(S)hujšaj zdravo, pomagaj polno

Ja, vse se da, če se le hoče. Tudi odpraviti odvečne kilograme. Sploh če med hujšanjem še vedno ali še bolj uživaš pestrost prehranjevanja, ob tem pa na dan za to porabiš 1 €. Odkrito priznam, da se tega načina hujšanja (še) nisem lotil, ker pač še nimam nobenih težav s kilogrami, sem pa se ga lotil za 2 € na dan pred časom, se ga je pa moj blogerski kolega Aleš v svojem avtorskem projektu. Aleš v svojem projektu ” 1 € na dan se da “ , ki sicer ni namenjen hujšanju, čeprav je to  vzročna posledica, združi praktičnost, spretnost in humanitarnost, predvsem pa opominja, da ljudje, sploh otroci, marsikje po svetu hrano dnevno le sanjajo, medtem, ko se pri nas še vedno dogaja, da končuje v smeteh. V 61 dnevih, kolikor jih je namenil akciji, si lahko na njegovem blogu vsak dan prebiraš, kako pestro jesti in piti vsak dan in za to porabiti 1 €. Verjamem, da… se utegneš ogromno naučiti iz Aleševe akcije.

Obenem pa v sklopu svojega projekta Aleš poziva k humanitarnosti – podarjanju prispevkov za revne in v glavnem lačne otroke na Madagaskarju. Pedro Opeka, ki skrbi za tiste otroke, namreč izvaja akcijo “Obrok riža na dan – vsak dan.” Ja, prav si prebral/a. Tistim otrokom je dovolj že obrok riža na dan, kaj več od tega, kar si sicer lahko privošči večina naših otrok, da odraslih ne omenjam posebej, pa so zanje že neuslišane sanje.
Na mojem blogu imam tudi pravilo, da 2x na leto sodelujem v humanitarnih projektih. In odločil sem se, da bom, v tem prvem letošnjem, sodeloval. Čeprav sem ateist, Pedro Opeka pa predstavnik RKC, me to ne ovira pri sodelovanju. Čeprav obenem priznavam, da v kolikor to ne bi bil projekt gospoda Pedra v njem zagotovo ne bi sodeloval. A Pedra Opeko od slovenskih predstavnikov RKC tudi edinega v resnici spoštujem, najprej kot človeka. Tokrat pač vem in verjamem, da bodo sredstva, prispela v roke gospodu Pedru, tudi v resnici (na)hranila lačna otroška usta.

In tako sem se za en teden odrekel, sicer dokaj redni, kavici v mojem priljubljenem lokalu in sredstva preko položnice, v imenu moje družine, nakazal projektu Pedra Opeke, torej otrokom Madagaskarja kjer službuje. Ker imam tudi sam otroke. V zameno sicer nisem pričakoval čisto nič, ker pač vem, da so sita otroška usta ena največjih nagrad, a vseeno sem prejel namizni in nekaj žepnih koledarjev za naslednje leto.
Pa ti, si lahko privoščiš preskočiti nekaj kavic, ali škatlico cigaretov, ali sladico v lokalu in primakniti tistih nekaj evrčkov lačnim otrokom Madagaskarja ? Že za samo 1 € boš lahko v enem dnevu z rižem nahranil dvoje otroških lačnih ust. Če si lahko, potem obišči stran projekta “Riž za otroke”, kjer je zapisano preostalo o projektu.

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “(S)hujšaj zdravo, pomagaj polno

 1. Marko, hvala za tale prispevek. Sem vesel poziva k dobrodelnosti in seveda tvojega prispevka.

  Bi pa prosil za popravek. Nekako iz tvojega prispevka (in še posebej naslova) bi se dalo sklepati, da jaz tudi hujšam. Pa ne. Pravzaprav ne želim shujšati, ker se želim za 1 € na dan prehraniti energijsko zadostno in zdravo. Res sem nekaj shujšal (v 10 dneh za 2 kg), vendar zato ker kalorij do sedaj nisem niti štel. Sedaj jih štejem in sem prehrano nekako pojačal.

  Vse dobro želim tebi in tvoji družini.

 2. Nas deset s sodelavkami smo se odpovedale eni od kavic v službi in bomo teh 10 € nakazale ko nam pošljejo položnico.Te pozdravljamo,mucek. 😉

 3. Aleš

  res je…naslov je lahko viden tudi kot zavajujoč….čeprav le usmerja na tvojo stran in v akcijo, kar pa je itak edini cilj….sem pa malo popravil besedilo….jaz sem recimo v akciji za 2 € na dan hočeš nočeš shujšal v mesecu za 10 kg…..mogoče tudi zato, ker sem poleg vseeno rekreiral na polno….
  vse dobro tudi tebi in tvojim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *