Starševstvo – privilegij, dolžnost, zabava ali breme

Si že mislil/a, da bom ignoriral nov predlog družinskega zakona? Izvoli, tukaj je moja zgodba. Lep sončen jesenski dan v letu 2009. V parku so se otroci navihano podili naokoli, mamice pa so iskale primerne parkinge za vozičke, da potomce nastavijo sončnim žarkom. Dve mami, prijateljici, sta svoja vozička parkirali drugega ob drugem in se prepustili čveku. In, ker zgledi vlečejo, sta se za čvek odločila tudi Srečka in Srečko. Nekaj dni čez osem mesecev sta štela vsak in čeprav sta bila vozička pod ročno, to ni vplivalo na njuna jezička. “Opa, danes pa si se upicanila, princeska”, je Srečko pognal svoj genski lovski šarm. “Daj ne me zajebavat. Moja stara me je spet našemila kot za pusta. Pa tako sem tulila, da hočem tisto kiklco”, mu je temperamentno odvrnila. “Kaj češ, tej stari so res problematični. In brez okusa tudi za garderobo. Kaj je novega pri tebi?” se ji je priliznil Srečko.
“Joj, tole pa ti moram res povedati” je hitela Srečka. “Zadnjič me je… stara peljala ne neko modno revijo, kjer sem spoznala Tička. Bogi. Ima najine mesece, ampak pravi,da ima ful skrbi.” “Kako to misliš skrbi?”

“Pravi, da nič ne razume. Saj jaz tudi ne. Glej, njegova mama je ženska, očka pa tudi ženska.” “Daj ti to meni prevedi” ji je začudeno dahnil Srečko. “Ja on je rekel, da je mama ženska, očka pa glumi da je očka čeprav je v resnici ženska. In ga skrbi, kako mama ne vidi, da je očka v resnici ženska.” “Zdaj nič ne razumem. A ti hočeš meni povedati,da ima v resnici dve mami?” “Joj si butl.Ima očka in mamo, samo obe sta ženski. Neka nova moda. Tička še skrbi, kako bo ta njegov očka plezal z njim po drevesu, metal kamne, igral fuzbal in mu povedal, kako naj punce peca.” “Ja, pa kako naj ji dojenčka, bistra kot midva, naredi. Čeprav, če poslušam mojega starega, to niti ni neka umetnost” je zaključil Srečko.

Za trenutek sta utihnila in se prepustila sončnim žarkom. “Ufa, a si morš misliti česa se je moja stara zadnjič spomnila” je nadaljeval Srečko. Srečka ga je pogledala zvedavo s tistimi velikimi rjavimi učkami. “Zadnjič me je peljala v eno veliko bajto. Grozljivka. Enega sem videl na križ pribitega. Tej starci imajo čuden smisel za humor. Bilo mi je ful mraz, pa sami neki ameni so se oglašali. Saj bi spizdil, pa me je stara zavezala v vozičku. In, ko smo prišli domov je moj stari skuhal peno.” “Kako pa se to kuha?” “Ne vem še točno, ampak sem videl,da dobro zgleda na ustih mojega starega. Predvsem, ko ji je rekel ‘jebem ti boga’. No, v glavnem, moja stara je staremu obljubila, da me nikoli več ne pelje v tisto bajto, razen če bom sam hotel tja kdaj.”

“Joj Srečko, pa veš, da imam po novem družino?” je navdušeno dodala Srečka. “Kako misliš družino? Kaj ni tvoj fotr zgasnil takrat, ko je rekel stari, da zaradi njene pameti noče imeti z njo nič več, niti če bi ostala edina ženska na svetu?” se je začudil Srečko. “To že, ampak stara je rekla,da smo zdaj po novem vsi družine. Tudi midve.” “Zdaj pa kvasiš neumnosti. Kako je lahko družina, če nima očeta,mame in otrok?” “Ja tako. In pika. Ker je ženska tako rekla. Vi moški pa tišina.”

Za nekaj trenutkov je res med njima zavladala tišina. Kar sta izkoristila za pogled po okolici. “Joj Srečko, poglej tja. Poglej kako je tista stara tresnila po riti tistega fantka. Saj je komaj nekaj mesecev starejši od naju” je vznemirjena rekla Srečka. “Glej, res. Pa kaj je tisti stari. Saj je samo kamen zabrisal v šipo. Bo pa novo plačala. Tej stari se gredo res samo nasilje nad nami ubogimi otroci” je dokaj mirno odvrnil Srečko. “Ja, poglej naju” je nadaljevala Srečka.”Če to ni telesno kaznovanje. Sediva v vozičku proti najini volji. In to še pripeta !” “Res, čisto nasilje. Bom že zrasel in pokazal ta starima. Če me bosta samo taknila ali grdo kaj rekla ju bom tresnil, da se bo kadilo. Itak mi ne bosta smela nič”, se je dodatno hudoval Srečko.

Ko sta se malo ohladila od vroče debate je Srečka sprožila : “Kaj tvoja stara sta se že poročila?” “Kje pa. Stara je sicer zadnjič zelo na glas rekla staremu, da kdaj jo misli poročiti.” “In?” “Nič, stari ji je mirno rekel, da takrat, ko bo podpisala ženitno pogodbo.” “In?” “Ja nič. Stara mu je rekla, da je itak ne rabi, ker če bo šel ali če bo šla ona mu bo itak vse pobrala. Z ženitno pogodbo ali brez.” “In kaj je rekel stari na to?” “Da gre na pivo.”

Potem si je Srečka na obraz nadela zamišljen videz. In v rahlem tonu rekla : “Veš Srečko, jaz imam mojega atija zelo rada, najrajši. Tudi če ga ni z mano vsak dan.” Srečko jo je pogledal in jo prijel za rokco. Tako čutno in ji rekel : “Jaz imam tudi mojega najrajši. Čeprav ga včasih ne razumem, ampak on pravi, da me vzgaja.” “Moj ati pa me ne sme vzgajati, čeprav si želi, pa jaz tudi.” “Zakaj pa ne?” “Moja stara mu vedno reče, da je tudi sodnica napisala, da me nima pravice vzgajati ampak, da mora samo plačevati zame. Mene nihče ne upošteva. Pa skozi o neki ljubezni do moških govori prijateljici, pa nima rada ne mene ne mojega očeta. Pa spet me hoče seliti k enemu novemu” je vidno žalostna zaključila misel. “Jaz te imam rad. In tvoj očka tudi” ji je prišepnil Srečko in položil svojo dlan na njeno.
Sonce se je spustilo za hribe in le še nekaj žarkov se je poskušalo dokopati obrazkov Srečka in Srečke. Mami sta vzeli v roke vsaka svoj voziček in se odpravili vsaka v svojo smer. “Se vidiva” sta si še rekla Srečka in Srečko in si pomahala v pozdrav.

30 let kasneje. Ljubljana. “Ne morem verjeti svojim očem. Si to ti Srečko?”, je bruhnila od navdušenja Srečka. “Od glave do pete” ji je odvrnil. Objem, ki je sledil, je bil skupek občutkov skoraj tridesetih let, ko se nista videla. Kasneje za mizo bližnjega lokala ob pijači. “Dobro izgledaš, dobro ti gre, vidim” je še vedno ganjena Srečka navrgla Srečku. “Eh, saj veš kako gre” je navihano začel razlagati Srečko. ” Še vedno študiram, pa bom še malo povlekel. Ta stari garajo cele dneve pri 65-ih in me še kar financirajo. Saj veš, šola stane, pa najemnina, pa avto, pa žurke….Zadnjič je staremu nekaj počilo, pa je začel nekaj vpiti, da kdaj mislim postati samostojen človek. Normalno, da sem se počutil ogroženega in zato sem poklical policijo. So ga odpeljali in mu prepovedali domov za teden. In to že dvajsetič v vseh letih, pa ga ne izuči. Ne vem od kod staremu, da lahko reče kar hoče, če je bajto pozidal s svojimi žulji in me hranil, pa še ostalo financiral. Tokrat sem se ga usmilil, da ga nisem tožil še za odškodnino. Je pristal na kompromis, da mi zviša žepnino. Pa ti?”

“Z atijem končno uživava in se zabavava. Mah, nekaj podobnega kot tebi se mi dogaja s ta staro. Le da je tudi tretji fotr pobrisal, pa je zdaj spet vse na njej. Tud jaz sem jo parkrat poslala s policaji in sama uživala doma. Eh, ta stari pa se res ne bodo nikoli naučili !” “Pa misliš imeti kaj otrok?” jo je Srečko vprašal. “Mah, če bo moj tip mastno plačal, mu bom pa rodila enega. A ne več kot enega. Pa naj se ukvarja z njim. Jaz se ne mislim odreči svojemu uživanju” mu je še kar resno odvrnila. “Prav imaš, komu se pa da poslušati in gledati “pametne” otroke”, ji je pritrdil, medtem ko je točil preostanek pijače v kozarec.

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Starševstvo – privilegij, dolžnost, zabava ali breme

 1. Zgodbica je sicer napisana humoristično in ironično, vendar…podobne scene dejansko znajo ogledati svet (no, ponekod so ga delno že :-S), ker ljudje pozabljajo, da pri poučevanju ljudi (otrok in odraslih) o pravicah zraven sodijo še DOLŽNOSTI. Če že ne spoštujejo vseh (čeprav naj bi jih), naj spoštujejo vsaj tiste pravice drugih, ki jih tudi sami zahtevajo.

  Problem vidim predvsem v pomanjkanju pravih vrednot. Svet postaja vse preveč materialističen in plitek.

  Posledično zaradi tistih, ki zakonska določila izkoriščajo v svoje namene, trpijo tisti, ki dejansko potrebujejo pomoč. Družba pa, okužena zaradi krivih ovadb, nasilju nad otrokom (in nasploh v družini) dostikrat ne verjame; oziroma si noče priznati, da to dejansko obstaja.

 2. Mucek,to si tako napisal,da sem se istočasno smejala in sekirala.Sem pa razbrala,da naša država ni mati temveč mačeha.Ker država s politiki na čelu ni sposobna terapevtsko urejati tistih nekaj problematičnih družin,zdaj hoče da vsi nasrkamo.Saj to je hujše kot nacizem kar nam hočejo vcepiti.Otrokom vsa svoboda brez vsake obveznosti in morale obnašanja.Starši pa nobene besede pri vzgoji ker je lahko že narobe beseda označena kot nasilje nad otrokom.Grozno.

 3. v sloveniji je tudi nemogoče mogoče,….se pravi,če bom svojega otroka pogledala grdo,me bo lahko prijavil za nasilje….

 4. Snežana

  hja, odvisno s katerim očesom ga boš pogledala….če samo z enim, potem se še lahko nekako izvlečeš pred policijo…če pa boš z obema, te lahko reši le, da imaš veze pri policajih, CSD in sodišču…..seveda ti bodo kot ženski bolj pogledali skozi prste, ampak brez opomina ne bo šlo….tako,da kar začni trening lepega gledanja… 🙂 …aja, za otroke pa nikjer nič ne piše, kaj se jim lahko zgodi, če grdo gledajo ali tresnejo svoje starše….važno, da bodo oni zaščiteni in brez vsake obveznosti prispevanja tudi moralnih vrednot….

 5. Ivonca

  prav imaš…grozno kaže…tudi spremljajoči kazenski zakonik ni nič milejši….država je tukaj, čeprav po navodilih EU-ja, dokončno pokleknila….namesto pomoči družinam dejansko uvajajo represijo in totalitarizem, čeprav so pred kratkim podpisali neke papirje proti temu….dejansko postajamo totalna policijska država, kjer se bo država že za vsako zaušnico ali grdo besedo vtikovala v družino in jo razdirala….nikakor pa ta ista država noče in ne zna ponuditi programov, kako se sploh ravnati v družini in pri vzgoji….to, da je družina nedotakljiva, razen v extremnih primerih, jih sploh ne briga….
  res me pa zanima, kako pa bodo ukrepali državni organi v šolah in drugje, ko bodo otroci izvajali nasilje nad otroci ?….mar to pomeni, da bodo recimo mulca, ki bo v samoobrambi nekoga tresnil spravili za rešetke ?….
  tej naši politiki so izgleda preživljali travmatična otroštva in jih Ojdipov sindrom vztrajno spremlja….

 6. Plujem

  zgodbica je napisana tako, na moj način…pa mislim, da sem v njej zajel vse prednosti in slabosti novega predloga družinskega zakona, ki bo itak sprejet, ne glede na voljo ljudstva….gre za direktivo EU in nimamo kaj dosti praskati, kot ne pri tobačni prohibiciji…
  tudi sam, tako v prejšnjih kot tudi tem novem zakonu, res zelo pogrešam tisto družinsko vzajemnost, ki je nekoč krasila slovensko družino….kaj so dolžnosti in obveznosti staršev non stop dodajajo v zakone, a v nobenem primeru nočejo napisati, kaj so dolžnosti in obveznosti otrok….ta država res vse dela, da bi vse, tudi minimalne temeljne človeške vrednote ukinila….res me zanima, če imajo tej predlagatelji zakona svoje otroke in čemu so podobni….
  v bistvu je EU ta zakon pripela zaradi resnih zlorab otrok v nerazvitem svetu, naši pa so to vse strnili v en paket in še navili, čeprav gre za dva, sicer sorodna, a povsem drugačna pojma….
  sicer pa, ne vem zakaj v skupnosti GL mislijo, da jim nov zakon prinaša neke pravice in ugodnosti….dejansko so jih politiki zlorabili, da lahko pod njih krinko vpijejo in očitajo, da nestrpnosti ne bodo dovolili za sprejetje zakona….da so v resnici GL v bistvu več izgubili, kot pa dobili, bodo spoznali v letih po veljavnosti zakona….
  in ko že omenjaš moralne vrednote….seveda je kronično pomanjkanje….ampak, problem bi morali začeti reševati na vrhu….torej ravno med našimi politiki, ki res ne dajejo nobenega vzora….in zdaj to svojo sramoto poskušajo prebarvati s tem novim zakonom….in isto velja za CSD-je, sodnike, policaje in vse tiste, ki sodelujejo v reševanjih družinskih postopkov….
  zakon pa je izrazito naravnan v zaščito ženske in ne otroka….in končne besede, kakor obrneš, prepuščene sodiščem….kjer nesposobnosti itak ne manjka…..če se, recimo ob razvezi, dva starša sama zmenita glede vzgoje in skrbi okoli otroka, torej skupno starševstvo, si sodišče lasti pravico da ravna po lastni presoji v kao korist otroka….primeri iz prakse pri nas pa so več kot zgovorni, kako sodišča ukrepajo….epilog pa je, da je starševska volja oblikovanja podobe lastne družine povsem izničena…..
  a se je kdo vprašal, kaj pa se bo zgodilo, ko bodo v šoli mulci kar med predavanjem nabutali profesorja ? …policaji proti njim ne bodo smeli uporabljati prijemov, ker jih bodo takoj mulci označili za izvedbo nasilja….kdo sploh, bo še krotil otroke ?….mislim, da se bo državi ta boomerang kmalu vrnil v najslabši podobi….vprašanje je le, koliko sploh bodo hoteli še se ljudje ženiti in otroke delati….po tem zakonu je najbolj pametno živeti sam zase in upati, da te kateri mulc ne sprovocira, pa da mu kaj žalega rečeš, kaj šele okoli ušes pripelješ…
  ta novi družinski zakon bo, v sodelovanju s kazenskim zakonikom, dokončno razsul slovensko družino, a več kot polnil državno blagajno….žalostno….

 7. Da, žalostno.
  To je tako pereča tema. Snovalci pa…zbrani od vseh vetrov, pa nobeden točno ne ve, po čem so hruške.
  Problem je predvsem, ker se ne znajo postaviti ” v vlogo”.
  O tem bi lahko govorila ure. Sploh o rečeh, ki jih že imamo. Kajti v RS velja, da če nekaj ne dela, tako kot mora, dajmo ustvariti nekaj novega – ne da bi popravljali “staro”. In “ta stari” so seveda najbolj glasni, česa v RS nimamo, pri tem pa pozabljajo, da so oni tisti, ki bi to morali dejansko izvajati. Ah.
  Samo to še dodam – vse stvari so dobre toliko, kot so dobri ljudje, ki jih izvajajo.

 8. prav imaš…komu se da o tem poglabljati in razglabljati….to naši politiki vedo…ampak, me zanima, kaj pa bodo tej naši politiki, kot posledici tega zakona, storili čez leta, ko se bodo zgodili primeri mladostniškega nasilja kot v Ameriki – tako doma kot v šolah….

 9. Hja, potem bodo krive šole in nesposobni starši. Pa seveda nova vlada (in DZ), če bo izzid volitev drugačen od zadnjega. Če bo izzid podoben, bodo krivci vse drugje kot v vladi (in DZ).

  Žalostno, a vendar resnično. Prelaganje krivde na tuja pleča se mi zdi že nacionalni šport pri nas.

  Ljudje pa vse bolj plitki. Včasih mi je kar groza kakšnega poslušati, ki se ukvarja le s tem, kaj imajo njegovi kolegi in s tem, kaj naj še kupi, da bo izpadel boljši. In ko potem pomislim, da bi tak rad imel otroke – uh. Me kar pogreje. :S

 10. ljudje pač poslušajo državo, da morajo trošiti…kako spet vzdigniti moralne in človeške vrednote očitno ni profitno….vsaj ne kratkoročno….evo,nekja minut nazaj so na radiu povedali,da bo slovencev iz leta v leto manj….kar me ob takšnih zakonih sploh ne čudi več….le kateri od mladih bi bil toliko premaknjen, da bi se šel družino z otroci, katere bi moral vzgajati le zaradi njihovih pravic, a nobenih dolžnosti….
  če mi še kdo reče, da je Slovenija humana,moralna in kulturna država, ga ugriznem v koleno….za par sto € kazni in prepoved približevanja pa se že splača ugrizniti…. 🙂

 11. kej država bo meni rekla kaku naj vzgajam svoje otroke.ma jin zatučem eno u ret.jin peljem moje hudiče u parlament jeno naj jih oni hranijo oblačijo in učijo

 12. mandi

  dobra ideja….bomo pa vsi peljali svojo mularijo v parlament, pa naj oni vzgajajo naše otroke….če že prepovedujejo, pa naj še urejujejo…

 13. Marko, oprosti, a imam občutek, da sploh ne bereš, kaj si sam napisal. Odstopiš mi svojega otroka???

  P.S. Otroci (no razen najstnikov) so fizično šibkejši od staršev. Najstniki so finančno šibkejši od staršev. Starši imamo brez primitivnih oblik nasilja še vedno preveč vzvodov, da uveljavimo svojo voljo.

 14. Igor

  …praviloma preberem, kar napišem….razen tistih enostavčnih povezav….sicer pa ne vem točno, na kateri del mojega pisanja se veže tvoje vprašanje, tako,da bom lažje argumentiral, ko boš dodal mojo navedbo, ki je sprožila tvoj pomislek oz. vprašanje….
  pa si res prepričan, da so vsi otroci, vključno z najstniki, šibkejši fizično od svojih staršev ?

 15. joj sem se, pardon, si me nasmejal, kaj hočemo, naša usoda v rokah politike in direktive, ampak, jaz bom mojega že ukrotila (mulota) sem ga še vedno, samo nekateri okoli mene pa so že zdavnaj izgubili kompas,
  🙂
  lp in fajn mi bodi doni mare

 16. pa saj to napisano je namenjeno tistim, ki so izgubili kompas….čeprav dvomim, da so kaj dosti razumeli….ampak važno, da si tudi ti razumela… 🙂
  svojo mularijo bom tudi jaz sam porihtal…če bo treba tudi mojo najdražjo….kar je v vsakem primeru bolje, kot država…. 🙂
  lp in fajn bodi tudi tebi

Leave a Reply

Your email address will not be published.