Izjemno ! Dijaki STŠ Koper ustvarili aerodinamično hibridno vozilo eRocket mark 0 (foto/video)

Dijaki STŠ Koper so si omislili povsem drugačen zaključek šolskega leta. V Taverni so predstavili vse pohvale odličnosti, tudi v svetovnem merilu, vreden dosežek, v celoti plod njih znanja in žuljev…..

Fantje, v postavi Alen Herceg, Artur Markuža, Erik Kocjančič (aerodinamični dodatki), Manuel Franca (nabava), Jan Strle, Matija Pešić, Patrik Babič, Patrik Rijavec, Petja Logar, Rudi Pirjevec, Luka Busija (video predstavitve), pod mentorstvom Aleksandra Pohlena, so ustvarili – eRocket Mark 0…..

Aerodinamično hibridno vozilo oz. “raketo” na električni pogon, ki je tolikanj bolj posebno, ker združuje na videz povsem nezdružljive pogone, reakcijski pogon, elektropogon v zaokroženo polnost rezultata povsem funkcionalnega vozila. Ja, fantje so naredili korak v prihodnost, velik korak….

Kot vsi veliki uspešni projekti se je tudi ta začel – brez centa kapitala. A zato z jasno vizijo, zaupanjem vase, zajetno dozo domišljije, znanja, poguma, vztrajnosti, c čimer so fantje premaknili mejo nepredstavljivega v realnost dotika….Vsi so delali z veliko vnemo, nekateri dobesedno dan in noč, brezplačno…..

V eRocket Mark 0 je dijaška ekipa vložila več kot 2.000 delovnih ur, da je združila na videz nezdružljive pogone – elektropogon in reakcijski pogon – do te mere, da je končni rezultat povsem funkcionalno vozilo.

Želeli smo izstopati in narediti izdelek, izključno z znanjem in veščinami s strojniško-tehničnega področja. Kratica “e” v nazivu pomeni električni pogon, “rocket” raketo, Mark pa je ime lani oktobra smrtno ponesrečenega dijaka. Združili smo vsebine različnih tehničnih vej in disciplin, od hidromehanike in hidrostatike, klasične mehanike in statike in ustvarili izdelek, ki je vsekakor presenetljiv.

Osnovo za naš prototip predstavlja znameniti Piaggov ape car. Vozilo je težko 400 kilogramov in v dolžino meri 4,3 metre, vgrajenih ima kar 180 metrov železnih profilov, zanj pa smo porabili kar 2 polna koluta varilne žice ter dva inovativna elektromotorja GEM motors v zadnjih kolesih vozila. Prioriteta pri sestavljanju raznorodnih komponent je bila predvsem zanesljivost delovanja in varnost, nato pa še medsebojna usklajenost.

Cilj projekta je bil v prvi vrsti pri vseh udeleženih dijakih razviti širino razmišljanja skozi ustvarjalnost, usmeriti kreativnost in samostojnost pri odločitvah, osmisliti vrednotenje rezultatov svojega dela in samokritičnost, razviti sposobnost ekipnega dela ter medsebojnega povezovanja in odvisnosti. Pri vsakemu posamezniku pa njegove sposobnosti dvigniti na višji, njim še nepoznan nivo. S tehničnega vidika pa smo si seveda želeli združiti na videz nezdružljive pogone do te mere, da je končni rezultat povsem funkcionalno vozilo. V poplavi vseh idej smo želeli izstopati in narediti izdelek, izključno z znanjem in veščinami s strojniško-tehničnega področja“, je razložil mentor projekta Aleksander Pohlen.

Partner pri razvoju vozila je kamniško podjetje GEM motors, ki je dijaški ekipi zagotovilo dva inovativna GEM motors elektromotorja s trajnimi magneti, ki sta vgrajena v kolo in delujeta na podlagi patentirane modularne tehnologije.

V Evropi narašča uporaba vozil na električni pogon in tako bo v prihodnje tudi v Sloveniji. Tovrstni projekti pa so jasen znak, da mladih kadrov, ki zmorejo svojo drznost materializirati v nekem povsem neobremenjenem duhu in s svežimi pristopi, ne manjka, predvsem pa mlajše generacije presenetljivo hitro najdejo stik med seboj, njihovo komuniciranje je krajše, manj zapleteno in tudi bolj prvinsko.

V dobrih 3eh minutah pa si lahko ogledaš ustvarjalce in nastanek projekta od a do ž v tem in v tem videu.

eRocket Mark 0, prototipno hibridno vozilo, bo oktobra predstavljeno tudi na Mednarodnem sejmu električnih in hibridnih vozil v nemškem Münchnu kjer, upravičeno, pričakujejo dober odziv gospodarstvenikov iz tega področja.

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *