Mačke se gonijo februarja zato, ker…….

Sem se vprašal, kako bi izgledal svet, če bi tudi človeštvo občevalo, kot mačke – samo februarja. In si tudi odgovoril. Dobro. Noro dobro. S poudarkom na noro. In preostanek leta bi tako lahko človek nemoteno počel okolju koristnejše zadeve, recimo strigel ježe ob glasbi….

Strokovnjaki pravijo, da je februar mesec mačje ljubezni. Ljubezni ???? Orgije, razvrati, pretepanja, klanja, izsiljevanja, tuljenja, zavijanja, odprta fronta na vsakem koraku, v vsaki minuti dneva in noči….če bi vsaj rekli “uvod v ljubezen”, pa ajde….

In ja, zakaj tudi človek ne praznuje tako po mačje tistega Dan zaljubljenih alias Valentinovo ?! Vsekakor bi bolj zanimivo izgledalo, kot vse tiste osladne doze pocukranosti do sladkorne. Sploh pa bi prišparali na darilih, a vseeno dobili, tudi večkrat na dan….

Že od otroških let se mi zdi mesec februar poseben. V naravi se začne vse, sicer počasi, a vidno, odcepljati od spokojnosti zime in dodajati v ritem gibanja, ki svoje vrhunce nedvomno dosega v vsesplošnem pustnem rajanju.

In kakopak tudi mačke niso imune na ta dogajanja. Zadanejo jih hormonske spremembe, padejo v neko obliko transa, začne se ludilo specifičnih oddajanj nekontroliranih mjavkanja, z dvignjenim repom. Klic Narave je nepremagljiv.

Ker mačke, milo rečeno, naravnost obožujem in ker rad opazujem početja žive narave, tudi ljudi, torej tudi mačk, sem jim že od otroštva na vasi namenil posebno poglavje opazovanj tudi v februarju, pa ne v tistem zaključnem činu parjenja, pač pa v akcijskih dogajanjih, ki so predhodnica zaključnemu činu.

Kakšni scenariji, kakšne zgodbe, kakšni igralski talenti. Pa če bi se mačkam za podvige v februarju podeljevalo Oscarja za vse možne kategorije, bi se DiCaprio dokončno razjokal ne le zato, ker ga nikoli ne bi videl, niti nominiran ne bi bil.

Seveda se na vasi februarsko mačje gonjenje sliši povsem drugače, kot v mestu, nenazadnje gre za odprt prostor in se vsi zavijajoči mačji zvoki nekako hitreje porazgubijo, kot v zbitih mestnih ulicah, kjer imajo odmevi ponoči še dodaten čaroben učinek. Sploh ponoči…..

Še najbolj zanimivo okolje za to mačje početje se mi tako zdi obrobje mesta, v katerem živim tudi sam, ker dejansko nisi ne v mestu, ne na vasi, imaš pa občutek, da si v obojem po potrebi.

In ker imam tudi sam mačko, zdaj že 15 letno Loli, sem (bil) teh februarskih mačjih zgodb deležen kar pred nosom. Loli je pač mačka, še vedno dobra mačka, kar tudi februarja ugotovijo mačkoni.

A Loli se je z leti še kako zverzirala in blizu spusti le kakšnega mačkona, ki ji je simpatičen, tako je imel ta paritveni privilegij pri njej dobrih 6 let le en mačkon, ki potem, iz meni neznanih razlogov, ni več prihajal, vse ostale pa enostavno prebuta, če so preveč vsiljivi. In vsiljivi so praktično vsi v tem mesecu…..

Vsekakor so ta mačja februarska sproščanja nagona pravi akcijski filmi, prikazovanja moške vztrajnosti v tudi zelo krutih bitkah, ki stanejo kdaj kakšnega mačkona tudi življenja in medtem, ko se mačkoni mlatijo na smrt, jih mačka le mirno opazuje. Kot bi se manjkalo mačk naokoli, ampak dopovej to tem mačkonom….

Nekoč je sicer veljalo, da je februar mačji mesec, a kot je opaziti, temu že leta ni več tako. Ljudje smo razjebali ta planet že toliko, da smo, poleg rastlinja, razjebali tudi takšne in drugačne ritme živali, kar velja tudi za tradicionalna mačja februarska parjenja, ki so zadnja leta razširile to svojo sezono parjenj na 3, tudi 4 krat letno.

Sicer še vedno velja, da mačke po 12 mesecu, mačkoni po 10em mesecu starosti, spolno dozorijo, nakar, z glasnim spremljajočim mjavkanjem, raztegnejo svoj gonitveni proces na dva do tri tedne, a v kolikor se mačke v tem času ne prime, čez dva tedna postopek ponovi do procesa brejavosti, ki traja okoli 65 dni, dejansko neplodne so le oktobra in novembra ali pa kakopak v primeru sterilizacije.

In da – da se mačke gonijo februarja obstaja razlog. Razlog je že davno nazaj zakuhala mati Narava v nekih bolj divjih časih in je povsem praktične narave. Mačke se namreč gonijo februarja zato, da bi lahko skotile svoje mladiče čez dva meseca, torej v času, ko je zanje v naravi največ primerne hrane, s katero proizvajajo nujno potrebno mleko za mladiče.

Ja, mati Narava je prav za vse poskrbela. In februarski mačji posebni efekti so le vzročna posledica…..

Don Marko M

Mačke februarja (blog Don Marko M)

1 pred teboj je povedal za zapis “Mačke se gonijo februarja zato, ker…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *