Nov moški užitek – šoping

Dogaja se, še pred leti, nepredstavljivo. Evropski moški si je omislil nov užitek – šoping. Dekleta, žal mi je, upam, da boste nekako preživele to hudo konkurenco. Najbolj sveže raziskave so namreč podale rezultate, da moški držav Evrope že zelo zajetno uživa v novem hobiju, imenovanem šoping. In jaz sem seveda samo moški…..

Ta novi trend moškega užitka šopinga mi je sicer znan že kar nekaj časa. Spretnosti uživanja v šopingu sem se namreč  učil tudi od najbolj podkovanih žensk na tem področju.

Priznam, prve učne ure šopinga so bile zame totalna zmeda in nepopisni napori, proti katerim je bil vojaški marš v polni bojni opremi lajt sprehod, vse dokler se nisem sprijaznil, da je šoping v bistvu zelo kompleksno opravilo.

Opravilo, ki zahteva od uporabnika močno orientacijo. In to brez Google map. Tiste genske “težave” ugibanj, katera je leva ali desna, pri ženskah tukaj čisto odpadejo. Ženska v šopingu namreč zadane vsako levo trgovino, ki je naslednja za desno.

To mi je zelo pomagalo lažje razumeti ženski svet pri tem početju. Še več pa sem razumel potem, ko sem se spustil v prvo šoping avanturo z žensko. Takšno čisto ta pravo avanturo, maratonsko.

Začela sva v ljubljanskem mestu v mestu. Iz pijače na eni teras sva zavila v prvo halo trgovin. Da rabi najlonke, je rekla.Pa da bo hitro. Pa da naj grem zraven. No, če bo hitro pa grem.

3 trgovine v tej hali niso imele najlonk. Je pa imela ena spodnje žensko perilo in modrc, ki je končal v njeni torbi, ker ga je pač nujno rabila. In sva šla v drugo halo.

Tam so sicer v eni trgovini imeli najlonke, ampak točno tistega vzorca, katerega je hotela, pa ne. Nadaljevala sva v naslednjo halo.

V 4ih trgovinah te hale nobenih pravih najlonk. Razumel sem, da naši trgovci tržno konkurenco pojmujejo po načelu “če nima on, pa tudi jaz ne bom imel”. Je pa ena trgovina imela čudovito ruto, katero je iskala že 10 let.

Potem sva obiskala še vsaj 15 trgovin, več nisem štel, a teh najlonk nikjer. So pa zato v eni imeli uhane, ki so se prilegali neki obleki, v šesti so imeli balzam za lase, katerega je iskala že 100 let, v deseti so imeli natanko takšno brisačo, ki ji je manjkala v omari, tam v eni po petnajsti pa ji je v roke skočila neka kopalna dišeča sol. Vse je končalo v njeni torbi.

5 minut pred 21 uro se je sprijaznila, da teh najlonk enostavno ni od nikoder, obenem pa je ugotovila, da je za najlonke itak prevroče. “Greva na pijačo”, mi je rekla po 2,5 urni avanturi. Pa sva šla. Tudi na to.

Po tej šoping avanturi mi je postalo jasno – ženske so upravičeno pod stresom.

Po še nekaj podobnih tovrstnih avanturah v ženski družbi sem sklenil, da je napočil čas, da si oblikujem svoj šoping stajl, ki je še vedno moja stalnica, temelji pa na enostavni preglednosti seznama, vnaprej vnešenih koordinat lokacije in terenskega gibanja slaloma Križaja v najboljših dnevih.

Če si dobil/a občutek, da mi šoping ni ravno nek užitek, potem je prav da veš, da te občutek ne vara. To pa seveda pomeni, da sem po sodobnih kriterijih staromoden, zelo staromoden.

Sodoben evropejski moški namreč uživa v svojih šopingih. In to zelo.
V tem uživanju šopingiranja pa v evropskem merilu prednjačijo – Francozi.

Čisto zadnje javne raziskave tega novodobnega moškega užitka so namreč pokazale, na moških med 18 – 49 letom, da kar 71% Francozov zelo uživa v šopingiranju, še posebej v nakupovanju oblačil in obutve.

Njih edini resni konkurenti pri vrhu so Nemci, ki s svojimi 70% uživanja v šopingiranju resno ogrožajo Francoze.

Nekoliko manjši šoping uživači so Švicarji s 50%, potem pa navzdol proti Belgijcem z 39%, do najmanj pohotnih šoping uživačev Norvežanov pri 35%.

Zato pa se zadeva tega užitka obrne na pogled, ko pridemo do faze ovrednotenja tega moškega šoping užitka, saj za ta užitek šopingiranja najmanj zapravijo ravno Francozi s povprečno 88€ mesečno, sledijo jim Nemci s 95€, Norvežani 103€, Nizozemci 108€, najbolj uživaško zapravljivi pa so Švicarji z mesečno porabljenimi 127€.

Iskal sem seveda tudi kvoto slovenskih državljanov v tem trendovskem šoping uživanju, a nas na seznamu ni, kar pomeni, da slovenski moški sicer lahko sledi uživanju v šopingu, a vseeno mesečno ne zapravi povprečno več kot 50€, kar je najnižja meja.

V naši mali podalpski bo torej, kot kaže, preteklo še nekaj vode do uveljavitve tega moškega uživaškega šoping trenda, do takrat pa seveda ni nobene omejitve, da bi moški užival ob gledanju ženske, ki z užitkom zapravi za šoping, za užitek, katerega ne da šoping.

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Moški šoping (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published.