Ženske svetujejo – prijateljsko

No, za to zadevo sem se kar nekaj časa spravljal pred pc. Kronološko sem pač moral obdelati kar nekaj precej podatkov na to temo, čeprav je bil zaključek, kot ponavadi, na kratko. Žensko medsebojno “prijateljstvo” je namreč nekaj res posebnega. Kot so tudi ženske. Praviloma vsaka zgodba zase, a s enakim skupnim imenovalcem. Tako imenovanim “ženskim zavezništvom dobronamernih nasvetov”. Pa ja. Tematika so seveda moški. Večine teh žensk “prijateljic”. Prav skoraj vsaka in skoraj vse prijateljice se seveda razumejo v…..…. razmerja med moškim in žensko. In glej ga zlomka, prav neverjetno je, kako hudo strokovno se razumejo v razmerja svojih prijateljic in jim primerno svetujejo, kateri je,kateri ni pravi ali pa kako kako ukrepati v določenih okoliščinah. V katerih te iste svetovalke itak še niso bile. Pa zato nič manj pameti. Kot da je možno manj.

– Formula 1-

Skupina prijateljic. Ki se družijo praviloma za vikend. In ki oblajajo vsakega tipa. Dokler so skupaj. Pa seveda imajo o tipih toliko povedati, katerega pa tudi tu pa tam uporabiti – tudi za merjenje temperature. Seveda so nerazdružljive kot jeklen obroč. A le do trenutka, ko se ena od njih zapali za kakšnega tipa. Seveda dosti več kot za eno priložnost. Najprej so teden ali dva modro tiho oziroma samo “nevsiljivo” sprašujejo, kako jima gre. Tukaj je prvi ključni moment.

Če tista, zdaj oddana njih frendica ne pove nič, kako jima gre, potem ji dajo po tretjem tednu mir. Nekako sprijaznjene, da bodo pač eno izgubile. čeprav prvo leto še vedno občasno poskušajo svoj red uveljaviti. Stvari pa se postavijo v orbito, če tista začne razlagati, kako ji gre s tem tipom. Vizuelno so ga vse ostale že itak premerile. ” Ma,saj je še kar no. Je pozoren, me pokliče parkrat na dan, pa sms, pa ko greva ven vse plača, pa kaj vem, no”, na glas razmišlja J, medtem ko so se njene frendice spremenile v uho. In potem dve od petih skoraj istočasno dahnile : “Ampak?” “Kaj pa vem.

Prva dva tedna mi je pasalo, zdaj pa ne vem,no”, jim J prostodušno prizna. “In kaj boš?” se vprašanje nadaljuje. Seveda je zdaj stopnja napetosti že na ravni napovedi atomske vojne. “Ma ne vem kaj naj. Kaj mislite?” In to je tisti magični trenutek. ” Ma ja daj, kaj ti bo takšen copata, ki skoči kot zažvižgaš. Ti rabiš pravega moškega” so bruhnile izjave skoraj vseh v sorodnem stilu. Še najbolj glasna je bila D, ki pa seveda za nobeno ceno ni bila pripravljena niti omeniti, da ji je njen tip na smrt všeč. Ravno ona je imela največ povedati. In po 14 dnevih skoraj vsakodnevnega tovrstnega “svetovanj” je J dala odpoved njenemu tipu. Ker prijateljice že vedo kaj je prav. Pa itak bo na skupnih žurih s pomočjo prijateljic kmalu novega našla.

Nekaj dni zatem je D srečala zdaj že bivšega tipa J poklapanega od silnega nerazumevanja dogodkov. In ga seveda povabila na pijačo. S zvedavimi očmi se je topila v njega otožnem pogledu in bila eno samo veliko uho. “Ampak D, jaz res ne vem kaj sem narobe naredil. Je samo po sms poslala, da je konec, da je brez veze in da bo raje s frendicami” je še vedno otožen izjavil. “Ma daj, ne se sekirat, itak te ni bila vredna. Kaj res dobro kuhaš?” mu je v besedo segla D. “Tudi,ja. Ampak zdaj nimam komu.” “Ja, meni pa lahko kaj skuhaš” je izrazila zanimanje. In potem sta se dobivala. Predvsem pri njem, da prijateljce ne bi izvedele. Čez mesec je D izstopila iz tiste ženske klape in s bivšim tipom J začela skupno, tudi javno življenje. Poroka, otroci, družina in vse lepo. Prijateljic mnenja sploh ni hotela poslušati. Kdo bi vedel zakaj? J pa je spoznala ceno prijateljskih ženskih nasvetov.

– Formula 2
Je v bistvu v zadnjem delu podobna Formula ena, le da pri opisu frendicam ena od njih razlaga, da njen tip do nje ni prijazen, zamuja, flirta v njeni prisotnosti, skratka – tisto kar naj si nobena ne bi želela. Njih nasveti so zato bolj burni, a končni epilog je isti kot pri Formuli 1.

– Formula 3 – brez oktanov a nič manj onesnažujoča
A vendar je najbolj kritičen moment, ko začnejo nasvete deliti sestre in mame. In tej nasveti so res neprecenljivi. Bolj kot jim je tip všeč, bolj ni pravi za njih sestro ali hči. Pa prištejmo še njih neizpolnjene sanje, ki jim jih ni uspelo doživeti zaradi lastne nesposobnosti, pa imamo končni rezultat. Nekatere gredo celo tako daleč, da svoji noseči sestri ali hčerki svetujejo naj splavi, ker imajo one zanjo bolj primernega tipa. Saj ni res, pa je. Pritiski, katerim se lahko (iz)ogneš le če z njimi ne kontaktiraš.
Žensko medsebojno prijateljstvo je torej svojevrsten fenomen, ki se skozi stoletja ni spremenil. Torej tako predvidljiv, da ga je nemogoče zgrešiti. Če ti vsaj malo teče. Toliko o ženski domišljiji. Pa lahko me razumeš kot hočeš, le napak ne, ampak obstajajo tudi takšne, ki ne sodijo v ta večinski rang. A jih je treba poiskati s reflektorjem nekaj tisoč watov sredi belega dneva. Razen če ne naletiš na njih ob pravem času. In takšne zaklade se čuva. S vsemi obrambnimi sredstvi.

In še pred koncem :
Tebi, ki so ti nasveti prijateljic pomembnejši od lastnega razumevanja – tebi zadnja, v čigar objemu sem do njih modrih nasvetov cvetel. Prijateljice so ti svetovale, naredila si sama, čeprav – te prijateljice imajo še vedno svoje tipe, nekatere so celo otroke začele ustvarjati. Ti pa si ostala sama oziroma za vse.

 

Don Marko M

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ženske svetujejo – prijateljsko

  1. 1.) V odnosih je vedno tisti, ki daje in tisti, ki sprejema. Vpliv deluje, če prejemnik to dopusti.

    2.) Nasvet ni nasvet, če je v obliki, da nekomu govori, kaj naj naredi. Navseti morajo biti le v obliki mnenja, pogleda, možnosti in dopuščanja odločitve.

    3.) Vse, kar si opisal, nakazuje na nezrelost vseh udeležencev, tistih, ki vplivajo in tisti, ki se temu vplivu pustijo.

  2. morska

    seveda nakazuje na nezrelost primera/primerov kar sem zapisal, a tudi to je življenje….za nekatere…še dobro,da ne za vse
    edino kar vem je to, da kar se tiče osebnih sploh čustvenih zadev, namenoma nikoli nisem hotel nikomur, ki me je za nasvet vprašal, ničesar niti omeniti….niti kaj bi jaz v takšnem primeru….ker samo tista dva edina najbolje vesta, kaj je njuna resnica in kako jo bosta izpeljala…za ostale nasvete pa si seveda jasno dovolim povedati svoje mnenje če sem pozvan

Leave a Reply

Your email address will not be published.