(Ne)pozabne minulega tedna (vol. 4)

Začela se je splošna vstaja proti nečloveškim “varčevalnim” ukrepom Janševe vlade. Za 18. april je napovedana splošna stavka javnih uslužbencev. A to je le vrh ledene gore. Civilne iniciative pripravljajo nadgradnje sindikatov. In medtem, ko je Janševi vladi padla stopnja zaupanja ljudstva na 13%, kar pomeni, da ne verjamejo vanj več niti polovica volilcev SDS, Janša nadaljuje zaposlovalno politiko. Za vsakega odstavljenega prejšnje vlade, za katere je trdil, da so nepotrebni, zaposli dva svoja. Najbolj sveže zaposlena v kabinetu Janše je postala hči Zofije Mazej Kukovič…..

Šokanten je bil tudi eden večjih verskih praznikov, ki je v svoji veliki noči prej čuden, kot smiselen. Za erupcijo pa je poskrbel kar Papež RKC osebno, ko je v svojem javnem nagovoru zavrnil predlog, da bi ženske postale enakopraven del Cerkve in imele možnosti biti duhovniki oz. kandidirati za vse položaje v RKC. Utemeljil je, da sprevržene želje predlagateljev ne bodo uslišane. Sicer pa so spet, zaradi verskega poneumljanja, najbolj nadrsale kokoši, ki so morale valiti jajca v hiper ritmu, pa tudi ozračje, ki je bilo v nedeljo, zaradi nažiranja vernikov, čeprav bi naj to bil praznik odrekanja in hvaležnosti, prekomerno onesnaženo zaradi izpušnih plinov. Ja, čas je, da verski prazniki izgubijo status dela prostih dni.

Vlada se je odločila do nadaljnega ne sodelovati v večernih Odmevih nacionalke. Zaradi nekorektnosti in neobjektivnosti oddaje pravijo. Čeprav je že praktično nemogoče imeti večjega zaveznika vlade, kot je Rosvita Pesek. Sicer pa razumem Janšo in njegovo vlado – nemogoče je na vse načine zagovarjati in imeti vse odgovore za idejo, katere avtor nisi, čeprav ti je všeč ali si jo celo dolžan izvajati po navodilih.

V Pogledih Slovenije so nam o etiki in morali pridigali predvsem tisti, ki je, javno dokazano, ne poznajo in nimajo.

SD so, s Pahorjem na čelu in predvsem zaradi njega, padli na še zadnjem popravcu, da bi dokazali svojo levičarsko usmerjenost. Janković še vedno nima pojma, kako bi usmeril PS. Tako trenutno v naši mali podalpski nimamo ne levice, ne desnice, samo nekaj klovnov, ki bi radi ustregli ZDA in EU, tudi za ceno razprodaje in svobode našega ljudstva.

V Kopru se je, neverjetno, zgodila prva seja občinskega sveta letos, pa še ta izredna. Opozicija mestnega sveta je mojemu županu Popoviču predlagala 17 točk za obdelavo. Moj župan je 16 točk zavrnil in še 1x več dokazala, da niti pod razno več glav, več ve.

Dobra novica te seje je, da je občinski svet v sklepu naložil Luki Koper zaprtje terminala razsutih tovorov, zaradi katerega smo v Kopru že ob vsakem močnejšem vetru morali hoditi okoli z maskami ali pa biti doma. Manj dobra novica je, da ima Luka časa 3 leta za zaprtje terminala. Še manj dobra pa, da je to bolj populistični politični manever, saj o tem, da bi potem terminal razsutih tovorov zamenjal plinski terminal, politiki zaenkrat še nočejo javno govoriti, čeprav ga bo potrdila ravno SD, ki je bila še kako proti. A proti tistemu v Žavljah.

Najslabša novica te seje pa je zagotovo potrjeno plačilo kotizacije za Eurobasket 2013, katerega del se bo torej odigraval tudi v Kopru. Samo en svetnik je mislil, da ni prav, da obubožani MOK dodatno veča svoj račun v minus 3 milijončkov za plačilo kotizacije in izgradnjo nove dvorane, ob že dveh, praktično novih, obstoječih.

V Kopru je zima življenje vzela tudi več kot polovici znamenitih famoznih Majemi bič palm. Občani bomo, v splošni krizi in bankrotu MOK-a, z veseljem in občudovanjem do župana, izpolnili njegove otroške želje in prispevali novih 200 tisočakov za postavitev novih palm.

Janša je poslal v sprejetje proračun, v katerem jasno izstopajo večji odhodki nad prihodki. Drobiž, samo nekaj 100 miljončkov razlike. In potem veliki vodja razlaga, da je treba trošiti samo toliko, kot zaslužimo.

Še več pa se je minuli teden in kot po navadi dogajalo v (ne)pozabnih izjavah srčike slovenskih modrijanov. Ja, tradicije se ne sme razočarati.

Predsednik republike Danilo Türk, o Janševih “varčevalnih” ukrepih :
“Varčevalni predlogi so prehudo breme za najšibkejše. Če vlada ne bo znala najti sogovornikov za konsenz, ni mogoče izključiti njenega neuspeha in posledično tehnične vlade.”
(ko se oglasi predsednik države in opozarja na nepravilnosti, potem dvoma ni več. Da pa rabimo tehnično vlado, pa ne tisto iz Brusla in ne “krizno”, kot je ta, je bilo jasno že pred volitvami. Prej kot zamenjamo, prej gremo lahko v nove zmage)

Miro Cerar, o vladnem predlogu vnosa fiskalnega pravila v 148. člen Ustave :
“Nekatere javne izjave poslancev so nakazovale tudi to, da se vladi s spremembo ustave mudi zato, da bi se ustavilo morebiten referendum o varčevalnih ukrepih.”
(Miro je seveda povedal nežno, a bistvo. Janša hoče na vsak način izničiti vsako obliko dialoga z ljudstvom, razen dialoga sam s seboj, torej monologa)

Anton Stres, v svojem veliko nočnem nagovoru :
“Krivica in laž sta pogosto uspešnejši od resnice in poštenja.”
(gospod škof, nobenega dvoma ni, da ste svojo izjavo ustvarili na podlagi videnih in dokazanih dejanj slovenske RKC in lepo, da ste končno nekaj priznali)

Borut Pahor opozarja Janeza Janšo glede napovedane stavke sindikatov :
“Ne ponavljajte naših napak.”
(in zato si se, Borut, pridružil podpreti fiskalno pravilo v ustavo. In iz leve SD zavil v desno bolj, kot je bil SDS kdajkoli. Nič kaj dostojno se ne poslavljaš od politike)

Ivan Vogrin, ob izstopu iz poslanske skupine Liste Virant v samostojnega poslanca :
“V Sloveniji smo za zdaj osvojili od etike le črko e in od morale le m. Veliko časa bo še potrebno, da bomo resnično postali etična in moralna družba.”
(ja Ivan, dokler boste v parlamentu takšni in podobni, je to celo misija nemogoče)

Igor Šoltes, o javnih naročilih :
“Gospodarnost se ne dosega zgolj z uporabo, ampak predvsem z vsebino, načrtovanjem, poznavanjem razmer na trgu, nefavoriziranjem posameznih ponudnikov in omogočanjem čim širše konkurence.”
( torej z vsem tem, česar Janša ne zna. Da ne zna, še ni toliko hudo kot, da se noče naučiti)

Gregor Virant o varčevanju DZ :
“Nobenih novih vozil, računalniške opreme in telefonov,”
(Gregor, res bi bilo že neverjetno, če bi kaj novega kupili zdaj, ko ste se ravno najsodobneje opremili. Samo, da se ne boš spomnil kakšnih vzdrževalnih del  informacijskih sistemov, dvigal, granitnih avtov, itd, za par 100 miljončkov)

Janez Šušteršič, o predlaganih ukrepih vlade :
“Ukrepov, ki bi prizadeli socialno najšibkejše, praktično ni.” In, kot njegov veliki vodja, zraven grozi : “Cena socialnih nemirov bo visoka.”
(Janez, saj veš, da ukrepov, ki prizadanejo najšibkejše in srednji razred,ter socialo družin, kar mrgoli. Je pa res, da ukrepov, ki bi prizadeli premožne ali nerazsodno porabo vlade, praktično ni)

Protikorupcijska komisija, o javnih naročilih :
“Korupcija na področju javnega naročanja stane davkoplačevalce veliko denarja, ki se steka v napačne žepe.”
(žepi Janševe vlade so očitno napačni)

Janez Janša o nasprotovanju socialnih partnerjev proti napovedanim ukrepom :
“Tukaj ne gre za to, da se komu kaj jemlje, tukaj gre za to, da se manj daje.”
( eh Janez, za takšno perlasto izjavo pa res potrebuješ diplome 5ih fakultet. Četudi kupljenih)

Občinska svetnica Olga Franca po prvi letošnji izredni seji MOK :
“Počutim se, kot bi imeli v Kopru na oblasti fašizem. O vsem odloča le ena oseba – to je Boris Popovič, nobene demokracije ni.”
(torej Franca – odstopi iz mestnega sveta, ker si, kot sama priznavaš, tam povsem neučinkovita, torej nepotrebna in ne odžiraj plače za prazen nič)

In najboljši nepozabni minulega tedna sta – moja mala Koki se je, pri dobrih dveh letih, naučila kitico Na planincah in zdaj jo skupaj nažigamo. Blogerski kolega DrMagnum pa je, s skromno a odločno ekipo, izpeljal dobrodelno akcijo, katere plod je novo kombinirano kolo za kolego blogerja Noah, ki le tega res potrebuje za okrevanje po operativnih posegih. Ja, še so ljudje in trenutki, zaradi katerih je življenje lepo.

Don Marko M

Deli:

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “(Ne)pozabne minulega tedna (vol. 4)

  1. Joj mucek,kaj najmlajša miška že tako veselo poje?Po tatiju. 🙂 To moram slišati v živo. 😉 🙂

  2. še najbolj optimistične so tele ‘Slovenke’, ostali omenjeni v blogu so pa … unterhunt (drMagnum in Noah sta seveda izjemi) ….

  3. Ko spremljam, kaj Noah počne sedaj s svojim bičikliranjem sem začel verjeti v čudeže. Če bi vedel bi mu to kolo nabavili že preje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *