Duo Moralna mačka – lajkam, lajkaj akcija

Veš kaj, dajmo narediti (spet) nekaj dobrega za nekoga. Nič dosti naporov ne bo zahtevalo od tebe, samo en klik za FB lajk, ki bo osrečil dve osebi – duo Moralna mačka. In tukaj je moja zgodba razloga – pred par dnevi je eden mojih FB frendov pripopal na zid njun video. Praviloma večino teh videov preskočim, a tokrat mi je miško kar refleksno prestavilo na Play. Še dobro….

Kajti, če ne bi bilo tega refleksa, potem še danes ne bi vedel, da se dva talenta, Moralna Mačka, trudita res iskreno na poti med slovenske pop zvezde. Čeprav….

Čeprav lahko že zdaj mirno potrdim, po ogledu njunih posnetkov, da sta tako posebna, unikatna, da že sedaj prekašata najmanj polovico slovenske glasbene pop scene. V tej plagiatorski vukojebini in do sladkorne pocukranih “div” in “zvezd” naše male podalpske, sta fanta nedvomno iskrena osvežitev in popestritev.

Pa naj ti povem, zakaj sta zame Damir in Boštjan iz Koroške tako posebna. V prvi vrsti občudujem njuno energijo do življenja, vztrajnost sledenja njunim sanjam in odločne korake po začrtani poti. Ja, to nekaj, kar večina še išče, večina nikoli ne najde….

Predvsem pa me je  navdušila njuna spontana kreativnost. Fanta bi sicer lahko, kot glasbeni duo, zgolj preigravala razno razne komercialne že slišane komade, kot to pač počne zajetno število slovenskih glasbenikov. A ne, fanta sta ubrala svojo pot….

Svojo pot proti zvezdam sta začela na prvo žogo kar s svojimi avtorskimi skladbami. In to na kakšen, meni še neviden, res poseben način….

Moralna Mačka ustvarjata svoje komade po principu glasbenih želja, na recimo radiu ali tv. Nekdo iz občinstva jima pač izreče svojo glasbeno željo in ona dva jo odigrata. No, v isti sapi avtorsko ustvarita in odigrata…..

Recimo – ti si zaželiš, da ti naredita en čisto nov komad, ki bo samo “tvoj”. Mačkoma poveš svoj zamišljen naslov komada, recimo “Žena rada lika”. In zdaj se začne šov….

Moralna Mačka iz tega naslova sestavita cel komad po svoje. Tako glasbo, kot besedilo. In če drži, kar pravita, da sploh besedila komadov ustvarjata sproti, spontano, ko že teče glasba komada, kar si recimo lahko dovolijo samo (naj)boljši reperji, potem sta sploh frajerja.

Mogoče bo kdo porekel, da besedila niso presežek, kar seveda nikakor ne zmanjša njih pomembnosti, a jaz rade volje porečem, naj vsak sam proba to narediti. Dam mu naslov komada, 10 minut časa, pa izvoli, naredi komad…..In to brezplačno.

Moralna Mačka te komade po želji izdelujeta in video predstavljata povsem brezplačno, ker to počneta iz hobija, sta pa zahvalna za vsak lajk vzpodbude na njunem FB profilu.

Vsekakor pa Mačkonoma zelo priporočam, da svoje glasbene umetnine primerno avtorsko zaščitita in to sproti, ker v naši mali podalpski se prerado dogaja, da si plagiatorske mega zvezde “sposojajo” komade od še neafirmiranih avtorjev in jih prodajajo kot svoje.

V pokušino tebi pa le par njunih hitov :
Živeti brez Janše je lepo
V naši državi pravice ni
Hej prijatelj stari

Na njunem video Youtube kanalu pa si lahko prisluhneš in ogledaš še na desetine njunih mojstrovin.

Sploh ne dvomim, da Moralna mačka, ki sta si upravičeno dodelila to ime, lahko samo še napredujeta, zato sploh ne bom presenečen, če bosta lepega dne na vseh tv in radijskih postajah, ter ostalih medijih. To si zaslužita.

In zato se mi zdi prav, da jima ponudimo klik vzpodbude in radosti v tem prazničnem decembru. Fanta si želita samo 1000 lajkov. Seveda jima bomo to željo izpolnili. Še preko če je treba.

 Aja, mačkona zagotavljata, da bosta naredila prav poseben komad za svoje lajkače, ko dosežeta 1000 lajkov.

Alora, vse kar je potrebno narediti in k čemur vabim tvoje sodelovanje,  je klikniti na njuno FB stran Fan Klub Moralna Mačka in klikniti lajk. No, pa začnimo….

Don Marko M

Duo Moralna mačka (blog Don Marko M)

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Duo Moralna mačka – lajkam, lajkaj akcija

  1. O ja, za ta pobiča sem zvedela lani, ko so jima hčerkini sošolci pošiljali teme za nove pesmi, vse pa so se vrtele okoli značilnosti posamezih sošolcev 🙂

  2. Prav simpatična sta 🙂 Z mojimi kombinatkami smo prispevale sedem lajkov,da boš ponosen na nas,mucek 😉 🙂

  3. Nadinka,

    vidiš, jaz vedno izvem bolj pozno… 🙂 …sta mi fanta všeč, brezkompromisno se lotita vsakega glasbenega izziva po naročilu, ne glede na tematiko…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *