Bela maska – sodoben simbol revolta in revolucije skozi čas

Zadnjih nekaj let širom sveta ljudske proteste in upore spremlja, kot simbol, tudi – bela maska. Ne, niso le ”Anonymous”- borci za svobodo interneta, tisti, ki jo uporabljajo, so le eni od vseh, čeprav je maska postala tudi njih simbol. Ta maska ima svojo zgodovino daleč nazaj….

Nastanek ta bele maske, simbola današnje revolucije, sega v leto 1605, ko jo je prvič predstavil njen avtor Guy Fawkes, sicer član skupine katoliških ekstremistov, ki so ustvarjali znamenito Smodniško zaroto (Gunpowder plot) v Angliji, katere cilj je bila sesutje protestantske oblasti in zamenjavo le te s katoliško.

Način, kako so hoteli izpeljati to zaroto je bil dokaj enostaven. Britansko protestantsko oblast so hoteli destabilizirati tako, da bi raznesli z eksplozivom cel parlament. Poln poslancev, kakopak.

Guy je imel v tej Smodniški zaroti ključno vlogo, ker je bil eden redkih zarotnikov z vojaškimi izkušnjami in znanjem ravnanja s smodnikom. Zadolžen je bil za postavitev smodnika, pa tudi za prižig le tega po postavitvi v parlament.

Eksploziv je bil postavljen v kleti pod lokacijo, na kateri bi moral sedeti kralj med odprtjem parlamenta, vseh 38 sodov smodnika pa bi več kot zadostovalo za “dvig parlamenta v zrak”, brez možnosti preživelih.

A zarota je bila, kljub 18 mesečnim temeljitim pripravam, razkrita tik pred zdajci, Guy pa ujet le par ur preden bi moral prižgati smodnik v parlamentu. Krivec, oziroma izdajalec, ki je to eksplozijo preprečil, pa je prihajal iz vrst te skupine in slišal na ime Robert Cecil, ki je bil tudi vrhunski, celo najboljši vohun angleškega kralja.

Bela maska 2 (blog Don Marko M)V tistem času je bilo sicer mučenje načeloma prepovedano, a je kralj James I kljub temu osebno izdal ukaz za mučenje Guy-a, katerega so mučili na vse možne načine, dokler ni po 2eh dnevih s podpisom priznal svojo krivdo, spotoma pa je kralj James I priznal, da je bil navdušen nad njegovo vzdržljivostjo med mučenjem.

Tradicionalna kazen za izdajalce v tistem času je bila smrt z obešanjem in razkosavanjem telesa na 4 dele. Pred samim začetkom izvrševanja kazni, ko je bil že pod vislicami, pa je Guy skočil iz le teh in si zlomil vrat, vse v upanju, da se bo rešil bolečin in grozot, ki so ga čakali – razkosavanjem telesa.

Na žalost je bil njegov “načrt” le delno uspešen. Še živemu so namreč potem najprej odrezali testise, nakar so mu razparali trebuh iz katerega so mu, še vedno živemu, začela izpadati čreva.

Kazen je bila potem tudi v celoti izvedena, Guy-evo telo razrezano na 4 dele, vsak del pa poslan v eno od štirih delov kraljestva, kot opozorilo vsem ostalim.

Skozi leta je potem legenda o Guyu Fawkesu pridobivala na veljavi in v 19. stoletju so se ponekod že prižigali taborniški ognji ob katerih je stal njegov portret, v čast in spomin na njegov neuspeh.

A svetovno slavo in popularnost je ta zarotnik pridobil šele preko romana, stripa in filma ”V for Vendeta”, v katerem se glavni igralec obnaša kot Guy v boju proti zli vladi Velike Britanije.

Od takrat dalje je ta Guyeva maska postala simbol hekerjev in hekerskih skupin na internetu, a tudi aktivistov in proti vladnih skupin po širnem svetu.

Prve bele maske so se v sodobnosti tako pojavile na nekaj protestih leta 2008, a od 2011 dalje, še posebej od časa gibanja ”Occupy Wall Street” in ostalih “Occupy” protestov po svetu, ta maska postaja sodoben simbol revolta in revolucije.

Tako, zdaj veš…..

Don Marko M

Bela maska 1 (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Bela maska – sodoben simbol revolta in revolucije skozi čas

  1. Lep informativen prispevek.Čakala sem slovenca, ki bo o tem modro pisal…in dočakala.Hvala! Kajti hekerstvo je eno redkih orožij (medij), ki lahko potolče vlado, saj ga sama uporablja za kontrolo.

  2. nx, Sasha…..tudi sam sem mnenja, da lahko, sploh v današnjih časih, hekerji sesujejo praktično cele vlade, in glede na robotizacijsko dobo, ki prihaja, bo njih vloga še pomembnejša…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *