Svetovni dan brez politike v medijih

Hm, kako naj ti to enostavno povem. Zavedam se, kar ne pomeni da odobravam, da politika vodi ta svet. No, v resnici ga vodijo nikoli lastniško nasitni posamezniki, ki v zavetju svojih stolčkov zdiktirajo politikom, katerim so pomagali do položaja, s čim naj “futrajo” narod. Tega se verjetno ne bo nikoli dalo spremeniti. Ampak, meni se teh neboluz politikov res ne da več ne poslušati, ne gledati. Lepo te prosim, kdo pa še sploh vztraja v gledanju in poslušanju ogromne večine politikov, katerih poteze se da prebrati za leta vnaprej. Sploh ko veš, da je vsaka njih beseda laž. Pardon, napaka. Volkovi se menjajo, a brlog ostaja isti. Ampak, zaradi takšnih kot sem jaz, so politiki izumili – medije. In, da jih mediji slučajno ne bi spregledali ali preslišali, so jih… pokorili svojemu poslanstvu. Vsaj v naši podalpski ni medija, ki ne bi imel političnega ozadja ali članstva. Trditve, da se politika ne vmešava v delovanje medijev in njih neodvisnost, je seveda le opazka, ki vzpodbuja salve smeha.

Razumeti, da si ljudje resno načenjajo svoje zdravstvene in tudi moralne vrednote s tem, ko “pozorno” spremljajo delovanje politikov, ni neki velik podvig. Še manjši podvig pa je razumeti pričakovanja, da bodo politiki razumeli in uslišali voljo ljudstva. Saj veš, živimo v demokratični in liberalni državi, socialno neoporečni in moralno dovršeni. Spet v zahvalo politikom. Hm, ampak tej politiki so bili pred tem člani ljudstva.

Grozot in komedij politikov tako zdaj ne manjka več v skoraj nobenem javnem mediju. Od tiska, radia, spleta do televizije. Sploh pri televiziji so naši vrli politiki skočili korak več v primerjavi s kolegi iz drugih držav. Nacionalni tv so dodali še čisto svoj 3 program, kjer se lahko nemoteno razkazujejo in pametujejo. Racionalno prikazovanje vzorne gospodarnosti pač.
Včasih človek res ne ve več, kaj naj si misli ob načinu dela naših medijev. Kaj je v resnici bolj grozno spoznanje – ali to, da je nekdo v obupu nemoči trenutnega stanja v naši podalpski pobil celo družino in sebe ali da politik(i) v polni moči ubijajo, na obroke, bistveno večje število ljudi ? Ali pa je še bolj grozno spoznaje, da naši mediji niso sposobni, da vsaj en dan v letu ljudstvu prikažejo ekološki, higienski in strpen program.

Mediji imajo moč. Moč prikazovanja. Moč dopovedovanja ali izpiranja. Moč vzgoje ljudstva. Moč zadevanja. Da vsakega politika prikažejo kot hočejo ali pa ga sploh ne. In ravno to slednje bi bilo lepo doživeti. Dan v medijih brez politikov in politike. Vsaj en dan v letu. In če bi dnevu neomembe politikov dodali še neomembo nepotrebnih človeških grozot, toliko bolje. Če pa bi bil ta dan vsaj 1x tedensko, pa bi že itak bilo božansko. Izvedljivo ? Seveda. Če ne prej, se lahko zgodi takrat, ko se bo Marija odločila ostati, namesto prikazovati.

Don Marko M

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Svetovni dan brez politike v medijih

 1. heh,pol pa mediji ne bi imeli kaj pisati oz poročati….sedaj se jim ni treba ukvarjat;kaj bomo pisali jutri 😆

 2. A ti to misliš tako,da bi bili časopisi sestavljeni iz nepotiskanih strani 😆 se takoj strinjam s tabo,samo če bi imel papir toaletno kvaliteto 😆

 3. Takoj podpišem za (vsaj en) dan brez politike. Strinjam se z vsem napisanim. Naši mediji so z vseh strani podkupljeni in upravljani. Pravzaprav ni verjet ničemur, kar pišejo (vsaj večina njih). Kajti običajno gre za to, da poročajo o tistih, ki “več plačajo”. Še posebej na trgu izdelkov (pnevmatike, avtomobili ipd.).
  Nosijo se pa itak na lovorikah črne kronike oz. tragedij posameznih ljudi. Sramotno. Sploh v 24ur in Svetu delajo svoje rekonstrukcije dogodkov, s katerimi vsiljujejo svojo verzijo dogajanja. Bruh.

  Glede politike pa…a ljudje res ne vidijo, da je situacija vedno podobna, le igralci so drugi? Vsi polnijo svoje žepe in v trenutku, ko nastopijo delo, pozabijo na vse obljube v predvolilnem boju.

 4. Mucek,takoj sem ZA.Naši mediji so postali skupek nesposobnih urednikov in adijo novinarjev.Sem si kar poskušala predstavljati en dan v tednu brez kozlarij,morij in politikov v medijih.Tako mi je bilo lepo,da je bil še moj medo navdušen. 🙂

 5. ma jest lahku ugasnen tv jeno radio jeno porabim giornal za podkurit ma kej ki se vedno najde kšna mona ki mi rompa kojone s politiko.sn se nauču jih začepit pero ta giorno senza politika jeno stupidagine bi biu res super.

 6. mandi

  haha,dobro si to povedal….vedno se najde kakšna mona, ki ne ve nič drugega govoriti kot o politiki(h)….ampak, tudi njih se da “ugasniti”… 🙂

 7. Ivonca

  dokler se ne uvede ta dan brez politike in ostalih kozlarij v medijih, lahko pogumno prakticiraš svojo metodo….tako boš že (pre)pripravljena….tvoj medo pa redno zadovoljen….jaz pa zadovoljen, ker sta vidva…. 🙂

 8. Plujem

  ljudje seveda vidijo, da se le politiki menjujejo, vse pa ostaja isto oz. še slabše….ampak videti še ne pomeni razumeti….to sicer dokazuje, da je večina naših državljanov “narejenih” po ziheraški varianti – sprejmejo le že poznane in preverjene metode….ker, za nove je pač treba nov zagon in nova volja, predvsem pa nov način razmišljanja….kar pa je že delo…dosti dela….in to volonterskega….

 9. noah

  nekaj takšnega za časopis mislim, ja….če ga že ne znajo bolj ekološko opremiti….toaletne kvalitete pa bi moral biti sedaj….sicer na nek način je…. 🙂

 10. snežana

  večini medijev se res ni treba ukvarjati kaj bodo pisali jutri….ob vseh dnevnih vabilih politikov…. ravno zato bi novica, tudi v osrednjih dnevnikih, “Jutri bo dan brez politike v medijih” odjeknila kot desant na Sutjesko…. 🙂

 11. Oh, ja. Pa tudi strah pred spremembami, no, pred tistim “nepoznanim” je prisoten.

  Bi pa predlagala še nekaj. Kaj če bi naredili teden “politika prijazna državljanom”, ko bi vsak izmed politikov moral za 1 teden živeti tako, kot živijo tisti, ki se zaradi odločitev politikov iz meseca v mesec prebijajo s skorjo kruha (ali brez nje).

Leave a Reply

Your email address will not be published.