Volitve 2010 – Obala je (spet) rdeča

Očitno postaja, da bolj kot se mi emšo razteguje, bolje vidim. Če hočem videti seveda. In pred volitvami na Obali, dosti prej, sem gledal. Kar sem videl sem potem, zato ga tudi imam, zapisal na svojem blogu v tem zapisu. Pa gremo po vrsti, kot hiše v Trsti. Tartini na osrednjem piranskem trgu je posebnež, ampak ne takšen kot Peter Bossman, ki je več kot očitno postal prva violina Pirana za vsaj naslednja 4 leta. Pirančanom moj poklon, da niso nasedli stereotipnim provokacijam barve in besede, ampak so poslušali in slišali, gledali in videli. Da so z izvolitvijo Bossmana pridobili tudi… na vsesplošni tudi slovenski popularnosti, pa je le še dodaten razlog za ponosno predstavljanje svojega mesta, saj je Bossman uradno postal prvi temnopolti župan vzhodne Evrope. Lahko bi sicer rekel, da je Bossman zmagal zaradi svoje simpatičnosti in/ali treznosti izjav. Pa ne bom. Ker to ni bil edini razlog. Glavni razlog, da je zmagal Bossman namreč tiči nikjer drugje kot v poražencu Tomažu Gantarju.

Ne, Gantar ni izgubil županskega stolčka zaradi programa, temveč zaradi samozadostnosti v samovšečnosti – sindroma, katerega se je dosti preveč nalezel od njegovega velikega šefa, torej mojega župana Popoviča. Čeprav je res, da ti mora imunski sistem dopuščati, da se nalezeš. Očitno mu tudi doktorski naziv ni pripomogel k razumevanju dejstva, da se nikoli nikogar ne podcenjuje.
In čisto dokončno se je Gantar dotolkel z njegovo famozno izjavo, da bo odstopil, če ne zmaga v prvem krogu. Namesto odstopa po prvem krogu, pa se je s celotno ekipo postavil, vključno z dr. Markom Pavliho, na ogled v časopise in pred tv kamere, kjer je na vprašanje, zakaj ni odstopil, zmomljal le vic leta. Človek, sploh njegovih let in statusa, pa bi že res moral vedeti, da je na Balkanu za prave moške beseda zakon.

Ker je zdaj na Obali tudi praktično dokazano, da če si poklicno doktor to sploh ne pomeni, da si tudi doktor življenja, se je podobna usoda zgodila tudi Gantarjevemu kolegu Klokočovniku v Izoli. V svojem zgoraj omenjen zapisu sem jasno navedel, da Klokočovnik sicer možnosti za zmago ima, ker jih ima itak vsak, a tudi če bi zmagal mu to ne bi uspelo nikakor zlahka in nikakor v prvem krogu. Še razloge sem navedel, ampak očitno Klokočovnik ni bral mojega bloga.
Sicer so se v Izoli s tem županskim stolčkom, v zadnjih 4ih letih, vrtele prave tragikomedije. Včasih je vse skupaj padlo že na stopnjo, ko še 5 letni otrok premore bolj izvirne zamisli, kako se obdržati na položaju. In tudi v Izoli ostaja dejstvo, da si je zdaj že bivši župan Klokočovnik kar sam spodnesel stolček. Z občino pač ne moreš ravnati po kirurško. Razlika je pač v tem, da pacient na mizi pred kirurgom enostavno nima druge možnosti.

Igor Kolenc, novi župan Izole zagotovo ne bo imel nobenih zahtev po zamenjavi že po 2eh letih, kot je to imel, kot prvi in verjetno zadnji v Izoli, njegov predhodnik. Kar pa ne pomeni, da bo šlo na easy. Če ne bo uporabljal tako desne kot leve roke hkrati, bo njegov organ med ušesi zelo otekal.
Tako v Izoli kot Piranu, pa je celo bolj pomebno to, da se je dodobra premešalo število sedežev mestnega sveta. Zdaj tiste famozne absolutne županske večine ni več in očitno je, da jo bosta najbolje odnesla dialog in kompromis, ki sta bila zadnja 4 leta bolj kot ne na dopustu.

Ampak pozor. Veliki volitveni finale na Obali šele prihaja. Že čez nekaj mesecev. In takrat bo svojo bitko začel biti poslednji županski mohikanec neke sodobne preteklosti na Obali – moj župan Boris Popovič. In njihovo mesto. Čeprav, Koper bo brez Ankarana kot kura brez jajc. Zlatih jajc. In jajca mojega župana tudi tega izpada ne bodo zmogla nadomestiti. In petelin bo zakikirikal v rdečkasto nebo, katerega bo razžarelo rdeče sonce, ki se dotika morske gladine. Ja, mi ljudje smo kot morje.

Don Marko M

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Volitve 2010 – Obala je (spet) rdeča

 1. Klokočovnik, pa ta tip se mora znat podvajat, da lahko toliko dela opravi. Šefe svoje ambulante, nje predstojnik, glavni kirurg, župan in še dežura vsak dan 4 ure, predava na univerzi po svetu…

  Tipični primerek ega, ki meni, da brez njega ne gre.

  SALVE

 2. Ljudina

  kdor zna pač zna…in Klokočovnik zna….no, znal je….se pa čisto strinjam s teboj – Obala je polna vseh barv, torej je naša….

  salve anche a te

 3. Joj mucek,jaz bi tudi takšnega župana Bossmana.Bom začela še za Gano zdaj navijat. 😉
  Naš župan Pope se mora še dosti naučiti.Upam,da se bo po volitvah v Kopru šel učit kam drugam če ne bo hotel sam,ga bom pa jaz pospremila. 🙂

 4. Hm, imaš dve zelo hudi netočnosti, ki silita na laž, čeprav izhaja verjetno iz neznanja ali površnosti. Ampak tudi tisti, ki suvereno izjavlja narobe, izjavlja laži (definicije pač).

  Prva napaka je Klokočovnik. Po dveh letih ni bil župan na tapeti, ampak občinski svet. Tukaj je razlika. Izolski politiki (z Bredo na čelu) se niso strinjali. Zakomplicirali so na enem volišču, da je pol vse padlo v vodo in še to samo glasovi za občinski svet. Google bo pomagal pri tem.

  Druga pa je delna resnica oziroma formulirano tako, da se da narobe razumeti. Odstop Gantarja. Izjavil je, po pisanju Žurnala, da bo odstopil, če ne bo dobil večine v občinskem svetu. Konkretna izjava je bila nekaj v stilu, da bo odstopil, če ne dobi večinske podpore v občinskem svetu, torej da ne bo mogel delati, ampak se bodo kregali tako, kot so se nonstop v Izoli. Tudi tukaj ti lahko pomaga Google. Tudi video intervjuji so bili.

  Dejstvo pa je, da sedaj ne more nihče odstopiti za vsaj 6 mesecev. 🙂

  BTW, a kdo misli, da bi Bossman lahko zmagal pred 4 ali 8 leti? Takrat je bila namreč zelo pomembna govorniška zmožnost kandidata. S Popovičem je ta lastnost postala manj pomembna. Drugače povedano, brez Popoviča in njemu podobnih, bi dandanes politiki še vedno samo govoričili in jim ne bi bilo treba ničesar postoriti, da obdržijo stolček. 😛

 5. abcd

  no ja, moram ti odgovoriti, ker si bolj površno prebral…torej, če bi, po tvojem, po nekem slučaju, navajal netočnosti, potem ne bi že dosti pred volitvami zelo jasno zapisal, kdo bodo novi zmagovalci….lahko sicer rečeš, da je moja točna napoved čudež, lahko pa sprejmeš, da osebno poznam določene okoliščine na Obali, tudi s pomočjo prijateljev in znancev, ki so botrovale moji napovedi….
  tvoja prva navedba oz. moja ‘napaka’ kot praviš, seveda ne zdrži in je zgolj napačna formulacija mojega zapisanega….ko sem zapisal ‘s tem županskim stolčkom’ je bil zajet tudi Občinski svet, saj je nenazadnje Klokočovnik kot župan bil del le tega….
  za gospoda Gantarja pa nisem uporabljal dokaza iz Žurnala, ker me verodostojnost brezplačnikov ne prepriča ravno, temveč video posnetke nacionalne tv, pa tudi ostalih….kjer je Gantar dal prvo omenjeno izjavo še pred znanimi rezultati prvega kroga na dan volitev, drugo pa tik pred drugim krogom….meni sicer lahko rečeš, da lažem, ampak ne vem kako boš za isto zadevo trdil za video posnetek….mogoče pa boš uporabil izraz ‘videomontaža’… 😉
  BTW, ne morem(o) misliti kako bi bilo, če bi Bossman kandidiral pred leti, ker tega pač ni storil….ampak zato danes vemo, da je Bossman z izvolitvijo naredil več pozitivne reklame po Evropi in svetu v nekaj dnevih za Piran in celo Slovenijo, kot pa so jo naši politiki in promocijske službe skupaj v 20ih letih….in zanimivo celo, da se tuji, tudi ugledni mediji tokrat niso zmotili pri ‘slovenija’ oz. slowakia’ ampak so bili zelo natančni….
  kar pa se Popoviča tiče, mislim, da je povedal že vse kar je imel povedati… 😎

 6. APM

  Primorci, po večini, nimamo Tita samo na Sabotinu, tudi v Dekanih, na Titovem trgu in od prejšnjega tedna tudi društvo Tito v Izoli, ki ima celo ekskluzivno pravico do uporabe blagovne znamke Tito za našo podalpsko….predvsem pa imamo Tita v srcih, ker se zavedamo, da brez njega in njegovih partizanov primorske ne bi bilo….zgodovino pač spoštujemo, namesto da bi se je sramovali, kot se to rado dogaja ponekod po naši deželci…

 7. Prav ponosna sem na Primorce. 🙂 Gospoda Bossmana sicer ne poznam, a deluje zelo prijetno. Z vašim prvostoječim pa bodo verjetno še zanimive scene. 🙂

 8. Plujem

  saj mi smo tudi nate… 😉 …naš prvoobstoječi pa bo moral tokrat uvoziti nove scene iz tujine, ker so domače že tako znane, da ne dopuščajo več presenečenj….sebe pa ne more več presenetiti… 🙂 ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *