Smombija – resna bolezen, za katero oboleva že polovica državljanov Slovenije

Za spopad s to zahrbtno boleznijo, za katero, tudi nezavedno, boleha že polovica državljanov, bo Slovenija namenila 1,2 milijardi v naslednjih treh letih. Po napovedih stroke se to obolenje nezadržno širi in brez preventivnih programov, ter zdravilnih terapij, lahko pričakujemo čez 3 leta že 70% obolelost populacije naše male podalpske….

Z boleznijo “Smombija”, ki je postala tipična predvsem za države Zahoda, obolele pa se je že prijel vzdevek “smombiji”, so se znanstveniki prvič resneje začeli ukvarjati šele pred 5imi leti, v Slovenijo, kjer se je presenetljivo hitro razširila, pa so jo prinesli slovenski migranti iz Avstrije, Italije, Nemčije, Anglije in ZDA.

Bolezen ne izbira let, ne spola, tako so je deležni ljudje v razponu od 4 do 101 leta in čeprav nima statusa nalezljivih bolezni, se nevarno približuje epidemiološki katastrofi.

Kot navaja stroka je povzročiteljev bolezni več, od pomanjkanje oziroma neusklajenosti uma, nezmožnost koncentracije in pomanjkanje empatije, značilni simptomi pa ukrivljan vrat in hrbtenica, krči v zglobih zapestij in prstih, paraliziran jezik, naglušnost, dezorientacija v prostoru in času.

Človek zapade v stanje krča popolne odsotnosti, zorni kot pogleda na talne in okoljske površine pa se zoži na tekoči meter. Oboleli za “Smombijo”, poleg ostalega, živijo v prepričanju, da morajo po naključju viden dogodek, v katerem se sočlovek poškoduje pred njih očmi takoj posneti na gsm, objaviti na socialnih omrežjih, se vsesti na teraso bližnjega kafiča in šteti lajke na objavo, do prihoda intervencijske ekipe, ko postopek ponovijo.

Zaksrbljenost nad širjenjem “Smombije” po Sloveniji je izrazil tudi vodja znanstvene ekipe George Model iz angleškega Science Oxford, kjer so med prvimi v svetu zaznali širjenje te bolezni in predlagali tudi rešitve za obolele :

Bolezen je značilna za urbane predele. Pri nas v Angliji, sploh v Londonu, smo že na 70% obolelilh in imamo alarmantno stanje. Res nismo verjeli in bili pripravljeni, da bo kdaj doletela tudi Slovenijo, ki je značila po preštevilnih pristnih naravnih površinah, polnih planin, gozdov, rek, jezer in morja, ki omogočajo sproščanje pogleda, telesa in duše.

A mnenja sem, da obstaja možnost pravočasne blažitve, celo večinske rešitve zdravljenja in preprečevanja nadaljevanja obolevanj v vaši deželi, zato smo vašim parlamentarcem že dostavili razvojni program reševanja, katerega bodo, po zagotovilih, začeli dosledno izvajati že v kratkem.”

Pridobili smo tudi pričevanje Katja Zmrda (25) iz Rožne doline, zaenkrat edino znano uspešno ozdravljeno od “Smombije” v naši mali podalpski :

Da, resno sem bolehala za “Smombijo”. Tega se sploh nisem zavedala, dokler nekega dne…..joj, groza me je, ko se spomnim…..hodila sem po ulici, ko mi je zapiskalo gsm sporočilo FB….ker ima sporočilo za modne novosti poseben zvok, sem morala na brzino pogledati, kaj je novega v kolekciji A&Ž pomlad/poletje. To je treba takoj pogledati, ker že v naslednjem trenutku je to iz mode, pa še popustov ni več.

Naenkrat sem začutila udarec v bok, videla zvezdno nebo, zbudila se pa na urgenci KC. Naknadno sem izvedela, da sem, pravilno po desni strani, hodila po kolesarski stezi, nakar me je zbil nek šalabajzerski hipster s kolesom Adler, model 3-gang, so rekli policaji. Potem sem 1.mesec imela opornico vratu, gips na obeh rokah 2 meseca, na levi nogi tudi 2 meseca.

Prve dni v bolnici sem mislila, da bom znorela. Potem so mi zdravniki povedali, da boleham za “Smombijo”. Brez gsm-a sem bila dokler mi niso sneli gips in v tem času sem se tudi pozdravila od “Smombije”. Res je lepo videti po mestu nasmejane obraze okoli sebe, ki te in ti njih pozdraviš, na podeželju pa vso lepoto narave. Se mi pa smilijo vsi tisti, ki še bolehajo za to boleznijo, ker zdaj vem, kako nič enostavno je se ozdraviti in le upam zanje, da ne bodo čakali na tako radikalno terapijo, kot je bila moja.”

Sestavni del preventive države v spopadu s “Smombijo”, ki bo vanjo vložila 1,2 milijardi v naslednjih 3eh letih, so talne (tudi digitalne in zvočne) oznake ulic in fluoroscentno barvanje zeber v vseh večjih mestih, kakor tudi oblazinjevanja kandalabrov, semaforjev, prometnih znakov, ter rugby opremljanje kolesarjev.

Po napovedih parlamentarcev pa bo šlo za zelo široko akcijo reševanja državljanov pred to zahrbtno boleznijo, saj bodo morali tudi trgovski centri in gostinski lokali posebej, s svetlečimi telesi in znaki, označiti območja, v katerih lahko “Smombiji” statirajo.

Kot dodajajo v statističnem uradu, računajo, da se bo, vsled teh ukrepov, vsako leto zmanjšalo število obolelih za “Smombijo” za 10%, ob znosnejši letni rasti “Smombijev” v višini 2%.

Don Marko M

Smombiji 5(blog Don Marko M)Smombiji 4(blog Don Marko M)Smombiji 2(blog Don Marko M)Smombiji 1(blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *