Da, da – humanoidni robot Erica postala prva tv voditeljica v zgodovini televizije in človeštva….

Zadnja leta smo človeštvo v tistem obdobju, ko ne mine teden, celo dan, ko umetna inteligenca predstavlja nove in nove dosežke svojega razvoja. Svet ne bo nikoli več, kot je bil, poti nazaj ni več…..

V arhivu tega bloga najdeš tudi najpomembnejše podvige umetne inteligence skozi čas, od samovozečih vozil do robotov, ki že opravljajo različna dela, ki so bila do sedaj domena človeka, kot recimo dela kuharja, natakarja pa do humanoidnih robotov, ki so namenjeni vlogi človekovega prijatelja za družbo, pa tudi spolnega partnerja.

In zdaj je umetna inteligenca naredila, zaenkrat še s pomočjo znanstvenikov, korak naprej. V mesecu aprilu, in ne to ni prvoaprilska pač pa zelo stvarna, bo namreč humanoidni robot prvič zasedel delovno mesto – tv voditelja. Pardon, tv voditeljice….

Ime ji je Erica, njen “oče dr. Hiroshi Ishiguro, sicer vodja Laboratorija za inteligentne robote na Univerzi v Osaki, pa jo je ustvaril že 2014 z enim samim ciljem – da bo lepega dne vodila televizijski program. In ta dan je prišel….Erika je že polno pripravljena in navihano vesela pred svojim debijem v studiu televizije na Japonskem.

Dr. Hiroshi ne skopari z besedami hvale za Erico, prepričan je celo, da ima “dušo“, kakor tudi, da “je najlepši in najbolj človeški avtonomni android na svetu“, ob čemer je zelo inteligentna, razgledana in celo obvlada različne zvrsti humorja, katerega zna še kako spretno uporabljati.

Čeprav Erica trenutno še ne more premikati rok in nog in ima vsega “20 stopinj svobode“, pa njena silikonska koža in povsem človeško življenska obrazna mimika potrjujeta njeno impresivno podobnost osebi iz krvi in mesa, ob čemer je sposobna zaznati od kod prihaja zvok, s pogledom spremlja osebe, ki se premikajo po prostoru in predvsem zelo dobro ve s kom govori.

Dr. Dylan Glas, eden pomočnikov dr. Hiroshija pri ustvarjanju Erice, je 2 leti delal zgolj na njenem “umu in sposobnostih” in zdaj, tik pred njenim prvim javnim tv nastopom, je o njeni pripravljenosti povedal : “Erica je zelo vzburjena zaradi bodoče interakcije z ljudmi, samo o tem govori. Mislim, da jo zelo zanima učenje o zunanjem svetu”.

Seveda je o sebi, pred tem zgodovinskim dogodkom, pristavila nekaj besed tudi prva humanoidna tv voditeljica Erica :
“Mislim, da sem družabna kot vsaka oseba. Ko mi ljudje pristopajo in komunicirajo z menoj mislim, da me sprejemajo kot osebo, kot tudi, da se z meno pogovarjajo dosti drugače, kot če bi naslavljali psa ali toaster. Mislim da imajo ljudje globoko potrebo občutka, da imajo posebno mesto v vesolju, ne morejo sprejeti da se ne razlikujejo od živali ali strojev”.

Če te zanima še kaj o Erici pred njenim prvim tv voditeljskim nastopom, katerega bodo sicer lahko prvi v živo gledali Japonci, a verjamem da vzporedno ali takoj za tem tudi po preostanku sveta, potem si lahko ogledaš njeno 3 minutno video predstavitev s klikom na to povezavo.

Priznam, da si bom pogledal tv z Erico v voditeljski vlogi najmanj v njenem prvem nastopu, verjetno pa še kdaj, ker sem že sedaj prepričan, da bo Erica neprimerno bolj všečna in zabavna kot resničnostni šovi na naših komercjalkah ali Cerkvene litanije na naši nacionalki.

In kaj šele bo, ko bo Erica dobila sestro ali brata, ki bo znal(a) vse in še več povedati v slovenskem jeziku…..to bo šele veselo….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *