EP moške odbojke 2019 – Slovenija srebrna, Srbija zlata…..

Upoštevajoč prva 3 mesta letošnjega EP v moški odbojki lahko mirno zaključim, da se je zgodilo, kar se še ni – Slovani smo si povsem pokorili moško odbojko v Evropi. In današnji veliki finale v pariški dvorani Bercy, za katerega sem itak, skladno uvodni trditvi, že pred tekmo zapisal, da bodo zmagali naši v vsakem primeru, je bil le še vrh tega dosežka….

In ne, ni neke filozofije…Tudi za tokratni finalni Balkan parti sredi Francije je bilo že vnaprej jasno, da ga bo dobila reprezentanca z več pregovorne Balkanske (pre)drznosti.

Le ta je bila v prvem setu velikega finala odločno na strani naših košarkarjev, tudi še do polovice drugega seta, potem pa…..potem pa se je preselila na srbsko polovico in tam ostala vse do zadnjega sodnikovega žvižga.

Športno je treba priznati, da so bili Srbi tokrat enostavno (pre)drznejši, boljši, bolj lačni zmage in pripravljeni za le to tudi vse narediti. A kljub temu mislim, da smo lahko veseli za uspeh naših odbojkarjev, ki so že drugič zaporedoma postali evropski viceprvaki.

Razumljivo in športno je, da je bil prvi odziv naših odbojkarjev po tekmi razočaran, pravi športnik, ki je garal, res garal za nek cilj, kar naši odbojkarji nedvomno so, se drugače niti ne more odzvati. Zato toliko bolj spoštujem njih korektne samokritične komentarje takoj po tekmi, sploh ljudine kapetana Tineta Urnauta, kot njih iskrene čestitke bratski Srbiji – takšno obnašanje si privoščijo le pravi šampijoni.

In ko te povsem športno premaga boljši, potem ni razloga za žalovanje. Nenazadnje so nam naši odbojkarji na tem EP dali prav vse razloge za veselje že s tem, ko so sesuli evropske in svetovne prvake na poti v veliki finale, s čimer so združili naše državljane v navijaško evforijo neslutenih razsežnosti, ob čemer so potolkli še vse možne rekorde televizijske gledanosti v naši mali podalpski v vseh 28 letih, srebrne medalje pa so njih rokenrol lepo zaokrožile v celoto, za katero jim je treba stoječe podeliti aplavze.

Naše srebrne odbojkarje čaka nov izziv že za ovinkom v januarskih kvalifikacijah 2020 za Olimpijske igre v Tokiju. Še prej pa bodo jutri, v ponedeljek, ob 17 uri na Kongresnem trgu v Ljubljani deležni, verjamem velikega, navijaškega sprejema. Ker ni dano vsakomur postati viceprav Evrope….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *