(Ne)pozabne minulega tedna – vol.13

Pozdravljeni zombiji, lunatiki, trenirkarji in ostali uporniški revolucionarji. Srečko Nacionale is bek. Zelo pomembno. Parlamentarne stranke perejo davkoplačevalski denar. Čistilno pomembno. Državljanski protesti se stopnjujejo. Izjemno pomembno. Od konca sveta je ostalo samo Novo leto. Dovolj pomembno. Pohorski bataljon še bolj živ. Zelo pomembno. Kučanovega Tonina cerkvenjaki križajo. Kar pomembno. Ivan Štuhec in Jože Tanko sta kretena. Šit pomembno. Vse to in še kaj v nadaljevanju….

Minuli teden je (ne)pozabne dogodke načelo – Novo leto. Ni bilo konca sveta, je pa zato bil konec 2.januarja kot dela prost dan, ki je trajal še iz Juge vse od 1955. Ljudstvo torej delat, predlagatelji zakona vlada pa, sploh SDS, hja, dela prost dan. Pred zakonom smo pač vsi enaki. Ker je praznikov očitno še vedno preveč, se bom letos zelo resno in aktivno zavzemal, da iz koledarja praznikov izbrišemo tudi vse verske praznike, ki nosijo oznako dela prostih dni. Božič bo pač vse ostale dni v letu, Marija bo nehala padati, velika noč pa bo postala enaka ostalim.

Duh NOB živi večno….
5000 ljudi se je zbralo na Osankarici v sklopu spomina 70. obletnice zadnjega boja Pohorskega bataljona. Seveda Janše in njegovih podrepnikov, ki sanjajo neko drugo republiko, tam ni bilo, ker pač ne spoštujejo temeljev in žrtev naše države.

Pred 70 leti je namreč naše borce Pohorskega bataljona, njih 69, obkolila okupatorska gmota 2000 vojakov, ki so pobili vseh 69 borcev, med njimi tudi ženske in tri otroke. Njih posmrtni ostanki so bili odpeljani v avtrijski Gradec, kejr so pokopani še danes in meni se zdi res skrajno zanimivo, zakaj njih svojci nasprotujejo, da bi se posmrtne ostanke borcev PB pokopalo na domači materini grudi.

Novi predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru razložil, da žrtve pogumnih in slavnih borcev niso bile zaman, ampak jasno je, da moramo potomci borcev NOB to tudi praktično dokazati, tudi s protesti vse do očiščenja našega prostora skorumpiranih politikov, sploh tistih, ki ne spoštujejo borcev in vrednot osvobodilne NOB.

Ajnur, prvi novorojenček novega leta v naši mali podalpski, je privekal na ta svet 13 minut čez polnoč v Brežicah. Janša ga je takoj zadolžil za 10k €, kot vse ostale novorojene državljane. Staršem privoščim skupno veselje z malčkom in čim bolj prespane noči.

Srečno nacionale is bek….
Dobrih 10 let po tistem, ko je zaključil svoj prvi selektorski mandat vodenja naše nogometne reprezentance, s katero nas je popeljal prvič na evropsko in svetovno prvenstvo in povzročil totalno nogometno euforijo, se Srečko Katanec vrača na selektorski stolček.

V bistvu ga čaka isto delo, kot 1998 – začeti mora iz nič. Slaviša Stojanović, katerega je zamenjal, mu je sicer s preizkušanjem številnih igralcev prihranil kar nekaj dela, a Srečko je že takoj povedal, zaradi česa ga tudi obožujem, da v njegovi misiji ni mesta za strah, ampak le pogum, odkrit odnos in delo.

Obenem se je še zahvalil stricem ozadja, da so mu dovolili spet postati selektor, kar je seveda v prevodu pomenilo, da ne bo (spet9 niti v sanjah dovolil, da takšni ali drugačni strici sestavljajo njegovo reprezentanco, kot so jo drugim.

Skratka, s Srečkom bo še veselo in upam, da ga ne bo spet kakšen Čeferein ali določen del javnosti, ki nima pojma o fuzbalu poskušal pritiskati o odhodu v Brazilijo. V vsakem primeru pa je s prihodom Srečka nogomet pri nas, ki je bil že nevarno zanemarjen, spet priplaval na površje. Pa srečno, Srečko. Aja, pa Sarmo zabriši iz reprezentance….

Pokojninska reforma – še en nateg naših politikov…
Od minulega tedna bo treba delati več, za manj. Za manj penzije, če jo bo sploh še kdo dočakal. Začelo se je namreč prehodno obdobje pokojninske reforme, ki se bo zaostrovalo do dokončne podobe leta 2017.
Tudi z zakoni te reforme, kot vsemi ostalimi, je vlada hitela po načelu “sprejmimo hitro, za posledice ni bitno”.

Vlada je torej sprejela pokojninsko reformo, ne pa še tudi podazakonskih aktov in v njih se skriva ves bit. zaradi takšne šalabajzarske šlamparije vlade sem prepričan, da bo spet padalo na tisoče tožb, pritožb je že zdaj 15k in speet bo država, torej davkoplačevalci morala zaradi te nesposobnosti vlade plačevati odškodnine tisočim za povzročeno škodo.

Kaj drugega kot nesposbnost in  škodo pa ta vlada itak ni sposobna izdelati.

A že zdaj se ve to, kar govorim že nekaj let – moja generacija in mlajši lahko enostavno pozabimo na penzijo od države, četudi smo že in še bomo vanjo vplačevali potrebne prispevke. Iz cele delovne dobe se bo namreč po novem izbralo 24 “ugodnih” let in kdor bo imel v teh letih plače 700€, bo prejel 300€ penzije, kdor bo imel plačo pod 500€ pa lahko reče adijo penzija, čeprav ni izključeno, da bodo to isto lahko rekli, z vsemi popravki, ki še prihajajo, tudi vsi tisti z plačo 800 €.

In zato se vladi tudi mudi nižati plače JS, realnemu so plače že itak dotolčene. Lahko si sicer rečeš kaj me briga, saj penzije sploh ne bom dočakal živ, ampak če je namen živeti še takrat, potem bo treba svoj denar dajati vse kam drugam, kot pa našim bankam in pokojninskim skladom. Seveda pa imamo še vedno možnost skozi proteste odkrižati to vlado in vse skorumpirance in nam vrniti socialno državo.

Smeti so biznis….
Čeprav so lansko leto v recesiji praktično vsa naša komunalna podjetja končala celo z dobički, razen pri nas v Kopru kjer imamo že tretje leto zapored komunalo v rdećih številkah, kar je fenomen direktorja župana, lakomnost države ne pojenja in cene komunalnih storitev so poskočile.

Začetno vladno uredbo o prostih rokah oblikovanja cen komunalnih storitev je večina komunalnih podjetij vzela tako zagreto, da so napovedali kar 100 % podražitve. Vrag je odnesel šalo in vlada je morala postaviti limit 30 % podražitve, izjemoma več z njenim strinjanjem. Vprašanje je le, zakaj bi se vlada branila 100% dviga cen komunalnih storitev.

Hja, po novem bomo očitno morali smeti odvažati direkt v – parlament. Saj veš, isto se z istim valja.

Senca Franca Kanglerja ostaja….
Franc Kangler, kot simbolična prva žrtev skorumpiranega politika, kateremu bodo sledili še vsi ostali, je pisno obvestil mestni svet MOM o svoji vložitvi zahteve za odstop iz županske funkcije. Seveda Franci ni pozabil dodati, da se ne misli odreči položaju v DS, še bolj pa namerava, kot pravi, delovati v politični senci.

No, jasno je, da senca nima sence. A so, za vsak primer in zaradi nove mariborske vstaje, protestniki s Starega mosta čez Dravo spustili viseti tiste gumbi plastik lutke, z obrazi mestnih svetnikov. Dvoma ni več – letošnja specialiteta v Mariboru je – hobotnica na žaru.

Mateja Tonina za papeža….
Minuli teden je zakuhal tudi sveže poročeni Matej Tonin, brez katerega bi sicer NSi bila totalna pušiona. Tonin je namreč podprl ureditev, ki nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu omogoča prejemanje dodatka k pokojnini.  Pravi, da zato, ker je želel narediti konec maščevalni politiki.

Za nagrado bo deležen posebne obravnave izvršilnega odbora NSi, zaradi svojeglavega početja, ki je izzvalo ogorčenje v stranki, pa tudi med večino pripradnikov katolikov v državi. Res čudno, Tonin je namreč ravnal kot bi moral prav sleherni katolik.

Čeprav nimam kaj dobrega povedati o slovenski RKC, pa moram korektno oddati priznanje Toninu za temeljno sporočilo tega njegovega dejanja. Stvar namreč sploh ni v Kučanu, ampak gesti, katero najdemo tudi v besedah Biblije – ne delaj drugemu, kar nočeš, da tebi. Ta postavitev ogledala Tonina katolikom je res nepozabna poteza. Njih odziv še bolj.

A očitno bo Toninov poizkus upoštevanja božjih zakonov ravno pri katolikih postal predmet debate nečesa, kar bi morali ravno sami pohvaliti, izvajati itak. Tako ostaja, da mora biti slovenski katolik omejen do amena, ki se požvižga na božje zapovedi in mora, po Rodetu, sovražiti, žaliti in zaničevati prav vse in vsakogar, ki ni katolik.

Vse bolj je jasno, da je bila Komunistična Partija pravi angelček proti Rodetovi RKC.

Ljudstvo zateguje pas, parlamentarci veselo zapravljajo….
Kljub temu, da vlada trdi, da denarja za ljudstvo ni, ga parlamentarci zase še vedno vrtoglavo zapravljajo. Brez vsakega nadzora in seveda tudi kazenske odgovornosti so lani parlamentarne stranke oplemenitile, praktično oprale, nekaj čez 3 milijone €.

Za svetovalne pogodbe in zaposlovanja v svojih strankah, pravijo. Prav, problem je le, da ta davkoplačevalska sredstva razdeljujejo podjetjem, v katerih so parlamentarci (so)lastniki le teh in denar se steka nazaj v stranke, seveda ne več kot davkoplačevalski, ampak last stranke.

Sicer pa, če še nisi vedela/a, poleg vseh dodatkov svoji osnovni plači, vsak poslanec mesečno prejme še dodatnih 800 € in to povsem neobdavčenih, kao za kritje stroškov dela v volilni enoti.

Najbolj zapravljivi lani v parlamentu sta bili Pozitivna slovenija, ki je iz teh sredstev za strokovno pomoč zagonila 600 k €, kar je za samo mesec v parlamentu izven serijski dosežek. Janševa SDS pa je na samem vrhu zapravljenega od teh sredstev za zaposlovanje v svoji stranki – SDS je v te namene porabila 420 k €.

Če še kdo dvomi, zakaj so protesti potrebni, zamenjava skorumpiranih politikov sploh….

Tožilka z Janševim sindromom…
Višji državni tožilki Dragici Kotnik je odpipalo. Tožilka v aferu bulmastifi, ki je sicer v kar 2eh disciplinskih postopkih, je ovadila sodnico v postopku, Metko Popivoda in še tri novinarje – Dela, Dnevnika in Večera. vse je ovadila zaradi domnevnega obrekovanja in žaljive obdolžitve.

Poudarek je seveda na “domnevnega”. Še večji poudarek pa, da bi tožilka očitno rada v Janševem stilu pozaprla vse novinarje, ki ne delajo na Reporterju. Da bi se Kotnikova raje pobrigala, kako za rešetke spraviti tajkune in skorumpiran epolitike, za kar je sicer plačana, ji seveda ne pada niti na pamet.

Miro Cerar prvi rekel NE Pahorju….
Borut Pahor, sicer tudi predsednik peščice državljanov, je moral pogoltniti prvo grenko že takoj na začetku. V iskanju novega Varuha človekovih pravic, za položaj katerega se je prijavilo kar 26 kandidatov, je Pahor poskušal izbrati med neprijavljenimi.

Položaj je ponudil Miru Cerarju, sicer enemu redkemu treznemu pravniku pri nas, ki ima očitno tudi pospravljeno podstrešje. A Miro se je Barbiki vljudno zahvalil in ga zavrnil. In če takšni kalibri, kot je Miro, zavrnejo kaj takšnega, kljub temu ali prav zato, ker odlično poznajo dihanje naših parlamentarcev, potem je jasno, da bo teba parlament protestno res temeljito (p)očistiti.

Janez Janša bi tožil še samega sebe….
Slovenia demand radical changes. To je naslov pisma naših intelektualcev tujim medijem, zaradi razjasnitve, da protesti pri nas ne potekajo zaradi varčevalnih ukrepov, kot blefira Janša po tujini, ampka zaradi splošnega nezadovoljstva s skorumpiranimi poltiki, z Janšo na čelu.

Civilne iniciative iz Grčije so že replicirale pismu z mnenjem, da ne razumejo, kako je mogoče, da v Sloveniji, sicer članici EU-ja, zapirajo protestnike. Po njih izjavah namreč v protestih po Grčiji niso nikogar priprli in to kljub kljub metanju zažigalnih steklenic in mlatenju policistov.

Svoje je dodal še SVIZ, ki se je pismu pridružil tako, da bodo z vsebino pisma in še svojimi dodatki obvestili tudi Izobraževalno internacionalo, ter ustrezne evropske institucije, katere bodo seznanili z destruktivno politiko slovenske desne neoliberalne avtokratske vlade.

Janša je popenil že ko mu je prišlo na uho, kaj se pripravlja in že žuga s tožbami proti avtorjem pisma. Njegov lik poštenega, skrbnega, dialognega in sploh oh premiera bi moral seveda biti skrit tujini. To, da bi Janša najraje tožil še svojo oslovsko senco sicer ni nobeno presenečenje, da bo popušil še eno tožbo več, pa tudi ne. Zdaj ima itak Twitter, katerega sicer pišejo njegovi hlapci in bo kmalu kakšna bombica spet na sporedu.

Virant pa z glavo v zid….
Gregor Virant je predlagal strankarskim kolegom, da bi nadzorniki v bodočem državnem holdingu z 10 milijardnim premoženjem upravljali ljudje stroke, ne pa strankarski kadri. S tem so se strinjali vsi, razen, kakopak, SDS.

Kar lahko razumem. SDS je porabil dobro leto in svojih “300 strokovnjakov” za šalabajzerski zakon, na račun katerega je potem Gorenak izgubil še podpise, Ustavno sodišče pa prepovedalo referendum o holdingu. Da bi po toliko garanja SDS za holding potem nepolitični strokovnjaki vodili naše skupno premoženje….e to pa, jok brate, odpade.

V velikem praznovanju pa so v uredništvu Tednika na nacionalki. Dobrih in krepkih 30 let Tednika namreč mineva, z njimi pa tudi cca. različnih 7500 zgodb. Tednik je v bistvu, poleg Dnevnika, še edina redno tekoča dediščina tv programa še iz časov Juge in še vedno so odlični, kar nenazadnje dokazujejo tudi s svojimi visokimi rejtingi gledanosti. Čestitam vsem ustvarjalcem te oddaje.

Za konec pa ošvrknimo še nekaj (ne)pozabnih izrečenih, ravno tako (ne)pozabnih osebnosti. Glas ljudstva bo letos tekoč in odloč(il)en…..

Peran Bošković, o novoletni želji :
“Da v letu 2013 res ne bi več slišali joka otrok, da nimajo osnovnih življenjskih potrebščin, da nimajo kaj jesti. To se v Sloveniji preprosto ne sme več dogajati.”

Borut Pahor, o manirah obnašanja :
“Zlasti politiki in vsi, ki sodelujemo v javnem dialogu, se moramo disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo lahko kdo razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno.”
( Borut, lepo…pa saj se zavedaš, da se v parlamentu o tem pogovarjaš sam s seboj…..no, nekje je treba začeti)

Matej Tonin, o logiki slovenskega krščanstva :
“Popolnoma jasno je, kaj bi se mi v dani situaciji politično bolj izplačalo – napasti Kučana. Tega nisem storil. Kot kristjan čutim dolžnost, da ravnam v duhu “kar želiš sebi, stori tudi drugim”.
(Matej, ti si dokaz, da ima poroka stranske učinke…..)

Miro Cerar, o našem napredku :
“Ta neprizadetost, tisto ‘Dokler je meni dobro, ni problema’, ta premajhna skrb za širšo sliko, za skupno prihodnost, je tisto, kar se nam zdaj vrača v neki obliki krize. Zelo nizko smo padli in še padamo. To moramo ustaviti in se dvigniti nazaj. Ampak za to potrebujemo čas.”
( jasno Miro….protestniki smo očitno imeli skrb za širšo sliko že prej, skozi čas pa pridejo še tisti zamudniki….še pravi, čeprav zadnji čas, bo urejeno)

Ivan Štuhec, o simpatijah do Satana :
“Slovenija je v minulem letu preživela poizkus državnega udara z ulice. Kako je mogoče, da po dobrih dvajsetih letih demokratične ureditve pride država v takšno situacijo?”
( Štuhec, to na ulicah ni državni udar, ampak revolucija…..tudi zato, da se bomo znebili takšnih RKC termitov, ki goltate davkoplačevalska sredstva, v zameno pa pljuvate po državljanih…ulica bo prišla tudi pred cerkve, da boš lažje razumel)

Franc Kangler, ex župan MOM :
“Za proteste so krivi strice iz ozadja oziroma centralna ljubljanska leva politika.”
(Franc, važno, da so vsi drugi krivi, ti pa po Janševsko nedolžen….)

Jože Tanko, o državljanskih protestih :
“Protestniki, sindikati in tajkuni so postali zavezniki, zato demonstracije sporočajo, da se tajkunom ni česa bati.”
(e Jože, s to izjavo si spraznil  še tisti minimum pameti, ki se je držala SDS….)

Boris Pleskovič, o tehnični vladi :
“Vodenje tehnične vlade v sedanji politični situaciji, ko se ne spoštujejo vrednote, kot so poštenost, etika, trdo delo in strokovnost, bi bil nehvaležen posel za kogar koli.”
(torej je jasno, da je treba zgolj počistiti parlament temeljito, pa bo tudi hvaležnost na mestu….)

Veno Taufer, o ljubezni do Janševe vlade :
“Društvo slovenskih pisateljev protestira proti vladi, ki zapira demonstrante kot talce, kot jih je včasih okupator.”
(no ja, vse se obrača, vrača in plača….nekoč bo tudi ta vlada protestirala….v zaporu, zaradi okupacije ljudstva)

Roman Kuhar, o imenovanju Mojce Kucler Dolinar za predstavnico RS v Evropski komisiji proti rasizmu in nestrpnosti :
“Kadar govorimo o vprašanju človekovih pravic, potrebujemo nekoga, ki je »trn v peti«, ki opozarja na težave in ki je interesno izključen iz zgodbe tistih, ki povzročajo to težavo,”
( ja, in kaj manjka Mojci …ona je pa ja pravi obliž za peto vlade…)

SVIZ, o intelektu SDS :
“Zakaj hoče slovenska desna neoliberalna avtoritarna vlada, ki zavrača pogajanja o pogojih dela v javnem sektorju, sistematično onemogočiti, da bi bila Slovenija v izobraževanju nadpovprečna?!
( ja zato, ker Janševa vlada proizvaja in potrebuje zgolj – butalce….)

Borut Pahor, ob 70. obletnici  spomina na padle borce Pohorskega bataljona :
“Smo in želimo ostati ponosni dediči njihove borbe za dobro, pravično in svobodno in ne bomo nikdar dopustili, da bi morali za iste cilje in vrednote znova pasti nove žrtve. Nikoli več. Trdno se postavimo za medsebojno spoštovanje, za medčloveško razumevanje, obsodimo razpihovanje ideoloških strasti in političnih radikalizmov vseh vrst.”
(res je, ne bomo dovolili več….Janše pa sploh ne…)

Spomenka Hirbar, ob spominu na padle borce Pohorskega bataljona :
“To je naša zgodovina, to je naš ponos, to smo mi. Če bomo to zanikali, bo kot, da nimamo tal, temelja.”
( ponosni na našo zgodovino NOB….ker dejstev resnice ne morejo zanikati niti zanikrni….)

Srečko Katanec, o tem, kdo je lahko reprezentant Slovenije :
“Igralci morajo imeti krvave noge, od razmišljanja pa jih mora boleti glava.”
(Srečko, s to izjavo si nabor 70 igralcev takoj strnil v prvo in edino enajsterico….)

Don Marko M

Celje crne ovce (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “(Ne)pozabne minulega tedna – vol.13

  1. Mucek,ti si res vzameš čas za vstop v novo leto. 😉 🙂 Podvige naših borcev NOB bomo še kako čuvali,Janša je s svojo vlado pa že klinični primer diagnoze za izrezat,ker ni več kaj zdraviti.

  2. Don,te tvoje nepozabne bi lahko pogosteje natiskal.Ne vem kako ti uspe strniti bistva vseh dni v tako majhen prostor,samo to narediš odlično in z užitkom preberem to rubriko nepozabnih.Čez nekaj let bo ta tvoja kronoligija časa vredna suhega zlata.;)Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *