Proslava OF v Trbovljah – predsednik Borut Pahor ni prišel do besede. Na srečo…..

včerajšnja prireditev na osrednji državni proslavi ob OF v Delavskem domu Trbovlje me je, po nekaj letnih polomih glede te, dokaj zadovoljila…..

scenarij zelo dober, izvedba tudi, sporočilo dovolj jasno…..celo glavnina govora osrednjega govorca Brgleza je bila vsebinsko in politično korektna….in na srečo premier Cerar, predvsem pa selfi predsednik instagrama Pahor alias Barbi ni prišel do besede in tako enkrat za spremembo ni ničesar uničil…….

zmotile so me le tri zadeve…..

prva – da bi v prvih vrstah morali sedeti borke in borci NOB, kolikor jih je še preživelih, ne pa te naše predsedniške in parlamenatarne selfi pinteres zvezdice….

druga – da nekateri naši, celo vodilni, politiki na prazničnih prireditvah še vedno govorijo “praznik Slovencev”……to je nedopustljiva napak, ki se vodilnim ne sme dogajati…..morali bi namreč uporabljati “državljanke in državljani Slovenije”…..

Slovenija namreč niti približno ni, nikoli bila in očitno nikoli ne bo zgolj država Slovencev, pač pa država državljanov Slovenije….slovenska narodnost namreč ne pomeni tudi državljanstvo Slovenije, državljanstvo pa pomeni skupek različnih narodnosti v Sloveniji in teh je številčno kar nekaj, poleg dveh zakonskih italijanske in madžarske….

in tudi ko govorimo o OF in NOB nikakor ne moremo govoriti o zgolj boju Slovencev, pač pa o borkah in borcih različnih narodnosti, ki so osvobodili Slovenijo, kasneje pa postali, po spletu pravnih okolnosti, državljani Slovenije…..

kdor spremlja nagovore voditeljev drugih evropskih držav, ki praviloma uporabljajo “državljani naše države”, s čimer ne izločajo nikogar, bo razumel o čem govorim…..

tretja – Brglez si je v določenem delu dovolil mešati zmagoviti NOB boj naših borcev/partizanov prednikov z osamosvojitvijo 1991, kar je nedopustno, predvsem pa neprimerljivo…..

primerjati 4 letne NOB in OF boje za prvo in edino osvoboditev slovenstva do sedaj, z nekim pravnim postopkom osamosvojitve je zelo neresno in neodgovorno….po vseh parametrih…..

OF in NOB sta namreč temelj slovenstva, obenem tudi edini zmagoviti del slovenske zgodovine, ki je skozi tisoče žrtev prinesel svobodo in razvoj slovenske družbe, obenem p austvaril še temelje za kasnejšo osamosvojitev…..

osamosvojitev pa je bila zgolj pravni postopek, ki je iz bivše svobodne skupne Jugoslavije, prenesel lastništvo nepremičnin in premičnin v last republike Slovenije….

da osamosvojitev ni bila prav noben zmagoviti podvig za Slovenijo pričajo tudi sramotne rabote samooklicanih “pomladnih osamosvojiteljev” Krkoviča, Peterleta, Bavčarja, janše in kompanije , ki so Slovenijo, namesto na pot samostojnosti, ustvarjalnosti in ponosa, zavestno popeljali v točno tisto, kar je bilo slovenstvo pred OF in NOB…..

hlapčevstvo, suženjstvo, uničevanje slovenstva in polno podreditev EU, katero usmerjajo ravno tiste članice, proti katerim so se naši predniki borili z OF v NOB, da so ravno od sile le teh osvobodili slovenstvo……

glede na vso sramoto in škodo, katero so spočeli “pomladni osamosvojitelji” slovenstvu do današnjega dne je jasno, da niso prav nobeni heroji, pač pa izdajalci in uničevalci slovenstva……zato je vsak primerjava z bojem bork in borcev za slovenstvo v NOB in po njem do osamosvojitve ne le neokusna, pač pa tudi nemogoča……

pričakujem, da bodo na bodočih slovesnostih, namenjenih našim zmagovalcem NOB, naši politiki v svojih prisotnostih in govorih upoštevali te moje navedbe in tako prenehali še dodatno sramotiti slovenstvo in edini zmagoviti del slovenske zgodovine…..

je pa govornik Milan Brglez v svojem govoru, za katerega sicer ne vem kdo mu ga je napisal, prebral tudi en uporaben delček, ki ima sicer lahko tudi dvoumno noto, a recimo, da je bil mišljen dobesedno…..

“Včasih je za zmago teme dovolj že, da ljudje ne storijo ničesar. Da so tiho. Da pogledajo stran”……no to…..zdaj se, spoštovane sodržavljanke in sodržavljani vprašajte le še, do kdaj še imate namen početi ničesar, biti tiho in (po)gledati stran, kot da se vas ne tiče…..

kot da se vas ne tiče, kaj in kako se dogaja sosedu, znancu, ulici, vasi, mestu, republiki……natanko to so namreč mokre sanje in želje onih že 26 let istih v parlamentu – da ste tiho, pogledate stran in ne storite ničesar…..to je namreč edini način, da so tej isti še vedno na istem…..

in ob tem Brglezovem prebranem stavku je dovolj se spomniti naših prednikov, resničnih osvoboditeljev slovenstva z OF v NOB…..bilo jim je neprimerno težje, imeli so neprimerno težjo nalogo, ampak – niso bili tiho, niso pogledali stran, niso storili ničesar…….

izbrali so težjo možnost….najtežjo….upali so si…..ker jih je zelo odgovorno skrbelo za soseda, znanca, ulico, vas, mesto, republiko, slovenstvo…….izbrali so rešitev….izbrali so upor……izbrali so zmago….izbrali so svobodo……in življenje na svoji zemlji, po svojih “pravilih”…..

kdor se iz njih NOB požrtvovalnosti in kasnejših žuljev gradnje te naše male podlpaske ni ničesar pametnega naučil, kaj mu je početi, ta ne bo nikoli zmagovalec…… Živela OF, živeli borke in borci NOB !….

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Proslava OF v Trbovljah – predsednik Borut Pahor ni prišel do besede. Na srečo…..

  1. To je daleč največja težava naše države in temu je potrebno narediti konec in jih spraviti kamor sodijo, na smetišče naše črne zgodovine….
    “da osamosvojitev ni bila prav noben zmagoviti podvig za Slovenijo pričajo tudi sramotne rabote samooklicanih “pomladnih osamosvojiteljev” Krkoviča, Peterleta, Bavčarja, janše in kompanije , ki so Slovenijo, namesto na pot samostojnosti, ustvarjalnosti in ponosa, zavestno popeljali v točno tisto, kar je bilo slovenstvo pred OF in NOB…..”
    In danes nas ti pokvarjenci in seveda njihovi podrepniki zmerjajo z morilci, kriminalci itd. Zakaj resnica ne pride na dan, so res ti samooklicani osamosvojitelji tako močni ali je kaj drugega narobe? Mi lahko kdo pove kje so se oni borili, razen v zaklonišču CD za sendvič in špricer. Resnica pa je takšna in to jim piše tudi v parlamentu!…
    “Plebiscit o Slovenski samostojnosti in neodvisnosti je bil 23. decembra 1990 leta. Rezultati, ki so bili razglašeni 26. Decembra 1990 so pokazali, da je zanj glasovalo 88.5 % vseh volivcev ali 95 % udeleženih. Utemeljitev je slonela na mednarodnih pravnih aktih, tudi na Mednarodnem aktu o državljanskih in političnih pravicah in na neodtujljivi pravici narodov do samoodločbe. Zanimivo je, kar kaže magnetogram skupščinske seje RS,!!!! da je plebiscit 4. Oktobra 1990 leta uradno predlagala majhna stranka kontinuitete Socialistična stranka Slovenije in da je vodstvo Demosa , torej pomladnih strank takrat ni hotelo podpreti.!!!!!!!!! Zamisel o izvedbi plebiscita je podprlo šele po petih tednih, to je 10. novembra 1990 leta!!!”

  2. Domen, na nek način imaš prav, sem dopolnil….drugače pa v osnovi velja “državljan” za oba spola, različne narodnosti in kulturno verske pripadnosti……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *