Kaj lahko naredim zate, Slovenija ?!

Da bi vedel, koliko je tudi tebi resnično do te naše male podalpske, si lahko čisto enostavno zastaviš naslovno vprašanje. Priznam, v zadnjih časih sem že krepko utrujen od tistih samooklicanih domoljubov, ki pod krinko vnete pripadnosti domovini klamfajo, milo rečeno, neumnosti po dolgem in počez. Polna usta in črke so jih kakšen in kako naj bo zaveden slovenec, kar dodatno sočno pospremljajo še z kroničnim pomanjkanjem strpnosti v dejanjih. Od vseh teh “zavednih” državljanov Slovenije pa še nisem slišal, še manj videl, tistega, kar bi vsak pravi domoljub dejansko najprej moral nositi v sebi – pripravljenosti pomagati svoji domovini. V praksi seveda. Trenutna naša podalpska drvi v… bankrot. Moralni in finančni. In rešimo jo lahko zgolj in edino državljani sami.

Nedavna akcija čiščenja Slovenije je pokazala, kako ravna zavesten in zaveden državljan v skrbi za svojo domovino. Lahko se tudi tako razloži, čeprav ne dvomim, da bi kakšen psiholog postregel z obširnejšo analizo tega pojava. A bistvo je bilo praktično prikazano. In zelo verjamem, da se med udeleženci čistilne akcije ni znašel praktično nobeden od tistih slovencev, ki tako glasno vpijejo o nekem domoljubju. Ker oni pač raje pišejo, rišejo in uporabljajo še drugačne vzvode prikazovanja domoljubja, ki so prej v sramoto tej državi in vsem skupaj, kot pa v korist.

Recesija je zajela tudi našo podalpsko nepripravljeno. Dogaja se pač lahko tudi najboljšim in to razumem. Ampak, medtem, ko se druge države že pobirajo iz recesije, naša podalpska vanjo le še bolj tone. Seveda je najlažje zdaj vpiti, da imamo vlado, ki nas ni sposobna izvleči iz tega brezna, čeprav so nas prav vsi politiki, ki sedaj sedijo v vladi v to brezno spravljali že od 91ega do danes. Po enostavnosti logike bi torej tej isti sedaj morali narediti le popravni izpit. Kdor naredi napako jo mora pač popraviti.

Kratek pregled v nekaj stavkih Slovenija od 1991 – 2010 je jasen v svoji skromnosti. Od osamosvojitve dalje v naši podalpski ni bil ustvarjen niti en gospodarski subjekt, ki bi oplemenitil slovensko gospodarstvo v prepoznavnost doma in v tujini. Še več. Velika večina gospodarskih gigantov, nekoč paradnih konjev slovenskega in Jugo gospodarstva je bilo namenoma uničenih in tajkunsko prevzetih. Z njimi pa tisoči družin, ki so bili odvisni od služb v le teh. Zadnja raziskava slovenskega instituta pa je tudi dokončno zaprla usta vsem tistim, ki so glasno vpili, da Slovenija bo in je napredovala dosti bolje brez Jugoslavije.

Po 20ih letih so dokazi jasni – Slovenija ni napredovala, od 91′ dalje, v prav nobenem pogledu oz. je celo nazadovala. Skupek pa je, da imamo zdaj v naši podalpski najzajetnejši javni sektor v Evropi na eni strani in več kot pol milijona revežev na drugi strani. Obenem pa so stroški obveznosti do EU in Nata bistveno večji kot v Jugi.
Tako niti ne čudi preveč dodaten rezultat raziskave inštituta, v kateri je skoraj 30% slovencev izrazilo željo po ponovni skupnosti Jugoslavije. In pozor – to mnenje so izrekli študentje. Torej tisti katere, po letih sodeč, ne moremo uvrščati med jugo nostalgike.

Zdaj je jasno, da je Slovenija, tudi brez recesije, v dreku do vratu. Materialno, kakor tudi moralno. Nova napovedana zadolževanja pa nas bodo zlahka v naslednjih petih letih potisnila celo pod gladino. In kolikor to ne bi povsem uspelo našim voditeljem, bo za final count down poskrbela EU s svojimi kaznimi, katere si, predvsem na račun samooklicanih domoljubnih slovencev, ki namerno pozabljajo, da so ljudje tudi neslovenci, kopljemo na grbo in v plačilo njih neprejemljiva dejanja prav vsi po vrsti.

Dejstva so torej znana in jasna, čeprav nič kaj preveč v ponos, sploh zajetnemu številu samooklicanih domoljubom, ki tako zelo opevajo pripadnost domovini, a v praksi ne storijo nič, ampak nič koristnega za to isto domovino. In ko so dejstva znana, je pot do rešitve bistveno lažja in enostavnejša. Vsaj morala bi biti.

Za začetek, namesto novih zadolževanj v tujini lahko Slovenijo slovenci rešimo kar sami. Nenazadnje je to naša naloga in dolžnost. To bi sicer morali narediti že davnega 91′, ampak bolje pozno kot nikoli. Danes je stanje že alarmantno, saj je vsak državljan te naše podalpske, tudi brez svojih pufov, zadolžen tej državi za skoraj 9000 €.

Najprej se mora vsak slovenec vprašati in odgovoriti, kako lahko tej svoji domovini pomagam, da pride iz te krize. Si želim živeti v urejeni, okolju in človeku prijazni državi z ugodnim življenskim standardadom za vse ali v zdraharski, brezkompromisni in materialno pogoltni družbi ?

Eno je zagotovo jasno – prav vsi, ki živimo v tej naši podalpski, ne glede na narodnost, pripadnost, umerjenost, spol smo skupaj odgovorni za to našoržavo. V dobrem in slabem. Posledično smo torej odgovorni vsi skupaj za določena dejanja v družbi, čeprav se z nekaterimi mogoče ne strinjamo in jih ne podpiramo.
Moj predlog, kako lahko vsi nekaj naredimo za to našo podalpsko, da jo povlečemo iz brezna, torej tudi vse državljane, pa je  v bistvu enostaven.
Moralne vrednote morajo prevzeti vodilno vlogo, strpnost pa nosilno.

Sledijo plače. Naslednja tri leta se naj vsem delovno aktivnim izplačuje 500€ netto plače. Nič več, nič manj. Vsem pomeni seveda vsem zaposlenim, sploh tam kjer ima država svoje podjetniške deleže in tudi upokojencem.
Prejemniki denarne pomoči na zavodih za zaposlovanje in socialnih naj mesečno opravljajo 160 ur javnega družbeno koristnega dela, dokelr ne dobijo redne zaposlitve.

Pokojninski prag naj bo do največ 60ega leta, potem pa v zasluženo penzijo, da njih delovna mesta prevzamejo mladi nezaposleni.
Za 100% naj se znižajo davki. Za 100% naj se znižajo tudi cene življenskih potrebščin, predvsem hrane, električne energije, vode, komunalnih storitev, ki so že itak precenjeni.
Ukinejo se vse finančne bonitete javnim uslužbencem, predvsem politikom in uslužbencem v podjetjih, kjer ima država (so)lastniške deleže.

Nadzor in sankcije nad javnimi državnimi razpisi ter porabo javnih sredstev iz razpisov ali brez njih naj izvajajo neodvisni tuji strokovnjaki iz članic EU. Tuji strokovnjaki naj izvajajo nadzor in sankcije tudi nad deli sodišč, zdravstva, šolstva.
Prepričan sem, da bi s temi predlogi našo podalpsko popeljali v treh letih iz tega brezna. Seveda le pod pogojem, da bi se prav vsak izmed nas odrekel določenemu delu nečesa, za skupno dobro. Sicer pa ne vidim nobenega dvoma v slovenski složnosti, da bi to lahko izpeljali.

Jaz sem pripravljen, čeprav nisem eden tistih faliranih domoljubov. Ostaja le še (retorično) vprašanje, kako in koliko je tudi v resnici, namesto samo zahtevati za spremembo, vsak/a državljan/ka pripravljen/a tudi praktično pomagati Sloveniji, da se izkoplje iz teh globin. Začeti je treba pač vedno pri sebi. Tudi z dejanji.

Don Marko M

24 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kaj lahko naredim zate, Slovenija ?!

 1. To bi bilo res super kar si napisal predloge in jaz sem takoj za imeti 500€ plače za naslednja tri leta čeprav jo imam zdaj enkrat več.Če bi tako lahko pomagala rešiti mojo domovino sem takoj za samo da nismo sužnji drugim,ki nam kredite posojajo.Tisti kao domoljubi so itak nekoristni in samo nekaj blebetajo kot ovce in nič koristnega ne naredijo razen škode.Me zanima katere ženske jih poročajo ker jaz bi jih brcnila skozi vrata.Sem včasih lahko tudi jezna. 😉

 2. Jaz sem takoj za napisane predloge.Tri leta bi že preživeli in se potem lepše imeli.Zdaj že skoraj dvajset let tonemo in upam,da nas ne bo doletela usoda Grčije kjer so zdaj državljani razumel,da morajo sami pomagati svoji državi.Moja plača v javnem sektorju je zdaj kar višja od 500 eu pa bi se ji odrekel za tri leta.Se mi pa zdi,da je večina slovenčkov glasnih samo ko zahtevajo od države in niso pripravljeni res pomagati svoji domovini,da se izkopljemo iz tega govna.Si prav rekel da so pri nas tisti glasni patrioti domoljubi sami nič koristi jezikači,ki se ne bi odrekli nič svojega za domovino.Včasih je bilo to vse drugače.

 3. Jaz pa ne bi tri leta gagala na 500 eura ker so politiki vse zavozl jaz za to nism kriva

 4. Billy

  včasih je bilo res drugače…..domoljubi takrat nismo na glas vpili o domoljubju, ampak smo državi pomagali tudi v delovnih akcijah, itd…..danes očitno zanima domoljube domovina le takrat, ko ji nič ni potrebno dati, ampak le jemati….

 5. Katja

  imaš seveda vso pravico do svojega razmišljanja in ravnaja….ampak ne pozabi, da je tiste politike, na katere vališ izključno krivdo, nekdo volil….in ti si volila svoje….

 6. Jaz sem tudi za 500 evrov rednega in zagotovljenega dohodka, ker ga zdaj nimam.

  Drugače pa ja, večina zna jemati, dati pa ne.

 7. Špelca,

  kaj pa če bi jih imela recimo 1500 in to še rednih in za nedoločen čas ? ….bi še vedno na 500 pristala za tri leta?…..

 8. Na hipotetična vprašanja je težko odgovarjati. Velja pa, da spadam med ljudi, ki vidijo, da se lahko pomaga na različne načine, in tudi pomagajo. Če bi bila rešitev enotna plača za vse tri leta, da si država in ljudje, ki so pod pragom in blizu praga revščine, opomorejo, zakaj ne.

  Ponujam pa še eno morebitno rešitev:
  http://www.zofijini.net/Predlog%20UTD%20v%20Sloveniji.pdf

  Samo to je treba dobro preštudirati, preden se debatira o UTD.

 9. Špelca

  vprašanja so lahko hipotetična zgolj do trenutka praktične izvedbe….in mene itak zanima samo praktična izvedba… 😉
  o predlogu UTD pa tukaj ne morem debatirati iz enostavnega razloga….ker predlog, sicer napisan v enostavnosti razumljivosti za vsakogar, govori izključno o najnižji možni stopnji finačnih prejemkov za posameznika, ki omogočajo vsaj minimum preživetja…..nikakor pa ne omenja vsote navzgor, katero si kdo zasluženo ali ne prisluži…..in moje mnenje je, da bi v treh letih, če bi vsi pristali na 500€ mesečno in še tisto ostalo kar sem napisal, pa seveda zraven še volonterske delovne brigade, to zdaj na stranski tir zapeljano našo podalpsko mogoče pa le še rešili zgolj s svojimi sposobnostmi in dobro voljo brez dodatnih najemnaj kreditov, ki bodo seveda še kako bremenili naše potomce in mogoče celo še njihove…..zdaj ni več skriovnost, da je velika večina tistih, ki smo glasovali za samostojnost takrat 91′ verjela, da se bo že prejšni socialni razvoj le še nadgradil….zaupati in verjeti svoji državi za boljšo prihodnost seveda ni nič narobe, čeprav je bilo v slovenskem primeru poskrbljeno, da je vse obrnjeno na glavo…..in kot sem že omenil in je zapisano tudi v tisti študiji UTD…..dokler vsi državljani Slovenije ne bomo razumeli, da lahko zgolj složno, strpno in enotno, predvsem pa s svojim odrekanjem in prispevanjem rešimo to našo podalpsko, potem nam enostavno ni pomoči…..v bistvu je to stanje sedaj še najbolj podobno tistemu iz leta 1940 – osvoboditelji se (prepočasi) zbirajo, izdajalci pa s svojim kapitalom bežijo….ja, zgodovina se ponavlja….škoda le, da jih večina še ne razume, da je zgodovina dobra le zato, da se iz nje naučimo, kako je v določenih delih ne ponoviti….

 10. no, če ne boš zapisala Amen 🙂 pa zapiši naslednje….rad premetavam rebuse in premetanke, pa imaš tukaj eno neostavno iz tvojega Amena….zadnje tri črke v nespremenjenem zaporedju postavi na začetek, tisti A pa dodaj na konec…..nekako tako je zdaj v naši podalpski….pa upam, da se te ne prime kmalu, čeprav ji ne uideš…. 😉

 11. hehehe, ne, mena pa še ne bo kmalu prišla 😉

  So lani rekle mi zdravnice, da dolgo več ne bom ženska, pa sem se šla še k zdravnikom prepričat. Ti so rekli: “Ženska ste in to boste do konca.” No, saj sem vedela, da ženskam ni vedno za zaupat 😆

  No, saj nekako ostajam na temi, z amen sva prišla do mene in do žensk.

  Gremo zdaj spet nazaj na najbolj intimno stvar: denar. Predajam štafeto.

 12. Zadn cajt da premaknete svoje zamaščene riti in začnete delati za pest riža, kot Kitajci. To bi pa res bilo nekaj za Slovenijo.

 13. Bine

  ker očigledno imaš izkušnje z zamaščenimi ritmi, potem lahko, v polnih argumentih seveda, razložiš kako to poteka…..sem te pa razumel, da jo boš moral najprej premakniti, ker če ne ti niti riža ne bo nihče k riti prinesel….

 14. Špelca

  da si in boš ženska do konca pa res ni dvoma… 🙂 ….štafeto katero si predal pa je prvi pograbil Bine Bone….saj brati znaš, čeprav v tem primeru nimaš kaj… 😉

 15. Res. V kakšni kondiciji je Slovenija? He, do marca 2010 se naj bi javnim uslužbencem plače dvignile v povprečju za 14 do 15 odstotkov. Zaposlenim v javni upravi in strokovno tehničnim delavcem za 13 odstotkov, v kulturi za 24 odstotkov, na RTV za 22 odstotkov in v zdravstvu za 27 do 28 odstotkov. Žal ima to napako. To je načrt JJ vlade. Volilna dilema je takrat bila: SDS ali SD – delo in zaslužek ali anakost v revščini? Potem smo videli kaj ste izbrali. SDS za blaginjo ob visoki gospodarski rasti, SD za delitev ob negativnih gospodarskih kazalcih. SDS je napovedala zmanjševanje davkov za gospodarstvo in posameznike. Pahorjeva Sd napovedal takrat podaljšanje delovne dobe zaposlenih. SDS je bila za znižanje odvetniških tarif, levica za dvig sodniških plač. V zdravstvu: SDS za odpravo čakalnih vrst, levica za odpravo koncesionarjev. SDS za usklajevanje pokojnin z bruto plačami, SD
  za podaljšanje delovne dobe…

 16. Bine

  da skrajšamo malo to zadevo in ostanemo pri bistvu zapisa….enostavno povej, kaj in kako si pripravljen se žrtvovati za svojo domovino Slovenijo, da ji bo šlo bolje ?

 17. Sedaj imaš Pahorja na oblasti. N anjega naslovi vprašanje. Ko bodo nove volitve bom glasoval proti takim jugonostalgikom…. Boš ti pripravil gospodarsko strategijo, ki jo vlada spet ni izdelala. No, nekaj pa lahko. Že ves čas obstoja SFRJ se vedeli kaj je narobe. Če bi takrat odpravili partijskopolicijsko oblast bi bilo takoj bolje. Takrat gospodarskih ukrepov ni bilo, ker je bila njihova politična moč odvisna od nadaljevanja takih odnosov. Ha, spet imamo gospodarsko stagnacijo, stečaje, težak položaj izvoznikov, ki so ali še nosijo vse breme političnega pragmatizma. nekje tukaj notri lahko najdeš rešitev. Ali se sedaj nadaljuje politika povzpetniške manjšine, na račun večine. Vse prejšnje koalicije so se zahrbtno vsedle na skupno premoženje. Sedaj sedajna oblast končuje lastninjenej še to kar je od takrat ostalo neolastninjeno…

 18. Bine

  opisuješ, kar že vsi vemo….meni osebno je čisto vseeno kateri so na oblasti, ker so itak vsi isti že od 88 pa do danes in moji volilni lističi so bili zaenkrat še vedno neveljavni, razen predsedniških volitev….ampak to seveda sploh ni vprašanje te tematike….glede na to, da izmikaš odgovor natančnemu vprašanju sem pač zaključil, da ti nisi nikakor pripravljen za svojo domovino storiti ničesar, da bi bilo vsem bolje….torej niti centa si odtrgat od plače, še manj oddelat nekaj dobrodelnih ur za splošno dobro….imaš pač rad to našo domovino na svoj način….seveda pa je čisto logično, da če nisi nič od sebe pripravljen žrtvovati za domovino, potem nimaš niti nobene pravice jo kritizirati…tako to gre…

 19. Kako isti. Saj nimamo enopartijskega sistema.
  Kot davkoplačevalec plačujem za vse kvazi nacionalnega interesa. Banko NLB smo saniral že vsi davkoplačevalci. Seveda tisti, ki plačujejo davke. veliko je takih, ki ne plačajo nebenga davka. Solidarnostne sobote smo delal v jugi, pa ni nič pomagal. Slovenija je ena od najbolj zaprtih evropskih ekonomij. Namesto večje konkurečnosti smo dobili, kaj? še več monopolov in politika preko razvejenega lastništva države je obdržala najpomebnejšo vlogo v našem gospodarskem in finančnem sistemu. Ker vse to že veš bo tvoj prispevek, kakšen? In pa tisti tvoj pokojninski prag do 60 leta? Najprej porihtajte, da bodo ljudje res oddelal 40 let. nekdo bo študiral do 40 leta potem pa delal 20 let po tvojem do 60 leta. kakšno penzijo mu pa bodo izračunal na 20 let oddelane dobe. Potem bo pa okol vogalov tulil, da ne more kot upokojenec živet, zaradi premajhne odmere pokojnine. največ so zmerom žrtvoval za kakkršno koli že državo, delavci, kmetje in upokojenci. Ker ti sigurnoo ne sodiš v ta rang, delavcev, kmetov ali upokojencev, me zanima, mogoče še kakšnega, kaj boš ti žrtvoval?

 20. isti pomeni, da so, razen par izjem, prav vsi sedeli v klopeh CK ZKJ v Beogradu na sejah….ker me politika ne zanima, pač ne morem ustreči tvoji zahtevi oddelanih 40 let….pa sploh ne vem zakaj govoriš v množini, glede na to, da sem ateist na vseh področjih, tudi političnem in si me ne lasti prav nobena stranka, ne jaz nje….kaj smo do sedaj davkoplčaevalci pokrivali grehov te države že vemo vsi, celo katere še bomo….če pa bi prebral moj zapis, bi več kot jasno razumel, kaj sem bil in sem še se pripravljen odreči in pomagati naši domovini, da se izkoplje iz tega kaosa….ti pač ostajaš pri nič kaj si pripravljen storiti za svojo državo….verjamem pa, da ne pozabljaš zahtevati……vidiš, v tem je razlika med slovenijo v jugoslaviji in slovenijo v EU – v glavah posameznikov in pripadnosti domovini ne le z besedami ampak tudi dejanji…..
  za upokojenca sem še premlad, čeprav mi je že jasno, da bo moja penzija zgolj tisto, kar si bom prihranil…..pravi kmet nikoli nisem bil, čeprav kmete spoštujem, sploh ker imajo hrano vedno pri roki…..delavec pa sem bil, sem in bom…..in če nisi točno razumel – v zapisu ni govora o davkih, katere moramo vsi prispevati državi hočeš nočeš, pač pa o tisti dodani patriotski vrednosti prostovoljstva za skupno dobro…aja, ti si že rekel, da za svojo domovino ne boš nič naredil izven tega konteksta….

 21. Glede na to, da si zapisal, da bi se stroški znižali za 100%, kar mi pomeni, da jih ne bi bilo potrebno plačevati, pristanem na 500 eur neto. Vendar le pod pogojem, da imajo VSI, tudi VSI politiki, vključno s predsednikom države, vlade in vsemi ministri, enak dohodek. Tvoj namen je sicer lep, vendar zaradi požrešnosti tistih, ki državo vodijo politično (vlada, DZ in ostali), bi pri nas to izgledalo tako, da bi mi “šparali”, oni pa bi si zaradi dobre ideje dajali še nagrade. Pri nas zaradi dejstva, da je morala RES na psu, takšne variante na žalost niso možne. Na vrhu so namreč vedno moralno oporečni ljudje, saj tiste, ki imajo dile spucane in zdrave vrednote na prvem mestu, tovrstna dela zaradi zlobe ostalih ne zanimajo.

 22. Plujem

  to kar sem zapisal naj bi veljalo za prav vse državljane naše podalpske vključno s politiki, tajkuni in podobnimi….tisto 100% pa je bilo mišljeno primerjalno s cenami iz leta 92…..čeprav mi je bilo že pred začetkom pisanja zapisa zelo jasno, da je v sloveniji edino vedno v modi valjenje kolektivne odgovornosti na druge, samo zato, da je pač sami ne bi prevzeli….zanimalo me je pač, koliko imamo državljani slovenije v resnici radi to državo in kaj ter koliko bi se zanjo žrtvovali….ugotavljam, da je popularneje jemati kot pa dajati državi…ker ta država itak ni član naše družine ampak tam ena na zbledelem papirju…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.