Žene v Indiji lahko pretepajo svoje pijane može – zaščiteno po zakonu……

Kot dobro vemo ne tobak, ne travca, ne povzročata družinskega nasilja, ne povzročata krvavih nesreč, ne povzročata nezmožnosti za delo in številne bolniške odsotnosti, ne povzročata škode družbi….Zato pa alkohol povzroča vse to in še dosti več…..

Tudi v Indiji je alkoholiziranje, z le tem povezano družinsko nasilje, zelo pereč problem. Število alkoholikov tam sicer v % še ne dosega evropsko vodilnih alkoholikov naše male podlpaske, a predstavlja že veliko težavo za družbo.

Zato je lani vlada ene zveznih držav Tamil Nadu, da uvaja oster boj proti alkoholikom, kar je sprožilo močno podporo le tej pri številnih ženskah, otrocih, a tudi moških. Ne alkolizirajo se namreč zgolj moški, tudi ženske alkoholiki znajo še kako izvajati družinska nasilja tako nad možmi, kot otroci.

Tudi v Indiji se vzorec nasilnih alkoholikov ne razlikuje kaj prida od evropskih, slovenskih alkoholikov, ki nad družinskimi člani izvajajo fizično in spolno nasilje, obenem pa še zapijejo prav vsak denar, katerega odvzemajo svoji družini.

Zato v zadnjih letih vse več indijskih držav uvaja stroga, že skoraj prohibicijska pravila in pravo vojno proti alkoholikom, za zajezitev alko problematike, s tem pa tudi družinskega nasilja, pa so začeli uporabljati tudi omejene ali popolne prepovedi prodaj alkohola, tako v lokalih, hotelih, kot tudi trgovinah.

No, če pogledamo samo nekaj nespornih dejstev zgodovine, potem lahko hitro seštejemo, da alko prohibicije do sedaj še niso prav nikjer zmanjšale deleža alkoholikov in povezano družinskega nasilja, prej nasprotno.

Ampak Indijci, za razliko od naše male podalpske, kjer se tako politiki kot razni “strokovnjaki” delajo francoze in obsojajo tobak za vse krivde sveta obenem pa slepijo sebe in vse pred dejanskimi alko problemi, vsaj priznajo, da imajo z alkoholiki in družinskim nasiljem velik problem in poskušajo s takšnimi in drugačnimi prijemi rešitev, kar je že dovolj pohvalno……

Žene lahko poslej pretepejo pijanega moža – zakon dovoljuje

Za reševanje alkoholiziranega problema so v Indiji začeli uporabljati številne marketinške ukrepe, a tudi zakonske. Po novem je tako v zvezni državi Madja Pradeš ženam dovoljeno fizično pretepati svoje pijane može, ki izvajajo družinsko, spolno nasilje in/ali zapravijo družinski denar za alkohol.

Seveda v samoobrambi, da ne bi kakšni histerični babi padlo na pamet kar vsepovprek batinat momža, ali si za te potrebe celo izmišljevati neke vzroke, kot to zelo rade počnejo nekatere ženske v naši mali podalpski, da se prikažejo kot žrtve v bistvu lastnega zdraharstva.

Da bi javnost seznanil s to novostjo je minister za družbeno pravičnost Gopal Bhargava izbral najbolj pravi dan v letu – hindujski praznik Akšaja Tritija, po verovanjih Indijcev najprimernejši in najsvetejši dan za – poroko.

Tudi letos se je na ta dan zgodila najbolj množična poroka v Indiji, ko je samo v tej državi zakon sklenilo preko 40.000 parov. To ni nič neobičajnega za Indijo, je pa bilo neobičajno darilo ministra Bhargava nevestam.

Minister je namreč podaril 10.000 nevestam iztepač – lesen predmet, v obliki skrajšanega lesenega vesla, katerega tradicionalno uporabljajo za pranje perila. da se bodo lahko branile pred vinsko nasilnimi možmi.

Da ne bo dvoma, čemu so tej iztepači namenjeni jih na eni strani krasi napis – “Za pretepanje pijancev”, na drugi pa – “Policija se ne bo vmešala”.

Minister je to obdaritev žena pospremil z “Ni namen, da bi spodbudili ženske, da izvajajo nasilje, pač pa, da ga preprečujejo. Ženam sporočam, da je potreben najprej pogovor za rešitev problema. če ap to ne pomaga…..Povsem v redu je, da žena pretepe svojega moža alkoholika z iztepačem, če bo ogrožena ona ali ostala družina…..”

Možem v Indiji se poslej, v kolikor bodo prihajali domov pijani in poskušali izvajati nasilje ali jim odvzemati vse prihranke za svoje alkoholne pohode, prav nič dobrega ne piše. Žene jih bodo z iztepačem namlatile, policija pa ne bo ukrepala, saj jih zakon ščiti pri tem početju.

Vsekakor zanimiva poteza v Indiji za reševanja družinskega nasilja, katerega povzročajo alkoholiki…..ki pa me ne prepriča ravno…..

Če bi se za to potezo, torej delitev iztepačev vsakemu paru, ki stopi v zakonsko skupnost odločili v naši mali podalpski, vzporedno še dovolili da lahko en zakonec, ne le žena moža, kakor tudi otroci v družini, z iztepačem nalomi(jo) svojega pijanega tečnega in/ali nasilnega partnerja, starša, no, potem bi imeli po mojem v zelo kratkem času v naši mali podalpski pravo iztepaško državljansko vojno…..

Čeprav, po drugi strani bi mnogokrat zadostoval že dosti milejši ukrep…..recimo že samo zelo enostavna metoda “ugrizni se v jezik”, torej ne jezikaj po nepotebnem, ko pride dokaj vinjen, a ne obvezno tudi gobčno tečen in nasilen partner/ka iz popivalskega pohoda domov……

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *