Faraon Mubarak v piramido

Evo, kako in kaj se lahko vse zgodi, če ljudem povišaš cene hrane. Najprej je ljudstvo Egipta utihnilo in je govoril Mubarak, potem je govorilo ljudstvo in utihnil Mubarak. Hosnij Mubarak ni več prvi mož Egipta in tega mu ne zamerijo ne starejši faraoni, ne mlado ljudstvo. Trije tedni so bili dovolj, da začnejo popravljati 30 let. Mubarak molka ljudstva očitno ni resno jemal ali pa ga ni razumel. Nekaj mesecev molka namreč ni bilo nič drugega, kot ilegalna priprava ljudstva Egipta na vsesplošno vstajo. In treba je priznati, da so se organizirali odlično, čeprav… oboroženi zgolj z vero v končni cilj, podkrepljeni z enotnostjo vztrajnosti.
Od prvega dneva demonstracij se je število demonstrantov iz nekaj 100 tisoč pretopilo v 4  milijone, kar je sicer “zgolj” 5% Egipčanov, ampak v takšnem tempu bi v dodatnih 3eh tednih zagotovo preskočilo čez 20%. Da mislijo skrajno resno so dokazali tudi z “dežurno” službo določenega števila demonstrantov, ki je kampirala čez noč, medtem, ko se je ostala glavnina odpravila domov odpočiti, da so svežih moči začeli vsak nov dan.
Skratka, Egipčansko ljudstvo je pokazalo, kako se v 21. stoletju izvajajo prave demonstracije in na miren način rušijo vlade in voditelji, za razliko od naših študentskih granitarjev. Naključij enostavno ni bilo in zato je še toliko bolj zanimivo, da so glavnino demonstrantov tvorili mladi izobraženci pod 30im letom, kot tudi, da so se izogibali možnim oblikam nasilja, čeprav je vse skupaj med njimi in vojsko viselo na že zelo tanki nitki.
Mladi Egipčani so torej dokazali, da nočejo več životariti, ampak dostojno živeti. No, slednje še morajo dokazati, saj je odstop Mubaraka šele pravi začetek njih nove poti in prava priložnost, da pokažejo tudi ustvarjalne sposobnosti bodočega razvoja. Do jesenskih volitev je namreč vojska prevzela oblast, kar mi sicer ne deluje vzpodbudno, čeprav naj bi razstavila parlament in bila edini posrednik izpolnjevanja zahtev demonstrantov, med katerimi je tudi pocenitev hrane.
Vsekakor bo Egipt zanimivo spremljati do konca leta, sploh, ker Mubarak po mojem še ni rekel zadnje, čeprav je odstopil, da na miru uživa faraonsko razkošje. Kot bo zanimivo videti kam bo, po Grčiji, Tuniziji in Egiptu, virus ljudskih demonstracij zaneslo naprej. Mogoče Jordanijo, Portugalsko…..V Slovenijo tega virusa sigurno ne bo zaneslo.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Faraon Mubarak v piramido

  1. A si hotel povedati, da slovenceljni nimajo jajc za eno pravo vstajo kakor namiguje tudi Makarovičeva 😆 mislim, da se Slovenci preveč ukvarjamo s tem kdo naj bi bil naš vodja namesto s tem kdo mora oditi iz naše politike 😆 šele potem, ko bo opravljena temeljita čistka ( za kar so potrebna jajca ) se bodo pokazali novi obrazi do takrat pa lahko pošiljamo mladino študirat v Mubarakovo deželo 😆

  2. Noah

    zakaj ne bo ljudske vstaje v naši podalpski, sem zapisal zelo razločno v prejšnjem zapisu…. 😉
    Egiptovske demonstracije pa so res lahko odlična učna ura za vse, ki še namrevajo zganjati ljudsko vstajo, tudi za slovenceljne….
    v resnici pa sme hotel povedati, da bo vojska v Egiptu, ki je trenutno prevzela oblast in že razpustila parlament morala že v kratkem pokazati svoj pravi obraz in, ali čisto odpravit vse dvome o še vedno naklonjenosti Mubaraku, s tem, ko bodo uslišali zahteve demonstrantov, ki bodo očitno vztrajali v svojih zahtevah, ne glede kdo je na oblasti, ali pa bo morala pokazati tisti svoj pravi vojaški obraz….vojska še nikoli nikjer ni bila sposobna peljati politike, razen vojaške represije, ker je bila vedno v rokah politike….Mubarak pa zagotovo ne počiva križem rok v svoji piramidi, kar bo vsem jasno, če ne prej, v jesenskih volitvah…

Leave a Reply

Your email address will not be published.