Predsednik Danilo Tűrk – “Naredite mi to deželo prijazno !”

Predsednika naše male podalpske vidim tako, da ga v glavnem ne vidim. In to kljub še kar velikosti, čeprav se ne morem znebiti občutka, da je bil prvi predsednik višji. Včasih se celo ne morem znebiti občutka, da je prvi predsednik še vedno v polnem statusu aktualnosti. Da ne bo napačnih interperetacij – na predsedniških volitvah sem glasoval za Dr. Danilo Tűrk-a. Pa ne zato, ker bi me prepričal s svojo predstavitvijo, pač pa zato, ker dejansko ni imel prav nobene sprejemljive konkurence. In kakor obrneš, nekdo pač mora biti predsednik države. Naš predsednik me je sprva celo puščal indiferentnega v svojih nastopih, ko je… njega diplomatska drža celo krepko presegla vsako diplomacijo umetelnosti in do obisti šablonsko izdelanega izražanja, ki ne dopušča ne besede več, manj pa jih že itak ne more biti.

Življenska šola me je že zdavnaj naučila, da so ljudje diplomacije zgolj kvota discipliniranega izražanja mehanske intonacije, v svoji maximalnosti interpretacij vredni minimalnega zaupanja, ne glede na položaj zasedenosti. Tudi če bi zapisal ‘nič zaupanja’ se ne bi nič zmotil. Politike in sorodne modele je pač treba znati poslušati na drugačen način. Ker tudi v svoji najmanjši izjavi, na prvi videz tudi povsem enostavni ali nerazumljivi, povedo vso bistvo nadaljevanja, ki seveda šele prihaja.
In ja, predsednik naše male podalpske je po statusu tudi – diplomat. Diplomat celo do lastnega ljudstva, tudi tistega, ki ga je izvolilo. Tako in toliko diplomat, da celo pričakuje od ljudstva diplomacijo. Ker če ljudstvo, med kar sodijo tudi mediji, tudi neodvisni blogerji, brez vsake diplomacije, a zato toliko bolj spontano in iskreno na glas prikazujejo in opisujejo dejanska že izvedena dejstva, za nameček pa še na glas opozarjajo na svoje kratene pravice, potem naš vrli predsednik ni več dobre volje.

Ne le da ni dobre, postane celo zelo slabe volje. Ker diplomatsko razume drugačnost. Tisto drugačnost ljudi, ki jih diplomacija ne hrani, ampak siromaši. Tisto drugačnost, ki ga je postavila za predsednika v upanju na drugačnost.
“Mediji bi lahko začeli poročati o prijaznejših temah” je pred dnevi predsednik Dr. Danilo Tűrk zelo pokroviteljsko izjavil. In ja, šokiral tudi mene. Od diplomata enostavno nisem pričakoval tako nediplomatske izjave. Od predsednika pač.
Naš predsednik, tudi on, je očitno že zelo naveličan in skravžljan v organu med ušesi od silnih vsakodnevnih novic medijev in vzklikov državljanov, ki zahtevamo eno drugo državo – tako pošteno, dostoj(anstve)no, takšno na katero bodo ponosni tudi naši potomci.

Namesto tega našega predsednika najedajo iz vseh strani korupcije, tajkuni, lopovi, opeharjen in vedno bolj puntarski osiromašen narod v serijskih stavkah, kateremu bo počasi ostal v lastni posesti le še osebni ponos in mačehovstvo do matere države. In seveda mediji, ki o vsem tem neusmiljeno poročamo.
In zdaj bi rad naš predsednik temu naredil konec. Zahteva od nas prijazno izražanje. Najprej od medijev, ker mediji naj bi vplivali na ljudstvo. Na spored naj bi torej nastopilo opisovanje in poročanje o samo lepih zadevah.
In ja, jaz se z njim v popolnosti strinjam. Začnimo že enkrat gledati in delati, poročati drugače – okolju prijazno. Prisluhnimo našemu predsedniku. Izpolnimo njega željo in tudi njemu omogočimo, da postane, tako kot sam zahteva, prijaznejši in boljši predsednik prijaznejšemu in boljšemu ljudstvu.

Dajmo si duška v medijskih poročanjih in gostilniških debatah, kako je naš vrli predsednik podelil zaušnice našemu celotnemu parlamentu in jih kot male otroke spravil v kot na kolena, za kazen, zaradi nespodobnega obnašanja. Poročajmo, kako jih je potem “opalil” krepko na plačah zaradi nesposobnosti, povzročene škode in več kot polovico zamenjal brez vsake diplomacije, a iskreno, spontano, odločno in zelo v imenu ljudstva.
Poročajmo, da je tajkunom v enem samem dnevu pobral in vrnil ljudstvu vse, kar so oni prej ljudstvu pobrali.
Bodimo prijazni in poročajmo, da se naš predsednik prevaža po svetu v najcenejšem letalu. Tudi v Bosno. Ker on razume stisko lastnega ljudstva in se ne razmetava z raznimi protokoli. Dajmo to povedati na glas in slikovito.

Dajmo povedati, da je naš predsednik obiskal prav vsa poplavna območja in ljudem obljubil in tudi izpeljal vso potrebno pomoč takoj in zdaj, vključno z odškodninami četudi niso imeli zavarovanj.
Dajmo lepo povedati, da naš predsednik vsak dan obišče kakšno družino, katero je ta država pred njega prihodom spravila na rob preživetja in da jih je obiskal s čvrsto obljubo pomoči v najkasneje mesecu dni.
Dajmo povedati, da je naš predsednik Dr. Danilo Tűrk kot prvi slovenski predsednik uvedel brezplačno osnovno in srednjo šolo, ko staršem ni treba več niti centa prispevati za obvezne šolske potrebščine.
Dajmo lepo povedati, da je naš predsednik po celi državi uvedel brezplačne oblike rekreacij vseh oblik za mlado in staro.
Pa dajmo povedati še, da je najprej znižal, v isti sapi pa prepovedal vsako vzdigovanje cen državnim podjetjem, od elektrike, vode, komunale, trgovine….

Pa da je spravil lastno ljudstvo na referendum, kjer je predlagal, ljudstvo pa odločilo, da se davki iz sedanjih 70 znižajo na 20%, obenem pa premožnim vzdignejo na 80%.
In dajmo povedati še, da je naš predsednik pravi dedec, prava muškarčina, ki ima poleg žene še najmanj dve Moniki, od katerih je ena lahko tudi Levinski. Če je bila dobra za predsednika ZDA, bo tudi za našega, zdaj ko je še bolj izkušena.
Ja, poročajmo takšne prijazne stvari, ker naš predsednik to pričakuje in zahteva. Na nek način je pač prvi. In imejmo ga radi, ker nam vsak dan omogoča, da takšne prijazne novice objavljamo, ker pač nimamo drugega razloga.

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Predsednik Danilo Tűrk – “Naredite mi to deželo prijazno !”

 1. 🙂 Jaz bi takoj imela takšnega predsednika kot pišeš.Sem probala ga iskat pod povečevalnim steklom,pa nisem nič našla. 😉

 2. Pozorno sem prečital, kakšnega predsednika si želi Don Marko M. Nekoliko nerelano je pričakovati, da bi takšnega našli med 2,000.000 Slovenci. Lahko pa bi našli takšnega, ki bi bil bolj podoben idealu in mnogo bolj različen od sedanjega. Sedanji je izdelek partijske šole, ki se je zavihtel na oblast s prevaro. Spomnimo se le predvolilne kampanije, ko je hlinil spor z brkatim Stanovnikom, in ko je obljubljal marsikaj, na kar je pozabil takoj, ko se je zavihtel na tron.
  Od takrat, ko je bil potrjen, so ga obkolili partijski krilatci, ki jih je polno v vsakem grmu, parvzaprav jih je več kot vrabcev.
  Vsako potezo, ki jo naredi, pa čeprav bolj sodi v Butale, kot v demokratično sredneje evropsko državo, kar bi Slovenija naj bila, zbor partijskih krilatcev na čelu z uredniško novinarsko kliko ponese v svet, kot enkraten dogodek, ki bo Slovenijo na čelu z voljenim vodjo pripreljal v lepšo bodočnost, skoraj popolnost.
  Čeravno naš predsednik luta po civiliziranem obrobju, kot mačka okrog vrele kaše, se mu le redko kdaj odpre možnost, da se dejanski kaši na daleč približa. Za to je potrebna kakšna nenadna smrt državnika, darilo, ki ga sicer lahko preda kakšen uradnik (če slučajno ne stavka), svetovni skup, kjer se poleg zainteresirane znanstvene srenje najdejo tudi eksotični vladarji, ki se dolgočasijo, pa gredo pogledati, kaj je novega npr. v Davosu. Tudi OZN je hvaležan organizacija, ki sprejme vse in vsakogar, ki si želi promocije za domačo rabo. OZN je sploh priljubljena destinacija našega predsednika, celo bolj, kot predsedniška palača ob levem boku legendarnega Kidriča, ki je predsedoval vladi takrat, ko je namesto vode Slovenijo poplavljala kri.
  Iz predsedniške palače v Ljubljani cilja na sedež v palači na East Riverju, kar pa bo zelo težko doseči, saj politično obrobje sveta, kjer se pojavlja naš predsenik ni okolje, ki bi bilo dovolj kompetentno za ustoličevanje takšne korifeje, kot je naš predsenik.
  Zato Don Marko M je vaše pisanje le sanjski spev, ki ga odpihne že pogled v časopis ali na ekran, kjer prikazujejo bedo mojih sodržavlajnov, ki jih krotoviči svetovna kriza, ki jo uspešno podaljšuje vladajoča kolaicija.
  O erotiki v spevu pa kdaj drugič.

 3. APM

  no ja, nekdo pač razume moj zapis kot sanjski spev, spet drugi kot popolnost sarkazma in ironije, spet tretji kot provokacijo…seveda ne bom tajil, da bi si takšnega predsednika, kot sem zapisal, želel prav vsak državljan naše podalpske….a realnost seveda, žal in kot praviš, povsem odpihne že vsakdanji pogled v medije….ampak svojo državljansko dolžnost sem izpolnil in se odzval apelu našega predsednika….napisal sem čisto enostavno in lepo, da ne bo spet rekel, da samo grozote pišemo in kažemo po medijih in svetu neko čudno podobo naše podalpske, za katero je, verjamem, prepričan, da nima prstov zraven….
  obenem pa sem dopustil vsakemu komentatorju, da doda kaj lepega dejanj našega predsednika, ker sem zagotovo, čeprav (ne)namerno, marsikatero izpustil….vključno s tisto, kako lepo bi bilo, če bi Danilo, končno že enkrat, postal predsednik OZN….čeprav res ne razumem, kako bi združil cele narode, ko pa mu še slovencev ne uspe…ups, pa sem ga polomil in spet nekaj manj lepega o njem napisal….tiskarski škrat pač nikoli ne spi…

 4. ekola vidiš, da ti gre odlično lepo pisati o našem predsedniku….Vasilka definitivno sodi v kontekst lepot dejanj našega predsednika, kar sem nenazadnje zapisal tudi v predzadnjem stavku zapisa….ampak samo ena Vasilka je premalo….ker mednarodna zgodovina je na tem področju neusmiljena – če predsednik nima vsaj dveh Vasilk ali Monik, potem lahko spišem(o) samo na pol lepo novico…jaz pa bi rad v polni državljanski pokorščini o predsedniku, tako kot zahteva, spisal celo lepo novico…sploh ker polovičarstvo ne bi smel biti predmet diplomacije….evo, pa sem spet zatipkal zadnji stavek in bo Danilo spet žugal.. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *