V živo iz Bele hiše – Donald Trump podpisal odpoved predsedniku ZDA…..

Dogajanje v Washingtonu je bilo zadnje dni zelo napeto. Donald Trump je v svoji ovalni pisarni Bele hiše podpisal številne kadrovske odpovedi osebju, za katerega je ocenil, da mu ni zadostno lojalno…..

Nekateri, katerim odpovedi še ni podpisal, so začeli protestno odstopati kar sami, kot recimo Sean Spicer, ki je odstopil z mesta tiskovnega predstavnika zaradi nestrinjanja s Trumpom, ker je hotel za vodjo komunikacijske ekipe zaposliti Anthonyja Scaramuccija, katerega je Donald Trump potem tudi zaposlil.

Le 11 dni po prvem zaposlitvenem dnevu, pa je Anthony Scaramucci, v spremstvu varnostnikov, potolkel rekord Bele hiše z najkrajšim zaposlitvenim stažem, saj ga je na ta dan Donald Trump odpustil.

V teh 11ih dnevih je Donald Trump odpustil tudi vodjo kabineta Bele hiše Reincea Priebusa, na njegovo mesto pa postavil upokojenega generala s 4 zvezdicami, tudi ministra za domovinsko varnost, Johna Kellyja. Vsak vetrič v tem cunamiju odpovedi je Trump sicer označil za “povsem normalno stanje v Beli hiši”.

Novi vodja kabineta general John Kelly se je Donaldu Trumpu zahvalil za zaupanje in nemudoma zavihal rokave za ureditev nastalih kaotičnih razmer. Ker pod njegov delokrog sodijo tudi priprave raznih dokumentov, tudi odpovedi neposlušnemu kadru, katere potem Donald Trump podpisuje in razkazuje javnosti, je Kelly pohitel s pripravo prvega svežnja dokumentacije za podpisovanje Donalda Trumpa.

Kot navaja Kelly je prvi sveženj v podpis Donaldu Trumpu zajemal okoljski sporazum, nov paket širjenja ameriške demokracije v Sirijo, Irak, Libijo in Venezuelo, sankcije proti Rusiji ter eno kadrovsko odpoved v Beli hiši in sicer predsedniku ZDA.

Donald Trump mi je dal ukaz, da nadaljujemo z odpovedmi njemu nepokornimi. Spremenil je le kriterij za izrekanje odpovedi iz prejšnjega “Whoever comes first” v “American first”.

Temeljito sem analiziral osebje kabineta Bele hiše in z iskušenim očesom takoj odkril tri potencialne proti državne elemente, ki bi lahko v prihodnosti pokopali demokratičnost in suverenost ZDA neposredno iz hrama demokracije.

Potem, ko sem dva zaslišal in sta mi dokazala, da imata židovske oz. muslimanske korenine, mi je postalo jasno, da je še edini Američan, ki je ostal v kabinetu Bele hiše – predsednik ZDA. Spisal sem mu odpoved, gospod Donald Trump jo je podpisal in to je to.….”, je svoj tretji delovni dan opisal general John Kelly.

Donald Trump je Kellijevo pripravljeno gradivo, vključno z odpovedjo predsedniku ZDA, kot običajno podpisal v krogu najbolj zvestih sodelavcev, pred tv kamerami, katerim je tudi komentiral, da je to še en “A great day at the White House!”.

Le dobro uro po tem podpisovanju Donalda Trumpa pa je tiskovno konferenco sklicala prva dama Bele hiše Melania Trump in v svojem govoru poudarila :

Spoštovane Američanke in Američani, želim vas le obvestiti, da je bil mojega moža Donalda Trumpa podpis odpovedi predsedniku ZDA posledica tehnične napake. Generalu Johnu Kellyju je namreč slušni aparat prišel v kratek stik in navodilo mojega moža “America first” je razumel “American first“.

A vodja ameriške demokratske stranke Tom Perez se z izjavo Melanie Trump ne strinja in vztraja, da je Donalda Trumpa podpis odpovedi predsedniku ZDA več kot veljaven, zato je napovedal nove predsedniške volitve že v začetku septembra.

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *