Bikini po svetu prepovedujejo – frka totalna….

“Čeden nič je to, kar imate skoraj oblečeno”, je izjava večnosti, katero je, na začetkih booma bikinija, tako mačovsko  izustil sex bomba moškosti Sean Connery (ko bom velik, bom kot on) nekdanji sex bombi ženskosti Ursuli Andress v enem evergreen filmov Dr. No. Prav nobenega razloga proti nimam Sean-ovi izjavi…..

Ne, obleka itak ne dela človeka, ampak bikini zna narediti žensko. Moški pa ženski, tudi bikini.

To dvodelno sončno/kopalno čudo 4ih trikotnikov, danes tako samoumevno, ima naravnost bombastično zgodovino. Praktično vse, za kar ženske zagonijo kupe denarja, je izumil moški in tudi bikini se ni izneveril tej tradiciji.

Bikiniju podobno so sicer poznali že v 3. stoletju, tudi prej, a ni bilo namenjen vsaki, le najlepšim. In tako je šlo vse do 20. stoletja, ko sta ga istočasno kreirala francoza Jacques Heim in Bart Louis, a neuspešno za širše množice.

In potem se je pred 67 leti zgodil zgodovinski dogodek. Bikini je dobil – zgodbo. Takratj e namreč v Parizu Louis Reard na modno pisto postavil manekenko, ki je nosila njegovo novo kreacijo. Publika je pričakovala čudež in ja, dobila ga je. Manekenko, opremljeno zgolj s štirimi skromnimi trikotniki blaga.

Šokirano občinstvo si še ni dobro opomoglo, ko je je že sledil še večji šok. Reard je namreč pojasnil, zakaj je dal tem krpicam ime – bikini.

Le 4 dni pred to modno revijo je namreč vojno letalstvo ZDA iz svojega znamenitega B-29 odvrglo prvo atomsko bombo po koncu 2. svetovne vojne, kot prvo v seriji nadaljnih poskusov. In odvrgli so jo na atol Bikini. (atol = koralni otok plitvo obročaste oblike z laguno v sredini)

Kot bi Reard s svoj opronicljivostjo vedel, da bodo njegove bikinke raznesle po svetu, kot atomska bomba na Bikiniju.

No, od takrat dalje je vse postalo stvar ženske bikini emacipacije, moških pogledov misli “joj, kaj bi ti delal”  in seveda velikega biznisa.

Bikini prepovedan v Italiji
A kljub nesporni popularnosti bikinija, se zadnja leta dogaja, da ga vse pogosteje prepovedujejo po svetu. Zadnje sveže iz tega seznama je popularno italijansko turistično mesto Vietri Sul Mare, iz province Salerno.

Tamkajšnji župan Franko Beninkasa se je odločil, da ženske ne smejo hoditi naokoli v bikiniju po mestu. Če si bo katera turistka ali domačinka to dovolila, jo lahko mestni redarji mirne duše oglobijo za 500 €.

S to potezo bo ohranil ugled mesta, pravi Beninkasa.

V bran mu je stopil tudi prvi policaj mesta Alfano, ki je razložil, da so se prepogosto dogajale neprimerne scene, ko so bikini razgolotene gospodične navalile iz plaž direktno v gostinske lokale po mestu, kar po njegovem ni imelo več nobene veze s kulturo obnašanja.

Bikini prepovedan v Arabskih Emiratih
Vsem, ki se navdušujete nad fantastičnimi plažami Arabskih Emiratov in se mogoče celo odpravljate tja, ne bo odveč vedeti, da imajo tam kar nekaj takšnih plaž, na katerih je prepovedana uporaba bikinija.

Prepovedane pa so tudi moške kopalke, ker, kot pravijo v zagovor – preveč odkrivajo, kot bikini. In ja, kazni so.

Bikini prepovedan tudi na izboru Miss sveta 2013
Zdaj pa je že znano tudi, da bo letošnje tekmovanje za Miss sveta septembra v Indoneziji, ki je s svojimi 240 milijoni državljani največja muslimanska država sveta, potekalo prvič brez – bikinija.

Ja, letos se ne bomo nič nasljali nad lepoticami sveta v izhodih s kopalkami. Nema. Njet. Odpade skroz.

Odločitev, da se kategorija izhodov v kopalkah povsem izloči iz tekmovanja je sprejel organizator zato, da ugodi islamskim organizacijam, ki so tekmovanju nasprotovale in celo zahtevale odpoved tekmovanja, kar so upravičevale v trditvah, da Miss sveta promovira zgolj hedonizem, materializem in potrošništvo.

Res težki časi za bikinke….

No, sam sem se odločil bikinke podpreti. In tako bodo izgledali moji popoldnevi letošnjega poletja – bikini….monokini……nokini……neobvezno v tem zaporedju. Bemti, kako rad imam poletje….

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Bikini cool (blog Don Marko M)

Bikini cool 1 (blog Don Marko M)

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Bikini po svetu prepovedujejo – frka totalna….

 1. Pa sej morda pa ne bo slabo, če bodo brez bikink nastopile na tekmovanju, samo ne vem kaj bodo islamske organizacije porekle na to, da se bodo kandidatke gole sprehajale po odru 🙂

 2. V krščanskih državah so se bikinke lepo uveljavile. Bolj kot se evropa islamizira, hujše bo preganjanje “žaljivega” oblačenja. Islam pravi, da je zelo tolerantna vera, ki dopušča skoraj vse, le da se ne žali islamskih vernikov. Zgodovina nas uči, da so na koncu muslimani pobili kristjane, ki so imeli na svojih hišah v Jeruzalemu obešen križ, češ da so žalili mimoidoče muslimane, ki so slučajno pogledali na krščanski križ. Tudi pri nas so vse glasnejše zahteve, da se dokončno utišajo cerkveni zvonovi, predvsem tam kjer je prebivalstvo v večini priseljeno. Z največjim veseljem pa z njimi držijo tudi naši levi “ateristi”, ali “umetniki”, ki se norčujejo iz simbolov krščanstva, ali zažgejo v imenu “umetnosti” strunjanski križ.
  Oriana Fallaci je dobro opisala dogajanja v Italiji in drugje po Evropi in spravila v slepi bes, tako muslimane (ki pa niti niso zanikali njenih trditev), še bolj pa levičarje vseh barv.

 3. afnogunc

  mislim, kaj lahko razgoniš tudi enostavnost bikink….svašta….a to je vse, kar si misliš o bikinkah ?….mogoče bi moral večkrat na plažo, bazen ali podobno….v zgodovini pešaš, sedanjosti tudi, branju itak….jaz ti predstavim, da v dobesedno leglu krščanskih držav, Italiji, uvajajo prepovedi pod kaznijo za bikinke, ti pa streseš, da se lepo uveljavljajo…..ostalega tvojega pa itak nima smisla komentirati, pa brez zamere….

 4. Samo

  Miss sveta pač mora spoštovati lokalno tradicijo države gostiteljice, kot to pač moramo vsi, ko se znajdemo v gosteh kjerkoli…..sicer se mi zdi zelo zanimiva utemeljitev te geste brez bikink na miss sveta, kot so jo prikazale te organizacije nasprotnice tega tekmovanja….
  seveda pa bi se dalo to zadevo tudi drugače razumeti, po sistemu kar izrecno ni prepovedano je dovoljeno, in na oder poslati tekmovalke v nokini opremi….v tem primeru bi celo jaz, sicer prvič v življenju, gledal izbor Miss sveta…. 😎

 5. Ma kako lepo,mucek.Najprej nam moški izumite bikini in potem gledate samo bikini.Ste nas spravili na štiri krpice in potem nikoli nimamo kaj obleči. 😉 🙂

 6. Se strinjam, da je treba spoštovat tradicijo in vse. Všeč mi je tudi zapis, ki si ga napisal in lepo predstavil bikinke, tako zgodovinsko, kot tudi estetsko. Je pa res, da ko sem prvič zasledil naslov v medijih: Miss sveta letos brez kopalk! sem se namuznil in zdaj mi moje kar ne gre iz glave 🙂

  in ja, poletje pa bikini (v vseh pogledih) je supeeeeeeeeer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *