Lubenica – zgodba evolucije, ki tudi po 5000 letih še vedno osvežuje….

Da je lubenica, preko 5000 let star sadež, sestavljena iz 6% sladkorja in 91% vode, ob čemer vsebuje zajetne količine likopena, ki je najmočnejši oksidant iz skupine karotenoidov, kakor tudi betakaroten, železo, kalcij, fosfor in vitamine A,B6 in C, vsakih nje zaužitih 100 gramov pa da od sebe le 30 kalorij, verjetno že veš….

kot verjetno že veš, da danes na svetu obstaja preko 1200 vrst lubenice, kar jih zagotovo ni obstajalo pred 5000 leti, ko so Egipčani vzgajali le te in to početje ovekovečili tudi s hieroglifi na stenah grobnic…..verjeli so namreč, da bodo lubenice nahranile pokojne medtem ko potujejo na drugo stran in zato so vsakemu pokojniku dodali po eno lubenico…..

in če veš vse to, potem verjetno veš tudi, da lubenice niso ravno najlažje breme, sploh recimo sorta „Carolina Cross“, ki v enem kosu tehtajo od 29 pa vse tja do 68 kilogramov, kar mislim da zna biti kar precejšen rokodelsko logističen zalogaj za Kitajce in Japonce, kjer je kar popularno, da se ob obisku gostitelju prinese darilo – ja, lubenico….kaj bi bilo šele, če bi vsakič nosili svetovno rekorderko, ki je tehtala 159 kilogramov…..

torej veš tudi, da v ZDA vsako leto 3.avgusta praznujejo nacionalni “Dan lubenice”, katero takrat še posebej pripravljajo na različne načine, torej z različnimi dodatki, tudi v podobi tradiconalnega običaja Egipta, kjer lubenico jejo skupaj s feta sirom….

in nenazadnje, ker veš vse to, potem veš tudi, da je lubenica v celoti užitna, tudi pečke in zaščitna ovojnica, torej tiste zelene skorje katerih v Evropi praviloma ne pojemo, jih pa zato v domovini lubenice in še posebej na Kitajskem, kjer v trake narezano skorjo posušijo ali popražijo in jih zaužijejo kot prigrizek, pečke pa posušijo in potem spečejo…ja, pri Kitajcih ne gre nič v nič, zato pa jih je kot Kitajcev…..

za zaključek pa nekaj, česar zelo verjetno ne veš…..lubenice niti pod razno niso vseh 5000 let izgledale kot danes, torej predvsem tisto klasično podolgovate, pač pa so evolucijsko spreminjale svojo podobo tako znotraj, kot navzven…..in ker sem fjaki tega časa primerno lenoben, kakopak nisem zbral vseh evolucijskih fotk lubenice, pač pa le dve naključni….čeprav, saj veš, da naključij ni….

ekola, zdaj vsi vemo vse in čas je za praktično obdelavo teorije, torej zarivanje zobovja v primerno ohlajen, poln osvežitve kos lubenice….ali dva….ali tri….saj se ne mudi….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *