Pogreb ŠOS-a in demokracije, zapor za Katjo Šoba, Dušan Semolič podpira študentski vandalizem

Ne, nisem jasnovidec, ampak očitno sem v prejšnjem zapisu študentskega vandalizma, tudi v zaključku, napovedal neizbežno. In res mi je žal, da se nisem zmotil. Da se bo nekaj podobnega zgodilo sem sicer ocenil iz nagovorov predsednice ŠOS Katje Šoba in lastnika študentskega servisa Maribor, ko sta se petelinila pred tv kamerami. Nič argumentov in samo sovraštvo. Žalostno, da si vodje organizacij bodočih intelektualcev dovolijo takšno obnašanje. Katja Šoba bo, če premore vsaj malo zdrave pameti in higiene, nemudoma odstopila iz položaja. In predsednik DOS Aleksandar Spremo tudi. Zdaj je dokončno jasno, da sta oba… nesposobni vodji. Še več – prva sta odgovorna za vandalske demonstracije.

Izgovor Katje Šoba, da so ob 15h preklicali demonstracije, bi se dalo še nekako prežvečiti za nadaljevanje, če ne bi gospodična v isti sapi prevalila krivde na – policijo. Ki je baje ni bilo od nikoder. Ob vsem tem pa je gospodična Šoba “pozabila” na en majhen, a nikakor zanemarljiv podatek. Ni bila namreč policija tista, ki je organizirala demonstracije, podpihovala, se izogibala demokratičnemu strpnemu dialogu argumentov, žugala in grozila naši vladi, temveč je bila to kar ona sama v prvi vrsti. Ostale ovce so ji le sledile.

Zdaj je jasno, da bo ta generacija študentov in dijakov zaradi teh demonstracij ostala zapisana kot večna sramota za vse slovenske študente. Ostal je madež, kateremu še črna barva lahko zavida. Močno vtisnjen v kamen, kot tisti grafiti pred demonstracijami. Madež, katerega bodo bodoče generacije študentov le stežka lahko izprale. Ostalo je posneta sramota za “demokracijo”, ki bo promovirala Slovenijo po svetu.

Ste ponosni, študentje ? Ste ponosni, dijaki ? Ste ponosni, da ste razdevičili demokracijo in hram demokracije, brez kančka strpnosti, na najbolj nedemokratičen, primitiven in brutalen način ? Ste ponosni na svoje dejanje ? So vaši starši ponosni na vas ? Imate občutek, da imate po tem vandalizmu pravico sploh še kaj povedati, kaj šele zahtevati ?

Katja Šoba je v eni svojih izjav veleumno prijavila, da so na demonstracijah prisotni vsi tisti, ki so volili oblast na volitvah in zato imajo sedaj pravico tudi zahtevati. Mar res, Katja ? Dobro si jih naučila, kako je treba zahtevati. Ob tem pa pozabila, da so vsi dijaki, katerih je bilo itak več kot študentov, volilno še vedno neupravičeni.

In kaj je počel Dušan Semolič na demonstracijah ? Nagovarjal je ljudstvo, torej lepo število na pol pijane in zadete množico, ki že itak ni vedela zakaj je tam, razen, da so jim rekli, da je tako edino prav. In zraven še dolival olje na ogenj, s tem pa vzpodbujal množico k posledičnemu vandalizmu. Da si je s tem zapravil vse možnosti kasnejših pravih demonstracij, tistih delavskih, je zdaj že jasno. Študentje so namreč vrgli luč nasilja in nedemokracije tudi na vse naslednje demonstracije, četudi bodo cilji drugačni, korektni in celo upravičeni.

In policija ? Policija je ravnala korektno in ni nasedala provokacijam, pa naj so si študentje in dijaki, pa tudi nekateri politiki v “bek stejđu”, še tako želeli neke scenografije, v kateri bi oni sami izpadli končne žrtve. Očigledno je bila policije prvenstvena naloga zaščititi slovenski hram demokracije, čeprav bi se dalo tudi o tem debatirati. O hramu. A vseeno je seznam preko 100 aretiranih dokaz, da so svoje delo opravljali. In čeprav so bili do demonstrantov zelo nežni, vsaj v javnosti, ne upam niti pomisliti, kako se je in se bo “dogajalo” tistim aretiranim. Nikakor, ampak res nikakor si ne bi želel biti v njih koži. Čeprav, pošteno povedano, so si sami krivi.

In kje je v tej zgodbi Janez Janša ? Sodeč po izjavah nekaterih študentov, “da bo Janša že vse prav uredil, SDS napre” in podobno, niti ni mogel biti tako daleč. Da so se med demonstrante pomešali tudi orto nacionalisti, tudi ni tako pomebno, upoštevajoč končni prikaz demonstracij. Tudi če so se, jih več kot 50 ni bilo in že samo aretiranih je bistveno več.

Seštevek :
– študentje so poskrbeli za največjo sramoto skrunitve demokracije v Sloveniji od časov Jugoslavije do danes
– materialna škoda na javnih površinah bo očigledno in na žalost presegla mojo prvotno napoved – 300.000€, čeprav sem v prejšnjem zapisu previdno dodal, da je mogoče več
– mladinci demonstranti so dokazali, da na mladih “svet” vsaj v Sloveniji ne stoji več, ampak le na uničevanju tistega, kar s(m)o prejšnji rodovi ustvarjali
– demonstranti so dokazali, da se je v Sloveniji razvila nova veja intelektualizma – intelektualizem primitivnosti

Ne vem koliko in kako so na svoje otroke ponosni tisti starši, ki so dovolili svojim otrokom na te demonstracije. Vem pa kako in koliko bi bil jaz na svoje, če bi bili tam. Naslednji dan bi jih, brez posebnega razmišljanja a strpno in demokratično izpisal iz študija in poslal kopat jarke ali pa v tovarno za stroj. Da vidijo, koliko mora delavec garati, da so oni lahko afne guncali.

In kdo bo poravnal škodo ? Ena možnost je, da vsi davkoplačevalci. Druga možnost in zame tudi edina pravilna je, da ŠOS. A v obeh primerih bodo nedolžni plačevali nevzgojenost in neumnosti demonstrantov. Pri prvi možnosti vsi državljani, ki smo od daleč nemo gledali to sramoto in po drugi vsi preostali študentje, ki se sicer niso udeležili demonstracij in/ali so bili celo proti, a so, tudi po zakonu, obvezni člani študentskih organizacij. Seveda obstaja tudi tretja možnost. Kaj pa če bi odgovor poiskali na referendumu ?!

Don Marko M

48 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Pogreb ŠOS-a in demokracije, zapor za Katjo Šoba, Dušan Semolič podpira študentski vandalizem

 1. OCENA: *****

  kričali so na vinjeno “podivjano drhal”, ji dvigovali adrenalin in jih pozvali na prizorišče zločina … ko so bila čustva razgreta so jim prepovedali doživeti vrhunec in so jim hoteli odvzeti objekt poželenja… takrat se jim je zmešalo in voditelji so pobegnili in se distancirali od vsega kar so zakuhali ..

  kakšno naduto vodstvo ŠOS-a?! apokalipsa in propad poganskega rodu je neizbežna ..

 2. kolikor se jaz spomnim,so imeli organizirane avtobuse in sezname z imeni vseh udeležencev za opravičilo izostanka od puka,se pravi,škodo sešteti,in jo lepo razdeliti kot prvo med organizatorje in ostalo med udeležence

 3. Ma pretirava se vse skupi. Malo šip so razbili, se ga napili, potem pa šli domov. Ob takih protestih mladih v tujini prihaja do veliko hujših posledic.
  Tako da tole o rušenju demokracije in ne vem česa, je malo preveč.
  Mladina danes že cel čas posluša od medijev, kako slabo stanje je v državi, pa tajkuni pa ene bedarije … in potem so to dali ven skozi nasilje. Ti otroci (ja otroci) niso za obsojati, so zgolj ogledalo družbe (in vas tudi) in svarilo, kaj se lahko zgodi v prihodnosti.

 4. mali

  prav imaš, bilo je pretirano tokrat…..malo, malo dosti preveč…
  ne, tej otroci kot jim praviš, ki so veselo pijano zadeto naredili za nekaj 100 tisoč evrov škode niso ogledalo družbe kot celote, temveč ogledalo svojih staršev, ki jih še niso naučili, da demokracija ni razbijanje javne lastnine ampak čuvanje le te….in če praviš, da je to svarilo za prihodnost, potem bo treba takoj, ampak takoj ukiniti možnosti študiranja tem včeraj in tistim, ki prihajajo…..ker za ustavarjanje vandalov državi/davkoplačevalcem ni potrebno plačevati štipendij in ostalih študijskih bonitet….sicer pa ti dopuščam možnost, da mi navedeš vsaj en sam primer študentskih demonstracij v tujini, kjer so študentje tako prerešetali državni parlament….izvoli….

 5. snežana

  seveda…porazdeliti naj plačajo….ker očitno nimajo delovnih sposobnosti, da bi popravili parlament in vso ostalo škodo z lastnim delom…..pač znajo razbiti, ne pa tudi popraviti….pa še na tiste razdeliti iz trga razdeliti, ki niso bili v avtobusih….video je delal na polno….

 6. bogimablog

  tnx…
  kot si napisal….pijano in zadeto množico zna vsak pastir nahujskat….a v red jih spraviti malo kdo….tokrat jim red ne bi smel uiti…..škoda le, ker bodo plačali ceno te “slave” demonstracij tudi študentje, ki jih niti tam ni bilo, niti so hoteli tam biti….ampak mogoče je tudi to prav, ker bodo tako študentje končno morali tudi med seboj porihtati določene zadeve tudi praktično, ne le v besedah….

 7. Pingback: Študentske demonstracije v Ljubljani so se kot bumerang vrnile organizatorjem | had blog

 8. …in sedaj, ko je oz. bo potrebno škodo plačati, se je ŠOS distanciral in s tem samo še potrdil, kako bedna organizacija so. Najlažje je nahujskati “bodoče intelektualce”, ki večinoma sploh niso vedeli, zakaj so tam, nato pa se opravičevati, da “to ni njihova pot”. Katja Šoba, si predsednica organizacije, ki je vse skupaj organizirala in sedaj bo potrebno prevzeti odgovornost za storjeno (pa če je to vaša pot ali ne). Vedno se pač ne da pobegniti in nato “namakati” druge, ki so reševali, kar ste vi zakuhali.

 9. Alora,jezna sem zelo.Strinjam se z vsem kar si napisal,mucek.Če je kaj pravice bo tista Šoba za katero me je sram da je ženska,končala v zaporu.ŠOS in tudi dijaška organizacija pa naj poravnajo materialno škodo v celoti.Moralne sramote katero so naredili naši državi s tem vandalizmom bodo težko kdaj popravili.Joj,če bi samo vedela da je bil moj otrok tam bi ga tudi jaz takoj izpisala iz šole.Tito je rekel da na mladih svet stoji ampak tej naši mladi so dokazali,da znajo samo ležati in škodo delati.Bo treba dosti spremeniti če hočemo imeti boljšo družbo namesto takšnih za se zjokat bodočih intelektualcev.Če pa bo slučajno kdo rekel da moramo davkoplačevalci plačati to narejeno škodo potem bom osebno obiskala Katjo Šoba da se pogovoriva.

 10. Don,napisal si tako,da nimam kaj dosti dodati.Razen,da takšnih študentov in dijakov v tej naši državi ne rabimo in jim bo treba zdaj namesto malega dela naložiti ogromno dela,da popravijo to škodo in sramoto.Katjo Šoba pa po zakonu v zapor.Študentske statuse pa jim takoj odvzet in naj hodijo delat in izredno študirat poleg če že hočejo biti študentje.Drugače ne bodo cenili nič,kar so včeraj pokazali.

 11. Kaj je Semolič iskal sploh tam? Ko so v Muri delavce formalno prepisali v drugo družbo, da so ostali brez odpravnin, pa Semoliča in njegovih sindikalistov ni bilo nikjer, čeprav so vedeli za scenarij.
  Dijaki bogatih staršev, ki zaslužijo nekaj tisoč evrov na mesec bi radi imeli še malico zastonj, poleg Zoisovih štipendij, do katerih so prišli po zvezah svojih staršev ne pa po nadarjenosti. Vemo kdo jih hujska proti vladi, da bi lahko spet zgrabili oblast. Ko pa so bili na vladi so se v hrvaškem policijskem čolnu skupaj s Sanaderjem peljali po Piranskem zalivu.

 12. Hm..
  Po vrsto let uničevanja šolskega sistema, ustvarjanja enoumja kot glavni cilj vladanja, debate vedno podkrepljene povečini z žalitvami in omadeževanji nasprotno mislečega.. Kaj pa se je pričakovalo?

  Označevati to sramoto propad demokracije pa je neumnost! Ker se par vandalov ne zna držati pravil demonstracij? Kaj pa spoštovanje pravil in načel v parlamentu.. zadnjih 20 let?!

  ŠOU, ki je drhal spodbjal tudi, ko so že začele leteti granitne kocke, naj lepo plača škodo, študentje pa naj se začnejo organizirati in aktivno sodelovati! Ne pa da jim ugled določa praznoglava manjšina! Tega imamo preveč že v Državi!!

 13. Odličen komentar!
  Referendum je super ideja, pri nas se itak vsa kočljiva vprašanja rešujejo na ta način:);) Tisti, ki so izvoljeni in plačani da odločajo, imajo sanjske službe – nobene odgovornosti, dober zaslužek in vse možne bonitete.
  Spremembe so vsekakor potrebne, vsaj na področju štipendiranja…socijalne štipendije dobivajo tudi otroci dobrostoječih staršev (ki na različne načine prikrivajo vire zaslužka), otroci samohranilk, ki imajo povprečne dohodke pa do štipendij niso upravičeni. Očitno so vsepovsod luknje v sistemu.
  Nasilje pa redkokdaj prinese pozitivne spremembe!

 14. Ghost

  Katja Šoba je že prevzela odgovornost, čeprav se je na veliko izogiba, a zakon je jasen…meni se, iskreno povedano, smilijo vsi tisti ostali študentje v večini, ki bodo morali poravnavati to včerajšno umetnost demokracije demonstrantov, čeprav jih ni bilo ne tam, celo proti so bili….a zdaj bodo morali kar sami med seboj porihtati stvari in se zahvaliti Katji Šoba, ker so si zapravili prav vse demokratične pogajalske možnosti za naprej…..
  če pa bo našim politikom slučajno padlo na pamet zahtevati, da bi morali vsi davkoplačevalci poravnati vso študentsko škodo priprav in izvedbe demonstracij, potem verjamem, da se bo vzdignila Slovenija po dolgem in čez in bodo od parlamenta ostali le še temelji….

 15. mandi

  ja, eno veliko merdo za zakuhali naši mladinci in talenti….da poješ, kar si skuhaš, pa bodo itak šele dojeli in spoznali….

 16. Billy

  maš prav….če ne znajo mladi ceniti dela svojih staršev, ki s(m)o ustvarjali, kaok bodo potem sploh svojega….se pa čisto strinjam, da bi bilo najmanj kar je, tistim študentom in dijakom vandalom takoj odvzeti status študenta in jim ga vrniti šele, ko poravnajo škodo….pa še takrat izrednega….ker jim očitno ni všeč, da dobivajo državne štipendije in bonitete….

 17. Don kihot

  Semolič je tam delal svoje delo, torej nagovarjal demonstrante….ker ni imel svojih je pač študente, ki so se “borili” za isto stvar….ampak mislim, da mu je že krepko žal, da je stopil na tisti oder in podžigal strasti…..s to potezo je, po mojem, izgubil veliko večino kredibilnosti pri delavcih….

 18. Filip

  jaz osebno sem pričakoval, da bodo naši mladi bodoči intelektualci dokazali z močnejšimi argumenti, da so boljši od tistih starih v parlamentu in da jih bodo pometli v polnem pomenu demokracije….to sem pričakoval….

  in, nisem zapisal, da je ta dogodek propad demokracije, ampak pogreb….pogreb brez pokopa,zaenkrat….naslednja takšna pa bi bila pokop…..
  ti si mogoče videl par vandalov, jaz sem videl ogromno povzročene škode, veliko večino zadetih in pijanih….o kakšnih pravilih demonstracij pa sploh govoriš ? si kje včeraj mogoče videl in slišal za kakšna pravila ? ….če bi bila, bi bilo vse drugače, predvsem pa vse in vsi celi in v enem kosu, čeprav danes z mački, tigri in podobnim….
  se pa čisto strinjam s teboj, da je zdaj zadnji čas, da se študentje, tisti pravi študentje, zložijo na kup in počistijo po svojih organizacijah….dosti dela imajo sami s seboj…za začetek recimo najprej ukinitev obvezne članarine…..

 19. Marshala

  tnx…
  seveda…referendum je višek demokratičnosti… 😉 🙂
  pa še prav si napisala….študentje imajo v resnici dosti večje in globje probleme za reševati, kot pa o tem malem delu in demonstrirati….tudi o tem kar navajaš imajo dosti malega dela, da poflikajo tiste luknje…..
  res je, nasilje le v izjemnih primerih lahko prinese pozitivne uspehe….seveda le v primeru, če je nasilje, kot samoobramba, odgovor na nasilje….a nekaj v meni mi govori, da se demonstranti včeraj niso šli samoobrambe in da bodo zaradi posledic demonstracij še najmanj pozitivnega zdaj dobili študentje….čeprav so imel na dlani vse možnosti dobiti to in še več….verjamem, da bodo Katjo Šoba opevali še bodoči rodovi študentov…..

 20. Kot je rekel že Shakespeare: Slabost, ime ti je ženska. Upam, da bo Katja Šoba kljub absolutnemu (njena priljubljena beseda)zanikanju lastne odgovornsti in odgovornosti študentskih voditeljev odstopila zaradi očitnega hujskanja dijakov in študentov in zaradi svoje moralne dolžnosti. Vsi moji študentje so bili v času demonstracij prisotni na predavanjih in neizpodbitno obsodili obnašanje in dejanja študentskih oligarhov, ki so pokopali vsa njihova prizadevanja za kakršnakoli pogajanja in povzročili žalost in jezo vseh davkoplačevalcev. Če ji je morda kdaj čas in njena mentalna zmogljivost dopustila prelistavanje vodičev o Sloveniji in Ljubljani, je lahko ugotovila, da je portal DZ eden izmed ključnih spomenikov naše dediščine. Katja, lahko vas je sram:
  – da zastopate študente in še do sedaj niste uspeli opraviti svojih študijskih obveznosti,
  – da ste tako slaboumno zavajali dijake in študente,
  – da se izogibate vsaki vaši odgovornosti,
  – da tako slabo podajate argumente za nedopustna dejanja,
  – da še naprej zahtevate podporo študentov in dijakov, čeprav ste jim storili hude krivice
  – da nočete odstopiti in s tem dati možnost tistim študentom in dijakom, ki vas ne podpirajo in ki so zaradi vas deležni očitkov celotne javnosti.

 21. Zakaj je potrebno sedaj zlivati gnojnico vspovprek? Zakaj se ne raje vprašati: KAJ SE DOGAJA V NAŠI DRUŽBI, da mladi tako odreagirajo, kot so!!!??? Nekaj mora biti hudo narobe, pa če si to priznamo ali ne. Mladi vidijo, kako životari ogromno število starejših Slovencev, pa tudi to, da zgolj s transparenti niso in ne bodo ničesar dosegli. Torej so se – tudi s pomočjo alkohola -ŽAL- odločili za nasilje, ki je sicer nesprejemljivo za večino nas, ki smo to “razbijanje” spremljali od daleč, pa vendar… Morda bo/je le-to nekaj premaknilo tudi v glavah, ki niso več v “študentskih letih”. Da bodo uvideli, da smo na robu… socialnem namreč! Sedaj je treba glave ohladiti, se usesti, pogovarjati…. Pa ne na način, če boš pokazal svoje nezadovoljstvom s tem, kar imaš TE BOM BREZ POSEBNEGA RAZMIŠLJANJA A STRPNO IN DEMOKRATIČNO IZPISAL IZ ŠTUDIJA IN POSLAL KOPAT JARKE ALI PA V TOVARNO ZA STROJ.
  Žal moram tudi v tem primeru napistai: HVALA BOGU, DA IMAM STARŠE, KI SE ZNAJO POGOVARJATI. Ima ta dar tudi avtor teksta?

 22. Marina

  čisto sem razumel, da Katja Šoba ni in ni bila Vaša študentka….na splošno žalost….spoštovanje pa Vašim študentom, ki razumejo, da je dolgoročna rešitev zgolj in edino strpen dialog brez nasilja….
  vse dobro tudi pri nadaljnem vzgajanju naših bodočih intelektualcev….

 23. zakaj?

  dober nick si prijavila….res, zakaj je bilo vse to potrebno….
  to, da zagovarjaš vandalizem dogajanj na demonstracijah in ga poskušaš celo upravičiti je sicer tvoja demokratična pravica, čeprav bi se, kot bodoča intelektualka morala zavedati, da to nikoli ni bila rešitev ampak le še globlja škoda…sicer bi ti to morali povedati že starši, če se že hočeš spuščati na oseben nivo….
  če bi tisti mladi vandali res videli, kako životari ogromno število tudi starejših državljanov Slovenije, ki niso obvezno samo slovenci po narodnosti, kar bi tudi morala vedeti, potem bi morali svojo skrb in spoštovanje do takšnih pokazati na ustrezen način….
  torej tako, da bi jim pomagali tudi osebno….upam si trditi, da še noben od tistih vandalov tem starejšim, na katere se sklicuješ, niti dober dan ne rečejo, kaj šele, da bi jim pomagali v volonterskih akcijah hrano prinesti, pospraviti stanovanje ali jih pospremiti na sprehod…..dvomim, da si celo sama kdaj to probala….
  dejansko pa so, namesto opisanega, izkazali v totalno vinjenem in zadetem stanju vse svoje spoštovanje do demokracije, vseh državljanov in tudi do tistih revežev, katere omenjaš….in dokazali so/ste tako, da so tistim že itak revežem, katere tako omenjaš, le še dodatno naprtili strošek popravila in odprav nastale škode od grafitov po celi sloveniji, do demoliranja hrama demokracije…..
  torej po tvoji logiki je treba najprej vse porazbiti in uničiti, potem pa se vsesti in pogovarjati….zanimivo….če se sta te tega starša naučila, še toliko bolj….študentje so imeli vse možnosti, da izpeljejo demonstracije v demokratičnem tonu, še več, imeli so vse možnosti, da tudi brez njih izrazijo vse svoje želje in zahteve v pogovorih in dogovorih z vlado že pred demonstracijami…..a očitno argumentov ni bilo za pogovor, piskanje s piščalkami pač in zato je po tvojem pač potrebno izvajati vandalizem….
  zdaj, po tej študentski svinjariji, seveda niti približno ne vseh študentov in dijakov, pa bi se ti in podobni radi začeli pogajati z vlado….daj no….zdaj zadeva ni več predmet zgolj pogajanj samo z vlado, ampak se bodo morali tisti študentje pogovarjati že z vsemi državljani slovenije….čeprav ne vem, kaj je še za se pogovarjati, razen kdo bo poravnal vso nastalo škodo….
  da bo to vaše dejanje vandalizma dejansko najbolj teplo prihodnje generacije študentov, pa je že itak jasno in verjamem, da tej vaši generaciji ne bodo zlepa odpustili storjeno…..osramotili ste v bistvu celo državo pred svetom….
  in ja, bila si tam in seveda nič naredila, da bi preprečila vandalizem….sem prav razumel ? …torej si ravnala kot vaša voditeljica Katja Šoba….
  sicer pa študent, ki ima za pijačo in droge in takšnih je bilo na demonstracijah poleg dijakov velika glavnina, sigurno nima nobenih težav s socialnim robom, ampak so zgolj razvajeni mamini otročki, nesposobni sami česar koli, razen zapijanja in povzročanja škode….
  pravi študentje namreč zaključijo svoje obveznosti do družbe v rednem roku, večina si jih celo samih plačuje študij, kar zate, verjamem, ne velja….
  če bi se ti res tako in toliko pogovarjala s straši, kot navajaš, potem bi že morala vedeti, da ima tudi vsak študent do te naše države najprej obveznosti in šele takoj potem pravice….
  da imam dar komunikacije in koliko pa lahko vprašaš tudi moje potomce….dva, od štirih, sta pri koncu študija v rednih rokih in si celo sama poleg pošteno služita denar….na demonstracije pa nista šla, ker sta oba razumela in mi tudi razložila, da so te demonstracije zgolj podpora Katji Šoba, Janševim pripadnikom in študentskim servisom, ki so pred potopom….
  sicer pa, če že podpiraš vandalizem kot način urejanja razmer – ko prideš domov začni razbijati po stanovanju, torej tisto, kar sta tvoj astraša ustvarila in razbij po možnosti čim več….in ko prideta starša domov jima reci, da zdaj pa se lahko začnete pogovarjato o tvojih zahtevah….res bi rad videl takrat dar tvojih staršev za pogovor….
  da pa imamo še vedno dovolj pametnih in razumnih študentov priča dejstvo, ki je sicer kontra tvojim želja – že več kot 30.000 študentov se združuje na FB in še jih bo, ki se strinjajo z ZMD in zelo obsojajo vandalizem……verjamem, da te ni med njimi….ker po tvojem seveda njihovi starši nimajo dara pogovarjanja z njimi….
  če te še kaj muči pa kar vprašaj….

 24. Filip

  ma važno, da ti je tudi moj všeč….in kaj sploh v resnici hočeš povedati, razen tega, da posreduješ linke drugih piscev, ki zdaj valijo krivdo na vse državljane, razen na vandalske demonstrante ?…..s tem linkom namreč dokazuješ le, da nisi sposoben lastnega razmišljanja, čeprav dosti bereš in študiraš, lahko tudi v Avstriji…ali pa mi hočeš le enostavno povedati, da podpiraš vandalizem….

 25. Don Marko, ti pa tudi zelo prispevaš k reševanju, ko obsojaš in zaničuješ mladino. To ni produktivno. Vidiš samo eno stran, druge pa sploh nočeš pogledati.

 26. mali

  ne posplošuj….obsodil sem vandalizem in ga bom vedno….ti pa ga podpiraj, če ti je edini vidik reševanja…..zaničujem pa nikogar in niti mladine, ker so tisti demonstranti vredni pomilovanja, ne pa zaničevanja….
  in ne, tisti vandali niso ogledalo naše družbe, ampak odraz nesposobnih lastnih staršev….če pa hočeš povedati, da smo vsi državljani slovenije vandali, kot ogledalo družbe, potem to napiši še enkrat….
  me pa zanima, kaj bi napisal, če bi se tej demonstranti v istem zagonu akcije ustavili pred tvojo hišo in jo sorodno rešetali…..
  sicer pa sem ti dal možnost že zgoraj v komentarju, da se izjasniš in mi navedeš en sam primer iz tujine, kjer so študentje na demonstracijah tako razturali hrame svoje državne demokracije….pa imaš očitno velike težave izbrskati kakšen takšen primer….

 27. No takole:
  to pa je spoštovanje mnenj drugih! Pa še med demokrate bi se rad prišteval!!!!
  Pa pojdiva lepo po vrsti:
  1:) še zdaleč od tega ,DA PODPIRAM VANDALIZEM !!! – TO V MOJEM SESTAVKU IZRECNO POUDARJAM!!!!! (le članek je potrebno v celoti skrbno prebrati – pa je to za nekoga, ki je prepričan v svoj prav, čista izguba časa!!! )
  Še enkrat:
  Sram me je, da se je zgodilo to, kar se je na način, kot se je – tu mislim na razbijanje, seveda.
  Sram, ker sedaj vsi povprek udrihate po mladih, NE DA BI SE VPRAŠALI, kaj jih je pripeljalo do tega, da so počeli to kar so, ali da so postali tako grozni, kot jih opisujete, da so.
  RAVNO NASPROTNO! Po vaše to ne more biti nihče drug, kot razvajenec. ki ima vsega dovolj, ki ni nikoli pomagal…..
  SRAM, da v tem duhu vzgajate vaše tako pridne otroke. Škoda, da jih niste naredili več – Slovenija bi s tem prav gotovo ogromno pridobila.
  SRAM, da omenjate, da reveži niso samo SLOVENCI !!!!!!! KAJ PA ŽELITE S TEM POVEDATI??? MORDA TO, DA čE BI BILO MANJ NESLOVENCEV BI BILO PRI NAS MANJ REVEŽEV???
  SRAM ME JE, da se sploh dopisujem z nekom, ki/če tako razmišlja.
  Moj rod je daleč nazaj SLOVENSKI!!!
  Moj rod nikoli ni pripadal bogatašem, pač pa si je vse moral priboriti sam – s svojim delom in odrekanjem. Moj rod zna delati, moj rod zna poslušati, moj rod zna pomagati in predvsem, MOJ ROD ZNA SPOŠTOVATI!
  Moj rod v vsakem ZAKAJ vidi ZATO!
  IN RAVNO ZATO SEM TAKO ZELO PONOSNA NA SVOJ SLOVENSKI ROD!
  Vi pa kar uživajte (še naprej) v VAŠEM PRAV!!!

 28. Prvo, nikoli nisem rekel, da podpiram vandalizem. Gre se mi samo zato, da poiščem vzrok zanj. In da najdeš vzrok, ne smeš imeti nobenih predsodkov, biti moraš odprt, poskušaš razumeti … Ravno tu me moti, da je veliko obsojanja, noben se pa ne trudi razumeti, kaj se dogaja. Med drugim me motijo tudi mediji, ki preveč napihujejo.

  Praviš, da ti otroci niso ogledalo družbe. Kako ne? Družba ima ravno toliko vpliva, kolikor ga majo starši. Ob vsej medijski dostopnosti so mladostniki namreč veliko bolj odprti za vplive izven svojega doma in starši tako veliko težje dopovejo nekaj otroku, še posebej če je najstnik (ko hormoni butajo ven). V prejšnjih časih pač ni bilo tolike razširjenosti medijev, pa se je dalo bolj “nadzirat” otroke. Tako da ne moreš reči, da ima družba zanemarljiv vpliv na mladiče.

  Tudi nisem rekel, da so v tujini razbijali “hrame” demokracije. So pa npr. v Franciji ob nemirih mladostnikov razbijali privatno lastnino, od izložb in trgovin, požigov avtomobilov, razbijanje oken …, kar se meni zdi veliko bolj nepošteno, kot pa da napadejo neko zgradbo, v kateri je pač oblast, ki je dejansko bolj ali manj odgovorna za to (govorim na splošno, ne moreš zanikati, da je oblast odgovorna — posredno ali neposredno). Zato ni enako, če vržeš kamen v hišo nekega nedolžneža ali pa če v zgradbo oblasti, ki je, kot sem že zgoraj omenil, vedno kriva za stanje — ima moč, da spremeni, vendar vseeno ne.

  Da ne boš sedaj rekel, da podpiram nedavne dogodke (se mi zdi, da v trenutnem stanju pač niso primerna reakcija). Pravim samo, da jih razumem bolje, kot pa če bi požigali avtomobile in razbijali izložbe.

 29. zakaj?

  preden nadaljujem si preberi moj prejšnji odgovor komentatorju Mali…..

  zdaj pa midva…..tvojo navedbo, da naj bi zlival gnojnico vsepoprek seveda kategorično zanikam, glede na to, da sem točno navedel, da zapis velja zgolj in izključno za demonstrante, ne pa vse dijake in študente slovenije….tisti pametni in odgovorni so namreč tisti dan bili v učilnicah in na predavanjih in izponjevali svoje obveznosti in teh je bilo 95%….preostalih nekja manj kot 5% pa na demonstracijah….

  v svojem prejšnjem komentarju sicer navajaš, da je takšno nasilno ravnanje za večino nesprejemljivo, a v isti sapi, pred to izjavo in po njej, navajaš “olajševalne” okoliščine oz. razloge takšnega početja, s čimer zgolj poskušaš opravičiti in opravičuješ takšen vandalizem….in če ga opravičuješ, ga odobravaš….vandalizem pa nikoli nikjer nima opravičila, zgolj sankcije….

  obenem v svojem komentarju vališ krivdo na celotno družbo, ki naj bi bila kriva za takšno ravnanje demonstrantov….a res ?….torej bi morali po tvoji logiki delavci, ki so demonstrirali nekaj mesecev pred študenti po Ljubljani in jih je bilo bistveno več in so imeli bistveno več utemeljenih razlogov za svoje pravice dobesedno demolirati Ljubljano….upam, da vsaj malo razmišljaš kaj govoriš, ker bere se te , kot da ne….

  ker nisi nikakor odgovorila na moje argumente navedb v mojem prejšnjem komentarju je jasno, da moje trditve držijo….ti počneš namreč točno to, kar je spočela tista majhna četica zavedenih demonstrantov s pomočjo Katje Šoba in ostalih dijaško študentskih liderjev – namesto z argumenti, odgovarjaš brez argumentov in poskušaš valiti krivico na celotno družbo….kar je po svoje razumljivo – ker zdaj je čas, ko je treba priznati svojo napako, kar pa je, tudi takšnim kot ti, izjemno težko in raje valijo krivdo na druge….če je to tisto, kar si odnesla iz pogovorov s svojimi starši, potem si povedala praktično vse….

  da trpiš enormnega pomanjkanja pozornosti nakazuje nesporno tudi tvoje vpitje v pisanju…..
  pa nikar mi ne modruj o nekem spoštovanju, ker je očitno, da te mnenje nekoga drugega ne briga, ker ga pač ne znaš ne prebrati, ne poslušati, še manj argumentirano izpeljati pogovor….

  svoj intelekt si nesporno dokazala tudi v delu, ko nisi razumela, čeprav sem dovolj jasno zapisal, da tistim demonstrantom dol visi za revne državljane slovenije….ker državljani slovenije niso obvezno tudi slovenske narodnosti….z malo razpona podstrešja bi morala vedeti osnovnošolski podatek, da je od nekaj čez 2 milijona državljanov slovenije približno polovica slovenske narodnosti….in da so med njimi ravno tako reveži, kot med slovenci….mogoče še bolj….ampak to tvoje nacinalno vzklikanje itak nima nobene zveze z zapisom pač pa le dokazuje, da ne znaš niti dobro brati, posledično ne razumeti in posledično si bila ravno primerna za tiste demonstracije…..
  ker če že tako opevaš slovenski rod, tisti del roda, ki je razbijal na demonstracijah, potem sem jaz samo eden od mnogih, ki sem , kot slovenec,vse prej kot ponosen na takšne slovence….

  v mojem prav pa uživam, ja, sploh ker ga deli praktična večina tudi dijakov in študentov, ki obsojajo vandalizem tistih, ki ste bili na demonstracijah….ti pa si v tisti neargumentirani in nerazumljivi manjšini in boš tam, vse dokler ne boš razmišljala kot vsi tisti dijaki in študentje, ki niso bili na demonstracijah – torej s svojo glavo in svojo pametjo….

  vidiš, mene pa ni sram, da se dopisujem z takšnimi kot ti….ker vem, da je takšnim kot ti pač treba pomagati, da spoznajo, da je na tem svetu tudi ogromno lepega in ljudje, ki znajo argumentirano in mirno izpeljati pogovore, namesto, da se zatekajo v svojem obupu k nasilju….prižgi si luč, ker se v temi očitno ne znajdeš….

 30. mali

  res je, nisi rekel, a če nisi rekel, zakaj potem iščeš opravičilo za vandalizem….za vandalizem ni opravičila nikoli bilo in ne bo….vandalizem uporabljajo zgolj ljudje brez sposobnosti moči argumenta dialoga….

  seveda niso tej otroci demonstranti ogledalo družbe, trdim….vidiš, zdaj si ti posploševal…95% dijakov in študentov ni bilo niti blizu demonstracij in oni so tisti, ki so resnično ogledalo naše družbe…..tisti vandali na demonstracijah pa so dejansko ogledalo lastnih staršev….kje so bili modri, pametni in odgovorni študentje tisti dan, lahko prebereš tudi v zgornjem komentarju profesorice….

  glej, zelo me moti, da zdaj nekateri “pametni” poskušajo zvaliti krivdo odgovornosti za vandalizem na policijo in splošne razmere v državi kot ogledalo njih početja….to je zgolj in edino zavajanje in zagovarjanje vandalov, ker, kot sem napisal, bilo jih je le tisti procent in večina pametnih in modrih študentov je bila takrat na predavanjih in delala svoje delo….in sploh ne odobravajo dejanja svojih kolegov…..

  ponavljam še enkrat – za vandalizem enostavno ni in ne bo opravičila nikoli….ne glede na morebitne vzroke….sploh pa, upam, da si že slišal – nikoli se ne ugrizne roke, ki te hrani….95% naših študentov to razume, tistih 5% neposobnih v vseh pogledih, pa so pač zganjali vandalizem…..

  in ko mi že omenjaš odprtost uma in iskanje razloga….vse razloge in še več kot to, so imeli vodilni študentskih in dijaških organizacij, da se v argumentih pogovarjajo in dogovarjajo z vlado glede ZMD….ker argumentov niso imeli, sploh pa je večina študentov mimo svojih voditeljev jasno povedala, da z ZMD praktično ne izgibljajo ničesar, kar je seveda res, so vodilni organizacij s Katjo Šoba na čelu pač uporabili vandalizem…..zgolj zato, da branijo le svoje finančne interese, interese študentskih servisov, nekaterih politikov in delodajalcev in ne interese študentov in dijakov….in tistih 5% so jim brez vsake mere pameti pomagali na demonstracijah, čeprav so imeli drugo možnost, kot tisti ostali….in kaj je tukaj še lažje za razumeti…

  in ko že obsojaš oblast….oblast je še najmanj kriva, ker, zanimivo, oblast je izvolilo ljudstvo….torej se mora vsak sam pri sebi vprašati, koga je volil in zakaj, predvsem pa ima vsak možnost, da se ne obnaša tako zahojeno kot nekateri naši politiki, ki pa, začuda, še niso zganjali materialnega vandalizma….od kod torej ta šola demonstrantom ?

  dejstvo je pač, da bo ta vandalski dogodek ostal zapisan za večne čase in me zanima, kje bodo tisti demonstranti sploh še kdaj dobili kakšno delo, kaj šele službo….ker kdor nima spoštljivega odnosa do javne lastnine, ga nima niti do privatne….zdaj ostaja le še, kdo bo vse to plačal….mogoče boš tudi ti, čeprav te tam sploh ni bilo in mogoče boš potem iskal razlog, zakaj si to moral plačati….torej boš avtomatično kriv, medtem ko se bodo Katja Šoba in ostali funkcionarji študentov še naprej poskušali otepati odgovornosti in zavajati, da je kriva dejanska klima v sloveniji in da je tisti vandalizem ogledalo družbe….

 31. Odličen zapis. Dober povzetek in dobra analiza. Ma ko bi le kdo od politikov to prebral … Bo v prihodnosti kaj drugače?

 32. komaj je povohala šos, pa misli da je predsednica šos-a. Demobstracije niso v prid študentom, ampak šos-u om ŠO-ijam, saj pobirajo od dela lepe denarce. ukinimo to golazen, ki je polna denarja (študentskega).
  V arest z njimi, ukinimo take šos-e in šou-e.

 33. MMT

  tnx….lahko ti zagarantiram, da so vsaj trije politiki prebrali ta zapis…preverjeno…a to, če bo v prihodnosti drugače je retorično vprašanje ?….bom vseeno povedal svoje mnenje….glede demonstracij bo zagotovo drugače….glede politikov pa – mislim, da je zdaj že jasno, da nam ostane le še zanašanje na lastno treznost, strpnost in pamet naroda….dosti je za popraviti za nazaj in ni časa za razbijanje, ampak ustvarjanje v razumnosti….velika večina študentov, katerih ni bilo na demonstracijah je nesporno dokazala, da grejo v pravo smer….mi pa z njimi….
  zdaj pa dajmo počakati, da Jankovič in ostali župani po naši podalpski izstavijo račune ŠOS-u in ostalim študentskim organizacijam za grafite,polepljanja in druga packanja po javni lastnini pred demonstracijami, za škodo na demonstracijah pa zraven še parlament…..

 34. miki

  točno tako….vsak pameten študent se je zavedal in vedel, daso demonstracije zgolj krinka in korist za Katjo Šoba in ostale prisklednike….in zato jih ni bilo tam….če bo obveljal zakon, kot je napisan, potem Katji Šoba in še komu res grozi zapor in seveda povračilo nastale škode….kolikor vem, pa s ev raznih študentskih organizacijah že izogibajo in prelagajo zbore skupščin, ker se vodilni bojijo, da jih bodo trezni študentje hoteli zamenjati….in še prav imajo, dajih tako skrbi….Katja Šoba pa je predsednica zgolj za leto dni, torej še cca pet mesecev in če ne prej, bo letela takrat….

 35. Saj ne iščem opravičila. Iščem vzrok za ta vandalizem, ga poskušam raumeti(z ‘razumeti’ ne mislim podpirati).

  Dvomim, da je Katja Šoba imela v planu kamenjanje parlamenta. Ne pravim, da ni odgovorna. Nasprotno, ona je odgovorna. Stvari so ji pač ušle iz rok, ko se je igrala z ognjem in prasnila iskro, ki se je nato pri teh mladostnikih razrasla v požar.
  [i]Mimogrede, ko sem govoril o mladostnikih, ki naj bi bili ogledalo družbe, sem mislil na te demonstrante. Ni bil moj namen vključiti celotne študentske populacije (izgleda, da kazalni zaimek ‘ti’ otroci ni bil preveč očiten).[/i]
  In mene zanima, kaj je bilo v teh 5% (na njih je nekaj vplivalo iz okolja), da se je v njih razrasel požar. Nekaj je moralo biti, nekaj skupen faktor si vendarle delijo, kajti številka demonstrantov pred parlamentom ni bila majhna, da bi se lahko govorilo, da so izjeme (med njimi je tudi bilo več subkultur, ki se drugače med sabo ne marajo).

  Sam sicer dvomim, da jih je kaj močno zanimalo glede ZMD-ja o katerem večina sploh ni vedela za kaj točno se gre, zato menim, da razlog za to dogajanje tiči nekje drugje in jaz hočem vedeti zanj.

  Glede oblasti, ljudstvo jo izvoli, da opravlja svoje naloge in če je ne, ima ljudstvo možnost, da postavi drugega na vrh. Če pa se skozi čas izkaže, da je tudi drugi in ostali za njim neuspešni, potem pa izgleda, da je nekaj narobe s ponudbo. 🙂

 36. mali

  vzrok je v psihologiji gibanja množice….ko poleti enkrat, dva krat, začne leteti z vseh strani….prvi praviloma vržejo tisti po naročilu….sploh ljudje brez samozavesti in lastneg arazmišljanja potem iščejo priložnost postati pomeben, postati nekdo, postati del črednega nagona ob miselnosti nevidnosti, torej postati neviden “junak”, katerega se, tako mislijo, v splošni množici in kaosu ne bo nihče prepoznal in v takšni “anonimnosti”, kot je npr. tudi splet, si dovoliti početi pod krinko vse možno….nekaj takšnega je to….

  in tudi jaz, kot ti, mislim, da Katja Šoba ni imela v planu kamenjanja…imela je v planu verjetno še dosti hujše – provociranje policije do te stopnje, da bi začeli nabijati demonstrante po vrsti iz vseh strani….in tako bi bili demonstranti čisti in celo ogrožena vrsta….le da so tokrat policisti pokazali dosti več od njih pregovorne bistrosti….

  glede ponudbe na koncu pa – s ponudbo je pri nas vse narobe že več kot dvajset let, kar je itak javna skrivnost najmanj toliko let in upam, da bodo bodoči študentje intelektualci to ponudbo krepko izboljšali….seveda ne tisti iz demonstracij… 😎

 37. Ni res, da s tem linkom dokazujem, da nisem sposoben lastnega razmišljanja, tega seveda sem.
  Probleme pa imam z razlago svojega mišljenja v debati, kjer je treba sogovorniku narisati celotno sliko z vsemi podrobnostimi, pa še potem bi se sogovornik obrnil v drugo stran, ne da bi prej pogledal sliko. Zato sem si pomagal s člankom v katerem je precej stvari, s katerimi se strinjam.

  No, pa da poskusim:
  v demonstracijah so bile udeležene dve strani: študentje demonstranti in njim nasproti politiki.
  Rezultati so vsem znani. Kaj ne?

  Ne!
  Do demonstracij je privedla politika in posledičen padanja standarda. Nezadovoljstva je v vseh slojih družbe veliko – slej ko prej šivi popustijo. In ko se enkrat začne z javnim opozarjanjem, sta zelo možni dve situaciji:
  a) zadevo se nekako obrne proti demonstrantom, predstavi se jih v najslabši luči – raja jih nato preziramo in pluvamo čez njih kot se le da. Seveda predvsem z argumenti, ki nam jih predstavijo in v celotni sliki niti niso toliko pomembni, važno je le, da se državljanom odvrne pozornost (300.000€ škode v primerjavi s potapljajočim se gospodarstvom? Lepo te prosim…). Politik nato nadaljuje svoje sprenevedanje vsem nam pred nosom, vsi skupaj še naprej tonemo po že prej začrtanem kurzu..
  b) prvi kamen sproži plaz! Ljudem prekipi, razlogov se je nabralo več kot preveč za vsesplošno stavko. Politika gaga, z njo cela država. A obstaja realno upanje, da se stvari obrnejo na bolje.

  Upam, da ti je jasno, da raja ne razmišlja(mo/te). Odvija se situacija a! Javno mnenje je sproducirano na rtvslo in poptv (in a kanal, glede novic so na zalost vsi vedno bolj rumeni) še pred dejansko stavko, vandali jim nato samo še olajšajo delo! V globino se nikomur NE LJUBI razmišljati – pravzaprav smo tako naučeni! Sedaj smo “združeni” v sovraštvu do študentov, na stanje v državi (in za njega odgovorne!) pa smo enostavno pozabili.
  Hura, tudi naša apatija nas trenutno manj žuli!

  Huliganstvo in vandalizem
  Od kje ti ideja, da ga podpiram!? A se tebi morda dopade, če kdo prevrne/razbije koš za smeti na avtobusni? Meni se ne.
  In enako velja za vse hujše oblike, le s potenciranim odzivom.

 38. no, to kar si napisal mi je dosti bolj všeč, kot samo tisti link….pač rad neposredno konraktiram….
  članek gospodične v linku je, vsaj zame, tipično odvračanje od bistva in posledičen zagovor demonstrantom vandalom in valjenje krivde na pleča vseh davkoplačevalcev…..
  glej, vsi, ampak vsi dobro vemo, da so nas naši politki pripeljali na dno….na mojem blogu sem spisal kar nekaj člankov na to temo….ampak vseeno, sklicevanje na to pa že ne more biti prav nobeno opravičilo za vandalizem….ŠOS je imel vse možnosti se pogovarjati in pregovarjati z vlado glede ZMD…..ampak, ker niso imeli nobenega smiselnega argumenta na razpolago, razen ščitenja študentskih servisov in svojih riti, so pač ubrali to pot nasilja….s tem pa pokazali in dokazali vse nespoštovanje do dela naših predhodnikov, torej tudi njih staršev….

  delavci, ki so prej imeli demonstracije v bistveno večjem številu in z bistveno globljimi razlogi niso izvedli v demonstracijah niti enega samega vandalizma…zakaj ?….zato ker se njih voditelji in oni sami zavedajo, da to ni rešitev, sploh pa se zavedajo, da bi to morali sami plačati ali pa bi to naprtili vsem davkoplačevalcem…..
  in ja, čisto se strinjam s teboj, da je že več kot preveč razlogov za vsesplošno stavko….ampak za demnonstarcije brez vandalizma….moč se namreč izkazuje z modrostjo in ne silo, kar pa itak veš…..

  in ne, ne morem se in se ne bom strinjal, da smo združeni v sovraštvu do študentov in dijakov…..ker bi to bilo nepravično…jaz celo tistih vandalov demonstrantov ne sovražim, pomilujem pa…..namreč, 95% dijakov in študentov ni bilo na demonstracijah in jih tudi ne odobravajo, še več, celo združujejo se v tisočih proti ravnanju, kot so ga izvedli demonstranti vandali in tako nihče nima razloga, da bi jih sovražil…..torej, puščica je usmerjena zgolj in edino v tiste, ki so bili na demonstracijah, tistih borih 5%, ki pa nikakor ne morejo in v manjšini niti ne zastopajo stališča vseh študentov…..

  vsako poskušanje valjenja krivde tistih vandalov na celotno družbo, kot je to storila gospodična tistega članka in tudi predstavniki študentskih organizacij je zato skrajno neodgovorno in le poskus izvleči svojo kožo čimbolj poceni….
  ne vem, a si ti sploh razumel kaj govori tista gospodična v članku ?….ona direktno obsoja celo družbo za tisti študentski vandalizem….prevedeno – vsi smo po njenem vandali, pijanci, zadeti le da so si eni to upali pokazati javno….to je njeno sporočilo in njej podobnih….
  glej, sem eden tistih, ki še kako razmišlja v globino, preden kaj izjavi…in seštevam vse okoliščine….in se celo poskušam postaviti na mesto tistega…..ampak, kakor obračam, nikoli nisem in ne bom iskal opravičila v nobenih razlogih za vandalizem, ker opravičila enostavno ni,razloga pa tudi ne….pa že ko govoriš o globini – če bi prebral moj zapis v globino in tudi med vrsticami, potem bi videl še cel kupček globokih navedb, ki bi ti predstavili drugačno sliko….tudi v sarkazmu in ironiji….
  verjamem pa, da, v kolikor ŠOS ne bo poravnal stroškov vse povzročene škode od grafitov in podobnega, do vandalizma demonstracij in če bo poskušal le te prevaliti na vse davkoplačevalce, da pa se res utegne zgoditi poziv “le vkup uboga gmajna”…..kar pa sigurno ne bi bilo dobro ne za politike, še manj za tiste ŠOS funkcionarje in vandale demonstrante….

 39. ja kakšna panika zrad neki kamnu, seveda to ni prav, ampak takole paniko zgajat, nis čist nič drugačn kot tist k so hujskal na demonstracije, če se slučajn ne zavedaš,ah ta panika kaj dela iz ljudi, ma dejte se vsi mal ohladit.

 40. Samo na kratko repliciram:

  če imenujete moje napore, da bi RAZUMELA – po vaše opravičevala vandalizem – TEMA moram napisati, da se VAŠA TEMA od moje razlikuje v tem, da ni luči, ki bi vam jo razsvetlila.
  Žal ste prepričani v svojo inteligenco, poslanstvo oz. vaš prav do te mere, DA JE ŽE BOLEČE.
  Kot rečeno: sprenevedate se, obračate besede drugih tako, da mora biti človek vesel, da vas “pozna” samo preko spleta.

 41. Stanko

  zanimivo razmišljaš…..zanima me, če bi tako razmišljal tudi, če bi sam v času demonstracij hodil tam okoli in bi te kakšna granitna kocka pometla v glavo….če bi potem sploh še lahko razmišljal….
  in seveda Stanko – čisto in povsem se zavedam, da nisem nikakor isti kot tisti hujskači ŠOS-a na demonstracijah…ker, oni so pozivali in hujskali k nasilju, jaz pa pozivam k demonstracijam brez vandalizma….če v tej različnosti ne zaznaš nobene razlike, potem ti res ne morem pomagati….

 42. Zakaj?

  prav imate glede razsvetljenosti….medtem, ko vi vsakič čakate, da se prižge luč, da vam zasveti, jaz hodim po sončni svetlobi….
  žal pa mi je za vas, da ste vse moje argumente pogovora sprejela kot bolečino, čeprav vem, da resnica boli….mene pač nič ne boli iz pogovora z vami, ker pač niste nobenih argumentov predstavili….
  zahvaljujem s evam pa za pohvalo nad mojimi retorično političnimi spoosbnosti, nad katerimi ste očitno navdušeni….in prav je tako….
  poznava pa se ne preko spleta, ker pač nimate poguma niti svojega imena zapisati, pa sem vas vseeno spustil na moj blog, čeprav je to proti pravilom mojega bloga….mi pač ni do bankrota Palome….
  in verjela ali ne, ampak tudi jaz vas imam rad….kaj pa naj drugega….

 43. In zopet se kaže vaše sprenevedanje, zato odgovarjam:
  DO TEGA, DA BOSTE HODILI PO SONCU, VAM MANJKA ŠE NEKAJ ŽIVLJENJ, ampak ne takih kot je to, ki ga živite sedaj.
  Morali se boste še marsikaj naučiti, pa čeprav mislite, da ste že sedaj bolj PAPEŽKI od PAPEŽA.

  Kdor ne razmišlja kot vi, je po vaše B***V!

  In vaši članki bodo vse b****e,( ki se sprašujejo, kaj bi bilo potrebno v tej družbi spremeniti, da do takega vandalizma ne bi v prihodnje več prihajalo )še bolj prepričali, da smo mladi, ki skušamo razumeti, se pogavarjati, dognati resnico, kaj je pognalo mlade na ulice ( ne mislite, da je to zgolj podpora bogatim v vrhu študenstkega društva pa nekim janševcem… ) EDINO SONCE, ki lahko obsije to našo po svoje “zaplankano” ampak, kljub temu, nadvse lepo Slovenijo.
  Ponosna sem, da pripadam generaciji, ki ve, da edinčki niso nujno mamini sinčki, ki ve,da je večina demostrantov bila treznih – po vaše pa so to bili več ali manj drogiranci in pijanci-, da so ne nazadnje tudi šole “pristopile” k demonstracijam – dijaki so bili od pouka upravičeno odsotni, ČE SE NE MOTIM, pa vseeno upam ( oz. bolje – upam si trditi ), da ravnatelji ne razmišljajo tako kot vi, da je bilo vsakršno prisostovanje na demonstracijah izraz neodgovornosti – po vaše – do družbe.
  Čestitke, da niso “pluvanja deležni” vsi ostali,ki so pridno študirali ali sedeli v šolskih klopeh – natančneje 95% ( to ste tolikokrat napisali, da bo človek to številko v bodoče še sanjal), ki se demonstracij niso udeležili. Žal sveta na bolje niso spreminjali SLEDNJI!
  Ampak tokrat res zadnjič:
  PRAV JE, DA SI DELAVCI, ŠTUDENTI IN DIJAKI UPAJO POKAZATI, DA Z NEČIM NISO ZADOVOLJNI.
  NI PA PRAV, DA TO POČNEJO Z RAZBIJANJEM.

 44. Zakaj?

  Nada, ali kakor vam že pravijo….najprej vam svetujem, da si preberete moj zaščitni slogan na vrhu bloga….če ga ne boste takoj razumeli, si, kot ponavadi, prižgite luč, kot sami pravite….
  z mojo hojo po soncu v tem življenju pa sem povsem zadovoljen, če vi niste, potem to ni več moj problem….če pa bi prebrala, razen tega, še vsaj nekaj zapisov iz mojega bloga, potem bi razumela, da sem eden tistih, ki zagovarjam dejstvo, da se učim in naučim vsak dan in to bom počel dokler bom hodil pod tem soncem….
  moj namen seveda ni bil, da bi vam zlezel pod kožo, ampak očitno ste me kar sama vsidrala pod svojo kožo in hrepeneče čakate vsako mojo besedo vam namenjeno….
  in ja, medtem, ko se vi sprašujete, kaj bi bilo potrebno spremeniti, da se takšni vandali na demonstracijah dijakov in študentov ne bi več ponavljali, sem vam jaz že v prvem komentarju postregel z odgovorom – spremeniti je pač treba razmišljanje staršev tistih vandalov, ki svojim otrokom pač niso sposobni dopovedati, da se problemov ne rešuje s kamnom, ampak znanjem….in tako pripravljene bi jih morali poslati na demonstracije….
  pohvalno za vas pa je, da ste si zapomnila mojo navedbo, da 95% študentov in dijakov ni bilo tam….in ja, mogoče niso spreminjali sveta ta čas, ko so raje bili na predavanjih in delali to kar je pač njih edina dolžnost, zagotovo pa niso delali nobene škode….je pa zato tistih 5% na demonstracijah naredilo škodo tudi tistim 95%, ki zdaj nimajo več nobenega argumenta pregovorov in pogovor z vlado za spremembo ZMD, kar je sicer bila dolžnost ŠOS-a že prej….
  a v ŠOS, s Katjo Šoba na čelu, se pogovarjajo kot vi….namesto izstave moči argumentov, so pač raje izstavili moč granitnih kock in potem poskušali valiti krivdo na splošno klimo v naši državi…..
  in, ker ste me verjetno nehote napačno razumela ali pa celo namerno – vedno sem bil ZA, da vsak državljan lahko izkaže svoje menje in prepričanje tudi na demonstracijah, ne glede na skupino….delavci so, v bistveno večjem številu na demonstracijah dokazali, kako se jih izpelje brez vandalizma in tako so vsaj nekaj dobili…..
  razumem pa, da je sedaj nekatere starše, katerih otroci so bili na vandalskih demonstracijah najmanj malo sram, ampak tega jim verjetno tudi ne bi kdo kaj zameril, če se nekateri zdaj ne bi trudili iskati izgovor za vandalizem v splošni družbeni klimi, namesto v lastni nesposobnosti vzgoje…..

 45. Odlično zapisano. Argumentirano in vsaka beseda stoji na svojem mestu. Kar se je zgodilo, je žaljivo za študente, ki res študirajo, za starše vseh študntov in navsezadnje za Slovenijo, ki v zadnjih letih vse več upov polaga izobraževanje podmladka.
  Dejanja, ki so jih ti otroci naredili, jasno kažejo na pomanjkanje pomanjkanje vrednost, slepo sledenje in pomanjkanje samokontrole. Najbolj žalostno je, da mnogi protestniki sploh niso vedeli, za kaj so tam in za kaj se “borijo”. Moč množice in sledenje piščancev kuri pa so dobro izkoristili tisti, ki so demonstracije organizirali. Oni so edino vedeli, za kaj so tam. Pa še oni so lutke tistih, ki so iz javnih položajev že zdavnaj odstopili. Motiv je pa itak jasen – denar. Kar je vsekakor tudi povod za proteste in spore v zvezi z malim delom (beri: ukinitvijo takšnih štud. organizacij, kot jih imamo sedaj).
  Horda neukrotljivih me je precej ujezila. Ne samo, da so “vodje” jasno pokazali, da se gre samo za VELIKO SRANJE. Dobrih predlogov sploh niso pripravili. S tem pa so jasno pokazali tudi svojo nedoraslost. In še to; pri vsem tem bi se morali vprašati tudi to, zakaj jim spoštovanje določenih meja/vrednost ni privzgojeno. Mnogi od njih so bili namreč še mladoletni in mnogi starši sploh niso vedeli, da so njihovi otroci šli demonstrirat. Tako da bi namesto jemanja policije pod drobnogled morali postavljati vprašanja šolam, zakaj so dijakom dali preprosto “frej”.
  In še neki glede politike. Pri nas je vse skupaj res burleska. Janša je namreč že isti dan dajal izjave (vsaj tako sem brala), da so izgredi pred DZ posledica Pahorjevega slabega vodenja vlade. 🙂 Saj ne, da bi oboževala našo vlado, vendar takšna trditev je popolnoma absurda. Otroke zanimajo vse druge stvari prej kot vlada in največ meja in vrednot se naučijo/si pridobijo s primarno in sekundarno socializacijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *