10 najbolj zažigalnih pesmi po svetu in 10 najbolj zažigalnih v Sloveniji v 2013

Če gredo še komu, kot recimo meni, tej krist-maš komadi po radiu že krepko na penis, ob čemer se zahvaljujem Valu 202 za sodelovanje in trezen glasbeni izbor, potem je pravi čas, da si ogledamo in prisluhnemo, kateri glasbeni izvajalci po svetu in doma so najbolj zažigali v iztekajočem letu 2013. In kot pravijo glasbeni strokovnjaki, že skoraj od zlatih 80ih ni bilo tako glasbeno plodnega leta, kot to 2013….

Pa gremo najprej na tiste TOP 2013 glasbene izvajalce, ki so razharali po celem svetu.

Zagotovo najbolj znan in najuglednejši glasbeni časopis s težo na planetu “Rolling Stone” je predstavil seznam najboljših letošnjih komadov iz katerega ti sicer predstavljam zgolj prvih 10.

Upoštevajoč, da je bilo letošnje glasbeno leto res plodno, kakor tudi, da sodobna, širšemu občinstvu namenjena, glasba vse bolj zabrisuje žanrske predznake, vse bolj pa se nagiba fuziji, je jasno, da so imeli v uredništvu “Rolling Stone” zelo zahtevno opravilo izbora.

Če k temu dodamo še recimo francoske “robote”, ki so dominirali po radijskih postajah s sproščeno disco himno iz 70ih, ali 16 letni čudež prihajajoč iz okrutnih ulic Nove Zelandije, ali razjarjenega hip-hop genija, ki se spopada z rasizmom, ali kanadske rokerje, ki nažigajo art – disco glasbo, potem ja, res niso imeli lahkega dela.

Seveda je teh TOP 10 v nadaljevanju tistih, ki so prestali vse “filtre” izbora in najbolj zadovoljili stroge in visoke kriterije glasbenih kritikov in poznavalcev aktualne glasbene scene.

In ja, tej TOP komadi niso bili obvezno tudi prvi na radijskih/tv/časopisnih lestvicah, so pa bili večinsko, poleg omenjenih kritikov, prvi med ljudstvom po svetu, kar v končni fazi itak edino šteje.

In ekola, tukaj je TOP 10 zažigalnih sveta za 2013 :

1. Daft Punk – Get Lucky Ft Pharell Williams

2. Lorde – Royals

3. Kanye West – Black Skinhead

4. Hannah Hunt – Vampire Weekend

5. Disclosure – When A Fire Starts To Burn

6. Parquet Courts – Stoned and Starving

7. Justin Timberlake – Mirrors

8. James Blake – Retrograde

9. Drake – Started From The Bottom

10. Arctic Monkeys – Do I Wanna Know ?

Slovenija je sicer na tem planetu, čeprav smo svoj planet in posledično nimamo svojega predstavnika med temi svetovnimi TOP 10, zato pa imamo možnost in znanje, da si izdelamo lestvico svojih 10 najboljših v naši mali podalpski za 2013.

In tako ti svečano predstavljam TOP 10 najbolj zažigalnih komadov SLOvenskih izvajalcev v letu 2013, po prefinjenem in natančnem kritičnem izboru ušesa uredništva blog Don Marko M Stone :

1. Magnifico & Serbian Army Orchestra – iThink

1. Hamo & Tribute 2 love – Dejva bit čist bliz

1. Requiem – Amen

Seveda bom upošteval načelo demokracije in verjetnost, da imaš tudi sam/a svoj predlog najbolj zažigalnega glasbenika v Sloveniji za 2013, zato ti, čeprav to kakopak ne bo spremenilo 1. mesta lestvice, dopuščam vse možnosti, da v komentarje dodaš svoj glasbeni predlog slovenskega izvajalca, česar ti ne omogoča noben drugi blog v naši mali podalpski.

Don Marko M

Only rock'n'roll (blog Don Marko M)

1 pred teboj je povedal za zapis “10 najbolj zažigalnih pesmi po svetu in 10 najbolj zažigalnih v Sloveniji v 2013

  1. Mucek,za pol komadov smo s kombinatkami prvič čule.Ker je tvoja lestvica naših pesmi že natančno prešteta 🙂 dodajamo s puncami svoj predlog Zablujena generacija Čas ustavil bi http://youtu.be/1rh0ZT09p_8
    Po tvojih strogih kriterijih bojo verjetno nekje med šestim do desetim mestom slovenske lestvice 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *