Babica v fotelju, snaha pod stropom, vnuk v zraku

Časi se spreminjajo. In običaji z njimi. Običaji spreminjajo ljudi ravno tako in toliko, kot ljudje običaje. Babice in dedki, torej nonoti in none nekoč si niso ravno podobni s temi danes. A tudi snahe in zeti si niso. Kakor tudi ne vnuki in vnukinje….

Ko se združi v razmerje vse tri navedene smo lahko zlahka priča dnevnim komedijam, dramam, včasih, kar je sicer prej izjema kot pravilo, celo nešokantno tekočim izpeljavam.

A če je dolžnost non in nonotov paziti na svoje vnučke ? Seveda da ne. Nenazadnje so none in nonoti v penziji, kjer jim časa kronično primankuje. Saj veš, pa računalniški krožki, pa rekreacija, pa malo fušanja, pa toplice, itd., skratka zelo natrpani urniki.

In v vseh teh natrpanih urnikih si none in nonoti vseeno utrgajo od svojega dragocenega časa, da popazijo vnučke. Kri pač ni vino. Verjetno se tudi zaradi tega znajo razviti posebne dimenzije med njimi, ki lahko pripeljejo do “vzorno”, “znosno”, pa tudi do “komplicirano je”.

Dan nazaj je postregel ravno s slednjim, prav šokantnim primerom, ko se je vnuk Miha P. (16) vrnil iz obiska pri noni lačen in celo s prazno denarnico.

Takoj potem je zavreščalo in v vnukovi družini že na glas razmišljajo, da bi otroku našli nadomestno nono in nonota, da otrok vsled tega dogodka ne bi čutil dolgotrajnih neželjenih posledic, ki bi ga lahko pripeljale tudi do včlanitve v kakšno stranko.

Zaradi zaščite bo ime none ostalo znano samo redakciji uredništva bloga, posebej navajam le, da ji poštar redno dostavlja 308 € penzije in nikomur ni jasno, kako se je ta neljubi scenarij sploh zgodil.

Moj otrok se je vrnil domov sestradan, iz hlač mu je visela spodnja majica, celo vezalk na supergah mu ni hotela popraviti !“, je vpila Mihina mati, ki ni skrivala polnega razočaranja nad taščo.

Po znanih podatkih je nesrečni Miha iz Barja izkoristil sončen dan krompirjevih počitnic tako, da se je odpeljal k noni v območje pod gradom. Ob čemer je računal, da se bo, kot vsakič prej, vračal domov s polnim želodcem in denarnico.

V ta namen je celo dan prej preskočil najpomembnejši obrok dneva, pred odhodom k noni pa se ni hotel niti dotakniti mamine specialitete, repe s polento.

A pri noni ga je pričakal športni program na tv, na mizi pa ni bilo tablice na obroke, celo kosila ne. Za nameček pa ga nona ni pričakala pri vratih, ščipajoča mu lička, pa tudi 20€ mu ni stisnila v dlan.

Miha je nato vprašal nono kaj je za jesti, na kar ga je le ta hladnokvno napotila v kuhinjo in dodala, da je v hladilniku lazanja od včeraj. Nona je ostala v fotelju listajoč časopis.

Potem je Miha z velikimi napori nekako našel kuhinjo, nekako otipal hladilnik in ko je odprl vrata ostal začuden – lazanja je bila hladna. Panično jo je izvlekel iz hladilnika in s pogledom iskal mikrovalovko katere, kakopak, ni bilo nikjer.

Oblil ga je hladen pot, a kljub temu je junaško vstavil lazanjo v pečico. 4 ure kasneje je gledal v hladno lazanjo dojemajoč, da je vključil zgolj žarnico v pečici, ne pa tudi grelcev.

Takoj po tem dogodku so na teren skočili tudi raziskovalci gibanja “V imenu družine”, a zaenkrat je znano le, da je nona še vedno v fotelju, nezavedajoča se vsega, kar se je dogajalo.

Skozi solze je uspela prijaviti le, da je cel dan ignorirala vse okoli sebe, ker se je mučila z reševanjem križanke.

Rešila sem vse, nisem vedela le vodoravno “ime poštenega slovenskega politika ki se ni obogatil na račun 90ih“, je še priznala nona svoje trpljenje in razlog, zaradi katerega je njen vnuk danes najbolj travmatiziran otrok v naši mali podalpski.

Kot sem rekel, časi se spreminjajo….

Don Marko M

Babica (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published.