S 3D tiskalnikom izdelana najmanjša kamera na svetu, manjša od zrna soli

S to res mini kamero bodo znanstveniki snemali človeško telo. Notranjost telesa. Tudi možgane. 3D tehnologija več kot očitno postaja steber razvoja v prihodnosti zaradi preštevilnih prednosti proti dosedanji klasiki, ki je svoje limite že dosegla….

S tem se strinja tudi vedno več znanstvenikov po svetu, ki vedno pogosteje uporabljajo 3D printerje za izdelave svojih domislic.

Med njimi so tudi nemški znanstveniki Univerze v Stuttgartu, ki so dobesedno 3D sprintali najmanjšo video kamero na svetu do zdaj.

Velika vsega 0,12 milimetra, torej manjša od zrna soli, ima vgrajene 3 leče, ki omogočajo visoke optične predstave in izjemno kompaktnost, namesti se jo lahko na konico optičnega vlakna debeline 2eh las, v organizem pa vbrizga kar s pomočjo običajne medicinske brizgalke (inekcije).

Kamera lahko zumira objekte z oddaljenosti 3 milimetrov in je že določena kot popoln nadomestek endoskopije, zaradi katere bodo raziskovanja notranjosti človeškega telesa, organov, tudi možganov, z le to bistveno enostavnejša, posledično neprimerno cenejša.

A ne le za medicinske namene – kot navajajo tej nemški znanstveniki, bo ta kamera uporabljana tudi v industrijske namene, za nadzorovanje dronov, osvetljevalnih sistemov in tudi vedno bolj prisotnih robotov.

V naši mali podalpski smo sicer s 3D tehnologijo še bolj na vi, se pa da pri par ponudnikih že naročiti recimo izdelavo nekoč cele vaze, ki je koga sentimentalno vezala, ali kakšnega drugega manjšega predmeta.

Cene so sicer, za razliko od tujine in kot je pri nas to že običaj, tipično slovenske, torej vsaj 3x dražje kot primerjalno izdelano v tujini, ampak nekaj pa je le. Smo pa resda svetlobna leta daleč od rabe 3D tehnologije primerjalno s tujino, kjer je primat že prevzela Kitajska in zaenkrat nič ne kaže, da bi jo kdo kaj kmalu zamenjal na vrhu.

O tem, kako užitno izgleda 3D sprintana pizza, pečen piščanec, hamburger, pomfrit in podobno, pa v enem naslednjih zapisov.

Don Marko M

Mikro kamera 3D (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *