MOK – zabavaj me

MOK seveda ne pomeni Melanhonija otopelih koprčanov ali Mrtvo obdobje kopra, temveč je zgolj kratica Mestne občine Koper. Ki bo to poletje (spet) brez Rumene noči ali Koprske. Torej brez masovke, ki v svojem “programu” itak res ne premore nič Istrijanskega, nič posebno prepoznavnega, kar bi Koper predstavljalo v dejanski luči lokalne kulture in običajev. Laščani imajo le dva aduta – Pivo in cvetje – in oba več kot uspešno promovirajo. Morska sol pač že dolgo ni več domena zgolj morskega zaliva Kopra, saj je le te vedno več zaslediti v podstrešjih lokalnih politikov. Čeprav presušene. Seveda letošnji izpad Rumene noči ne pomeni…..., da se kakšna masovka le ne bi zgodila. Ne bi bil čudež, če bi se le ta zgodila, ali več njih – seveda s free pijačo,hrano,glasbo – v organizaciji tistih, ki trdijo, da je Obala njihova, pa bi zdaj še malo Slovenije. Predvolilna poletja nobena klima ne shladi dovolj. HM, tole postaja že preveč podobno Napoleonovim pohodom – od začetka do konca. O Sveta helena.
Če pa si že odločen/a obiskati Koper, potem si le vzemi čas. Najprej, naj ti niti na misel ne pade zamuditi ogledovanje in po možnost fotkanje prav sleherne prve komercialne znamenitosti tega mesta – palme. Za kar pa utegneš potrebovati kako urco. Pa samo ne mi reči, da je palma palma. Jok. Vsaka ta palma, ki sicer nobene koristi ne da od sebe – niti sence, niti sadežev – šelesti od euro bankovcev – 38.000 € po deblu, krošnje so vključene v dodani DDV. Vzdrževanje seveda ni všteto. Edini način,da se amortizirajo, je seveda čim več ogledov in fotkanj. Torej prispevaj na svoj način, da se občani MOKa glede končnega odplačila palm oddahnemo čez cca. 50 let. Seveda se koper vizuelno zelo spreminja, sploh v zadnjih 4ih letih. Kar neizmerno pomeni pristašem materialnega. To,da je na ta račun bančni račun občine zapufan za dve generaciji naprej v tem trenutku res ni pomembno. Pustimo se razvajati. Saj vemo kdo nas razvaja. Pa tudi,da nas dolgo ne bo več.
Če boš z avtom zavila/a iz obvoznice proti mestu, potem imaš dodatno presenečenje zagotovljeno. Koper je namreč trenutno v polnem turbo pogonu. Celo obstoječa in ravno novograjena krožišča so v tem stilu. Celo promet. Sicer malo stežka razumem, zakaj avtomobili na cesti lazijo namesto vozijo, medtem ko se na eazy kolesarim mimo njih, ampak to že ni več moja kompetenca. Kakor ne za tiste, ki se dva,trikrat peljejo v krogu preden kam zapeljejo. Čeprav prav vsak odcep iz krožišč pelje v Koper. Še edini brezplačni del parkirnega prostora pa najdeš ob tržnici, na makadamskem delu. če boš ob 6h zjutraj tam. Za vse ostalo pa delujejo parking avtomati. Tudi na kovance. Pa redarji tudi. Tudi na položnice.
Da bi se osvežil v morju res ni potrebno imeti gps s seboj, saj do mestnega kopališča vodi povsem enosmerna cesta. Za avte seveda. Pešci in kolesarji lahko v obe smeri. Čeprav je kopanje na plaži pa tudi bližnjem pomolu brezplačno in povsem na lastno odgovornost, ni bojazni, da bi se od tam vrnil s enako polno denarnico. Sploh ob obisku lokalov plaže. Ki nimajo nobene povezave s Komunalo, ki ureja plažo in kopališke mojstre.
Če si boš zaželel/a zaužiti prave istrske kuhinje, potem se moraš odpešačiti v mestno jedro, kjer obstaja cenovno sprejemljiva, a tudi okusna s privdihom istre oštarija. Pizze, kebabe in podobne hitre kolikor toliko užitne pa dobiš na skoraj vsakem koraku. Po 22 uri pa v mestnem jedru zavlada mrk lokalov in s tem tudi sprehajalcev, tako,da se vse dogajanje preseli na obmorski del, predvsem tržnico, kjer edino obratujejo do 24h. Turistično mesto pač.
Aja, pa nikar ne pričakuj v večernih urah tistega videza kopra, ki ga je krasil leta, pred leti. Mornarje, prijateljice noči, glasba v vsakem lokalu. To je zdaj bolj na eazy. Ostala je le glasba, katero v živo lahko slišiš bolj priložnostno v Taverni. Ta vikend je bilo res zabavno s folklornimi skupinami iz Latvije, Grčije, Romunije, Hrvaške….Bilo je tako ok, da sem v tistih tenutkih celo na rock’n’roll pozabil. Hm. Seveda ni res, da se v Kopru nič ne dogaja glede zabave. Se pač dogaja kot se večini komercialnih bandom – malo igramo in potem malo dosti počivamo. Vsekakor pa je lahko koristno, če si seznam prireditev na Obali pred prihodom ogledaš na obalnem portalu Obala.net, kjer so tekoče predstavljene prireditve. Pa tudi drugače je ta portal tistim željnim namenjen, potem ko je malo skrenil iz tiste uvodne odlično zastavljene poti.
A ja, pa ne pozabi poizkusiti sladoled Veneziana. Če ti je oranžna ljuba.
In seveda dobrodošlica v mestu bogate zgodovine, a pozabljene prihodnosti.

 

Don Marko M

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “MOK – zabavaj me

  1. uh…pa ja ne isti komad…bom moral malo pogosteje do tebe zaviti, da bom bolj na tekočem 😉 🙂

  2. hehe,…ne,…drugač pa vidim da bom morala malo bolj pogosto hodit na obalo,…in na sladoled,….njami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *