Strekerji – magneti nepozabne zabave človeštva (foto)

Čeprav gre v tem zapisu za poučno zabavno tematiko – Opozorilo – ogled fotografij v zapisu ni primeren za otroke od 1 – 15ega ter 70 – 120ega leta brez spremstva staršev. Opozorilo velja tudi za konzervativce vseh starosti, ki se sicer glumijo fine, a so v resnici dosti bolj perverzni, čeprav to dokaj (ne)uspešno prikrivajo v moralnih pridigah….

Streking je tisto, kar ne pušča nikogar brez mnenja. Dogodek v dogodku. Le streking ima ta privilegij, da, iz monotone javne prireditve in/ali športnega dogodka, v nekaj sekundah občinstvu prikaže ognjemet zabave in jim najprej za kakšno minuto, v nadaljevanju za nekaj dni, zabavno popestri življenje.

Ja, brez strekerjev (streaker) bi bilo dosti prireditev in športov milo rečeno neuporabnih.

V svoji definiciji je streking dejanje slačenja svojega oblačila in tekanje po javnih lokacijah. Od običajnega egzibicionizma in javnega razkazovanja golote se razlikuje v tem, da cilj le tega ni šokirati javnost, ampak zabavati občinstvo.

Streking je začel poganjati svoje korenine že ob koncu 18. stoletja, izraz pa je svoj moderni, torej današnji, smisel dobil leta 1973, ko ga je populariziral novinar lokalnega časopisa iz Washingtona, potem ko si je ogledal mestni tek študentov nagcev iz univerze Maryland.

Danes se recimo ve, da se pri strekerjih nikoli ne ve. No, ve se, da so v dobri kondiciji, s smislom za orientacijo, spretni in zabavni. Smisel strekerja pa je itak, da pride kadar in kamor sam hoče….

Strekerji lahko “udarijo” samo 1x v svoji karieri, lahko večkrat. Leta posameznika pri strekingu sploh niso pomembna, žene pa jih predvsem dokazovanje, da si upajo. Nekateri to ponovijo že tolikokrat, da jim to postane hobi.

Najpogostejša oblika strekinga je tek nagca pred veliko množico na športnem dogodku, ki se lahko odvije tik pred začetkom dogodka ali kadarkoli med njim. Praktično ne obstaja šport, ki privabi veliko število gledalcev, da ne bi doživel “napad” strekerja. Dogaja se celo nemnožičnim športom, kot je biljard in celo pasjim razstavam.

Seveda imajo tudi strekerji svojega kralja in kraljico, čeprav je v človekovi naravi, ko je golota v vprašanju, nekako bolj logično, da se favorizira žensko. Zato niti ne čudi, da so najpopularnejši strekerji po svetu v bistvu strekerice.

Krona kraljice strekinga je še vedno v lasti svetovno najbolj znane strekerke, angležinje, Erice Roe, ki je, med tekom po stadionu, razgalila svoje oprsje 2. januarja 1982 na ragbi tekmi med Anglijo in Australijo. Do takrat asistentka v lokalni knjižnici, za 100 funtov mesečne plače, je takoj po tem dogodku samo od pojavljanj v tv oddajah zaslužila preko 8000 funtov.

A kljub temu ostaja še vedno najpopularnejši streker v zgodovini Robert Opel, ki je med direktnim tv prenosom podelitve 46. Oskarja, povsem gol pretekel oder s prstnim kazanjem V flower power znaka Peace (Mir).

Zadnjih nekaj let pa je svetovno najpopularnejši, čeprav ni klasičen streker, Katalonec Jimmy Jump. Zaznamoval je že največje svetovne športne dogodke in “uletaval” na nogometno finale Lige prvakov, na tekme SP in EP, Rogeru Federeru je v finalu Roland Garrosa uspel natakniti na glavo katalonsko kapo…

Tekel je tudi po progi F1 med VN Španije, uspešno prekinil nekaj “el classicov” Barcelone in Reala, ob neki priložnosti mu je uspelo celo, med rugby tekmo, se prebiti na igrišče, kjer se je priključil ekipi, ki je izvajala začetni udarec. Ja, ogromno je že teh lokacij, kjer je bila milijonskemu avditoriju vidna Jimmy Jump rdeča kapica.

Zdaj, kako uspešno zaključijo strekerji posamezen nastop pred, tudi rtv, občinstvom, je vsakič zgodba zase. Dejstvo je pač, da kljub zabavnemu dogodku za občinstvo, strekerji prevrtajo praviloma zelo stroge varovalne sisteme.

Strekerke jo z varnostniki in/ali športniki na dogodku praviloma nežno odnesejo, ob bučnih ovacijah občinstva. Teh ovacij občinstva so sicer deležni tudi strekerji, a pri njih varnostniki ne pokažejo vedno razumevanja smisla za humor in zabavo, včasih jih celo grobo poškodujejo. Enakost spolov in to….

Streking v Sloveniji

Rad, zelo rad in z veseljem, bi sicer navedel vsaj en primer strekinga v Sloveniji, a ga, kot za področje celotnega Balkana  ne morem, ker ga enostavno ni. Slovenski smisel na športnih dogodkih je pač drugačen.

Slovenski navijači ne “uletavajo” na športna prizorišča goli, temveč s transparenti političnih parol. Večina slovenstva je pač narejena tako, da se sramuje sleči do nazga v javnosti, privat jih najdeš v avtomobilih v vsakem grmu, ne sramuje pa se političnega ekstremizma.

Dodaten element, zakaj pri nas še ni bilo primera strekinga, pa je po mojem kulturološki razlog – še vedno je preveč naše družbe konzervativne, vsaj v javnosti.

Sicer ne mislim, da je tek nagca preko igrišča odraz neke kulture, je pa nedvomno zabaven dogodek za krepke tisoče gledalcev. Na večini tekem športnih ekip slovenskih ligašev bi recimo bilo “uletavanje” kakšne strekerke edini pomemben in omembe vreden dogodek cele tekme.

Strekerje sam jemljem kot pravo, zdravo zabavo, četudi so lahko obenem tudi najboljša oglaševalska poteza tistih najbolj drznih in pogumnih oglaševalcev. Pred koncem dodajam na ogled še nekaj talentiranih strekerjev na delu – klik

In če je koga zamikalo, da bi se pridružil zabavni druščini strekerjev, potem je ogled teh kratkih, za dobro minuto, navodil  kako postati streker že neizbežen – klik

Recept je torej enostaven – kdor hoče v nekaj sekundah postati svetovno slaven za mesece, leta, ta ne hodi na Talent šove, ampak postane – streker….

Don Marko M

Streker 01 (blog Don Marko M)

Streker 03 (blog Don Marko M)

Streker 04 (blog Don Marko M)

Streker 07 (blog Don Marko M)

Streker 08 (blog Don Marko M)

Streker 09 (blog Don Marko M)

Streker 10 (blog Don Marko M)

Streker 11 (blog Don Marko M)

Nackter bei Spielunterbrechung in Wimbledon

Streker 13 (blog Don Marko M)

Streker 14 (blog Don Marko M)

Streker 15 (blog Don Marko M)

Streker 16 (blog Don Marko M)

Streker 18 (blog Don Marko M)

Streker 19 (blog Don Marko M)

Streker 20 (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *