General NATO Philip Breedlove – “Slovenski vojaki so permesivni hipsterji”

Le dan po objavi poročila NATO in Frontex, v katerem je delovanje slovenske vojske ocenjeno negativno na prav vseh misijah v tujini od vstopa v NATO, v katerih je slovenska vojska sodelovala, je zavrela zaskrbljenost v slovenski javnosti…..

Vidno mrkega obraza, je poročilo predstavitve delovanja slovenske vojske pospremil poveljnik Natovih sil v Evropi general Philip Breedlove, ki je namignil, da bi bilo smiselno Slovenijo odstraniti iz sil NATO :

Mojemu nasledniku generalu Curtisu Scaparrottiju sem zadevo predstavil in mu položil na dušo naj, v imenu boga, in zaradi splošne varnosti vojaških sil ostalih držav, ki sodelujejo v misijah, nikar ne vabi več slovenske vojske.

Mislil sem, da je ostalo kaj genov v Slovencih od slavne jugoslovanske armade. Sreča v nesreči je, da imajo staro orožje, ker če bi imeli sodobno, bi bilo število ostalih vojakov v NATO že vidno zmanjšano.”

Prav nobenih razlogov za zaskrbljenost ob seznanjenosti stanja pripravljenosti slovenske vojske pa ni pokazala obrambna ministrica Andreja Katič, ki je generala Breedlova označila za nesposobneža, ki namerno škoduje ugledu slovenske vojske.

Vsak, ampak prav vsak slovenski vojak ima svojega osebnega podčastnika oziroma častnika. Glede tega smo najbolj napredna vojska na svetu, saj v drugih vojskah nimajo tako osebnega pristopa do vojakov in imajo po 1 podoficirja na vsakih 100 vojakov in več, oficirji pa z vojaki sploh nimajo stika.

Naše vojake treniramo po preverjenih permesivnih metodah, z dodatki joge, spovedmi pri župniku, ter THC terapijami, zaradi česar je njih zavest pripadnosti v konstantnem zenu in to je najvišja stopnja, katero lahko vojska doseže“, je svoje nezadovoljstvo nad poročilom NATO in Frontex pojasnila Katičeva.

Kaj nisem povedal, da berem poročilo NATO in Frontex ?“, pa je, začudenega videza, začel pojasnilo vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Borut Pahor, na očitke novinarjev, da je, pred dnevom, predstavljeno slabo stanje slovenske vojske predstavljal kot svojo ugotovitev.

Če bi zdaj imeli vse tisto orožje, katerega je obrambni minister janez janša prodal v svojem mandatu, bi nam bilo lažje. Res je, da moramo pod nujno kupiti kondicijsko in taktično pripravljenost za naše vojake, a vseeno ocenjujem, da je poročilo NATO in Frontexa malo preveč direktno, to bi lahko povedali tudi bolj diplomatsko, kot sem recimo sam to storil.

Kot vrhovni poveljnik sem jim sicer moral ustreči in uporabiti na določen način njih navedbe v poročilu, a sam sem še vedno prepričan, da porabljeni milijoni za naše vojake na misijah niso bili vrženi proč.

Sam trdim, da moramo občudovati naših vojakov pripadnost, predanost in visoko motiviranost, ki je prinesla rezultate, da je v 11ih mednarodnih operacijah NATO in Frontex delovalo 400 naših vojakov in prav vsi so prispevali k stabilnosti in miru v svetu. Naša Slovenija je tako naredila ogromno koristnega za svet in pričakujem številna priznanja in nagrade za ta naš prikazan trud“, je prisotnim razložil predsednik Borut Pahor.

Še najbolj skop v izjavah o poročilu ocenjevanja slovenske vojske je bil, sicer že po zaključeni tiskovki, na sproščujočem banketu, izvršni direktor agencije EU za zunanje meje (Frontex) Fabrice Leggeri : “A s tem mislite vi braniti svojo državo ?

Don Marko M

Frontex (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *