Zoran Thaler – zaušnica slovenskim novinarjem

Zoran Thaler je na mesto evro poslanca vstopil bolj potiho in na stranska vrata, je pa zato odšel zelo pompozno in na glavni izhod. Razlog, da je odšel tako hitro je enostaven – človeku je enostavno zmanjkalo sreče. Krivci so seveda novinarji Sunday Timesa, ki so jo našemu ubogemu Zoranu kar vzeli. Mislim barabe pokvarjene novinarske, kako so si sploh lahko dovolili kaj takšnega ?! Kaj tej britanci res ne razumejo, da so slovenski politiki mizerno plačani za svoje delo in da rabijo malo delo poleg ? Sploh pa so očitno preveč gledali Big Braderja, kar so zelo jasno dokazali s tem, ko… so s kamerami ala James Bond snemali našega Zorana na začetnem tečaju angleščine, čeprav bi človek pričakoval, da nekdo višje izobrazbe jezik bolje obvlada. Mislim, kateri pošten novinar pa se sploh igra teh igric skrivnega snemanja ?

Grozno, res grozno, da so si dovolili kaj takšnega, barabe. Očitno britanski novinarji niso vešči svojega posla, ker če bi ga bili, bi se poprej pozanimali pri naših novinarjih, kako se to dela z našimi politiki.
Vsak profesionalni slovenski novinar bi jim namreč lahko hitro razložil, da se moraš za snemanja tako osebnih intervjujev, kot je bil ta Zoranov, našim politikom predhodno pisno najaviti. Če te sprejmejo jim moraš vnaprej dostaviti tudi vprašanja in oni ti pred začetkom snemanja vprašanja vrnejo, v lektorirani obliki, torej boš lahko našega politika med intervjujem potem vprašal vprašanji 1 in 3, od novinarsko prvotno poslanih 13.

Snemanje s kamero pa je sploh zelo zapleten postopek, sploh ker slovenski novinarji tiskanih medijev niti pod razno ne dobijo dovoljenja za to. Novinar mora pač biti tv profila, z njim še snemalec, pa asistent, da se naš politik počuti resno vzetega, ne pa neka avšasta novinarka, ki ima za gumb veliko kamero med svojim, sicer neoporečnim, airbagom.
Sploh pa bi naši novinarji tem britanskim lahko rešili kožo in glavo, ko bi jih podučili, da se novinarske posnetke takšnih osebnih intervjujev z našimi politiki ne objavlja javno, dokler jih politik ne avtorizira. Zoran je bil namreč zelo užaljen zaradi objave tistega dela dialoga…..”i’ll make it for that price” – “100.000 juros” – “yes”…

Zoran je namreč odločno povedal, da je bil tisti del izjave prirejen. Pravilno bi se moralo glasiti….”i’ll make it for that price” – “100.000 juros” – “no, for 4 x 25.000″…..Takšna verzija seveda totalno spremeni podobo zgodbe in res ne vem, kaj je tega bilo treba tem britancem, da tako zaokrožijo.
Novinarji Sunday Timesa sploh ne razumejo, da smisel novinarstva ni raziskovalno, sploh šokantno novinarstvo, za katerega ti lahko grozi celo Pulitzer, če si na nepravem kraju ob nepravem času, ampak je smisel, kar jim zlahka prizna vsak slovenski novinar, repliciranje novic STA in informativnega programa tv Spodnji duplek, kar je v bistvu isti šmorn.

Takšna repliciranja slovenskih novinarjev, svetle samostojne izjeme so izvzete, so seveda naporen posel, ki jim ne omogoča dodatnega manevra izpeljav mazohističnih diverzij na naše opevane zlate politike. Ta del morajo naši novinarji  te britanske SM kolege, pa še iz katere druge države, še podučiti, ker je očitno, da strejnđersi živijo v zablodi, ko trdijo, da ni vse zlato kar se sveti in to še vpijejo celemu svetu v sliki, zvoku in besedi. Thalerju se je posvetilo. Našim politikom tudi. Le naši novinarji, ob vsem zlatu, tavajo v temi.

Don Marko M

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zoran Thaler – zaušnica slovenskim novinarjem

  1. Všeč mi je 😉
    Našim novinarjem je odveč že kvalitetno prevesti tuje članke, kaj šele da bi kaj kvalitetnega napisali sami. Kar se pa tiče razskovalnega novinarstva… hja, jaz pravim, da je pes po parih letih na kratki ketni pač poginil (Govorim o novinarski funkciji “watch dog” :)).

  2. 🙂 Mucek,mogoče bi pa ta Thalerjev intervju zvenel enako,če bi na njegovem mestu sedel kateri od naših novinarjev. 😉

  3. Hehe,Don,tisti britanski novinarji so to posneli,ker naši še iščejo po kateri črki zakona bi lahko tudi oni kaj takšnega posneli.Zagotovo so bili britiči tajni informatorji našim novinarjem,ampak kot kaže vsi drugi evropski novinarji hitreje prevajajo angleščino kot naši.Sem pa kar debelo pogledal pri dnevniku,ko je Luka Jurij euforično kazal Thalerjev posnetek po telefonu svojim strankarskim kolegom.Tisti Sunday novinarji bi lahko prišli na izmenjavo k nam,naši pa k njim ker je že prost trg dela brez meja.Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *