Zoran Janković ne pleska sam svoje pisarne, tudi ostali župani ne. Farbajo pa….

Da bi lažje razumeli ustroj delovanja naših birokratov, je pač treba ponuditi primerjalnost delovanja tega aparata v tujini. Če primerjam Koper in Ljubljano ali Maribor, pač preveč zlahka ugotovim(o), da razlik ni.  Redko kateremu občinskemu uradniku pade na pamet, da bi naredil kaj več in drugega od tistega, kar mu določa opis del in nalog. Le kako bi reagirali, če bi jim šef župan zaukazal, da si morajo sami prepleskati svojo pisarno ?…..

Res me zanima. Čeprav je že dokazano, da “mojemu” Popoviću, še manj Jankoviću, kakor tudi Fištravcu in ostalim našim županom ne pade na pamet, da bi naredili nekaj, kar lahko drugi.

No, kako bi pa moralo biti v resnici, dovolj nazorno razkazuje primer delovanja Mestne uprave iz Avezzana, občine 43 k prebivalcev v osredju Italije.

Po lanskih turbulentnih volitvah v Italiji, je tudi v Avezzanu prišlo do sprememb na položaju župana. Nov župan je postal levo sredinski Giovanni Di Pangrazio in takoj uvedel nove, kreativno sveže pristope dela Mestne uprave. Saj veš kako gre to – kakršen šef, takšen delavec.

In očitno se tega, politično mladi, Giovanni dobro zaveda. Splošna recesija je samo dodaten razlog, v kateri se prikažejo vse sposobnosti šefa. In tudi Giovanni se je odločil varčevati, a na drugačen način, kot naši župani.

Zaposlenim v Mestni upravi je namreč predlagal, da sami prepleskajo svoje pisarne. In seveda tudi hodnike, skratka celo občinsko stavbo.

A predlog je imel tudi dodatek. Zaposlenim je predlagal, da, pazi zdaj, stroške za material, torej barve in potrebno orodje, plačajo kar sami iz svojega žepa.

Za nameček pa še, da se pleskarska dela izvajajo po končanem rednem delovnem času. Torej v svojem prostem času.

In potem se je Giovanni vsak dan, nekaj dni, po svojem županskem delovnem času, preoblekel, vzel v roke metlo, krtačo, barve, valjček, čopič in pač pleskaril svojo pisarno.

Na praktično enak način pa so mu sledili ostali zaposleni občinske uprave pri pleskanjih svojih pisarn.

Po nekaj dnevnem pleskarjenju, so bili na koncu vsi zadovoljni. Zaposleni in meščani. In seveda tudi župan Giovanni, ki je razložil tudi finančne učinke te akcije.

Za material pleskanja so vsi zaposleni, z županom na čelu, plačali svojih skupnih 470 €. A glavni prihranek je bil 10.000 €, kolikor bi jih stalo, če bi to delo namesto njih opravljal kakšen pleskarski servis.

Seveda takšnih in podbnih učinkovitih idej in prijemov županu Giovanniju ne zmanjka, a o njih še kdaj drugič.

In potem gledam, berem in si manem oči, kako so mestni svetniki lani v Kopru zagonili 130k € za luftanje, v Mariboru isto vsoto za isti namen, v Ljubljani pa so zluftali 200k €.

Sredstva, katera bi mestni svetniki morali porabiti za delo, a je bil večji del teh vsot porabljen za preseravanja, prežeravanja in pijanke.

Denarja jim seveda ni bilo potrebno porabiti, lahko bi ga prihranili in prenesli v naslednje leto, še obresti bi se nekaj nabralo, lahko bi ga namenili socialno ogroženim, a to bi bilo prelahko. Naši Popovići, Jankovići in ostali župani očitno raje nimajo nič z recesijo skupnega.

Vseeno pa od njih pričakujem, da bodo zavihali rokave, si iz svojega žepa kupili barvo in potrebno orodje, to isto naročili svojim podrejenim uradnikom in izven delovnega časa, brezplačno, skupaj prepleskali vsak svojo pisarno. Neko koristno in varčevalno početje pač. Farbanja je bilo že preveč……

Don Marko M

Pleskanje trend (blog Don Marko M)

Deli:

1 pred teboj je povedal za zapis “Zoran Janković ne pleska sam svoje pisarne, tudi ostali župani ne. Farbajo pa….

  1. Ideja je zelo dobra, tudi uporabna, a kaj, no spet tisti a kaj, ko naši preljubi župani, opravičujem se častnim izjemam, počnejo vse kaj drugega. Na žalost so vsi tisti davkoplačevalski evri v proračunih prevelikokrat plen, in več se razmišlja kako hitro in kdo bo prej prišel do kupčka, kot o tem, kako ta denar, kateremu smo se odrekli v korist države davkoplačevalci koristno, gospodarno in pošteno porabiti v korist vseh nas, ki polnimo to vrečo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *