Botoks med ušesi, silikon pa vmes

Plastik fantastik manija se je očitno začela širiti tudi po naši podalpski. In možnosti, da bi moški imel na razpolago zgolj ženske podobe kot v trenutku prihoda iz rojstnega kraja, le v primerno večji dimenziji, se krčijo. Jaz pa tako obožujem naravne lepote. Ampak prava zaskrbljenost se začne ko vidiš, da tej maniji podlegajo tudi moški. Ok, ne bom zdaj posebej koliko moraš biti moškega, da se odločiš za special lepotne posege plastične kirurgije, ker je odgovor enostaven. Nič. Ja, pač konzervativno razmišljam na tem področju, a le za moške. Ženske so druga zgodba. Ženske namreč poganjajo svet. V večini primerov sicer ne z neko lastno inovativnostjo, zato pa z zelo cen(j)eno… potrošno rabo izumljenih produktov.

In če poskušam gledati pozitivno, potem je to lahko tudi dobro. Produkt brez kupcev pač ni produkt. Ampak plastična kirurgija oz. okolju bolj prijazno povedano – lepotni posegi, so specifika. Celo skupek specifik. Bistvo seveda ni v tistem botoxu in/ali silikonu, temveč, kot ponavadi, tam kje je shranjeno vse ali tudi nič. V glavi torej. Dve moški glavi, ki se skupaj lotita teh lepotnih posegov, očitno nista nobena prednost v primerjavi z eno žensko.
Oni dan sem, ob vhodu v eno od trgovin, dobesedno trčil v žensko. Pa sem že 100x rekel, da bom gsm uporabljal zgolj v sedečem položaju. Po uvodnem ‘oprostite’ v maniri stare dunajske šole podružnica Koper, sem gospo malo bolje pogledal. In ja, zdela se mi je znana. Ampak nisem imel pojma od kod, vedel sem le, da ne iz zadnjega sedeža avta.

“Marko, še vedno se zaletavaš v ženske”, mi je navrgla, jaz pa še vedno v polhovem izrazu pogleda. In ko mi je navrgla še ‘kaj zdaj me niti ne poznaš več’ mi je končno kapnilo. Ni bila iz zadnjega sedeža. Ampak iz sprednjega. Nekoč nazaj. Ko sem zajel sapo sem končno tudi nekaj modrega, prefinjeno moško, povedal : “Bemti, pa kje si nabavila vse te rezervne dele.”
Nazadnje sva se namreč srečala pred cca dvema letoma in takrat je še bila podobna ženski. Čisto pravi, naravno klesani, ženski. Tokrat pa sem gledal v, no ja, klon Barbike. Ki je sicer tudi ženska, ampak samo za Kena. A vseeno se nisem hotel upreti njenemu vabilu na kafe. Naenkrat me je zanimalo od kod vsa ta drugačnost videza. Še bolj pa razlog.

In med kafetom mi je začela naštevati vse nove prijeme videza. Zunanjega. Notranji je bil očitno še vedno isti. Sveža ločenka se je pač odločila za nov stil. Zakaj že ? “Zato, ker sem si to že dolgo želela”, mi je navrgla. Ja, hudič je če se izpolnitev tvoje želje vleče v nedogled, še večji pa če v resnici sploh nimaš razloga za takšno željo.
Moram pa priznati, da je izgledala zelo nategnjena. Njena koža mislim. Za njenih 40 že kar kičasto. To se je dalo opaziti že brez vklopljenega mikroskopa. Bemti, pa saj ženske komaj pri 40 dosežejo tisto pravo žensko naravno lepoto. Njene ustnice so dale vedeti, da botoxa še lep čas ne bo zmanjkalo, celo tiste očesne lepotne smešne gubice so izginile neznano kam. Pa tako je bila simpatična z njimi.

“Ok, ala, povej zdaj, koliko remonta si si privoščila”, sem se poskušal vživeti v njeno početje. “Ma, saj nisem dosti. Malo botoxa v čelo, okoli oči, v ustnice, malo ušesa popraviti, joške malo povečat in vzdignit, malo liposukcije po stegnih in ritki”, mi je hitela navdušena razlagati “in nekaj mesecev, da se je to vse lepo zacelilo po posegih”.
“Ja, za lepoto se je treba žrtvovati” sem pomodroval tisto staro ljudsko. Čeprav ne vem, kolikim se sanja, da ta ljudska ne opeva zunanje lepote. “Pa je banka imela toliko kredita na razpolago, za te tvoje novitete?” sem vključil še posledično logično vprašanje. “Hihi, saj za teh 8 tisočakov za vse skupaj nisem rabila banke” je polna navdušenja hitela razlagati, “To je plačal zdaj moj bivši z odpravnino pri ločitvi”. Iskrene spontanosti ji nikoli nisem mogel očitati. Kako kdo porabi denar pa je itak njegova odločitev.

“Hm, zakaj pa si dobila odpravnino. Saj je on ustvaril vse še preden sta se poročila”, me je res zasrbelo. Malo je sicer pristala v zadregi, a vseeno postregla z odgovorom :”Sodnica je pač tako določila”. “Verjamem, da ji nisi ugovarjala. Hm, ampak zdaj, ko tako barbikasto izgledaš te bo lahko tvoj bivši hotel spet imeti. Glede na vložena sredstva zate in vate ima to pravico” sem še malo podrezal. “O, to pa ne” se je bliskovito odzvala, ” to pa ne bo šlo. Naj zdaj vidi kaj je izgubil. Ma meni je zdaj prav lepo. Uradno sem zdaj mati samohranilka, čeprav nezaposlena in tipi se mečejo za mano, kot še nikoli prej”. “Opa, ta botox pa res čudežno deluje”, se nisem mogel vzdržati. “Kaj zdaj boš rekel, da ne izgledam odlično?”, se je odzvala. “Ne, ne bom tega rekel”, sem primaknil in jo gledal v zenico očesa, “ne bom tega rekel, ker si rekla že sama”.

In s tem je bil najin dialog na to temo bolj kot ne izčrpan. Da pa ima hudič res mlade sem zopet in znova spoznal istega dneva pri gledanju večernih poročil na Pop-u, kjer so, čeprav ne razumem kaj ima to veze z resnimi dnevnimi dogajanji, kot glavno atrakcijo dneva predstavili novost v Big Broderju. Čepinovo Urško. In ko sem zagledal njene botox ustnice, ki so prekrile polovico zaslona, sem se, ne vem zakaj, takoj spomnil na – Mišo Molk. Mogoče zato, ker ravno tako zaseda polovico tv ekrana.
Ja, očitno postaja, da vedno več slovenk doživlja renesanso emancipacije. Še bolj očitno pa, da so si pojem emancipacije razložile na nek čisto drugačen način, ki ima skupnega s pravo emancipacijo zgolj začetno črko. No, saj ne da imajo nekateri istoprijemni ‘moški’ kaj drugačno definicijo.

Ne vem no, nisem še probal in mogoče sploh ne bom, ampak poskušal sem vklopiti domišljijo bližnjega najglobljega srečanja z žensko, ki je podlegla vsem tem lepotnim posegom. In posledično sem, ob vseh komičnih peripetijah v izvedbi, prišel do končnega vprašanja. Katera ženska je več vredna – tista, ki nosi na in v sebi za nekaj tisočakov plastik fantastik, ali tista, ki se zaveda, da ima brezplačno naravno lepoto. Prva potebuje še dodaten kasko, druga ničesar.
Po eni strani imamo tako, tudi zakonsko, da je človeško življenje, torej tudi telo, nedotakljivo, po drugi strani pa očitnost, da si vsak sam sebi lahko ogroža tudi to. Ostaja namreč dejstvo, da tudi noben strokovnjak plastične kirurgije ne upa zastaviti svoje besede in ugleda, da so tovrstni lepotni posegi zdravi.

Razumem sicer in tudi odobravam posege plastične kirurgije v primerih, ko se uporablja za res prave namene na človeku, torej v primeru hujših nesreč, kot so prometne nesreče, razne opekline kože in podobno. Bolj malo pa razumem, ko se za te posege odloči nekdo zgolj zaradi tega, ker ni zadovoljen s tem, kar mu je mati narava podarila in noče razumeti, da je tudi takšen povsem unikaten in poseben. Še manj pa razumem mladostnike, ki se odločajo za te posege, kakor tudi njih starše, ki jih v tej nameri celo podpirajo in celo financirajo. Kdor ni zadovoljen sam s seboj in tem kar mu je narava podarila, ta ne bo nikoli niti z nikomer drugim. Ogledalo pa itak pokaže zgolj to kar vidi.
Sploh pa, zakaj neki le si nekateri tako želijo biti lepi navzven, ko pa znotraj neusmiljeno razpadajo ?!

Don Marko M

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Botoks med ušesi, silikon pa vmes

 1. Hja, vseeno ne bi škodilo prebrati kaj je Botox. Z Botoxom se običajno odpravijo gubice na ustnicami in v kotičkih, sicer se pa ustnice obdelujejo s polnili, kar pa Botox ni. Urška je popolnoma iznakažena, saj so jo “nafilali” kot papriko.
  Estetski posegi naj bi bili estetski, ne pa groteskni.
  Osebno nimam nič proti, če je to strokovno opravljeno.
  Vse raziskave namreč kažejo, da so lepši ljudje uspešnejši.
  In če ne bi bilo tako, se trg teh storitev ne bi tako hitro širil.
  Mladost je zakon. Slabi so občutki, ko te mlajši povozijo in odrinejo.

 2. Nevenka

  evo, sem ravno prebral, čeprav iz tvojega komentarja….tnx za popravek….ampak, upam da ja nisi pričakovala od moškega, da se bom v te zadeve strokovno poglabljal….čeprav sem si ogledal ene dva-tri dokumentarce na to temo skozi čas….
  raziskave, katere omenjaš, so praviloma plačane s strani naročnika, ki so, glej čudeža, praviloma podjetja lepotne kozmetike ali lepotnih posegov….žal pa poznam preveč “lepih”, a obenem neuporabnih, ki 14 ur dnevno posvečajo skrbi, plastičnim posegom in sploh zgolj zunanjemu izgledu, preostalih 10 ur pa itak spijo, da bodo potem še lepši….
  sicer pa, ravno tako kot ti, načeloma nimam nič proti estetskim lepotnim posegom, a zgolj za ženske….čeprav že s to odločitvijo takšna oseba razgali svoj psihološki profil do konca….ampak poanta mojega zapisa je itak nekje drugje….
  mladost je res zakon….dočakati jesen življenja je umetnost in zakon skupaj….dočakati jesen življenja z mladostno miselnostjo, kreativnostjo in razigranostjo, česar ti seveda ne vgradi noben lepotni poseg, pa je totalna umetnost zakona…..

 3. Marko saj veš, da se je lažje spuščati v tehnične detajle kot je “botox se ne šopa v žnable” (po “naše” je tole ja 🙂 ) kot v poanto zapisa – pa res si ga lepo izpostavil no!

  mnenje?
  v grobem se strinjam s tabo o tem kdaj so lepotni posegi upravičeni. s tem, da bi dodala še to, da je lepotni poseg upravičen kadar ima nekdo zaradi neke hibe slabšo kvaliteto življenja. morda so nekoga že kot otroka popolnoma zafrustrirali, ker ima npr. kriv nos in bi mu popravek te hibe (če sploh temu lahko tako rečeš) dvignil samozavest in bi s tem dejansko pridobil na kvaliteti življenja. dejstvo je, da so samozavestni ljudje bolj uspešni, to pa ni nujno pogojeno z (zunanjo) lepoto. ampak to bi se moralo preverjati z resnimi psihotesti ne pa da vsakega, ki ima 5min časa (karikiram ja) in zadostno količino denarja spremenijo v spako.

  (sarkazem on) je pa to tudi naložba v prihodnost. morda bi lahko razmišljali o recikliranju ali pa ponovni prodaji silikonskih vložkov, ko jih dotedanji uporabnik ne bi več potreboval. v prah se itak ne bodo povrnili… dediči bi pa lahko imeli nekaj od tega. morda celo po polovični ceni, da bi bila tistim, ki niti slame nimajo v glavi ampak samo zrak bolj dostopna… (sarkazem off)

 4. Ne zato ker sem medicinka in imam svoje strokovne poglede na vse te oblike umetnih polnjenj in obdelav ampak iz svoje osebne miselnosti se ne bi nikoli odločila za te posege.Razen v primeru res višje sile kot si omenil.Všeč sem si takšna kot sem in nimam razloga to spreminjati.Bi bilo pa priporočljivo tistim ki se za to odločajo,da bi pred posegom obiskali kakšnega psihologa,da jim pomaga razumeti nekatere stvari.Tvoja zadnja misel v prvem tvojem komentarju pa mi je zelo všeč,veššš mucek. 😉

 5. pej ku se bi moja donna šla punit ss uno maso bi vele teu divorzio ma kej smo šli u ramengo

 6. Včasih je res žalostno videti ženske ali moške,ki se polnejo z botoksi in ostalim v resnici pa je tako kot si zapisal v zadnjem stavku.Narave se ne da ukaniti,treba jo je sprejeti in z njo živeti.Lp

 7. Tamara

  🙂 …ti, ideja pa je odlična…reciklažna mislim….bemti, moram vprašat tega Florjana, ki ima zdaj ordinacijo v moji rojstni vasi za te posege, če jemlje staro za novo…da mu pripeljem nekaj strank….joj sem lump… 😉

 8. Ivonca

  kot medicnka bi že morala vedeti, da enim niti cel konzilij psihologije ne more pomagati, ko se odločijo za plastik fantastik zgolj zaradi želje po sexy videzu ali ponovni mladosti….tisti stavek pa sem res dobro zložil, ja…. 😉

 9. mandi

  ma veš, da bi se jaz tudi takoj ločil, če bi si moja hotela kdaj kaj takšnega inštalirat….vse kar je prav, pero kar je preveč je preveč…

 10. Billy

  ja, točno tako kot praviš o naravi….ampak zdaj sem se spomnil, da res ne vem, zakaj pa se po večini tej plastični kirurgi in njih osebje ne odločajo uporabljati teh možnosti….no, v resnici jim celo odsvetujejo, sploh ko vidijo, da rabijo prej kaj drugega, kot pa tista polnila…

 11. Tvoj zadnji stavek zaobjame bistvo in odgovori tudi na vprašanje, zakaj si vse več ljudi plačuje plastične spremembe fizičnega telesa. Svojo notranjo praznino polnijo z nesmiselnimi posegi in pri tem pozabljajo, da je trajna lepota le tista, ki se od znotraj sveti navzven.

  Se pa včasih sprašujem, kako se ljudje po vseh teh posegih in s toliko umetnimi deli telesa sploh (fizično) počutijo – in s tem ne mislim njihove samozavesti, ki se zaradi “silikonastih (beri: rožnatih 🙂 ) očal naduva do maksimuma.

  Sama si nekako ne predstavljam, da bi kakšne dele telesa “kar naenkrat” imela drugačne in “trde”. Sploh prsi. Verjetno bi se mi ves čas zdelo, da sem tik pred tem, da mi eksplodirajo. Hehe. 🙂 Sploh, če bi hotela na avion. 🙂 🙂 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *