miljončke, še vedno ostaja sporen morebiten dobiček organizatorjem. Ta bi se zgodil le v primeru, če bi naša reprezentanca igrala vsaj v finalu. Ampak, po Turčiji je jasno, da bi se to lahko zgodilo le, če bi v naši reprezentanci imeli 10 Goranov Dragičev, kar pa zaenkrat ostajajo le neke sladke sanje.

Da ne bo nesporazuma, sam se čisto strinjam, da bi bilo dobro za Slovenijo, da organiziramo največje športne dogodke, ampak ne na takšen način in ne na takšne, praktično izsiljevalske, pogoje. Zato predlagam, da se pogajanj s FIBO lotijo slovenski tajkuni in politiki. Če so znali v določen položaj spraviti celo našo državo, pa naj še FIBA okusi malo njih spretnosti enkratne priložnosti.

Don Marko M

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ne rabimo košarkarskega EP 2013

 1. Žal se z tabo ne morem strinjat! Za 2 patriji prijavnine – bomo pač kupili 2 patriji manj. Sploh pa tako prvenstvo napolni hotele in zasebne sobe cele države.

  Si že razmislil, da bi te tvoje kolomne ponudil Primorskim novicam, z tem da jaz ne bi ponujal za manj kot 50 Evrov kolumno, Primorskim bi pa dvignil naklado od 10 do !5 % . Tvoje kolumne so jasne in pregledne, ne kot tisto zatikanje Marice Uršič

 2. Don,zgleda kot bi naši politiki brali tvoj blog.;)Očitno je KZS res hotela le na hitro do denarja brez vsakega truda.Saj tako bi tudi jaz organiziral prvenstvo če bi mi država dala ves potreben keš.Zdaj jim je vlada dala 1,16 milijona evrov,kar je dovolj zdaj pa naj se pri KZS še sami zmigajo,da vidimo koliko so resni in strokovni.Lp

 3. Ma bom jaz dala tem KZS te miljone po buči.Kako jih sploh ni sram zahtevati toliko denarja od davkoplačevalcev.Saj bi jim itak miljone dali gledalci na tekmah.Tisto bi pa kar v svoj žep pobasali brez da bi delili z davkoplačevalci.Naši košarkarji itak niso sposobni biti evropski prvaki sama pa ne bom plačala ogleda tekme,da gledam Špance in Francoze kako se podijo po igrišču.Saj jih imam rada tolko pa spet ne. 😉

 4. KZS je poskušala prodati življensko priložnost in dobr, da tokrat naši politiki niso nasedli.Pomagal so jim z 1,1m € kar je čist dovolj ostalo pa naj kje drgje nagrabjo če so takšni cari

 5. lordwales

  saj se ni treba strinjati z mano, takšne imam najraje… 😉
  res je, lahko bi se odkrižali dveh Patrij pa bi bilo poplačano….odkrižali bi se lahko marsikateremu drugemu nepotrebnemu izdatku naših politikov….ampak bistvo mojega zapisa ni v tem….
  bistvo je v lakomnosti KZS, ki hoče priti do celotnega zneska izvedbe brez, da bi sama kar koli truda vložila….in to se mi ne zdi ne prav ne pravično do vseh državljanov….sploh ker ni nobenega zagotovila, da se znesek države, torej davkoplačevalcev, zaključil v višini kot navaja KZS….preveč podobnih zgodb smo že videli in posledično preveč zapravljenega davkoplačevalskega denarja u tri krasne…
  poanta pa ni v tem, da bi zaslužili hotelirji in gostinci, ker oni itak vedno zaslužijo brez, da kar koli prispevajo, ampak v tem, da v poslu obstaja pravilo – če nekaj daš, potem nekaj dobiš…
  v tem primeru bi torej vlada, ki bi zastavila davkoplačevalski denar, tega tudi dobiti povrnjenega…kar pa KZS ne jamči…
  in strinjam se, da bi za Slovenijo bilo dobrodošlo takšno prvenstvo, vendar pa ne za vsako ceno, sploh pa ne za ceno prodaje ponosa…šport, tudi šport, je pač biznis kjer so pogovori in barantanja sestavni del…na KZS pa bi radi brez teh dveh komponent kar pobrali keš vnaprej, v primeru izgube pa potem ne bi bili nič krivi…no, tako pač to ne more iti….
  ker sem članek pisal pred odločitvijo vlade o da ali ne EP v izvedbi KZS, je zdaj že jasno, da je vlada kljub vsemu odobrila skoraj 1,2 milijona evrov za pomoč pri organizaciji izvedbe…in to se mi zdi pošteno….nenazadnje je organizator KZS in ne vlada….zdaj pa naj se KZS izprsi v svojih sposobnostih in nabere dodaten denar drugje na razpisih in pri sponzorjih, torej tudi pri gostincih in hotelirjih, predvsem pa naj pokažejo pogajalske sposobnosti in FIBO prepričajo, da zniža ceno prijavnine na vsaj 3 milijone, kot je bilo do sedaj….kar sicer pomeni manj keš provizij v nekatere žepe, ampak za takšen dogodek se bodo pa že žrtvovali….
  sploh pa o moških v KZS nimam več nobenega moškega mnenja, saj so, v svojem povsem nemoškem ravnanju, sami sebi pljunili v skledo….pred sejo naših politikov o pomoči so namreč vpili na glas, da bodo odstopili od kandidature, če jim vlada ne da tega denarja v celoti, zdaj pa pravijo, da ne bodo odstopili od kandidature, čeprav so dobili zgolj 80% manj denarja od zahtevanega….očitno se nekateri iz KZS niso pripravljeni odreči lepega zaslužka, le, da so poskušali preveslati celoten narod, da jim še bolj napolni žepe….

  hvala ti pa za priznanje mojemu pisanju, ampak ne verjamem, da je za PN….iz izkušenj pač vem, da moje besede sicer pašejo večini poslušalcev ali bralcev in dokazano dvigujejo rejtinge, dosti manj pa moja brezdlakavost jezika daje mirnega spanca urednikom, sploh pa lastnikom medija….dokazano preverjeno že dovolj krat… 😎

 6. No doubt

  saj so carji…zdaj bo narod videl, da lahko tudi sami zberejo preostanek na drugih naslovih…časa imajo itak cela tri leta…..in potem si lahko mirne duše talajo dobiček, brez vseh obveznosti do davkoplačevalcev, pa še nihče jim ne bo ničesar zameril….tiste namrene provokacije, katere pa sem po seji slišal od predstavnika KZS, da bi prvenstvo lahko organizirala Grčija, pa se mi zdijo skrajno neokusne provokacije in podpihovanje nepotrebnega….sramota, da si dovolijo kaj takšnega sploh pomisliti, kaj šele izjaviti….

 7. Lahko poskušaš tudi pri ostalih medijih, pa tudi pri Primorskih ni tako hudo. Mi ni znano, da bi Splošna plovba kar koli ovirala. Imeli so že jezičnejše kolumniste kot si ti, poskusiti ni greh.

  Medijski denar je dober, delaš lahko doma. Gledano na uro je zaslzužek celo 10 večji kot base work. Pišem že od spetembra 1985 in začel sem pri Primorskih. Svoje identitete na blogu ne skrivam.

  In prepričan sem, da me berejo mnogi novinarji, tudi Primorskih.

  Lahko glasuješ:

  http://www.vecer.com/bob

 8. jaz tudi ne skrivam svoje identitete na blogu….po 12ih letih medijev pa sem si vzel malo počitka in blog mi je do naslednje runde čisto dovolj….in tudi jaz sem, tako kot ti, prepričan, da me berejo tudi novinarji, ker jim moram verjeti, če mi tako sami rečejo… 😎
  na bobu blog pa letos nisem šel, ker mi je bilo že lani dovolj….sem ti pa oddal glas in če letos od šestih predlogov ne zmagaš, potem je ta izbor čista napaka… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.