Ema 2011 – zakon in to….

“Zakon in to…” je bil enostavno nepozaben delček voditelja Klemna, obenem pa tudi najboljše izstopajoče omembe vredno letošnje Eme. Klemen Slakonja namreč. In če ne bi bilo zadnjih 20 minut, v katerih sta Klemen in Severina prikazala svoj nesporen talent, šarm in vse tisto, kar v bistvu krasi pravi šou biznis in je bilo celo presežek za slovensko tv zabavništvo, potem bi letošnja Ema, vsaj meni, ostala v spominu zgolj zaradi, spet, nespretno zafrčkanih davkoplčevalskih 200.000 €. Celo moj ženski domači klan se je, v teh zadnjih 20 minutah, predramil iz že napol spanca, v katerega so jih pahnili nastopajoči in zato se moram Klemnu še posebej zahvaliti, ker me je rešil kastracije in enotedenskega družinskega bojkota. Vse je namreč kazalo, do… tistih usodnih minut, da mi bo moj ženski klan namenil omenjeno že zaradi moje vztrajnosti, da gledamo Emo po družinskem protokolu.

In če sem v prejšnjem zapisu, kjer sem napovedal zmagovalko Severino, še trdil, da sploh nimam pojma, kdo so nastopajoči glasbeni izvajalci Eme, je moja trditev po ogledu le te spremenjena. Zdaj namreč sploh nimam totalno nobenega pojma, kdo so bili nastopajoči, še manj, kaj so tam sploh počeli, če odmislim brezplačno reklamo.
Zdaj je že več kot očitno, da bi se Ema morala preimenovati v Vlašič – Grabnar šou. Kako jima uspeva, skupaj ali vsakemu posebej, še vedno pristati in za nameček še serijsko zmagovati na Emi, je zdaj že vprašanje, ki nudi odgovor primeren tistemu, kdaj je zrasla prva piramida na tem planetu, ampak jasno je, da se bomo stežka, če kdaj, odkrižali omenjenih in dali priložnost pravim avtorjem.

Še najbolj pa me je begalo vprašanje, kateremu profilu publike je bila letošnja Ema sploh namenjena – pionirčkom, mlajšim ali starejšim mladincem. Starejši mladinci so zelo verjetno zehali, če že niso spali, ker se je Ema pač začela že po zadnjem petelinovem pozivu k spanju, pionirčki so, tudi če sodim po mojih doma pionirčkih takisto zehali in ja, tudi mladinci smo zehali. Zaključek je, da bi morala biti Ema vsak večer, kot učinkovito sredstvo proti nespečnosti.

Sem pa opazil sceno oz. scenografijo. Čudno a, le kako bi jo lahko sploh zgrešil, ko pa me je, verjetno nehote, prevrtela v nek film mojega otroštva, ko je po dolgem in počez razsajal Satrdej najt fiver. Škoda le, da je bil ta lajtšou, za oko sicer prava paša, deležen prikazovanja polnega razkošja šele pri nastopu Severine, čeprav je po drugi strani tudi to moč opravičiti, saj tako vsaj ni bilo dvoma, katera zvezda večera si je zaslužila tudi zvezdnato koreografijo.

Tole ‘zvezdnato’ mi gre sicer zeeelo težko iz jezika ob gledanju slovenskih šovov, ampak tokrat enostavno moram priznati, da sta si ta status prislužila tako Klemen kot Severina. Za Severino sem sicer že napovedal že teden pred Emo, ampak Klemen….hja, Klemen je končno enkrat in nedvomno prvi, upam, da ne zadnji, vesoljni naši podalspki dokazal, kakšen v resnici mora biti voditelj zabavnega programa. Upravičeno zato pričakujem od rtv, da Maria pošlje domov za spremembo v ponedeljek in v ponedeljek naj se vrne.

In zdaj pridemo do tistega famoznega izreka Klemna Slakonje “zakon in to”, ki je bil izrečen ob natanko pravem trenutku, na natanko pravilen način. Naš zakon seveda in žal zahteva, ker si je nekaj takega pač omislil nekdo, ki ne obvlada niti slovenskega jezika, kaj šele katerega drugega, da je pač treba prevajati tuje jezike v programu, bodisi s podnapisi, bodisi s (sinhronim) govornim prevodom.
Sicer ne vem, ali je bil prevod Severinine Štikle v Moj mokasin plod kreativnosti Klemna ali pisca scenarija, če je bil Klemen oboje še bolje, je pa bilo vse skupaj izredno posrečeno in zabavno izpeljano, predvsem pa v posmeh naši takšni zakonodaji. Verjamem pa, da bo ta Moj mokasin, tudi preko YT, postal nedvomno najbolj opevan komad letošnje Eme, če že slučajno ne bo tista druga Klemnova 16 let, ki je odlično prezrcalila ravno toliko neuspešnih in modrosti polnih preizkusov razno raznih eksperimentov, ki naj bi podali pravi recept zmage na Evrosongu. 10 points za to, Klemen !

Ko sem že pri prevodih – kdo na nacionalki ima takšen prepih podstrešja, da je izbral sinhrono prevajalko Severini ? Če sem pri vsebini prevodov prevajalke, čeprav sem se silno naprezal slišati originalne izjave Seve, kar mi je tudi dobro uspevalo, doživljal in dokaj uspešno krotil pobesnele vetrove debelega črevesa, pa je moje debelo črevo ušlo iz mojega nadzora, hvala izumitelju školjke, ko sem slišal in poslušal prevajalkin glas, katerega bi lahko pripisal zgolj kakšni kolerični babi, ki že jutro začne z alkoholom in se ne ustavi do onemoglosti. To kao prevajanje prevajalke je bilo definitivno najslabši del večera, ji je pa zagotovilo nepozabnost, ker honorarja si ni zaslužila.

Žirija pa…no ja, zadevo je pač reševala Severina. Tistemu, ki je uspelo slišati originalne njene besede, je bilo jasno razumljeno, da ona enostavno ni videla nobenega primernega komada za Evrosong. Itak, da ni bila edina takšnega mnenja. Iz vljudnosti je sicer lepo razlagala, da so lepe obleke, da katera pevka dobro zgleda, celo, da je imela Maja zelo težko nalogo z odpetjem pesmi, ampak niti enkrat ni niti vmes omenila, da je katera pesem kot celota “prava”.
Zato pa nista in nista nehali opevati pomanjkanje samozavesti Mojca in Darja, ki sta praktično v vsakem vklopu morali dihati, da kako imamo v naši podalpski same odlične vokaliste. No, jaz jih na Emi nisem slišal, nekateri slovenski glasbeniki pa itak pošteno in na glas povejo, da hodijo snemat v bivše skupne republike, ker njihovi back vokalisti enostavno razturajo, za razliko od naših. Mojca pač dobro deluje samo čez planke, Darja pa na njih.

Upam da si Maja Keuc, za katero sem sicer že od Talenta dalje trdil, kar še vedno, da ima pevske (z)možnosti poseganja in uspeha tudi v tujini, s to Vanilijo ni pokvarila dobrih obetov prihodnosti. Ta pesem namreč ne le, da ni bila pisana njej na glasilke, ampak ni bila nikomur, da bi pa z njo prehitela Karmen Stavec, ki je naskočila že vse, razen mesta med prvih 5 Evrosonga je pa možno le, če bodo preostali izvajalci katastrofalni ali pa če bo kateri pomotoma izjavil, da ne simpatizira gejev.

Ja, kot sem rekel, letošnjo Emo se je splačalo pogledati zaradi zadnjih 20ih minut, kar je z huronskim aplavzom in pravim žuranjem pokazala tudi publika v studiu, ki se je v teh omenjenih minutah očitno spozabila, da je to Ema in ne Klemen&Severina šou. Spontanost je pač še vedno najvišji dosežek izkazovanja čustev, kar je seveda edino prav, ko pa jo izkaže množica, pa sploh ni dvoma.
In ko so ugasnile luči Eme, sem postal za trenutek nejevoljen. S koncem Eme so se namreč končale tudi nepozabne šolske počitnice. Še dobro, da so spomini na počitnice nepozabni, za razliko od Eme.

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ema 2011 – zakon in to….

 1. Zaradi grozljivega sinhronega prevajanja Severine sem v štartu obupala nad dogajanjem (za razliko od tebe pač nisem imela toliko živcev, da bi se trudila izpod tistega čudnega glasu slišati original). Tako sem ves čas le čakala na drugi del – tisti po predstavitvi tekmovalnih pesmi, ker sem računala na to, da zna biti s Klemnom v glavni vlogi stvar zanimiva. Bingo! 🙂

 2. 🙂 Mucek,važno da so tvoji kojones ostali na mestu. 🙂 Klemen je bil tudi meni najboljši,kot ti ko se ti je še dalo kaj delat.Lenoba si postal. 😉 Ma meni se zdi,da bi tista naša Gagačka šla bolje skozi na evrosongu kot Maja,čeprav Maja pravi da bo pela v angleščini in da bo pesem drugačna za poslušat na evrosongu.Te je burja kaj ponesla okoli ? 🙂

 3. Tanja

  naslednjič, ko boš spet izdelovala kakšne podobne (iz)račune pred dogodkom, me prosim obvesti, da še jaz zadanem bingo…premalo namreč gledam naših tv programov, da bi se lahko vnaprej pripravljal…. 😎

 4. Ivonca

  hvala za še vedno oboževalsko naklonjenost….itak, da sem lenoba, ampak nehal sem, ker ni bilo prave konkurence….recimo takšne kot Klemen….
  ma mene zanima, zakaj Maja ni potem odpela že sedaj v angleščini, da vidimo, če je res tako drugačno….čeprav je res, da slabše ne more biti….daj, burja je vlekla bicikleto po zraku, jaz pa sem plapolal kot zastava….preveč zraka tudi ni dobro…. 🙂 😎

 5. Dragi Don Marko!

  Njegova lordska visokost seopravičuje, ker je zamemarjala vaše več kot pogumnne prispevke, ima pa naslednje skromno mnenje:

  Pri letošnji Emi je najboljše vse skupaj nepozabno pozabiti, ker razen mojce mavec tam ni bilo nič pametnega. Ali intelegentnega.

  Klemen Slakonja pa se skrije pred Tadejem Tošem, nepozabnim voditeljem letošnjega bob leta 2010

 6. Lordwales

  vaši lordski visokosti je oproščeno, čeprav izgubljeno….
  kot pa si opazil, sem tudi sam pozabil vse na Emi, razen zadnjih 20 minut….res je, razen Mojce Mavec tam ni bilo nič pametnega, le Klemen in Severina sta bila extra pametna ali inteligentna….
  za Tadeja Toša pa sem že izjavil, da je v bistvu rešil Večerov oplesnjeni Bob pred, z eno nogo, že odhajajočo publiko….še dobro, da se bo Večer prodal, pa bo več možnosti, da tam kaj pametnejšega rata iz vsega skupaj….primerjava med Klemnom in Tadejem pa se mi ne zdi mogoča v tem primeru, ker sta vodila dve povsem različni prireditvi – Klemen za mlade, Tadej pa za upokojence….skupno jima je bilo le to, da sta oba rešila prireditev….

Leave a Reply

Your email address will not be published.