Zaporniški turizem – za cvetoče slovensko gospodarstvo

Na predlog predsednika Pahorja je začela vlada s prvim resnim ukrepom, ki bo v podobi turističnega turizma reševal slovensko gospodarstvo. Vlada je tako začela z zbiranjem vlagateljev v turistični kompleks Slovenska vas 14 pri Mirni, kjer že napovedujejo širitev kapacitet….

Predsednik vlade Miro Cerar je podprl Pahorjev predlog, v katerem le ta nagovarja parlament in državljane, da ima Slovenija bliskovite možnosti postati turistična oaza, ki bo zagotavljala dolgoročno gospodarsko stabilnost in dvignila standard državljanov mimo zadolženosti.

Tej vizionarski napovedi Pahorja se ni mogel upreti niti Cerar in zato je napovedal, da bo, namesto gradnje 2.tira, 250 mostov, 5ih predorov in poosodobitve 2200 km cest, novo investicijsko obdobje začel z izgradnjo 3eh novih traktov v Puščavi pri Mokronogu, sicer paradnemu konju turističnega kompleksa Slovenska vas 14.

Premier sicer ocenjuje, da bo bivalni kompleks Slovenske vasi 14 privlekel veliko število poslovnežev in institucionalnih vlagateljev, ob čemer je mnenja, da je potrebno prisluhniti tržišču, le to pa predvideva, da bo v tem kompleksu kmalu postalo pretesno.

Moram priznati, da so mi, poleg Pahorja, tudi minister pravosodja Klemenčič in še nekateri usmerili pozornost, da bi lahko bila Slovenska vas 14 idiličen kraj zbiranja velikega števila institucionalnih in zasebnih vlagateljev, nakar se mi je utrnila ideja uvedbe novega trenda “zaporniškega turizma“, skromno priznava premier.

Javnost je tej premierovi odločitvi očitno naklonjena, saj bi, po anketah sodeč, na referendumu državljani Slovenije s kar 90,9 % glasovi ZA podprli tudi dodatni predlog, da se 80% sredstev od vinjet nameni za ta projekt gradenj in zapolnjevanj zaporniškega turizma v Slovenski vasi 14.

Zaporniški turizem pod zaščitenim sloganom “Vsi na pravem mestu”

Nad to premierjevo odločitvijo je polno zadovoljstvo prikazal tudi vodja oddelka v Puščavi Rado Batina in razložil :
Predlagal sem ministru Klemenčiču da odprti oddelek spremenimo v turistično atrakcijo in tako pridobivamo sredstva vzdrževanja.

S temi zaporniki odprtega oddelka smo namreč začeli padati v minus poslovanja, saj so nesposobni za vsako delo, da bi odslužili vsaj stroške za svoje bivanje. Sploh ne razumem, kako jim je uspelo pokrasti vse te milijone.”

Odlično tržno nišo pa je opazil tudi novi Cerarjev minister turizma Zmago Cvenk, ki je že postavil osnovne smernice tega turističnega projekta :
S pravim turističnim marketingom lahko zadevo spremenimo v tako dobičkonosno, da rešimo slovensko gospodarstvo in državo. Projekt bo odprtega tipa, torej bodo turisti lahko dnevno obiskovali oddelek v Puščavi.

Turistom se bomo med ogledi potrudili kar najbolj približati utrip zaporniškega ritma. Na ogled jim bodo koncentrirane oblike preživljanja vsakdana v zaporih, katere jim bodo prikazovali vrhunski profesionalci igralci, ki svoje vloge odigrajo tako profesionalno, da neuk obiskovalec dobi občutek, da le tej dejansko preživijo 24 dnevno na tem oddelku.

Žal turistični ogledi po Slovenski vasi 14 ne bodo možni v zaprtih oddelkih zapora, saj se tam nahajajo najhujši izobčenci družbe, kot recimo osebe, ki so ukradle škatlico cigaretov kiosku, štruco kruha pekarni, mladi pri 30ih, ki so grozili staršem, da se bodo odselili, če jim ne dajo žepnine, delavci, ki so odkrito grozili delodajalcem, da jih bodo nabili “po pički”, če jim ne dajo zaostalih 6 plač, in podobni kriminalci…..

Bo pa zato vse čare zaporniškega turizma pričaral odprti oddelek in za to edinstveno razkošje v evropskem merilu bodo morali obiskovalci turisti kakopak seči v žep.

Vstopnina za oglede osnovnega programa “Pljuni in zapoj” bo sicer simbolična, ker se zavedamo evropske krize in te v državi. Za odrasle bo 10€, za otroke brezplačno, čeprav učenje stane, družinski paketi bodo po 15€, brezplačnih vstopnic ne bo za upokojence in študente, ker imajo oni največ denarja.

Bodo pa posebno tarifo imeli oboževalci teh zapornikov igralcev in sicer bo njim, poleg osnovnega programa, namenjena VIP vstopnica po 100€, ki jim bo zagotavljala tudi 300 sekund preživetih v osebnem pogovoru z izbranim igralcem zapornikom“, podrobneje razlaga potek turističnega projekta minister Cvenk.

Obenem pa Cvenk zagotavlja, da bo že paket osnovnega programa “Pljuni in zapoj” zelo kakovosten in bo prepričal še slehernega, ki si je drugače predstavljal zaporniško življenje.

Dejansko osnovni paket vsebuje vse potrebno, kar mora turist vedeti o svetovljanskem slovenskem zaporništvu. V Puščavi bo tako turističnim skupinam, poleg bogatega spremljajočega programa, omogočena tudi nočitev z zajtrkom na hotelskem nivoju 3eh zvezdic.

V času ogledov se bodo turisti, v sproščenem vzdušju, lahko posvetili zaporniškim delavnicam, v katerih že sedaj izstopa delavnica “zaporniška vlada v senci”, z zaporniki pa bodo lahko igrali tudi Monopoly in Bingo.

Da bo program res vrhunsko izveden tudi za najbolj petične turiste, smo za potrebe vodenj ogledov angažirali prekaljene tursitične mačke janšo, bavčarja, šrota, pahora, lovšina, časarja.

Pričakujemo, da se bodo, vsled velikega zanimanja javnosti, v vlogi vodičev turistom predstavili tudi janković, bratušek, erjavec, gorenak, novak, židan, kakor tudi venček najbolj popularnih slovenskih bankirjev” še dodaja minister Cvenk, ki ne skriva navdušenja nad tem novim poslovnim modelom reševanja Slovenije.

Seveda je vprašanje finančnega izkupička tega turističnega projekta povsem na mestu, sploh ker gre za še nevideno reševanje gospodarstva, a premier Cerar je optimističen.

Ocenjujem, da bomo z zaporniškim turizmom, kljub različnim pravnim mnenjem, postali prepoznavni po Evropi, upam tudi po svetu. Po grobih ocenah finančnih analitikov pa pričakujem, da bo država v vsakem letu na račun zaporniškega turizma pridobila 1,5 – 2 milijardi €“, zaključuje Cerar.

Kot že leta nažigajo modre glave, lahko naša mala podalpska živi samo od turizma. In zdaj se ponuja zlata turistična priložnost. Samo bedaki in konji je ne bi izkoristili maksimalno….

Don Marko M

Smrk (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zaporniški turizem – za cvetoče slovensko gospodarstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *