SP Brazilija 2014 – nekaj uporabnega, nekaj očesu prijaznega (foto)

Malo drugače o nogometu tokrat – ker mogoče ne sodiš med tiste nas skoraj 5 milijard Zemljanov, ki bomo dokaj zavzeto, nekateri že vnetljivo, spremljali ta največji svetovni praznik nogometa. Nekaj osnovnih, drugačnih, informacij o SP v Braziliji predstavljam, katerih zagotovo ne škodi vedeti…..

Letošnje nogometno SP v Braziliji je jubilejna 20 epizoda, v večni nanizanki te igre, ki piše že 84 skupnih let. Svetovno prvenstvo bo letos potekalo od 12.junija z otvoritveno tekmo med gostiteljem Brazilijo in našimi sosedi Hrvati, zaključilo pa s finalno tekmo in zaključno slovesnostjo 13.julija.

Za prav vsakega nogometaša je igranje na SP najvišja možna stopnja v karieri in sanje številnih malčkov, ki se začenjajo poganjati za žogo po travnatih igriščih.

V številkah….
Brazilija je v SP vložila 15 milijard dolarjev, predviden zaslužek je 110 milijard dolarjev. Vsaka od 32 sodelujočih reprezentanc je že s samo uvrstitvijo na SP zaslužila najmanj 8 milijonov dolarjev, skupen nagradni sklad pa znaša 423 milijonov dolarjev.

Zmagovalna reprezentanca Mondiala bo bogatejša za 25,6 milijonov €, drugo uvrščena ekipa dobi 18,3 milijonov €, tretje uvrščena pa 16,1 milijona €. Posebnih 70 milijonov bo organizator razdelil tudi nogometnim klubom, ki so prispevali reprezentante.

Za varovanje SP je Brazilija pripravila 170.000 policajev, poleg 100.000 redarjev organizatorjev na prizoriščih.

Organizator upravičeno pričakuje v času SP preko 4 milijone turistov, patudi preko 4 milijarde gledalcev pred malimi oz. skupinskimi jumbo ekrani v mestih po svetu in ja, oboje je še kako izvedljivo.

Cene v Braziliji podivjale – najcenejši sendvič za 17 $
Že pred uradnim začetkom pa so se že začeli pritoževati prvi tisoči navijačev, saj so Brazilci astronomsko dvignili cene praktično vsega za najmanj 2x pa do 5x. Nesramnost ali pogoltnost Brazilcev, ali kar oboje.

Poleg hotelirjev in letalskih prevoznikov, bodo na svoje prišli tudi gostinci in trgovci, samopostrežne in fast foodi, saj za pest velik sendvič s sirom stane 17 $, tradicionalna peperoni pizza pa 36 $. Povprečna cena nočitve v Riu de Janeiru stane 445 $, kar pomeni, da bo navijač porabil dnevno okoli 680 $, seveda brez cen vstopnic za tekme, ki že sedaj hodijo v tisočake na črnem trgu.

Navijači besni – FIFA hoče teniško atmosfero
Pravi šok pa je FIFA pripravila navijačem, saj je prepovedala praktično vnos vsega na stadione, razen samih sebe. Res težko si predstavljam deželo sambe brez glasbenih ritmov na stadionih.

FIFA je šla tokrat že v bizarnosti – v okviru svojega kodeksa obnašanja, je na stadionih prepovedala vsakršno rabo glasbenih instrumentov, kakor tudi megafonov in navijaških siren.

Na stadionih med tekmami niso dovoljeni niti dežniki, senčniki, kakor ne napihljivi predmeti, tudi navijaški baloni. Tisoči navijačev ne bodo smeli vnašati na stadion ne hrane ne pijače, bodo pa lahko oboje kupovali, mastno seveda, zgolj v notranjosti stadionov.

Poleg prepovedi vnosov torb vseh oblik in velikost, eno nosilnih vlog nosi tudi prepoved vnosov in rabe video kamer in prenosnih računalnikov vseh vrst in oblik, obenem pa bodo na stadionih navijačem blokirani gsm signali, čeprav bo dovoljena raba “pametnih” gsm telefonov.

Najdražjih 11 vseh časov SP
Že pred začetkom je bila izbrana tudi najdražja enajsterica vseh dosedanjih nogometnih SP, ki pa ne bodo obvezno tudi največji zvezdniki tega prvenstva.

Prvi 4je prihajajo iz vrst gostiteljev – David Luiz vreden 50 milijonov €, Marcelo 25, Thiago Silva 40 in Neymar 60 milijonov €.

Nemci so prispevali Manuela Neuerja vrednega 38 milijonov €, Maria Götze 60 in Philippa Lahma vrednega 32 milijonov €, predstavnika Španije pa sta Andrés Iniesta za 60 in Cesc Fabregas 55 milijonov €.

Piko na i tej 11terici, skupaj vredni 630 milijonov € dopolnjujeta bisera Lionel Messi vreden 130 milijonov € in najboljši nogometaš na planetu Cristiano Ronaldo s svojimi 110 milijoni €.

Res bi bilo zanimivo videti, kako bi ta enajsterica skupaj igrala na igrišču…..

Ronaldo 2014 (blog Don Marko M)

12 veličastnih stadionov
Da se lahko sprehodimo 12ih stadionih svetovnega prvenstva letos ne bo treba ravno v Brazilijo, saj so se pri stricu Googlu s svojim “Street View” potrudili pripeljati same stadione in njih okolice naravnost pred tvoje oči, te mojstrovine pa si lahko ogledaš s klikom na to povezavo.

Uradna žoga
Letos se je prvič zgodilo, da prav vsi nogometaši na SP govorijo o Brazuci, uradni žogi SP, zgolj v superlativih in pravim upravičeno. Za opis vseh uradnih žog nogometnih SP, vključno s Brazuco, sem se že prej potrudil v zapisu Vse nogometne žoge SP – od krpic do Brazuce.

Brazuka 2014 (blog Don Marko M)

Maskota Fuleco
Trend maskot nogometnih SP se je začel z levom Willie-m leta 1966….

Vse maskote SP (blog Don Marko M)Fuleco, letošnja maskota SP, je pasavec, ogrožena vrsta v Braziliji. Ime združuje nogomet in ekologijo, da bi se ljudem zvišala zavest do zaščite živalskih sredin, tudi zato, ker se pragozdovi Amazonije dnevno krčijo.

Maskota Fuleko Brazilija 2014 (blog Don Marko M)

Miss mondial 2014
Brez žensk seveda ne gre niti pri najbolj pomembnem športu na svetu in tudi SP imajo svoje missice. A te so praviloma, za razliko od tistih standardnih izborov missic, ki še vedno “rešujejo svet”, neka druga zgodba.

Te missice so namreč tudi navijačice, ki aktivno sodelujejo na tekmah SP na stadionih, naslov Miss mondial imajo v lasti do naslednjega SP, torej cela 4 leta, predvsem pa jim ta naziv prinese služenje zajetnih milijončkov, katere jim namenijo njih sponzorji, predvsem multinacionalke, da jih reklamirajo, tudi med prsmi in na riti. Skratka so neka oblika žive reklame.

Miss SP Afrika 2010 Larissa Riquelme se tako z letošnjim letom poslavlja. Paragvajka je bila kot najbolj poznana navijačica še posebej gledana, ko je reklamiral določeno podjetje mobilne telefonije s gsm aparatom med prsmi.

Miss Mundial 2010 Larissa Riquelme (blog Don Marko M)

Nova Miss SP Brazil 2014 pa je Daniela Ocoro, 25 letna študentka iz Kolumbije, v konkurenci 32 deklet iz vsega sveta, ki predstavljajo svojo državo na Mundialu. Daniela, kot strastna oboževalka nogometa, upa na končno zmago Kolumbije.

Miss Mundial 2014 Daniella Ocoro Mejía (blog Don Marko M)

Mis Bum Bum 2014
Nič manj, kot naslov Miss mondial, pa ni zanemarljiv naslov Miss Bum Bum, ženskih navijačic, ki so ravno tako prisotne na stadionih. Pri tem izboru pa je glavni poudarek na ženski – ritki.

Rozalenga Fraga je bila miss Bum Bum leta 2013, na žalost številnih oboževalcev pa ji ni uspelo pobrati tudi letošnjega naslova Miss mondial 2014. Vsekakor pa bo prisotna na tekmah s svojo sexy ritko, za katero še sama pravi, da jo obožuje. Samozavest serijsko….

Mis Bum Bum 2013 Rozalinga Fraga (blog Don Marko M)

Tukaj pa so tudi finalistke Miss Bum Bum za 2014 in če te je katera še posebej ganila lahko zanjo glasuješ tudi po internetu.

Mis Bum Bum 2014 finalistke (blog Don Marko M)

Tako, naj se igre začnejo. V naslednjem mesecu bo milijarde ljudi po svetu navijalo za svoje, se veselilo, jokalo, plesalo in rajalo, ker nogomet, sploh SP, je pač več, dosti več kot samo igra.

Sam bom vneto navijal za naše bivše skupne brate BiH, ki imajo po mojem odlične ožnosti zaigrati celo v polfinalu, kot novega prvaka sveta pa ne vidim ne Brazilije, ne Argentine, ne Špancev, temveč Belgijce. Eviva mondial….

Don Marko M

Pokal FIFA (blog Don Marko M)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.