EU odločno – bivše republike Jugoslavije se morajo spet združiti v eno državo

Zadnje aprilsko zasedanje Evropskega parlamenta v Bruslju je sprožilo zahtevo ponovne združitve Jugoslavije. Pobudnik je bil madžarski premier Viktor Orban…..

Sicer predpraznično zadnje aprilsko zasezadnje EP v Bruslju, katerega vidni gostje so bili tudi predsednik EK Jean-Claude Juncker, nemška kanclerka Angela Merkel, ter ameriški zunanji minister John Kerry, je sprva postreglo z zaključkom, da je t.i. migrantska “Balkanska pot” zaključena zadeva.

Nakar se je k besedi priglasil madžarski premier Viktor Orban, ki je poudaril svoje zasluge za obrambo EU pred agresorskim napadom beguncev in napovedal postavitev novih ograj, do hermetičnega zaprtja meja EU na Madžarskem, v nadaljnem govoru pa je sprožil zahtevo po izključitvi nekdanjih republik Jugoslavije iz EU in ponovni združitvi vseh bivših republik Jugoslavije v novo državo.

V nadaljevanju je besedo prevzel ameriški zunanji minister John Kerry, ki je v imenu mednarodne skupnosti priznal veliko napako, ker so uničili Jugoslavijo in obenem dodal, da je sedaj dozorelo spoznanje skupnosti, da je finančno ugodneje jo ponovno obnoviti.

Tudi Evropska Unija in njeni mednarodni partnerji so pritrdili Kerryjevi ugotovitvi in dodali oceno, da je bil, kljub vojnim zaslužkom in vsemu ostalemu, kar so vrednega poceni pokupili, razpad Jugoslavije povsem zgrešena ekonomska odločitev.

Jean-Claude Juncker, aktualni predsednik Evropske komisije, je poskušal argumentirati to napako Zahoda :

Takrat je bil Zahod še mlad in zelo naiven. Verjeli smo, da bo uničenje Jugoslavije ugodno vplivalo na ostale večje članice EU, a zgodilo se je ravno obratno. Kitajska je postala izjemno močna, Rusija kljub sankcijam ravno tako, Brazilija in Indija se predstavljata kot nova pomembna igralca na svetovni sceni, medtem ko vse republike bivše Jugoslavije zgolj še zavirajo razvoj EU.

Zunanji dolg republik bivše Jugoslavije znaša že preko 200 milijard €, medtem ko je dolg Jugoslavije pred razpadom, po 50 letih delovanja, znašal 20 milijard. Dejstvo je, da so te države nerazvite, vseskozi zahtevajo in najemajo nove kredite in nikakor ne prispevajo v razvoju stare celine“.

Tudi kanclerka Nemčije, Angela Merkel, si je vzela svojo minuto časa za pojasnilo, zakaj zagovarja ponovno združitev nekdanjih republik Jugoslavije :

Le kdo bi si mislil, da bodo vojne, ropanja, uničevanja državnih premoženj in revščina tako zelo poškodovale te države. Zdaj nimajo nobenega tržišča in nobene potrošnje. Toliko etnične nestrpnosti imajo, da niso sposobni niti skupnega tržišča ustvariti, le kupe denarja mečejo v birokracijo in prevode naših aktov.

Če povem enostavno, so oni črna luknja naše stare celine. Zato sem tudi jaz mnenja, da v kolikor se države bivše Jugoslavije spet združijo v eno državo, da bo to za cel svet, še posebej EU najboljše možno. Začetno pa jim bomo pomagali tako, da jim bomo odpisali celoten zunanji dolg, kar bi moralo to novo združeno državo vrniti na nekdanja zmagovita pota”.

Iz celotne razprave je še omembe vreden tudi komentar predsednik vlade Združenega kraljestva, Davida Camerona :

Naj se že enkrat spet združijo, ker mi Britanci tako ne moremo več. Naš standard je zelo padel, ker moramo pomagati tem republikam bivše Jugoslavije, tudi tem, ki so že v EU. Če bi hoteli, da se nam vsaj približajo, bi jih morali financirati toliko, da bi imeli delavci najnižjo plačo 1400 €, kar pa nima nobenega smisla.

Oni so izgubljeni in v brezno vlečejo celotno EU, nas razviti Zahod. To je konec igre. Zdaj ni več druge možnosti – ali se oni združijo kot nekoč in zaživijo po svoje, ali mi zapustimo EU še preden jo oni dokončno uničijo”.

Jean-Claude Juncker je napovedal še eno zasedanje v Evropskem parlamentu 25.maja, ko bodo v Bruslju sedanjim predsednikom nekdanjih republik Jugoslavije dali v vednost, da čimprej uskladijo dogovor o skupni državi. Po, sicer neuradnih, poročanjih lobistov, pa bo to zasedanje zgolj formalnost pred uradno (ponovno) združitvijo nekdanjih republik Jugoslavije.

Don Marko M

59 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “EU odločno – bivše republike Jugoslavije se morajo spet združiti v eno državo

 1. MI KOJI SMO ČUVALI NUKLEUS JUGOSLAVIJE U SVOJIM SRCIMA , JAVNO I TAJNO A ODLUČILI DA SAČUVAMO JUGOSLAVIJU ZA BOLJA VREMENA OSNIVAJUĆI MINI JUGOSLAVIJE NA SVOJM PRIVATNIM POSEDIMA JAVNO U SUBOTICI, PLALANDIŠTU, RUMENCI , BAČKIOM GRAČACU ITD I TAJNO U SVOJIM SRCIMA I MISLIMA. SADA SMO DOBILI MORALNU SATIFISKACIJU OD EU I PRIZNANJE DA SU POGREŠILI ŠTO SU UNIŠTILI JUGOSLAVENSKU DRŽAVU I ZAVADILI NJENE NARODE. TO PRIZNANJE I POKAJANJE EU I AMERIČKE ADMINISTRACIJE, JUGOSLOVENIMA MORA BITI IMPERATIV ZA JOŠ AGILINIJE DELOVANJE ZA STVARANJE NOVE ČETVRTE JUGOSLAVIJE NA ZDRAVIM FER I DEMOKRATSKO SAMOUPRAVNIM ODNOSIMA.

 2. Kdor koga nateguje zdaj ????
  Čemu je služil referendum o samostojnosti? Čigava volja se je zgodila??? Zakaj je umrlo toliko ljudi? Kdor bo plačal račun za takšne eksperimente? Poraja se tisoče vprašanj pa tudi vprašanje odgovornosti zunanjih in domačih akterjev.
  Konec koncev se bo izkazalo za resnično, da so EX Jugoslavijo uničili od zunaj prav tisti, ki bi sedaj radi ustvarjali nove preizkuse na prostorih bivše Jugoslavije??? Torej se je vseskozi izvajala specialna vojna z namenom uničiti suvereno državo. Kdor bo za to odgovarjal? Naj kar enostavno izperejo možgane državljanom novonastalih držav??? V končni fazi je že čas, da SAMI ODLOČAMO S KOM IN KAKO ŽELIMO ŽIVETI.
  Dovolj je tega fašenka.

 3. Spreman sam oružano se pobuniti i oduprijeti pobornicima i svima onima koji zagovaraju ovu ideju ili…napustiti državu.

 4. zdaj pa hočejo.še vojno na balkanu,prokleti bruseljski presci…..zveni kot prvoaprilska šala,torej res dobro živimo na račun eu,tako oni mislijo,mi pa drugače……

 5. Nič nismo dolžni Evropi,saj so nam namensko uničili vse fabrike,proizvodnjo,,našo lastnino ukradli..Vse lopove za zapahe potem pa bo..

 6. Samo da so nas uničili…..in ponižali…bedaki naši politiki…in požeruhi…

 7. To je bil njihov načrt uničiti nas kar jim je uspelo s pomočjo domačih politikov !! EU je navadna greznica !!

 8. a bojo potemtakem spodbujali tudi ponovno združitev SSSR-a, tudi to državo so razbili po vzoru Jugoslavije, a ne?

 9. Daj Boze…treba se opet ujedinit jer od ove Amerike se moze svasta ocekivat…unistili su sve zemlje balkana gospodarski da mogu lakse I na kulturniji (privatizacijom) pomocu nasih politicara pokupovati SVE blagodati zemlje…

 10. Pa recimo, da res. Ajde, odpišite nam vse dolgove, mi se združimo, ekonomski sedež v Ljubljano, politični sedež v Sarajevo. Odjebemo to EU in gremo dalje sami. Zemlje je dovolj, rudnikov tudi. Zaženemo industrijo, legaliziramo to in ono, vsem start-upom damo brezplačne prostore za razvoj in prodajo. Prepovemo tujcem loviti v našem morju. Alpe in reke zaračunavamo turistom, gradimo hotele, propagiramo turizem, terme, razne fantazije itd. Vodo obdržimo našo, odjebemo TTiP in ostalo sranje vključno z GSO, vsakemu državljanu dodelimo kos zemlje ali pašnika, podražimo les za izvoz, zmanjšamo davke in uvedemo davčno oazo za tujce. Ostane nam prelepa dežela ex Jugoslavija, pretežno vsi zaposleni, čista voda, domača hrana, krasno morje, dobri ljudje. Samo kaj… Slovenci in Hrvati bi še šli skupaj, Slovenci in Bosanci tudi, Slovenci in Srbi tudi, Slovenci in Albanci na Kosovem tudi, Slovenci in Makedonci prav tako. Problem je zbližat Hrvate s Srbi, Hrvate z Bosanci, Srbe z Albanci na kosovem… Zbližat te religiozne prevzetneže … te zamere zaradi vojn, … Zakaj se ne združita Nemčija in Francija ? Zakaj se premier Madžarske ne združi z glistami ?

 11. Ok, pa saj tega ne gre jemati resno. Prelepo bi bilo, da se zgodi takšen premik v glavah državljanov ex YU, ampak realno je še vedno veliko preveč mednarodnih in notranje političnih tenzij, da bi do česa takšnega prišlo. Na gospodarskem področju še mogoče (money talks – bullshit walks). Ta seja se je dejansko zgodila, ali je vse to izmišljena pripovedka?

 12. Ne satira. Je to res kar piše v članku ali ne?
  Sta to res izrekla Merklova in Junker?
  Sicer pa podpiram združitev.

 13. zate sta samo dve, za vse širšega razpona jih je več……če pa je to edino bistvo, katerega si potegnil iz te satire, potem nimaš niti dveh…..

 14. si boš moral malo očistiti kanale zaznavanja vonjav…..da je to satira ti namreč jasno piše na začetku in koncu zapisa….

 15. Ne moremo se it komunizma v Evropi,ker ne gresta skupaj s kapitalizmom.Vkomunizmu ni blagovnih znamk,na trgu ne more konkurirati Skratka komunizem si sam sebi koplje jamo,ker ni konkurenčen.Zaradi nekonkurenčnosti na svetovnih trgih so propadle bivše države SZ,Jugoslavija,Češkaslovaška.

 16. Jugoslavija ne more obstajati pod nobenimi pogoji,to se je pokazalo takrat ko je obstajala,ni bila sposobna da obstoji.Sanjati o ponovni združitvi je ena velika neumnost politikov ki to mislijo.

 17. Hmmm….ja nova Yuga ampak pod pogojem, da se Goli otok poveča, ker ga bomo samo slovenci napolnili z tajkuni, kje so potem še ostali…sicer najhujše tajkune bomo odpeljali na izlet v Kočevje…tam pa je ponekod še pragozd poln medvedov tako, da se marsikdo ne bo vrnil in bo zato nekaj več prostora na golem.

 18. Eu lahko obstoji samo pod pogojem,da vodenje držav prevzamejo desničarji.Levičarska politika odprtih meja za migrante je pripeljala EU v kaotične razmere.

 19. hoj…..EU lahko obstane le pod pogojem, da Merklova, ki je je sprožila begunsko krizo z direktnim vabljenjem beguncev v EU, kakor tudi SDS, ki so to isto počeli v naši mali podalpski s kvotnimi zahtevami zanje, postanejo levičarji….

 20. Noben ne more prisiliti da se morajo bivše republike ponovno združiti v Jugoslavijo,Slovenci imamo svojo državo in nimamo nobene potrebe da se ponovno združimo.Željo po združitvi imajo jugonostalgiki,ki so v bivši jugi imeli previlegije.Oni so bili krivci in pripomogli k razpadu juge.Od previlegijev država ne more normalno funkcijonirat.V jugi se je slabo živelo,zato so delavci iz juge prihajal iskat delo v majhno Slovenijo in v Evropo.

 21. Za Slovenijo so edina rešitev desničarji,z J.Janšo,in demokracija,tako bo Slovenija dobila ponovno zaupanje EU,kot ga je imala za čas Janševe vlade.Slovenija je bila takrat ekonomsko najbolj razvita od bivših komunističnih držav,ki so se priključile EU.Danes pa so nas te države prehitele,zato ker nas vodijo levičarji.

 22. hoj….j.janša je radikalen levičar, še vedno član komunistične partije, ortodoksni komunajzar torej, kot celotna SDS, ki o normalnem desničarstvu pojma nimajo, posledično so zjebali itak vse, kar se je zjebat dalo in še več…..edini relativno normalni desničarji v naši mali podalpski so NSi in SMC……

 23. Ravno taki kot si ti so se šli ” kavbojce in indijance ” v bivši Jugoslaviji.Šolali so se v največji izvoznici vojn in s tem odvečnega orožja.Vsi takratni dr.znanosti so se šolali
  v Ameriki in kot je veljalo v bivši Jugoslaviji,kdor je tam doktoriral je bil izšolan tudi
  kot agent CIE, in se vrnil nazaj z tem znanjem.Vsi ti so potem hodili na dodatne seminarje iz svojega ” kobajagi ” področja–v resnici so se naučili metod kot jih opisuje
  John Perkins v knjigi ” Izpoved ekonomskega morilca ” ( Confessions of an Economic
  Hit Man ) ali pa naš dr.Aleksander Bajt ” Bermanov dosje—prvi na 270 straneh drugi
  celo na 1345 straneh doživetega in učnega gradiva ” kako se takim stvarem streže . ”
  To niso pravljice za lahko noč, temveč potrjena dejanja–sicer ne bi bila tako zavržena
  Pojasnilo Perkinsa kaj so EM–so izdatno plačani profesionalci, ki iz držav po vsem svetu z goljufijo izžemajo bilijone dolarjev. Denar iz Svetovne banke Ameriške agencije
  za mednarodni razvoj ( USAID ) in drugih organizacij za mednarodno ” pomoč ” preusmerjajo v blagajne velikih korporacij in žepe peščice premožnih družin, ki imajo v rokah naravne vire tega planeta. Njihove metode so prevare v finančnih poročilih, prirejanje volitev, podkupovanje, izsiljevanje, seks in umori. Igrajo igro,ki je stara toliko kot imperij, vendar je v času globalizacije dobila nove strahovite razsežnosti.
  Tako je uvodoma napisal J. Perkins in dodal misel “” Jaz že vem ; bil sem EM.
  Dr. Aleksander Bajt pa je uvodoma zapisal : ” Te spomine sem začel pisati zase.Preprosto zato,da zadržim na papirju celoto, ki se je v velikih krpah vse hitreje trgala v pozabo.Bolj ko odzorevam,večji del zavzema.Žal je bilo tako protislovno in zato negotovo, da bi bilo skrajno neprevidno,sproti si zapisovati takratne dogodke. Tisto kar je sledilo, pa je bilo tako sovražno,da se je zdelo najpametneje, ne jih objavljati niti v mislih,če jih že ni bilo mogoče za vedno pregnati iz zavesti.Zdaj ,ko so napisani, resnično po spominu, čutim dolžnost ,da jih odprem vsakomur, kdor bi jih želel spoznati.
  Vsi ,ki so bili v tesnejših stikih z nekdanjo komunistično oblastjo,so vedeli da je ” z Bajtom nekaj narobe “.Kaj pravzaprav, ni nihče dognal. Nekdanji vsemogočni sekretar cekaja, ki ga nebi imenoval, me je v pogovorih s svojimi prijatelji še v sedemdesetih omenjal kot ” kot belogardistično k….”
  Toliko za danes don Marko M.says—-pa preverite,in se prepričajte da to niso samo resne satire. Lepo soboto vam želim p.s. vse to sem povzel iz knjig omenjenih avtorjev
  ki jih posedujem ; veselim se vašega odgovora in sem vam na razpolago za mogoče potrebna pojasnila.

 24. To je vse res kar si napisal,kako preprečiti pretok denarja v blagajne velikih korporacij in kako preprečiti strahovite razsežnosti globalizacije,to pa je največji problem ki se ga ne da rešiti.Najbolje je boriti se proti globalizaciji, samo ne skomunizmom,kateri ni sposoben ustvariti svoje blagovne znamke in nima kaj ponuditi na trg.Glede Janše pa.on je komunist,saj izhaja iz komunizma,ampak boljše izbire za uveljaveljavljanje demokracije ni,čeprav je populist in avtokrat,Vsi ostali levičarji niso usmerjeni k demokraciji so komunistično usmerjeni, izpolnujejo ukaze Merklove glede migrantov,paktirajo s Putinom,želijo imeti združitev z revnim balkana,kateri nima nobene gospodarske prihodnosti.

 25. nani….res je, v Jugi sem se, v 5em letu mladosti, dokaj redno igral kavbojce in indijance…..bil sem Indijanec…..pa tudi švabe in partizane smo se igrali…..bil sem partizan…..to pa je tudi vse, v čemer se lahko povežem s tvojim komentarjem…..pa prijeten vikend…..

 26. EUje dobro delovala, do prihoda komunistke Angele Merkel,ko je prevzela vodenje ona, je šlo z njeno zgrešeno levičarsko politiko vse navzdol.Takšno vodenje politike imamo tudi v Sloveniji,tajkuni.korupcija,klijentalizem,epotizem,to so sadovi naših komunajzarjev ne pa sadovi EU,ki nam je dajala razne kredite za razvoj i.t.n.Bila bi velika škoda,če bo EU zaradi takšnih politikov razpadla.

 27. Nič ne bo pomagalo če se ponovno združimo v eno državo,komunizem in balkanizem jo bo ponovno uničil.Če nismo sposobni biti v EU,ki nam daje najboljše pogoje za razvoj in napredek,v obubožanem balkanu pa res ne bomo imeli kaj početi.EU se nas hoče znebiti saj nismo sposobni izpolnevati pogojev ker balkanske države z nami vred zavirajo razvoj Evrope.

 28. Slovenija bo postala uspešna evropska država šele takrat,ko bo gospodarsko gledano začela spodbujat podjetnike kot sta Akrapovič,Boskarol in ostali njim podobni. Te možnosti Slovenija ima, saj smo v članstvu super držav Italije,Avstrije,Nemčije,s katerimi tudi gospodarsko sodelujemo.Če te priložnosti ne bomo hoteli izkoristiti,potem nas bo EU osamila in porinila nazaj na balkan.

 29. ha,ha,ha tako kot so nas razdružili, sedaj nas hočejo združiti,lepo bi bilo,če nam odpišejo
  vse dolgove,tako kot citirajo nekateri,vendar nastane diktatura EU-a in ameriških lobijev z raznimi sporazumi.GROZA!!!!!!

 30. Ponovna združitev Slovenije z balkanom ni vesela novica,kot se nekateri mislijo,ampak žalostna.EU je trenutno v krizi zaradi neumne Merkolove politike ki vodi EU v propad.Ko bo Merklova odšla iz prizorišča,se bodo razmere umirile in počasi uredile,upajmo.

 31. Zaradi enih nesposobnih komunajzerskih levičarjev ki so na oblasti pa res ni potreben izstop Slovenije iz EU in ponovna priključitev k Jugoslaviji,neumnost ,kot da nimamo sposobnih voditeljev,ki bi nadomestili sedajšne nesposobne levičarje.

 32. Za neumneže obstajajo samo levičarji,demokracija za njih ne obstaja,probleme vidijo samo v strukturi držav ne v voditeljih,ki državo vodijo.

 33. @hoj
  Precej goreč si v svojih trditvah. Pa brez potrebe, preberi še enkrat kaj piše pod sestavkom Don Marka. Lepo piše SATIRA. Vse ostalo je po tej plati odveč komentirat.

  Kaj je huje, da je človek neumen ali naiven? Vsa igra lahko gre naprej le z našim konsenzom.
  lp

 34. V vednost Jugoslavije ni uničil nobeden od zunaj ,ampak uničili so jo sami takratni vodilni komunisti z netržnim naravnanim gospodarstvom,ki je bilo naravnano enakomernemu razvoju,katero ni imelo pozitivnega učinka.Izjema je bila edino Slovenija,v katero se skoraj nič ni vlagalo,a je bila kljub temu najbolj razvita republika,in je klub temu nudila zaposlitev delavcem iz drugih republik.7milijonska Srbija je po proivodnji bila enaka 1,7milijonski Sloveniji,kar pomeni ,če bi se hotela izenačiti s Slovenijo,bi morala Srbija 4x več proizvesti .Celotna jugoslavija je bila veliko breme slovenskemu gospodarstvu,ki ga je izčrpavala z visoko inflacijo 1000%.Pomagale niso niti Markovičeve reforme vezave dinarja na nemško marko.In zdaj se naj Slovenija ponovno združi s takimi komunisti nazaj v jugo,to so neumne izjave tistih ki si to želijo.

 35. John Kerry je spoznal,da s komunisti ne morejo sodelovati,ker ima EU samo velike stroške z novo nastalimi komunističnimi državami ki so članice EU.Zato pravi da so takrat ko so se kumunistične države osamosvojile s priznanjem teh držav naredile napako.Mislili so da bodo te države postale demokratične,a to se ni zgodilo.Zato pozivajo da se te države ponovno združijo v Jugoslavijo na ta način se hoče Evropa otresti balkanskega bremena.Žal,preveč enostavno si to želijo,nasilnega povratka v jugovino nebo,ker imamo Slovenci svojo državo,samo komunizma se moramo še znebiti,potem bomo postali prava demokratična država.

 36. Groza, kaj če bi bilo vse to res…
  Leta 1975, mi je bilo rečeno, da Yugoslavija ne more raspasti…
  In kaj je bilo…
  Ja satira ali…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *