Osvežilci zraka so strupeni – dojenčki še posebej zdravstveno ogroženi !

Saj poznaš tiste reči, od dišečih sveč, razpršilcev, dišečih smrečic, za vtičnico, obesit ali v roki, vseh možnih oblik in vonjev, ki se prodajajo pod oznako “osvežilec zraka”. No, tista, da se dišeče vonjave proizvajajo tudi iz smrada, je pri teh izdelkih, kot parfumih, povsem usklajena. Še več. Osvežilci zraka so življensko nevarni…..

Preden boš naslednjič porinil/a v vtičnico kakšen osvežilec, posprejal/a prostor, prižgal/a dišečo svečo ali uporabil/a katero drugo obliko “osvežilca zraka”, mogoče ne bi škodilo 2x razmisliti.

Osvežilci zraka namreč vsebujejo Phthalate, ki so najpogostejši povzročitelji astme in alergij, zmanjšujejo nivo testoterona in sperme, povzročajo malformacije genitalij, škodljivo vplivajo na jetra in ledvice. A najbolj nevarni so dojenčkom in otrokom, saj pri njih povzročajo trajne okvare v podobi prej omenjenih povzročiteljev.

Svet za ohranitev naravnih virov (NRDC) je zaključil s študijo “Čiščenje zraka”, posvečeni “osvežilcem zraka”, v kateri so bili uporabljeni vsi znani “osvežilci”, ki se najbolj reklamirajo kot “povsem naravni in neparfumirani”.

Končni rezultat opravljenih analiz študije je – kar 86 % “osvežilcev zraka” vsebuje nevarne Phthalate.

In prav noben od proizvajalcev ni uvrstil Phthalatov na etiketo izdelka, kakor tudi nobenega drugega opozorila o nevarnosti le teh.

Phthalati, ki se sicer najpogosteje skrivajo ravno pod oznakami “dišave”, se uporabljajo tudi kot mehčalci plastike, najdejo pa se tudi v plastičnih igračkah, barvah, pesticidih in seveda v kozmetičnih izdelkih in parfumih.

Dojenčki in otroci so še posebej občutljivi na te toksine “osvežilcev zraka”.

Leta 2005 je sicer Evropski parlament sprejel sklep o prepovedi treh Phthalatov DEHP, DBP in BBP, ki škodljivo vplivajo na razmnoževanje in sklep o prepovedi uporabe Phthalatov v vseh igračah in otroških proizvodih, a se še ne izvaja v vseh članicah EU, se pa  v Nemčiji.

In če se, kljub tem raziskavam, še vedno nimaš namena upreti rabi teh “osvežilcev zraka”, potem lahko vsaj pozorno spremljaš, če ima izdelek zapisano v sestavinah tudi Phthalate (če ne napišejo nič, še ne pomeni, da jih ne vsebujejo), predvsem sledeče :

DBP : Di-butil Phthalat ( povezan je s spremembo nivoja hormonov in slabšanju kakovosti sperme)
DEP : Di-etil Phthalat ( reproduktivni toksin – povezan je s spremembami v genitalnem razvoju)
DIBP : Di- izibutil Phthalat (ima podobne učinke kot DBP. Povezan je z zmanjševanjem testisov in nižanjem nivoja testoterona pri živalih, tudi domačih ljubljenčkih in povzroča spremembe genitalnega razvoja pri ljudeh)
DIHP : Di-izoheksil Phthalat (toksin, ki vpliva na reprodukcijski sistem moškega, povezan pa je tudi z defekti ob rojstvu in v kasnejšem razvoju otroka)

Sicer pa itak ne razumem ravno te pretirane rabe teh “zraka osvežilnih” sredstev. Nekako se mi zdi, da je Narava že dovolj poskrbela za ustrezne vonjave. In četudi drek pošpricaš z osvežilcem zraka, to še vedno ne pomeni, da bo zaradi tega postal dišeča vrtnica.

Don Marko M

Osvežilec zraka (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Osvežilci zraka so strupeni – dojenčki še posebej zdravstveno ogroženi !

  1. hormonski motilci ja … baje tudi zaradi tega moški niso več moški 🙂 ali kot je reku moj sin(9) moški morajo mal smrdet 🙂

  2. o ja, še kako se spomnim in tnx, da si me spomnil….tudi v službi sem jo z veseljem pogosto vtaknil v cd plejer svoje čase…še vedno paše v vsakem trenutku, besedilo pa pa še vedno raztura v večplastnosti sproščanja domišljije…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *